NÄR MAN HANDLAR HUNGRIG….

Då slutar det alltid så här….. För mig iallafall 😉
Då blir jag sugen på allt som är sött, salt, surt och chokligt. Gärna allt i samma tugga.


Men som tur var handlade jag även vanlig mat oxå.
För i går var Annika hos mig, vi åt massa goda skaldjur och fikade på Budapest- bakeler efteråt tills magen stod i fyra hörn. Härligt.
Och i dag startade vi onsdagen med en långsittarfukost med allt möjligt gott och blandat. Så just nu känns det inte som om jag kommer bli hungrig på en vecka. Haha… Men det hoppas jag för ikväll har jag planerat att koka musslor till middag.

Hur gott är inte det?

14
1 kommentar

MJUKPEPPARKAKA MED GLASYR


En saftig pepparkaka med krämig glasyr.
Måste provas till julbaket.


Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
3 ägg
3 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen kardemumma
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk bikarbonat
* lingon att garnera med

Glasyren:
150 gram rumsvarmt smör
300 gram färskost
8 dl florsocker


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt filmjölken. Blanda mjöl och alla kryddor i en bunke och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till em jämn smet. Fördela ut i en långpanna ( 30 *40 cm )
klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 25-30 grader.
Ta ut och låt svalna. Gör under tiden glasyren.
Rör ihop smör med färskost, florsocker och bred över kakan.
Skär kakan i lagom stora munsbitar. Garnera gärna med lingon innan servering.



6
2 kommentarer

SERIETIPS

Godmorgon.

Hoppas tisdagen börjat snällt mot er. Min klocka ringde halvsju, så jag har varit upp med tuppen.

Och de senaste veckorna har det plöjts serier i en rasande takt här hos mig. Det är ju det som är extra najs med denna årstiden. Så mina senaste tips till er är:

Kastanjemannen ( Svinbra )
Click Bait ( Också bra )
Och igår såg vi det sista släppta avsnittet av Knutby. ( Spännande och så sjuk )

Men vad ska vi se nu.
Gärna spännande serier / thriller eller rysare.

Tipsa på .

4
11 kommentarer

SMYGSTARTAR MED ADVENTSSLINGORNA

Gokväller ,

I dag har varit en sådan dag när jag fått massor gjort, men inte det som egentligen skulle fixas just idag.
Jag har tömt och skrubbat spabadet, grävt ner träd / buskar som stått i stora krukorna på altanen ( Hoppas de överlever till nästa år nu bara ) Jag har packat upp och tvättat alla resväskorna ( Och börjat packa inför Söndag, då det bär av igen )
Men just nu är ju bara så mörkt och tråkigt nu, så visst är det okej att tjuvstarta med slingorna redan nu.



Så det har jag också gjort idag. Julpiffat utomhus. Fy farao så jäkla kallt om fingrarna alltså 😉
Och kanske för tidigt, men va tusen gör väl det- det är ju bara såååå mysigt och man blir ju så lycklig i själen av alla små lampor..

Nu ska jag köra barnen till pappa, och sedan ska jag dyka ner i allt jobb och pappersarbete som jag inte hunnit med under dagen.

Hoppas ni fått en fin start på veckan.

18
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Hej hej,

Här kommer en liten försenad veckomatsedel. Och med ett lite för tidigt adventgodis tips. Men ni vet att ni kan börja med julgodisbaket redan nu och frysa in gottiset. Ett enkelt tips för att undvika julstressen.


Hoppas ni hittar lite ni gillar, 
.
Måndag :
Vegetarisk Pizza  
Tisdag: Asiatisk lax toppad med räkor 
Onsdag Pastagratäng med kyckling & rökt skinka 
Torsdag Ugnspannkaka med bacon 
Fredag Steak Sandwich med pommes

IMG_1881

Detta behöver du till 2 stycken steak sandwich:
2 toastbröd
olivolja
1 vitlöksklyfta
400 gram fläskfile
isbergssallad
tomat
rödlök
bearneiesås

Gör så här:
Stek toasten i olivolja tills de blir gyllene, skala vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gnid in toasten med den på bägge sidor. Skär sedan på snedden så att du får två trianglar av toasten. Det ena ska vara botten- och det andra ska vara locket på sandwichen. Putsa och skär lite större medaljonger av fläskfilen, Stek den klar i smör med salt & peppar.  Hacka isbergssallad och skiva tomaten och ha detta som botten, skär löken tunt och strö över. Lägg dit de varma filebitarna och toppa med lite beasås, och gärna lite färska örter.
Och till sist- lägg på locket på sandwichen och ät! (Fungerar lika bra med oxfile eller kycklingfile.)
Servera gärna med lite pommes till.

Mums va gott !

* * * * * * * * * * * * * * *

Nutellafudge 

Recept nutellafudge

Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör din nutellafudge så här:

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank.  Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.

Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg

3
Kommentera

SNABB & SMIDIG LUNCH

När man som jag jobbar hemifrån så vill man ju gärna ha någon snabb och god lunch,
de dagar man inte lyxar till det och går ut och lunchar.

Man kan fylla kycklingen med vilken ost man gillar bäst, star / mild /kryddig eller lagrad.

Du behöver:
1 stor kycklingfile / per person
1/2 mozzarellaboll
smör
paprikapulver
salt & peppar

Tillbehör: Ruccola, tomat och pressad citron


Gör så här :
Smörstek kycklingen, salta & krydda.
När den är genomstekt så skär du ett snitt längst den och stoppar den med osten.
Stek tills osten smälter, och servera genast.

Mums!

4
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

RECEPT PÅ KÄLLARFRANSKA

Hur lyxigt är det inte att äta nybakat bröd på helgen. Duka upp med massa goda pålägg, grönsaker och nypressade juicer. Så här kommer ett recept till dig eller om du inte gillar att baka…. hinta gumman/ gubben att fixa.

Det här behöver du :

5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2  tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet.
Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl.
Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i  225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.

Servera dem sedan till frukosten , med massa goda pålägg.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Just nu är det ett grymt bra erbjudande på Hemtex´s superskönt sängkläder.
Köp 2 betala för 1 , erbjudandet finner du genom att Klicka här

10
1 kommentar

CYPERN NÄST SISTA DAGEN

God kväller,

Nå hur har vi det här på Cypern undrar ni.
Jo tack …..vi äter, solar, spelar kort, badar och lever livet. Synd att klaga med andra ord.


I dag har varit den varmaste dagen hittills, så vi har nog badat minst tio gånger.
Vilket är extremt mycket för en badkruka som mig.

Och när den näst sista dagen började gå mot sitt slut ( det blir mörkt här redan 16.30 ) så bar det hemåt för att börja packa ner det sista. I morgon blir det sen frukost innan vi styr kosan mot flygplatsen. En fantastisk vecka som vi kommer leva gott på i vinter. Det bästa som finns är att resa med familjen. Man skapar så mycket fina minnen ihop.


En fantastisk vecka som sagt, men det ska inte bli tokigt att komma hem till Kalmar heller. Där Thelma och Kino väntar, husvakterna för denna gången.

På återseende igen när vi landat hemma i kalla Sverige.
( Eller ja, jag har tidsinställt inlägg som kommer här på bloggen)

18
Kommentera

MINGEL

Allt som är enkelt och gott gillar jag ! 😀

Tortillachips med ostsmak serveras med vispad philadelphiaost & ringlad
sweetchilisås.

Detta måste ni bara pröva -gott enkelt och rolig ide på plockmat ! 🙂

10
1 kommentar

PAD THAI

Godaste receptet som jag provat på Pad Thai

Det här behöver du:

3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
3 vårlökar

Pad Thai såsen:
1  msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl  groddar
2 ägg (lättvispade)

Garnering : Hackad färsk koriander & hackade jordnötter

Gör Pad Thai så här : 

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg.  Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Klart att servera.

5
1 kommentar