Marinerad fläskytterfile

Soliga och varma söndag.
Fantastistiskt vilken sommarvärme det bjuds på! Och jag har inte hunnit sätta mig ner och kika förbi bloggen förän nu , vi har ju haft kalas tills nu och hela släkten har varit här och firat Thelmis.  Vi grillade egna burgare och bjöd på marängsviss, vilket var ett smart drag i denna värmen. Alla kusinerna har lekt och det har varit en perfekt dag att sitta och både äta  & fika på altanen.

Och sen var det ju gårdagens middag som jag tänkt skriva om. Den som blandannat bestod av fläskytterfile, och denna marinerades med gyros-smak.

Till 2 fläskytterfileer

1 lime ( saften)
1 dl olivolja
1 1/2 msk honung
2-4 msk gyroskrydda

Blanda samman och låt och marinera köttet gärna kvällen innan det ska grillas,
men minst 4 timmar innan.

0
5 kommentarer

Jordgubbs- och rabarberpaj

Smulpaj i all ära, men ibland är det roligt att variera sig lite, detta är söt, syrlig och en sommarfavorit.

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Valfria bär så det täcker botten :
jag hade jordgubbar & rabarber
1/2 dl – 1 dl socker
1 msk potatismjöl


Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till pajdegen och platta ut i formen. en rund form 22 cm med avtagbara kanter hade jag. Pajdegen som blir över Kavlar du ut och klär i pajen på amerikanskt vis. Ställ den sedan kallt i minst en 30 minuter. Under tiden skär du bären och blandar dem med socker och potatismjöl.
Fördela i pajformen och grädda sedan i cirka 20 minuter, eller tills den fått fin färg.

Servera sedan pajen med fluffig vaniljvis eller en kula gräddglass

Mycket trevligt att servera pajerna på höga tårtfat, tycker jag

0
6 kommentarer

Växer så det knakar

Wooow vad varmt vi hade idag…. Nästan så man söker sig till skuggan ( om man nu får klaga lite) Näedå, det uppskattas massa att det är sommarvärme, och det blir till att cykla ner till sjön lite senare.
Har varit ute i trädgården & fixat idag,  och tjusat de fina vindruvor som växer av bara farten 🙂


 Och innan idag har Thelma & jag bakat lite till hennes kalas, och nu är det snart dags att förbereda middagen. Trots det fina vädret blir det inte någon grillning här idag, utan smörstekt torsk.
Fantastiskt gott & löjligt enkelt att göra 🙂

Vad ska ni själva äta idag?

0
7 kommentarer

Vad vill du läsa mer om ?

Hej raringar!

Då var det fredag igen, och redan står helgen på glänt 🙂
Jag får massor av kommentarer här och på instagram och mail om vad ni önskar att se mer av på bloggen. Blir så glad att att ni är engagerade, det gör det ju så roligt att skriva här. Naturligtvis hinner jag inte skriva om allt, och har en plan för vad jag vill hinna få med och uppdatera här på bloggen. Sen finns det perioder när även jag får bloggtorka – och då tänkte jag att jag att det kunde vara perfekt att gå tillbaka till detta inlägget. Ett inlägg samlat för bara era önskemål.

Så vad önskar ni att läsa mer om, är det något som fattas? Och är det något som ni tycker kan bli bättre?

Jordgubbs och brownietårtan hittar ni HÄR 

 Vill ni kanske se fler förrätter, fler efterrätter, veckomatsedlar och om det är andra önskemål! Skriv och önska här under inlägget.

* * * * * * * * * *

0
23 kommentarer

Första augusti

Tiden går lite för fort nu i semestertiderna…..
Swisch sa det så var härliga juli månad förbi, och nu står vi redan på glänt inför augusti. Vi hoppas och håller tummarna för att vi får en  riktigt solig och varm månad. Eller hur ?

 Jag fick några frågor på instagram @jennysmatblogg om mina krukor.

Jag har ett par av dessa sen tidigare, i storleken större som jag köpte tidigare i sommras.
Nu såldes de ut för halva priset, för 20 :- stycket på blomsterlandet. Tips  tips – åk och fynda 🙂

Tycker att de är lika fina att ha ute som  inomhus.

Planer för dagen är att städa, har redan plockat fram alla städgrejer och spray. Så nu på med lite bra musik, så blir det bra mycket roligare att putsa och gno här hemma.
Och det bästa är resultatet, ett rent och citrondoftande hus, gillas.

0
Kommentera

Olivträd nummer tre

Ni som följt bloggen  här ett tag vet att jag inte har så gröna fingrar, och jag kan tyvärr berätta att olivträd nummer två inte heller klarade sig. Utan tappade alla löven bara efter några månader, och trots växtnäring och omflyttning så trivdes den iallafall inte.

Så vad gör man… jo jag köpte faktiskt ett till,
jag är nog helt säker på att olivträd nummer tre kommer klara sig 🙂

För  det måste vara extrem svårt att misslyckas med ett plastträd 🙂  Jag gillar plastblommor så länge de ser så pass verkliga ut att man inte ser att det inte är oäkta.


Den vitmålade pallen är från Ikea. Och lampa , som ser ut som ett blockljus hittade jag på rusta. Köpte en drös av dem och placerade ut i huset 🙂

Och nu  ropas det efter mig….. filmkväll och popcorn, får skynda innan Jonathan äter upp alla.

Hej så länge !

0
6 kommentarer

Recept på kycklinggyros

För att det ska bli rolig variation på maten här hemma så brukar barnen hjälpa till och komma med matförslag och ideer. Och Jacob som tycker att det är kul med mat och matlagning tyckte att vi skulle göra laga kycklinggyros i pitabröd med vitlökssås. Så det gjorde vi igår, och kryddningen blev faktiskt såååå god – tänkte jag skulle köpa hem och göra lite gyros på fläskkött nästa vecka.

Kryddningen gjorde jag ganska mycket av och den ska förvaras med lock, och gärna mörkt
Gyros-002

Självklart kan ni blanda er kryddning hur mycket eller hur lite ni vill, och ta bort eller lägga till fler kryddor. Men så här gjorde jag 🙂

Det här behöver du :
900 gram kycklingfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

krydda

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås 

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär kycklingen i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst kyckling)
Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs kycklingen klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

Serveras sedan i pitabröd med sallad och en god kall sås.

* * * *  Låna gärna mina matbilder eller recept till din blogg- men länka tillbaka 🙂  * * * *

0
7 kommentarer

Tapet inspiration

Här har precis Jacob och hans vänner ätit en sen frukost , ja eller snarare brunch kanske 🙂  De satt och spelade dator sent igår, sen sov de länge idag. Men vi andra i familjen vaknade tidigt, och jag och Molly åkte en runda till veterinären. Hon har haft lite hosta till och från, ville kolla upp det så att det inte var något allvarligt.  Och det var det inte som tur var, fick med oss lite medicin till henne så hon kommer bli bättre snabbt.

Sen har vi bläddrat igenom lite tapetkataloger vi har lånat hem, det är tapetsering av Nomis rum som står på tur.

Eller kanske dessa i rosa?

Just denna katalogen är boråstapeter och heter ”Marstrand”  Tycker det finns massa fina tapeter, de är lite i stil med marint, och en hel del randigt.

Tyckte du att någon av tapeterna var fin?

0
4 kommentarer

Om ni bara ska koka kräm en enda gång. . . .

. . . så är det denna ljuvligt goda jordgubbskräm. Barnen äter den som om den vore godis, och den är så enkel att göra. Den första omgången tog slut på ett nafs, så jag  kokade den igen igår, nu på de sista 5 liter jordgubbarna vi hade i frysen sen självplocket.  Mumsfillibabba.

Det här behöver du :

2 liter jordgubbar
4 dl vatten
2- 3 dl socker ( beroende på hur söta bären är)
Potatismjöl + lite vatten

Gör så här :

Mät upp jordgubbar, vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter, och ta bort överflödigt skum med en sked.Rör ut potatismjöl med lite vatten och red av jordgubbskrämen, mixa den slät och smaka av. behövs ev. mer socker så får du reda med mer potatismjöl ( jag hade cirka 4 msk )
När den är tillräckligt slät och sockret löst sig så kan du häll upp i rengjord bringare och ställ in i kylskåpet.  Kan serveras ljummen, men jag tycker den är allra godast iskall med mjölk, men det är såklart en smaksak

0
2 kommentarer

Vita små rosor

God kväll i stugorna.

Nu har jag läst igenom alla era kommentarer i tidigare inlägget, och så roligt att läsa vad ni jobbar med 🙂 och jag har svarat er i kommentarsfältet också om det var något ni undrade över. Och glömmer jag ibland att svara, fråga igen – då missade jag bara. Jag vet att många av er önskar fler inredningsbilder, och det kommer…. Men just sommarmånaderna är vi mest utomhus- lovar att det kommer komma massa bilder till hösten.

Denna kan jag iallafall visa er, en liten miniatyr-ros som fick följa med mig hem från blomsteraffären idag.

Den hamnade på det lilla halvmånebordet i gästrummet, som jag fyndade på blocket. Och sedan målade om, och sågade av på mitten.

Tycker väldigt mycket om tavelramen i bakgrunden, den hittade jag på Erikshjälpen för en liten slant – och spraymålades sedan i vitt.  Jag gillar att blanda in nytt och gammalt hemma hos oss, tycker det blir väldans hemtrevligt då.

Fortsatt trevlig kväll till er, och tack för att ni tar er tiden att skriva en rad eller två.

Kram  

0
3 kommentarer