Vaniljpannacotta med jordgubbssirap

Tack Anna-Lena – detta är det bästa pannacottareceptet jag testat  ♥

Cheesecakepannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost

Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

Fyll sedan på med jordgubbssirap  receptet hittar du här

5
16 kommentarer

Klassisk förrätt

Tack snälla för alla gratulationer igår på vår bröllopsdag, och så roligt att läsa om alla era vigslar och bröllopsminnen 🙂  Jag och Jonathan har många gånger pratat om att förnya löftena var 5:e år som en liten extra kärleksgest och sedan chansen att bjuda hem alla våra vänner igen. Men nu blev det inte så… kanske nästa år ♥

Igår lagade vi en vår trerätters med en liten somrig räksnitt som förrätt.
 

Det här behöver du :  

toastbröd
olivolja
isbergssallad
gurka
citron
handskalade räkor

Serveras med en klick aioli

Aiolin:
1 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk vitvinsvinäger
2 pressade vitlök
salt

Gör så här  :
Gör gärna aiolin dagen innan , så att den hinner gotta till sig.
Jag brukar göra en aioli från grunden annars, men blev rekommenderad denna med creme fraiche- och den var fantastiskt god. Pröva vetja. Stek brödet i olivoljan , skala räkorna och placera ut grönsaker och räkor.
Toppa med en klick aioli.

 Smaskens

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nu har vi precis ätit frukost och ska packa ut oss i bilen – vi åker till öland för sol och bad ett par dagar. Återkommer snart med en riktigt god efterrätt som vi åt igår.
Somrig och fräsch.

0
7 kommentarer

Bröllopsdag ♥

24 juli är det idag och det är fem år sedan jag och Jonathan♥ gifte oss i hemlighet.
Vi hade bara Daries, Ulrika och Emmy med respektive där som vittnet och vi vigde oss borgligt ner vid vattnet, en väldigt varm och solig och helt fantastisk sommardag.


Jag hade svårt att hitta klänning eftersom jag var gravid– och som tur var lyckades jag att klämma mig in i den här , vilket hade varit omöjligt ett par veckor senare 😉

Efter en picknick och massa skratt med goa vänner så skjutsades vi till flyget och flög iväg på bröllopsresa. Medan vi satt på flyget så postade lillasyster inbjudningen till bröllopsfesten som  vi hade några veckor senare när vi kommit tillbaka i vardagen.
Och idag är det över 10 år tillsammans och 5 år som man & hustru.

Ja, så  gifte vi oss ♥♥♥

Nu är jag nyfiken…. är du också gift ?
Kan du inte berätta hur ni vigde er – borgligt/ kyrkligt med en jättestor bröllopsbjudning eller bara i all enkelhet ?

0
35 kommentarer

Körsbärskräm med vaniljsmak

Dagens sena sjusovarfrukost blev en sommarsöt körsbärskräm med smak av vanilj. 

 Det här behöver du :
500 gram urkärnade körsbär
5 dl vatten
1 vaniljstång
1 dl socker ( mer eller mindre beroende på hur söta bären är )
potatismjöl + vatten

Gör så här :
Lägg alla urkärnade körsbär i en kastrull med vatten & socker.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna lägg både frö och stång i vattnet.
Låt sjuda upp och koka i 10 minuter, plocka upp stången och red av med potatismjöl.
Jag hade cirka 1 1/2 – 2 msk låt sjuda upp och mixa krämen slät om du önskar.

Är krämen tillräckligt söt & tjock så häll upp den i en ren glaskanna och förvara kallt.

Serveras kall med mjölk,

1
Kommentera

Len jordgubbskräm

Jag har fortfarande hur många liter jordgubbar  som helst i frysen. Men  ett par liter försvann ner i denna krämen- vilket recept jag kommer använda mig av även i fortsättningen. Skillnaden från den ”vanliga” jordgubbskrämen jag brukar göra var att jag mixade den helt slät. Resultatet en len sommarsöt jordgubbskräm – 100 gånger godare än den man köper.

God till frukost , mellanmål eller bara därför att… 

 Det här behöver du :

2 liter jordgubbar
4 dl vatten
2- 3 dl socker ( beroende på hur söta bären är)
Potatismjöl + lite vatten

Gör så här :

Mät upp jordgubbar, vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter, och ta bort överflödigt skum med en sked.
Rör ut potatismjöl med lite vatten och red av jordgubbskrämen, mixa den slät och smaka av. behövs ev. mer socker så får du reda med mer potatismjöl ( jag hade cirka 4 msk )
När den är tillräckligt slät och sockret löst sig så kan du häll upp i rengjord bringare och ställ in i kylskåpet.  Kan serveras ljummen, men jag tycker den är allra godast iskall med mjölk, men det är såklart en smaksak 🙂

0
7 kommentarer

Jordgubbssirap

Hej raringar!

Hoppas ni har bästa semestern ! Det är ju klarblå himmel och sol även idag , måste vara bästa sommaren på evigheter! 🙂 Så det blir att packa strandväskan & lite gofika och cykla ner till sjön idag.

Något gott som jag gjorde igår var denna jordgubbssirapen, gott till pannkakor, plättar eller efterrätter. Jag hittade receptet på alltommat.se för länge sen, men först igår så blev det av att koka den. Och färdigt på ett kick – testa!

Det här behöver du: 
500 gram jordgubbar
2 msk strösocker
1 1/2 dl vit sirap

Gör så här:

Rensa och skiva jordgubbarna ner i en kastrull låt sjuda upp på svag värme med sockret tills de har mjuknat ordentligt. Låt rinna av i en finmaskig sil, pressa försiktigt ut det sista av saften. Blanda sedan med sirapen och häll upp i rengjorda flaskor.

Förvaras svalt.

* * * * * * * * * * * * *

Fler recept på saft, sylt, marmelad och hemkokt kräm hittar ni nu under kategorin till höger ” safta och sylta” eller klicka HÄR

0
12 kommentarer

Kyckling med soltorkade tomater och smält mozzarella

Hej hej,

Hur har ni det nu i semestertiderna ? Hinner ni fundera något på middagsmaten- annars har jag ett mycket gott tips idag. För vi lagade en busenkel middag igår och det blev uppskattat av alla och det var bara tomma tallrikar efteråt.  Bästa betyget 🙂

Barnen åt med ris till och jag & Jonathan med en stor sallad med massa gott i.

Till 4 personer:
4 kycklingfiler
smör
salt & peppar
1 boll med mozzarella
lite bladspenat
5 klippta soltorkade tomater
+ 2 msk av oljan från dem
5 stycken delade körsbärstomater

Serveras med ris och fetaostsås

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200-220  grader.
Smörstek kycklingfileerna och salta och peppra , blanda ner bladspenaten så att de bara hinner hettas upp & bli mjuka -när fileerna  är genomstekta så skär dem i lagom stora bitar
Och fördela ut dem i en ugnssäker form, klipp över soltorkade tomater, ringla över oljan, skär tomaterna och lägg dit och tillsist fördela ut mozzarellan. Salta och peppra ett jämnt lager över hela formen In i ugnen i 10 – 15 minuter – eller tills osten är perfekt smält.

Klart att serveras.

Innan ugnen

 

 

 

 

0
13 kommentarer

Svartvinbärsgele

En god gele som är gott till kött, kyckling och en tesked med denna lyfter vilken sås som helst 🙂

Det här behöver du:
1 liter svarta vinbär ( omogna)
1 dl vatten
9 dl syltsocker ( per liter silad saft )
ev. 1 tsk pektin

Gör så här : 
Välj ut de mest omogna bären eftersom de har mer pektin i sig- vilket gör att gelen stelnar.
Skölj bären och rensa bort det mesta av övermogna bäroch kvistar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, koka upp och mosa bären med hjälp av en gaffel eller ballongvisp under ett par minuter.
Sätt upp silduk eller sil och sila av saften i en kastrull, försök att krama ur det mesta av saften, då sista saften innehåller mest pektin.  Mät upp saften och notera hur mkt det är innan du häller över det i kastrullen – tillsätt 9dl syltsocker per liter avrunnen saft. Koka upp saften tills sockret löst sig.

Om du haft lite mer mogna bär så kan det behövas tillsätta lite pektin- läs hur på förpackningen. 

Häll sedan upp gelen i rengjorda burkar och låt svalna, sätt på lock och förvara i kylskåp, där stelnar gelen.

1
12 kommentarer

Safta & sylta

Idag har vi plockat mängder av svartvinbär här hemma, vinbärsbusken har vuxit massor sen i fjol. Och när jag rensar bären så sorterar jag de mogna bären för sig och de röda bären för sig. Saft & sylt gör sig bäst på riktigt mogna bär- medan gele ska göras på lite mer omogna. De röda bären innehåller naturligt mer pektin, och då slipper man tillsätta detta vid tillagningen. Recept på denna kommer snart – men först recept på saft & sylt.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

Även denna sylten blev väldigt uppskattad.

IMG_8541

Svartvinbärssylt gott till plättarna, pannkakorna, våfflorna .

Det här behöver du :

1 liter med mogna svartvinbär
1/2 liter vatten
12 dl strösocker

Gör så här :
Rensa och tvätta bären, lägg i en gryta med vatten och låt koka på medelvärme cirka 15 minuter, rör om då och då.
Ta bort från värmen och rör ner sockret, blanda tills sockret löst sig.
Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.

Fler recept på olika sorters safter finner du om du söker i sökrutan till höger om bloggen.
Jordgubbssaft, rabarbersaft, syrensaft .osv.  

0
7 kommentarer

Safta & sylta

Idag har vi plockat mängder av svartvinbär här hemma, vinbärsbusken har vuxit massor sen i fjol. Och när jag rensar bären så sorterar jag de mogna bären för sig och de röda bären för sig. Saft & sylt gör sig bäst på riktigt mogna bär- medan gele ska göras på lite mer omogna. De röda bären innehåller naturligt mer pektin, och då slipper man tillsätta detta vid tillagningen. Recept på denna kommer snart – men först recept på saft & sylt.

Svartvinbärssaft

IMG_7868

Det här behöver du :
2 liter med mogna svartvinbär
7 dl vatten

När  saften är silad så behöver du till råsaften cirka:
5- 6 dl strösocker till varje liter avrunnen råsaft.

Gör så här:
Rensa bort blad och kvistar och skölj bären, det behöver inte rensas jättenoga .
Mät upp vatten och häll i bären,  låt dem koka i 10 – 15 minuter och mosa bären under tiden så att all saft rinner ut ur bären.
Sila sedan saften i en saft sil eller fin sil. Låt självrinna ner i en ren bunke. Mät saften och häll ner den i en ren kastrull där du kokar upp saften igen och häll ner rätt mängd socker och rör tills sockret har löst sig ordentligt.  Låt saften svalna något, och häll sedan upp i rena flaskor.
Förvaras kallt!

Servera sedan saften med valfri mängd vatten och med en massa is…..

En svalkande törstsläckare en varm och solig sommardag.

IMG_7873-001

Även denna sylten blev väldigt uppskattad.

IMG_8541

Svartvinbärssylt gott till plättarna, pannkakorna, våfflorna .

Det här behöver du :

1 liter med mogna svartvinbär
1/2 liter vatten
12 dl strösocker

Gör så här :
Rensa och tvätta bären, lägg i en gryta med vatten och låt koka på medelvärme cirka 15 minuter, rör om då och då.
Ta bort från värmen och rör ner sockret, blanda tills sockret löst sig.
Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.

Fler recept på olika sorters safter finner du om du söker i sökrutan till höger om bloggen.
Jordgubbssaft, rabarbersaft, syrensaft .osv.  

0
7 kommentarer