Fröknäcke recept

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)


Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

0
Kommentera

Tävla om ett trevligt frukost-set från Kelloggs


God morgon  ! 

Seså mina vänner upp och hoppa nu  –  för detta får ni bara inte missa 🙂  Nu har ni nämligen chansen att vara med och tävla om detta ursöta  & goda frukostkittet från Kelloggs Special K. Det enda som krävs är att du skriver ett par rader i kommentarsfältet nedan och motiverar varför just du förtjänar en speciell frukost!

Dela gärna tävlingsinlägget på facebook eller tipsa om den på din blogg..

Nya förbättrade kelloggs ännu mer fullkorn och ännu godare.

Jag blev helt kär i dessa randiga skålarna från iittala – och så goda att äta frasiga Kelloggs ifrån.

I samarbete med Kellogg’s Special K lottar jag ut ett frukostkit som innehåller två paket nya Special K, två frukostskålar från Iittala, tygservetter + 2  skedar samlat i en tjusig strandväska.



Tävlingen pågår i en vecka  och vinnaren utses av Kellogg’s. Vinnaren kontaktas via mail, så var noga med att kolla så du uppger rätt.

Nu stort lycka till !  😀

0
340 kommentarer

Grillad fläskfile med kantarellsås

Igår kväll så var det grilldags igen, fläskfile, majskolvar och grönsakspett. Allt hamnade inte på bild bara. Hade köpt lite kantareller ( tyvärr inte hittat några i skogen än ) och gjorde en god sås till köttet. Jag hackade svampen i mindre bitar, för barnens skull – och den fick godkänt där också.SvampsåsDet här behöver du till såsen:
100 gram finhackade kantareller
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
1 msk kalvfond / oxfond
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och lägg ner svampen, fräs den tills svampen är torr & vätskan kokat in i svampen. Lägg då i smöret och fräs svampen tills den blir gyllenen och doftar härligt. Vänd ner grädde, fond , soja & låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar

Gott till både fläskfile & oxfile.

 

 

0
Kommentera

Recept på jordgubbsmoussetårtan

Hallå där. 

Det tog lite tid… Men  nu har jag fått ordning på bilderna på jordgubbstårtan 🙂
Vi har ju strålande solsken över stan, så man vill helst bara vara utomhus. Härligt när sommarsolen visar sig. Jo jag fick lite frågor om denna tårtan, och jag kan lova att den inte  var speceillt svår att göra. Den är krämig och smakar sommar så snåla inte på jordgubbarna om ni ska göra den, det är dessa som lyfter hela kakan. Extra plus för att den inte var för söt – och för att jordgubbsmoussen fick en vacker färg.

Kombon : choklad och jordgubbar är kanske den bästa.
Mums Mums

Det här behöver du till botten :

120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 gnutta salt
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao

Moussen :
5 st gelatinblad
500- 600 gram mixade jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Dekorera med minst 1 liter jordgubbar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt och rör ner ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, salt, kakao , vaniljsocker och vänd ner i smörsmeten och blanda.
Vänd sedan ner i formen ( cirka 22 cm ) och bred ut.  Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut och låt svalna medan du gör moussen.

Lägg gelatinbladen i  kallt vatten , och mixa jordgubbarna till en slät pure.Vispa sedan florsocker och äggulor poröst, och vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad. Värm sakta upp cirka en dl av jordgubbspuren och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner så att den löser sig i den varma jordgubbspuren. Den ska inte koka.  Blanda sedna ner den i äggröran med resten av jordgubbspuren, och rör till en slät smet.  Och vänd sedan ner grädden till en slät smet. Häll sedan den rosa smeten över browniebotten och ställ kallt i minst fyra timmar.

Innan dekorering

Både frys och kyl går bra, jag ställde min i frysen över natten och tog fram den och satte den i kylskåpet på morgonen kanske 5-6  timmar innan vi skulle dekorera och  äta den.
Den ska alltså inte vara frusen när ni äter den, utan kall och moussig 🙂

Detta är en riktigt smarrig sommartårta – den hoppas jag att ni kommer pröva.

* * * * * * * * * * * * *

Min blogg hittar ni lite överallt just nu – och jag fick frågan vad ni kan bli uppdaterade så att ni inte missar allt som händer på bloggen just nu. Och när det skrivs inlägg eller  kommer tävlingar kan ni följa matbloggen även på  facebook- HÄR
Eller via bloglovin- sidan hittar ni HÄR

Ja och så  via instagram , där uppdaterar jag med bilder från hem, hus och matlagning flera gånger om dagen. Ni hittar mig där @jennysmatblogg 

0
27 kommentarer

Fixa snabba lockar

Någon undrade över hur jag gjorde mina lockar på insta,
och efter lite övning så är det faktiskt busenkelt.

Jag använder bara plattången och tar en slinga i taget och skruvar plattången från hårbotten på denna slingan hela vägen. Ganska sakta, och när den sedan lossnar så får man en stor lock .

0
4 kommentarer

Inställda grillplaner

Grillplanerna vi hade till middag ställdes plötsligt in då grillen bokstavligen föll ihop som ett korthus Ooooopppsss….. Så nu är vi så illa tvugna att åka och köpa oss en ny grill.   Som tur var kunde vi laga middagen i ugnen istället.  Baconinlindade biffar fullproppade med ost , och köttbullar med ost till dem som hellre ville ha det.

Det här behöver du :

1 kg blandfärs
1 msk fond
salt och peppar

Ost ( vilken som helst egentligen ) och bacon

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop färsen med samtliga ingrediener och låt stå kallt i ett par timmar innan du börjar med middagen.
Rulla sedan ut till avlånga biffar, med en lagom stor ostbit i varje.

Klä in varje biff med en baconskiva, och lägg i en grillpanna, eller ugnsform.
Ställ sedan in i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, eller tills biffarna är genomstekta och klara.

Fungerar utmärkt att grilla också.
Tips är att trä dem på grillspett innan dess och kanske en tandpetare som håller kvar baconet.

Servera med potatis, kalla såser och en god sallad.

Och köttbullarna med ost stekte vi bara på spisen,
de blir så mycket godare med ost i.

Har ni prövat? 

0
12 kommentarer

Ljusrosa lack

Många av er verkar gilla lite inlägg om vad jag shoppar, så jag tänkte att jag kunde tipsa om nagellacket jag köpte häromdagen. Själv köper jag inte så mycket lack, utan det är mest töserna som har nästintill 100 – tals olika färger till naglarna. Jag gillar bäst fransk manikyr- dock tar det tar lite för lång tid ibland att göra. . .

Så denna har jag blivit tipsad om en färg som mest ska få naglarna att se omålade ut men ljusar upp kanten på naglen. Ja, som fransk manikyr, men lite naturligare.

 Det ljusrosa lacket påminner lite om färgen när man gör gelenaglar, tycker jag.
Gillar´t

0
11 kommentarer

Grillade kycklingspett

 

Grilltallrik med kycklingspett, majskolv & rödbetssallad. IMG_2139

Vi grillade även mozzarellasticks. Så gott! IMG_2146

0
Kommentera

Semestertider

Hej hej allihopa *vink vink*

hoppas ni fått en fin start denna morgon.  Hur har ni det, har er semestern börjat än?  En del av er kanske gick på semestern i går, och en del av er har redan haft i ett par veckor. Hoppas att ni får en jättebra sommar och att ni hinner kika förbi och baka något från bloggen, eller laga något annat recept. Jag märker att det lugnat ner sig i kommentarsfältet ? Trots lika många besökare på sidan ( eller faktiskt ännu fler)  Ni har väl inte missat att jag gillar att läsa alla era kommentarer ? 😉  Det är så mycket mer inspirerande att skriva ofta då.

Och vi startade lördagen med go frukost- jordgubbar med kall mjölk.  

Sommarfrukost när den är som bäst.

Nu ska jag åka en sväng till Älmhult och hämta hem ett blocket-fynd som ska målas om. Återkommer mera om det vid ett senare tillfälle 🙂

Kram

0
12 kommentarer

Fikagäster och en jordgubbsmoussetårta

Tjingeling raringar. 

Haft en jättetrevlig fredag när Ingela och familj har varit här- barnen har lekt och vi har fikat.Jag bakade en liten sommartårta till de skulle komma idag, och det är verkligen både godare och roligare att baka med egenplockade färska bär.

Krämig moussetårta som är dekorerad med sommarsöta röda bär.

Lagom söt, och så en krämig browniebotten gav tårtan högsta betyg. Yummie yummie…. detta receptet kommer ni bara bli tvungna att pröva!

Och nu blir det filmkväll här i växjö.

0
7 kommentarer