Fetaostsås med finhackad rödlök

Många önskemål om tips på goda tillbehör till grillen. Har ni prövat fetaostsåsen än ? Sist vi gjorde den så blev det med en tvist av rödlök också.

Galet gott! Ni måste pröva- den passar till det mesta 🙂

Grillad lax med hasselbacks 

Det här behöver du :

5 dl creme fraiche
200 gram fetaost eller grekiskost
2 vitlöksklyftor
1 gnutta flytande honung
salt&peppar
1/2 finhackad rödlök
och lite lite örtkrydda

Gör så här: 

Mät upp creme fraiche i en skål, pressa ner vitlöken och rör ner honungen. Smula ner fetaosten, den finhackade rödlöken och rör till en jämn krämig sås.
Smaka av med salt, peppar och lite örtsalt.

Låt stå kallt i några timmar innan servering.

2
4 kommentarer

Packar upp och packar om

Hej hej i sommarvärmen! 


Just nu är det så varmt  inomhus så man vill bara ut i trädgården, men idag blir det en dag i bilen istället *tur att det finns ac*.  Och nu i semestertiderna hinner vi bara packa upp väskorna innan det är dags att packa om dem igen. Nu ska vi ska snart ge oss iväg till en liten stuga vi hyrt och sen blir det ett besök till en nöjespark med bad & karuseller. Ska möta upp både storasyster, och lillasyster med familj där om några timmar 😀

Inväntar bara hus- och hundvakten innan vi ska fara

Molly 2 1/2 år. 

Och hoppas ni får en riktigt fin start på helgen.

Psssst….. Bloggen är uppdaterad i förväg- så att det inte ska bli alltför tyst på den nu när vi är bortresta 😀

0
4 kommentarer

Italia pizzeria

Jonathan och jag vart tidiga till Kalmar idag, så medan vi väntade på småttingarna som varit på ” Barnens gård ” med farmor, och farbror Kevin så beställde vi hem ett par pizzor.
Efter många rekommendationer och lovord så blev det ifrån Italia pizzeria och detta var kanske med facit i hand  en av de godaste pizzorna jag ätit faktiskt.

Mums.

Lyllo er Kalmariter som har så goda pizzor 🙂
Letar fortfarande i växjö efter bästa pizzan…. så tips mottages gärna.

0
8 kommentarer

Malmö tur & retur

Nu så är vi hemma igen efter ett par dagar i Malmö, jag Jonathan, lillasyster &Tobias.
Vi bodde på ”Mayfair” hotellet – tycker det är ett väldigt trevligt hotell. Och jag och Jonathan var där även en gång förra sommaren. Frukosten serveras nere i deras restaurang ”tunneln” som funnits sedan år 1307.

Ett prisvärt litet hotell som jag kan rekommendera om ni ska till staden.

Frukost med fraisga frallor och äggröra är alltid trevligt att vakna upp till.
Hotellfrukost är det bästa!

Vi fick två riktigt fina och soliga dagar i Malmö och hann med både shopping och massa god mat. Jonathan & Tobbe bokade en segway-tur genom stan igår medan jag och Daries kikade runt i alla butiker. Nu har vi i princip bara hunnit hem – och jag behöver nog fortsätta att packa upp resväskan & slänga in ett par maskiner tvätt.

Hej  på ett tag!

0
Kommentera

Malmö tur & retur

Nu så är vi hemma igen efter ett par dagar i Malmö, jag Jonathan, lillasyster &Tobias.
Vi bodde på ”Mayfair” hotellet – tycker det är ett väldigt trevligt hotell. Och jag och Jonathan var där även en gång förra sommaren. Frukosten serveras nere i deras restaurang ”tunneln” som funnits sedan år 1307.

Ett prisvärt litet hotell som jag kan rekommendera om ni ska till staden.

Frukost med fraisga frallor och äggröra är alltid trevligt att vakna upp till.
Hotellfrukost är det bästa!

Vi fick två riktigt fina och soliga dagar i Malmö och hann med både shopping och massa god mat. Jonathan & Tobbe bokade en segway-tur genom stan igår medan jag och Daries kikade runt i alla butiker. Nu har vi i princip bara hunnit hem – och jag behöver nog fortsätta att packa upp resväskan & slänga in ett par maskiner tvätt.

Hej  på ett tag!

0
Kommentera

So Yummi

 

Jag och lillasyster var ute och plockade blåbär tidigare idag, till kvällens efterrätt! Förutom att vi hade hela skogen full av blåbär så blev detta en riktig fullpoängare.

Nutella med söt-syrliga bär.IMG_2711

Bred nutella på tortillabröden, strö över blåbär. Vik den dubbel under grillningen, bara en knapp minut på varje sida behövs. IMG_2724

När nutellan är ljummen så är det bara att servera.

Yummi yummi 

0
3 kommentarer

Husmanskost favvo

Om ni har börjat tröttna på grillat…. ( om man nu överhuvudtaget kan det) 😀
Så är väl biffar med sås och potatis något som man aldrig kan tröttna på.

Gott gott gott !  

Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs)
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Tillbehör : kokt potatis

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda.

Klart att serveras med kokt potatis.

0
6 kommentarer

Inbakad räksoppa

Inbakad räksoppa – håll koll så att dina soppskålar tål ugnen bara.

Till 4 portioner  räksoppa :

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

4 fyrkantiga smördegsplattor + ett uppvispat ägg

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen  vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Ta sedan bort från plattan och låt svalna i en 30 minuter. ( för att räkorna i skålarna inte ska bli sega av värmen. Ställ ugnen på 200 grader. Fördela sedan räkorna i skålarna och häll den ljumna soppan över- och pensla kanterna på skålarna med ägg och bäggesidor av smördegen .
Klä in skålarna och grädda dem i mitten av ugnen tills  smördegen fått en vacker färg.

Smaklig måltid.

Lägg märke till det söta lejonhuvudet på sidan av skålen.
Fina va?!

1
5 kommentarer

Torsk, dillsås och kokt potatis



Det här behöver du till 4 personer :
600 gram torsk
smör
mjöl
salt + citronpeppar

Dillsåsen: 
3/4 dl grädde
2 dl mjölk ( jag valde att ta bort mjölken och ersätta med grädde)
1/2 msk mjöl + 2 msk mjölk
1/2 tärning fiskbuljong
1 kruka dill

Serveras med :
Kokt potatis
Ärtiga bönor

Gör så här:
Mät upp grädden / mjölken till såsen. Och låt sjuda upp på svag värme,
vänd ner buljongtärningen, och rör ihop mjöl med mjölken och vänd ner under tiden du vispar. Finhacka ner en kruka dill och vänd ner. Jag smakade av med lite salt också.
Ta fram torsken ( gärna färsk) och skär lagom portionsbitar, salta och peppra. Och vänd fileerna i mjöl innan du steker dem i smör.

Servera sedan med ärtiga bönor, kokt potatis och en bit citron.

Gott

0
3 kommentarer

Egna burgare, lätt som en plätt

Jag har ganska mycket onödiga prylar till köket- det erkänner jag. Sådana som bara ligger och samlar damm i lådorna.  Därför har jag dragit mig för att köpa fler ”bra att ha”-grejer, skulle behöva rensa ur innan och se vad som används. Ni vet kanske hur det är? Men sen fick jag den här hamburgepressen…. Och måste bara säja att jag tycker att den är helt suverän. Bästa onödiga prylen någonsin.  I love it 😀

Vi testade den häromdan för första gången, och smidig som tusan att pressa hamburgare med. Man få vara försiktig bara när man ska ta ut dem från pressen så att  de inte går smulas sönder. Jag köpte hem 2,2 kg nötfärs och det blev ganska exakt 20  stycken på det. Jag frös in de flesta, så att det är smidigt att bara plocka fram så många som går åt när det är dags för det.

Melvin tyckte det var coolt att göra sin egen mc donalds mat,
så han hjälpte till! Man måste vara lite stark för att få mönstret – men det fixade han 🙂

Självklart grillade vi dem nu när det har varit bra väder.
Men funkar annars lika bra att steka.

Det här behöver du :
2,2 kilo nötfärs
salt och peppar ( efter egen smak )
3 msk olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser väl,
innan du börjar att pressa burgarna. Självklart går det göra goda hamburgare även för hand.
Grilla och sen är det  klart! 🙂

0
8 kommentarer