Recept på jordgubbsmoussetårtan

Hallå där. 

Det tog lite tid… Men  nu har jag fått ordning på bilderna på jordgubbstårtan 🙂
Vi har ju strålande solsken över stan, så man vill helst bara vara utomhus. Härligt när sommarsolen visar sig. Jo jag fick lite frågor om denna tårtan, och jag kan lova att den inte  var speceillt svår att göra. Den är krämig och smakar sommar så snåla inte på jordgubbarna om ni ska göra den, det är dessa som lyfter hela kakan. Extra plus för att den inte var för söt – och för att jordgubbsmoussen fick en vacker färg.

Kombon : choklad och jordgubbar är kanske den bästa.
Mums Mums

Det här behöver du till botten :

120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 gnutta salt
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao

Moussen :
5 st gelatinblad
500- 600 gram mixade jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Dekorera med minst 1 liter jordgubbar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt och rör ner ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, salt, kakao , vaniljsocker och vänd ner i smörsmeten och blanda.
Vänd sedan ner i formen ( cirka 22 cm ) och bred ut.  Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut och låt svalna medan du gör moussen.

Lägg gelatinbladen i  kallt vatten , och mixa jordgubbarna till en slät pure.Vispa sedan florsocker och äggulor poröst, och vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad. Värm sakta upp cirka en dl av jordgubbspuren och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner så att den löser sig i den varma jordgubbspuren. Den ska inte koka.  Blanda sedna ner den i äggröran med resten av jordgubbspuren, och rör till en slät smet.  Och vänd sedan ner grädden till en slät smet. Häll sedan den rosa smeten över browniebotten och ställ kallt i minst fyra timmar.

Innan dekorering

Både frys och kyl går bra, jag ställde min i frysen över natten och tog fram den och satte den i kylskåpet på morgonen kanske 5-6  timmar innan vi skulle dekorera och  äta den.
Den ska alltså inte vara frusen när ni äter den, utan kall och moussig 🙂

Detta är en riktigt smarrig sommartårta – den hoppas jag att ni kommer pröva.

* * * * * * * * * * * * *

Min blogg hittar ni lite överallt just nu – och jag fick frågan vad ni kan bli uppdaterade så att ni inte missar allt som händer på bloggen just nu. Och när det skrivs inlägg eller  kommer tävlingar kan ni följa matbloggen även på  facebook- HÄR
Eller via bloglovin- sidan hittar ni HÄR

Ja och så  via instagram , där uppdaterar jag med bilder från hem, hus och matlagning flera gånger om dagen. Ni hittar mig där @jennysmatblogg 

0
27 kommentarer

Fixa snabba lockar

Någon undrade över hur jag gjorde mina lockar på insta,
och efter lite övning så är det faktiskt busenkelt.

Jag använder bara plattången och tar en slinga i taget och skruvar plattången från hårbotten på denna slingan hela vägen. Ganska sakta, och när den sedan lossnar så får man en stor lock .

0
4 kommentarer

Inställda grillplaner

Grillplanerna vi hade till middag ställdes plötsligt in då grillen bokstavligen föll ihop som ett korthus Ooooopppsss….. Så nu är vi så illa tvugna att åka och köpa oss en ny grill.   Som tur var kunde vi laga middagen i ugnen istället.  Baconinlindade biffar fullproppade med ost , och köttbullar med ost till dem som hellre ville ha det.

Det här behöver du :

1 kg blandfärs
1 msk fond
salt och peppar

Ost ( vilken som helst egentligen ) och bacon

Gör så här: 

Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop färsen med samtliga ingrediener och låt stå kallt i ett par timmar innan du börjar med middagen.
Rulla sedan ut till avlånga biffar, med en lagom stor ostbit i varje.

Klä in varje biff med en baconskiva, och lägg i en grillpanna, eller ugnsform.
Ställ sedan in i mitten på ugnen i cirka 20 minuter, eller tills biffarna är genomstekta och klara.

Fungerar utmärkt att grilla också.
Tips är att trä dem på grillspett innan dess och kanske en tandpetare som håller kvar baconet.

Servera med potatis, kalla såser och en god sallad.

Och köttbullarna med ost stekte vi bara på spisen,
de blir så mycket godare med ost i.

Har ni prövat? 

0
12 kommentarer

Ljusrosa lack

Många av er verkar gilla lite inlägg om vad jag shoppar, så jag tänkte att jag kunde tipsa om nagellacket jag köpte häromdagen. Själv köper jag inte så mycket lack, utan det är mest töserna som har nästintill 100 – tals olika färger till naglarna. Jag gillar bäst fransk manikyr- dock tar det tar lite för lång tid ibland att göra. . .

Så denna har jag blivit tipsad om en färg som mest ska få naglarna att se omålade ut men ljusar upp kanten på naglen. Ja, som fransk manikyr, men lite naturligare.

 Det ljusrosa lacket påminner lite om färgen när man gör gelenaglar, tycker jag.
Gillar´t

0
11 kommentarer

Grillade kycklingspett

 

Grilltallrik med kycklingspett, majskolv & rödbetssallad. IMG_2139

Vi grillade även mozzarellasticks. Så gott! IMG_2146

0
Kommentera

Semestertider

Hej hej allihopa *vink vink*

hoppas ni fått en fin start denna morgon.  Hur har ni det, har er semestern börjat än?  En del av er kanske gick på semestern i går, och en del av er har redan haft i ett par veckor. Hoppas att ni får en jättebra sommar och att ni hinner kika förbi och baka något från bloggen, eller laga något annat recept. Jag märker att det lugnat ner sig i kommentarsfältet ? Trots lika många besökare på sidan ( eller faktiskt ännu fler)  Ni har väl inte missat att jag gillar att läsa alla era kommentarer ? 😉  Det är så mycket mer inspirerande att skriva ofta då.

Och vi startade lördagen med go frukost- jordgubbar med kall mjölk.  

Sommarfrukost när den är som bäst.

Nu ska jag åka en sväng till Älmhult och hämta hem ett blocket-fynd som ska målas om. Återkommer mera om det vid ett senare tillfälle 🙂

Kram

0
12 kommentarer

Fikagäster och en jordgubbsmoussetårta

Tjingeling raringar. 

Haft en jättetrevlig fredag när Ingela och familj har varit här- barnen har lekt och vi har fikat.Jag bakade en liten sommartårta till de skulle komma idag, och det är verkligen både godare och roligare att baka med egenplockade färska bär.

Krämig moussetårta som är dekorerad med sommarsöta röda bär.

Lagom söt, och så en krämig browniebotten gav tårtan högsta betyg. Yummie yummie…. detta receptet kommer ni bara bli tvungna att pröva!

Och nu blir det filmkväll här i växjö.

0
7 kommentarer

Bilder från lata dagar vid havet

När vi inte badade eller håvade småfisk från bryggan så spelade vi kubb, krocket och målade i ritböckerna.  Och även en och annan promenad blev det, tycker det är så fint med grusvägarna och roligt att kolla på alla andra stugorna i området.


Lova och Molly

Det letades maskar i mängder och sen fiskades det.
Kanske inte så mycket fisklycka, men roligt iallafall.

Busiga barn som leker  i väntan på middagen.

Det blev några lata dagar med massa god mat  – mestadels grillat !
Och medan vi förberedde dukning och den övriga matens så stod Jacob för grillningen.

Thelma fixar alla tjejernas frisyrer efter frukosten,
och innan vi begav oss iväg på jordgubbsplockning.

Och när man ska plocka en sådär 55 liter jordgubbar så är man faktiskt ganska glad att inte solen sken. Precis lagom väder för jordgubbsplock , med andra ord.

Vissa plockade mer än andra-
Nomis jobb var att provsmaka dem, och kolla vem som hittade bäst jordgubbar.

Ett par timmar senare var vi färdiga, sen återstår ju bara det ”roligaste” jobbet,
att rensa alla…

Jag hade ett par liter över som jag inte visste vad jag skulle göra med- så när vi kom hem igår så slängde ihop en jordgubbsmoussetårta,  på färska jordgubbar. Kan väl passa bra när vi får fikagäster om en liten stund- Ingela kommer hit med familjen.

Återkommer med recept och bilder på den snart. Och passa på nu om ni ska plocka jordgubbar och sylta / saft med eller frysa in.  En vecka trodde bonden som vi plockade hos att det var kvar av säsongen.

0
1 kommentar

Sommar sol och så härligt med sommarstuga

God morgon raringar. 

Nu har jag hunnit bläddra igenom alla bilderna, och försökt sortera ut de bästa.  Det är alltid lika mysigt att åka till stugan, och när vi kom fram så sken solen och det var så där perfekt varmt.

Tänkte visa lite bilder från hur vi bodde

Stugan är inte vår, utan de är ju Jonathans mamma & pappas. Och så snällt att vi kan få låna den ibland , även om vi nu går i egna sommarstugeplaner ( ….. kanske på tiden efter att ha lånat denna i sådär tio år )   🙂

Med två gäststugor på tomten så får en större eller flera familjer lätt plats.
En underbar havsutsikt och så grönskande just nu och bara såååå fint.

Sötaste ”storstugan” där vi lagar maten och kollar på tv på kvällarna.


Detta fina betongbordet som Karin själv har gjort.

Stugan finns bara ett stenkast från vattnet, så  mycket bad har det blivit.
Tydligen inte så kallt i vattnet – själv doppade jag bara foten.

Frukostdags, sen ska jag fortsätta att få ordning på bilderna från semestern.

0
3 kommentarer

Röda söta jordgubbar

Hej bloggvänner,

Hemma igen, och vi har haft det så bra & kusinerna har haft så roligt. Men som jag trodde så fungerade internet måttligt bra där vid kusten. Så jag har kameran full av bilder från våran mini-semester och kommer uppdatera med så snart jag hunnit med att redigera bilderna. Vi hade en riktigt arbetsdag idag när vi plockade en så där 55 liter jordgubbar, barnen tyckte det var jätteroligt och vi lyckades plocka ihop alla lådor på ett par timmar.

Och när vi kom hem till stan så blev det gräddglass med nyplockade jordgubbar.

Ha en fortsatt fin kväll!

0
Kommentera