Daggsalvia

Idag börjar sista veckan i juli,och huxflux så var det visst inte mer än  tre veckor kvar av sommarlovet. Bara jag och Nomi hemma idag då Jonathan & de stora barnen samt deras kompisar åkte till skara sommarland tidigt imorse. Egentligen skulle vi också ha följt med, men liten ville inte sitta i bil så länge idag – så vi bestämde att vi tar en tur ner till stan och kollar lite kläder till förskolestarten istället.

Och lite nytt blev det även igår till krukorna på altanen, det behövdes efter denna värmen- nästan alla växter var helt uttorkade och gula. Tyckte  dessa blåa daggsalvia (daggsalvior ? ) var så himla fina – påminner lite om favoriten lavendel.

Och så lite murgröna – kors i taket så verkar just murgröna trivas hemma hos mig… ja förutom alla mina plastblommor dåra 🙂

Så vad hittar ni själva på en måndag som denna?
Berätta 😀

0
7 kommentarer

Glass i stora lass

Sådär, precis satt mig ner en liten stund…..efter en heldag i trädgården med allt vad det innebär. Klippa gräs, och buskar, rensa ogräs ( kan va det tråkigaste jag vet) , plattor och plantera nytt. Så nu är jag nöjd iallafall när jag sitter och kikar ut här genom fönstret….

Och så förtjänar jag faktiskt lite glass och film 😀

Och förresten, någon som vet om man kan gräva upp och flytta på en magnolia ?
Eller är det så att de är lite för ömtåliga?   Jag har nämligen ett träd på drygt två meter som står helt fel….

0
5 kommentarer

Födelsedagsplanering och godaste kladdkakan

Har börjat födelsedagsplanera lite för Thelma som vi ska fira om en vecka, hon kommer vara hos sin pappa i år på sin födelsedag. Så vi får ha kalas för henne ett par dagar tidigare, och nu nu har vi börjat klura på vad vi ska bjuda på , och denna kladdkakan står högst upp på listan.

Har ni hunnit med att baka den ännu, isåfall vad tyckte ni ?

Smeten till kladdkakan ska inte vispas, bara rör ihop. Det ska in så lite luft som möjligt i kladdkakssmet.

Det här behöver du :

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Tryffel:
300 gram mjölkchoklad
1/2 – 3/4 dl grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.

Under tiden börjar du med tryffeltäcket.
Smält chokladen på låg värme över vattenbad, ta bort från värmen och rör sen ner grädden ( ovispad)  rör tills du fått en slät och jämn smet.
Häll sedan denna över kladdkakan och ställ svalt – gärna ett par timmar.

Serveras med en bit glass eller vispad grädde.

 

0
27 kommentarer

Gult som solen

Godmorgon solstrålar 🙂

Hoppas ni fått bästa starten denna söndagsmorgon.  Här fick vi en sovmorgon till halvnio och nu har vi har precis ätit frukost. Det är kanske inte är lika varmt idag , men har en underbar bukett i köket som lyser som solen. Fick denna med de gulaste blommorna av min make på bröllopsdagen, just solrosor som var den första blommorna jag av Jonathan. Sötaste!

 

Kan man bli annat än på bra humör när man tittar på dessa.
De är helt ljuvliga.

0
Kommentera

Platt köttfärslimpa

Är ni som oss- och gärna lagar mat med köttfärs?
Då tycker jag att ni ska testa denna platta köttfärslimpan, smak varierar du enkel med olika sorters kryddor ( och mängd efter smak ) Omtyckt här hemma och lite ”roligare” än den vanliga köttfärslimpan.

Nu över till receptet :  

Det här behöver du :

700 gram  blandfärs
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlök
1 msk kalvfond
1 ägg
1 tsk salt
peppar

Såsen :
1-2 msk krämig balsamico
3 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kalvfond  konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar
1 burk med små krispiga champinjoner

Gör så här :
Rör ihop alla ingredineser till färs-smeten och värm upp en panna ( med höga kanter ) med smör. Platta ut all färsen i pannan , som en stor biff. Och färs den på medelhög värme , vänd biffen med hjälp av en tallrik och stek den klar. Dela den som en tårta och kolla så att färsen är färdig. Mät i vatten, grädde, fond, balsamico och häll över färsen, låt sjuda upp och puttra på svag värme i några minuter. När du ska  reda av såsen med philadelphia så får du ta upp ett par tre tårtbitar , och  blanda i så mycket tills såsen får önskad konsistens. Vänd ner svampen och låt sjuda upp i ytterligare ett par minuter. Lägg tillbaka bitarna och servera direkt från pannan med kokt potatis och en god sallad.

1
8 kommentarer

Lekparkshäng

Igår blev det en liten tur till norra öland, och vi stannade till en sväng på Böda. Så mycket folk det var, hela campingen var fullbokad – och även stranden där. Barnen ville inte bada utan passade på att leka lite på deras fina lekplats istället.

Småkusinerna gungade, åkte linbana och hoppade på studsmattorna

Medan Thelma sprang runt och fotade dem.

Sen åkte papporna med  barnen och en stor fikakorg  ner till Diggiloo som var på idrottsplatsen i Borgholm. Och vad roligt de hade, och kusinerna var så nöjda över att se alla kändisar 🙂

Hepp , nu är det allt dags att äta lunch.

0
2 kommentarer

Ägg och sillfrukost

Vi hade en härlig stranddag igår i Köpingsvik, först var det lite disigt- men det lättade upp sen till klarblå himmel och solsken. Varmt i vattnet var det så to.m en badkruka som jag simmade en liten stund.

Och nu har vi precis ätit frukost här hos lillasyster,  ägghalvor och sill och bröd.

Och planerna för dagen är loppisrunda på norra öland, får se om vi hittar några fina fynd. Sen ikväll ska papporna och barnen kolla på Diggeloo som spelar i Borgholm. Gissa om barnen de tycker att de ska bli roligt att se alla kändisar 🙂

Vad hittar ni på idag… Har ni fortfarande semester ?

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Ni har väl inte missat tävlingen, för nu kan du vinna biljetter till guldknappen!
Antingen hittar ni den på första sidan eller hittar du den HÄR

0
5 kommentarer

Vaniljpannacotta med jordgubbssirap

Tack Anna-Lena – detta är det bästa pannacottareceptet jag testat  ♥

Cheesecakepannacotta, 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost

Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och ta upp den sen. Koka upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör noga. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

Fyll sedan på med jordgubbssirap  receptet hittar du här

5
16 kommentarer

Klassisk förrätt

Tack snälla för alla gratulationer igår på vår bröllopsdag, och så roligt att läsa om alla era vigslar och bröllopsminnen 🙂  Jag och Jonathan har många gånger pratat om att förnya löftena var 5:e år som en liten extra kärleksgest och sedan chansen att bjuda hem alla våra vänner igen. Men nu blev det inte så… kanske nästa år ♥

Igår lagade vi en vår trerätters med en liten somrig räksnitt som förrätt.
 

Det här behöver du :  

toastbröd
olivolja
isbergssallad
gurka
citron
handskalade räkor

Serveras med en klick aioli

Aiolin:
1 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk vitvinsvinäger
2 pressade vitlök
salt

Gör så här  :
Gör gärna aiolin dagen innan , så att den hinner gotta till sig.
Jag brukar göra en aioli från grunden annars, men blev rekommenderad denna med creme fraiche- och den var fantastiskt god. Pröva vetja. Stek brödet i olivoljan , skala räkorna och placera ut grönsaker och räkor.
Toppa med en klick aioli.

 Smaskens

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nu har vi precis ätit frukost och ska packa ut oss i bilen – vi åker till öland för sol och bad ett par dagar. Återkommer snart med en riktigt god efterrätt som vi åt igår.
Somrig och fräsch.

0
7 kommentarer

Bröllopsdag ♥

24 juli är det idag och det är fem år sedan jag och Jonathan♥ gifte oss i hemlighet.
Vi hade bara Daries, Ulrika och Emmy med respektive där som vittnet och vi vigde oss borgligt ner vid vattnet, en väldigt varm och solig och helt fantastisk sommardag.


Jag hade svårt att hitta klänning eftersom jag var gravid– och som tur var lyckades jag att klämma mig in i den här , vilket hade varit omöjligt ett par veckor senare 😉

Efter en picknick och massa skratt med goa vänner så skjutsades vi till flyget och flög iväg på bröllopsresa. Medan vi satt på flyget så postade lillasyster inbjudningen till bröllopsfesten som  vi hade några veckor senare när vi kommit tillbaka i vardagen.
Och idag är det över 10 år tillsammans och 5 år som man & hustru.

Ja, så  gifte vi oss ♥♥♥

Nu är jag nyfiken…. är du också gift ?
Kan du inte berätta hur ni vigde er – borgligt/ kyrkligt med en jättestor bröllopsbjudning eller bara i all enkelhet ?

0
35 kommentarer