Stort glasfat från blomsterlandet med ljuslykta från gekås och en söt vit mjölkkannan med doftande jasminer i.
God morgon och välkommen måndag och ny vecka
Jag har aldrig riktigt förstått mig på hur man inte kan gilla frukost. Själv vaknar jag med kurrande mage, och behöver helst äta inom en halvtimma… 🙂 Idag fixade Jonathan lite frasiga frallor till frukost. Annars vill jag gärna ha flingor med bär, hårtbröd med stark ost, finncrisp, vattenmelon, och goda pålägg. Hur är det med er- gillar ni frukosten eller är ni rent av en av dem som hoppar över dagens första mål?
har förberett receptet till er på körsbärspajen- som även är en jordgubbs- & rabarberpaj. Denna blev mycket uppskattad, gillar man inte grädde så kan man med fördel även servera pajen med lite fluffig vaniljsås eller en kula hemmagjord glass.
Sommarpaj som ser mer komplicerad ut än vad den är- busenkel att göra.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula
Valfria bär så det täcker botten :
jag hade jordgubbar & rabarber
1/2 dl – 1 dl socker
1 msk potatismjöl
Garnering cirka 3 dl vispad grädde och MASSA färska körsbär
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till pajdegen och platta ut i formen. en rund form 22 cm med avtagbara kanter hade jag. ställ den sedan kallt i minst en 30 minuter. Under tiden skär du bären och blandar dem med socker och potatismjöl.
Fördela i pajformen och grädda sedan i cirka 20 minuter, eller tills den fått fin färg.
Ställ den sedan kallt igen. Och innan servering bred över grädde och toppa med färska körsbär.
Mycket trevligt att servera pajerna på höga tårtfat, tycker jag
Det har varit väldigt tyst på bloggen idag,….. men det har inte funnits tid, vi har haft gäster sen igår. Och sedan blev det en riktigt solig och fin dag vid vattnet idag. Men nu har vi vinkat av kusiner – och det har blivit lite tid över framför datorn 🙂
Hoppas du också haft en fin dag ute i solen.
Jo grillen vi beställde kom hem häromdagen, och vi bestämde oss tillsist för en. Gasol i all ära, men jag gillar bäst kolgrillat så en sån blev det. Och nu tänkte jag att ni kanske ville ha recept på en god glaze som vi prövade igår.
Gör så här:
Rör om väl, innan du pensalr köttet under grillningen.
Denna passar på fläskfile, fläskytterfile, kyckling och revbensspjäll. Jag tycker glaze är ett bra alternativ när man inte hinner göra en marinad i tid. Det går snabbt och köttet får mycket smak.
Förra året gav träden knappt ingen frukt alls. Men i år vill jag lova att det växer så det knakar – och vilka körsbär vi har! Plockade in två stora skålar i morse – av sommarsöta bär- som det kommer att bakas paj på under dagen. Någon som har några bra tips på vad jag ska göra med alla körsbär? 🙂
Och jasminen blommar för fullt i trädgården. Var tvungen att plocka in en liten kvist till köket. Doftar helt ljuvligt!
Blir det fler mulna dagar i sommar så kanske det vore på sin plats med ett bra kladdkake-recept tänkte jag. Dessa bakade vi – jag och den här lilla prinsessan – i en vanlig långpanna för att det skulle bli lättare att skära fina portionsbitar.
Nomi strösslade över lite färgglatt strössel för att det skulle se festligare ut.
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna kladdisen var inne exakt 50 minuter.
Hoppas ni haft en härlig onsdag så här långt. Vi lämnade Öland efter lunch idag och har nu hunnit hem och påbörjat att packa upp. Tur att det blev ett besök vid stranden igår, för idag var det inte alls badväder – regn och kyligt i luften. Annat var det igår och det var faktiskt riktigt ljummet i vattnet – även om jag hellre sitter och bygger sandslott än att bada om det är under 25 grader 🙂 Men barnen badade och for runt och jagade småfisk i vattnet mest hela dagen. Innan vi for iväg till vackra Äleklinta och grillade hamburgare & fikade.
Tidigare i veckan åt vi en god kycklingrätt som jag inte hunnit skriva om. Den kan serveras med potatis, ris eller som i detta fallet en god pasta.
Självklart med en god sallad till , och själv är jag löjligt förtjust i citron och tycker det är gott att pressa över salladen.Klyfta och lägg runt salladsskålen så får man välja själv- jag tycker att det är både friskt och fräscht.
Det här behöver du till 4 personer: Pasta
800 gram kycklingfile
4 dl grädde
200 gram philadelphiaost
5 msk soya
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk sambal oelek
salt & peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäkerform. Och vispa i hop ingredienserna till såsen i en kastrull.
Häll de sedan över fileerna och ställ in i mitten av ugnen. Beroende på hur tjocka fileerna är – men efter 20- 30 minuter i ugnen ( kolla så att kycklingen är genomstekt )
Servera sedan direkt med pasta.
Det blev en dag på stranden – tänkte att vi måste passa på om det nu ska bli sämre väder imorgon. Så vi for hemifrån redan innan åtta imorse , och vart på plats i Köpingsvik redan innan tio. Jättetur med vädret hade vi, massa sol med ett annat moln- och varmt som bara den.
Efter en heldag på stranden så packade vi ihop grill, och mat och for mot Äleklinta.
Hamburgare , majs och köttbullespett
Äleklinta måste ni besöka om ni ska till Öland
Goda hamburgare , smakar ännu bättre när man sitter ute och äter.,
Har ni också varit vid havet / sjön idag,
eller vad har ni hittat på?
Du behöver : Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)
Gör så här: Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.
Seså mina vänner upp och hoppa nu – för detta får ni bara inte missa 🙂 Nu har ni nämligen chansen att vara med och tävla om detta ursöta & goda frukostkittet från Kelloggs Special K. Det enda som krävs är att du skriver ett par rader i kommentarsfältet nedan och motiverar varför just du förtjänar en speciell frukost!
Dela gärna tävlingsinlägget på facebook eller tipsa om den på din blogg..
Nya förbättrade kelloggs ännu mer fullkorn och ännu godare.
Jag blev helt kär i dessa randiga skålarna från iittala – och så goda att äta frasiga Kelloggs ifrån.
I samarbete med Kellogg’s Special K lottar jag ut ett frukostkit som innehåller två paket nya Special K, två frukostskålar från Iittala, tygservetter + 2 skedar samlat i en tjusig strandväska.
Tävlingen pågår i en vecka och vinnaren utses av Kellogg’s. Vinnaren kontaktas via mail, så var noga med att kolla så du uppger rätt.
Igår kväll så var det grilldags igen, fläskfile, majskolvar och grönsakspett. Allt hamnade inte på bild bara. Hade köpt lite kantareller ( tyvärr inte hittat några i skogen än ) och gjorde en god sås till köttet. Jag hackade svampen i mindre bitar, för barnens skull – och den fick godkänt där också.Det här behöver du till såsen: 100 gram finhackade kantareller
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1-2 tsk kinesisk soja
1 msk kalvfond / oxfond
salt & peppar
Gör så här: Hetta upp en stekpanna och lägg ner svampen, fräs den tills svampen är torr & vätskan kokat in i svampen. Lägg då i smöret och fräs svampen tills den blir gyllenen och doftar härligt. Vänd ner grädde, fond , soja & låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar