Inbakad räksoppa

Inbakad räksoppa – håll koll så att dina soppskålar tål ugnen bara.

Till 4 portioner  räksoppa :

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

4 fyrkantiga smördegsplattor + ett uppvispat ägg

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen  vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Ta sedan bort från plattan och låt svalna i en 30 minuter. ( för att räkorna i skålarna inte ska bli sega av värmen. Ställ ugnen på 200 grader. Fördela sedan räkorna i skålarna och häll den ljumna soppan över- och pensla kanterna på skålarna med ägg och bäggesidor av smördegen .
Klä in skålarna och grädda dem i mitten av ugnen tills  smördegen fått en vacker färg.

Smaklig måltid.

Lägg märke till det söta lejonhuvudet på sidan av skålen.
Fina va?!

1
5 kommentarer

Torsk, dillsås och kokt potatis



Det här behöver du till 4 personer :
600 gram torsk
smör
mjöl
salt + citronpeppar

Dillsåsen: 
3/4 dl grädde
2 dl mjölk ( jag valde att ta bort mjölken och ersätta med grädde)
1/2 msk mjöl + 2 msk mjölk
1/2 tärning fiskbuljong
1 kruka dill

Serveras med :
Kokt potatis
Ärtiga bönor

Gör så här:
Mät upp grädden / mjölken till såsen. Och låt sjuda upp på svag värme,
vänd ner buljongtärningen, och rör ihop mjöl med mjölken och vänd ner under tiden du vispar. Finhacka ner en kruka dill och vänd ner. Jag smakade av med lite salt också.
Ta fram torsken ( gärna färsk) och skär lagom portionsbitar, salta och peppra. Och vänd fileerna i mjöl innan du steker dem i smör.

Servera sedan med ärtiga bönor, kokt potatis och en bit citron.

Gott

0
3 kommentarer

Egna burgare, lätt som en plätt

Jag har ganska mycket onödiga prylar till köket- det erkänner jag. Sådana som bara ligger och samlar damm i lådorna.  Därför har jag dragit mig för att köpa fler ”bra att ha”-grejer, skulle behöva rensa ur innan och se vad som används. Ni vet kanske hur det är? Men sen fick jag den här hamburgepressen…. Och måste bara säja att jag tycker att den är helt suverän. Bästa onödiga prylen någonsin.  I love it 😀

Vi testade den häromdan för första gången, och smidig som tusan att pressa hamburgare med. Man få vara försiktig bara när man ska ta ut dem från pressen så att  de inte går smulas sönder. Jag köpte hem 2,2 kg nötfärs och det blev ganska exakt 20  stycken på det. Jag frös in de flesta, så att det är smidigt att bara plocka fram så många som går åt när det är dags för det.

Melvin tyckte det var coolt att göra sin egen mc donalds mat,
så han hjälpte till! Man måste vara lite stark för att få mönstret – men det fixade han 🙂

Självklart grillade vi dem nu när det har varit bra väder.
Men funkar annars lika bra att steka.

Det här behöver du :
2,2 kilo nötfärs
salt och peppar ( efter egen smak )
3 msk olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl,
innan du börjar att pressa burgarna. Självklart går det göra goda hamburgare även för hand.
Grilla och sen är det  klart! 🙂

0
8 kommentarer

Lite frasiga frallor till frukost

Stort glasfat från blomsterlandet med ljuslykta från gekås
och en söt vit mjölkkannan med doftande jasminer i.  

 God morgon och välkommen måndag och ny vecka

Jag har aldrig riktigt förstått mig på hur man inte kan gilla frukost.  Själv vaknar jag med kurrande mage, och behöver helst äta inom en halvtimma… 🙂 Idag fixade Jonathan lite frasiga frallor till frukost. Annars vill jag gärna ha flingor med bär, hårtbröd med stark ost, finncrisp, vattenmelon, och goda pålägg.   Hur är det med er- gillar ni frukosten eller är ni rent av en av dem som hoppar över dagens första mål?

0
15 kommentarer

Körsbärspaj

God morgon raringar, 

har förberett receptet  till er på körsbärspajen- som även är en jordgubbs- & rabarberpaj. Denna blev mycket uppskattad, gillar man inte grädde så kan man med fördel även servera pajen med lite fluffig vaniljsås eller en kula hemmagjord glass.

Sommarpaj som ser mer komplicerad ut än vad den är- busenkel att göra.

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Valfria bär så det täcker botten :
jag hade jordgubbar & rabarber
1/2 dl – 1 dl socker
1 msk potatismjöl

Garnering cirka 3 dl vispad grädde och MASSA färska körsbär

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till pajdegen och platta ut i formen. en rund form 22 cm med avtagbara kanter hade jag. ställ den sedan kallt i minst en 30 minuter. Under tiden skär du bären och blandar dem med socker och potatismjöl.
Fördela i pajformen och grädda sedan i cirka 20 minuter, eller tills den fått fin färg.
Ställ den sedan kallt igen. Och innan servering bred över grädde och toppa med färska körsbär.

Mycket trevligt att servera pajerna på höga tårtfat, tycker jag

0
4 kommentarer

Kolgrillat

Det har varit väldigt tyst på bloggen idag,….. men det har inte funnits tid, vi har haft gäster sen igår. Och sedan blev det en riktigt solig och fin dag vid vattnet idag. Men nu har vi vinkat av kusiner – och det har blivit lite tid över framför datorn 🙂
Hoppas du också haft en fin dag ute i solen.


Jo grillen vi beställde kom hem häromdagen, och vi bestämde oss tillsist för en.  Gasol i all ära, men jag gillar bäst kolgrillat så en sån blev det. Och nu tänkte jag att ni kanske ville ha recept på en god glaze  som vi prövade igår.

Honungsglaze :
1 dl flytande honung
Lite cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här: 
Rör om väl, innan du pensalr köttet under grillningen.

Denna passar på fläskfile, fläskytterfile, kyckling och revbensspjäll.  Jag tycker glaze är ett bra alternativ när man inte hinner göra en marinad i tid. Det går snabbt och köttet får mycket smak.

0
5 kommentarer

Körsbärsdalen

Förra året gav träden knappt ingen frukt alls.  Men i år vill jag lova att det växer så det knakar – och vilka körsbär vi har!   Plockade in två stora skålar i morse – av sommarsöta bär- som det kommer att bakas paj på under dagen. Någon som har några bra tips på vad jag ska göra med alla körsbär?   🙂

  

Och jasminen blommar för fullt i trädgården. Var tvungen att plocka in en liten kvist till köket. Doftar helt ljuvligt!

 

0
8 kommentarer

Kladdkaka i bitar

Blir det fler mulna dagar i sommar så kanske det vore på sin plats med ett bra kladdkake-recept tänkte jag.  Dessa bakade vi – jag och den här lilla prinsessan – i en vanlig långpanna för att det skulle bli lättare att skära fina portionsbitar.

Nomi  strösslade över lite färgglatt strössel för att det skulle se festligare ut. 

kladdis

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad

Gör så här :

Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna kladdisen var inne exakt 50 minuter.

kladdis 2 

0
11 kommentarer

Kyckling med citronsallad

God kväll raringar,

Hoppas ni haft en härlig onsdag så här långt. Vi lämnade Öland efter lunch idag och har nu hunnit hem och påbörjat att packa upp.  Tur att det blev ett besök vid stranden igår, för idag var det inte alls badväder – regn och kyligt i luften. Annat var det igår och det var faktiskt riktigt ljummet i vattnet – även om jag hellre sitter och bygger sandslott än att bada om det är under 25 grader 🙂  Men barnen badade och for runt och jagade småfisk i vattnet mest hela dagen. Innan vi for iväg till vackra Äleklinta och grillade hamburgare & fikade.

Tidigare i veckan åt vi en god kycklingrätt som jag inte hunnit skriva om.  Den kan serveras med potatis, ris eller som i detta fallet en god pasta.

 Självklart med en god sallad till , och själv är jag löjligt förtjust i citron och tycker det är gott att pressa över salladen.Klyfta och lägg runt salladsskålen så får man välja själv- jag tycker att det är både friskt och fräscht. 

Det här behöver du till 4 personer:
Pasta
800 gram kycklingfile
4 dl grädde
200 gram philadelphiaost
5 msk soya
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäkerform. Och vispa i hop ingredienserna till såsen i en kastrull.
Häll de sedan över fileerna och ställ in i mitten av ugnen.  Beroende på hur tjocka fileerna är – men efter 20- 30  minuter i ugnen ( kolla så att kycklingen är genomstekt )
Servera sedan direkt med pasta.

Dessa söta servertterna hittade jag på hm.se

0
8 kommentarer

En dag vid stranden

Hej hej!

Det blev en dag på stranden – tänkte att vi  måste passa på om det nu ska bli sämre väder imorgon. Så vi for hemifrån redan innan åtta imorse , och vart på plats i Köpingsvik redan innan tio. Jättetur med vädret hade vi, massa sol med ett annat moln- och varmt som bara den.

Efter en heldag på stranden så packade vi ihop grill, och mat och for mot Äleklinta.



Hamburgare , majs och köttbullespett 

Äleklinta måste ni besöka om ni ska till Öland

Goda hamburgare , smakar ännu bättre när man sitter ute och äter.,


Har ni också varit vid havet / sjön idag,
eller vad har ni hittat på?

0
6 kommentarer