Hamstra lingon

Många precis som jag gillar att vara ute i skogen och plocka bär, och svamp. Men en del verkar ha glömt bort det här med lingon. För lingonsylten är väl något man inte gör år efter år- och då kanske man tröttnar på att plocka de små röda bären.  Men då vill jag uppmana er att hamstra istället- för godare efterrätt än denna med lingon är svårt att få. Så jag kommer absolut att fylla frysen –  för en sådan här goding är riktigt lyxigt att få bjuda på till vilken finmiddag som helst – eller varför inte till jul ?!

Lingonpannacotta, söt, syrlig, krämig och alldeles alldeles underbar!
IMG_2581

Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.


0
2 kommentarer

Hemma hos oss

  Ett av många önskemål av vad ni vill se mer av på bloggen är mer bilder från vårat hus, både inne och ute. Och idag kan jag bjuda på lite dagsfärska utebilder – fler hittar ni under kategorin till höger ”hemma hos oss” eller klicka HÄR

 Har flyttat runt lite på altanen och det lilla vita bordet fick hamna här istället, brukar få frågor om just dessa utmöbler och de är köpta på plantagen för tre år sen. Vet inte om de fortfarande säljs.

Lite nytt prydnadsgräs i krukorna . . .

Och dessa stora ljuslyktor fyndade på rusta i julas – tror att de fortfarande finns kvar.
Zinkkruka från gekås- köpt för säkert 4 år sen…. fortfarnade fin!

Och denna lilla buren, har jag tidigare haft i glasverandan, tyckte den passade bättre utomhus med lite grönt i…. Iochför sig plast, men jag tycker om att blanda lite.



Nu ska det plockas fram lite kvällsfika till barnen, innan det ska läsas godnattsagor.

Hoppas du får en fortsatt fin kväll!

0
2 kommentarer

Krämig potatissallad på mitt vis

Det finns hur många recept som helst på just potatissallad, och jag brukar variera recept hejvilt.  Fransk potatissallad, med eller utan majonäs, med rödbetor eller ett klyftat äppel…. med & utan kapris eller som denna med mkt creme fraiche. Prövar du just denna så kommer du inte bli besviken. Nomnom.

 Smaka er fram med de kryddor ni gillar.

Hade inga exakta mått till denna, men på ett ungefär

1 kastrull med kokta kalla potatisar
4 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 näve finhackad inlagd gurka
1 finhackad rödlök
1 msk fryst dill
salt, örtkryddor och citronpeppar

Toppa med  knaperstekt bacon

Gör så här :

Tärna den kalla potatisen i lagom stora bitar.
Rör ihop ”geggan ” för sig med kryddor och blanda sedan upp med potatisen.

Knaperstek bacon och toppa salladen med.

Vi åt detta med hemlagade grillade burgare.

Bra mat att göra till stora bjudningar, buffeer,

2
7 kommentarer

Grattis världens bästa Thelma Petersson Warsen på 12 årsdagen

Idag är ingen vanlig dag för idag är Thelmas födelsedag. Hurra hurra hurra,
Vi firade lilla gumman i helgen, för  idag är hon hos pappa…….  på väg till Lysekil  hörde jag när jag pratade med henne för en stund sedan.  Satt och letade bilder till dagens inlägg och tänkte att jag skulle hitta den nyaste bilden på Thelmis, och upptäckte att hon faktiskt varit och lekt lite med min kamera här för ett par dagar sen !

Grattis världens bästa Thelmis på 12 årsdagen ♥♥♥
Thelma Petersson Warsen i Växjö

Finns en bild på insta också på en liten bebis-Thelmis !
Det är ju nästan  helt obegripligt att denna lilla trollungen har hunnit bli 12 😀

Denna bilden valde hon själv till bloggen

Grattis igen hjärtat ! Hoppas du får en fantastiskt födelsedag ♥♥♥

1
6 kommentarer

Nya klätterrosor

Jag vet om inte om det är så att rosorna vid entren dog för att det var för kallt i vintras , eller för att Jonathan ogräsbekämpade plattorna där lite för nära  blommorna. Men hursomhelst så vart rosorna iallafall stendöda, så det var bara att gräva upp dem och plantera nya.

Så nu ska jag vattna dem lite extra och skämma bort dem, och hoppas de ska trivas.

Istället för rosa som sist så planterade jag vita denna gången.

Några tips på hur man ska sköta sina klätterrosor ? Någon som vet jur mkt ska de klippas ner  ?

0
8 kommentarer

Smörstekt torsk med färskpotatis och dillsås

Smörstekt torsk är något som är helt underskattat – för det är ju bara sååå gott.
Och frånochmed nu är det något vi kommer laga oftare, sist åt vi  med nykokt färskpotatis & en himmelsk god dillsås.  Alla tallrikar var renskrapade efter middagen, det är ett bra betyg.

Detta behöver du:
1 stor torskbit per person
smör
salt & citronpeppar

färskpotatis 

Såsen:
4 dl grädde
2 msk hummerfond
1 msk fryst dill
lite fiskkrydda
salt & citronpeppar
1/2 dl vatten + mjöl

Gör så här:
Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Börja med såsen, häll i grädde, fond, och dill- låt sjuda upp och red av med mjölredning. Smaka av med salt, citonpeppar och lite fiskkrydda låt sedan sjuda på svag värme medan fisken blir klar.
Smörstek torsken med salt och citonpeppar.

Servera genast.

0
2 kommentarer

God morgon Måndag

God morgon,

Hoppas ni har sovit riktigt gott och vaknat på bästa måndagshumöret. Här skiner solen utanför och det ser ut att bli en fantastisk sommardag. Det bara jag och småttingarna vakna, förutom Jonathan som åkte till jobbet när resten av oss zzzzov. Sedan igår har det varit fullt hus här, efter kalset så kom det kompisar som stannade kvar. Thelmas vän Nellie och Jacob har tre  kompisar hos sig-  som även de fortfarande sover.

Men det är väl snart dags för att förbereda frukost till dem också.  Själv startade jag igång måndagen något tidigare med gott kaffe och äggknäckebröd.

Tänkte att jag och småttingarna skulle ge oss iväg och kolla blåbären nu på förmiddagen,
sist vi var ute fanns det knappt ingenting. Så vi får se om det kanske finns lite mer nu, eller så är det helt enkelt inget blåbärsår här iår.

Bästa måndagen till er!

0
1 kommentar

Marinerad fläskytterfile

Soliga och varma söndag.
Fantastistiskt vilken sommarvärme det bjuds på! Och jag har inte hunnit sätta mig ner och kika förbi bloggen förän nu , vi har ju haft kalas tills nu och hela släkten har varit här och firat Thelmis.  Vi grillade egna burgare och bjöd på marängsviss, vilket var ett smart drag i denna värmen. Alla kusinerna har lekt och det har varit en perfekt dag att sitta och både äta  & fika på altanen.

Och sen var det ju gårdagens middag som jag tänkt skriva om. Den som blandannat bestod av fläskytterfile, och denna marinerades med gyros-smak.

Till 2 fläskytterfileer

1 lime ( saften)
1 dl olivolja
1 1/2 msk honung
2-4 msk gyroskrydda

Blanda samman och låt och marinera köttet gärna kvällen innan det ska grillas,
men minst 4 timmar innan.

0
5 kommentarer

Jordgubbs- och rabarberpaj

Smulpaj i all ära, men ibland är det roligt att variera sig lite, detta är söt, syrlig och en sommarfavorit.

Det här behöver du :

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Valfria bär så det täcker botten :
jag hade jordgubbar & rabarber
1/2 dl – 1 dl socker
1 msk potatismjöl


Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop ingredienserna till pajdegen och platta ut i formen. en rund form 22 cm med avtagbara kanter hade jag. Pajdegen som blir över Kavlar du ut och klär i pajen på amerikanskt vis. Ställ den sedan kallt i minst en 30 minuter. Under tiden skär du bären och blandar dem med socker och potatismjöl.
Fördela i pajformen och grädda sedan i cirka 20 minuter, eller tills den fått fin färg.

Servera sedan pajen med fluffig vaniljvis eller en kula gräddglass

Mycket trevligt att servera pajerna på höga tårtfat, tycker jag

0
6 kommentarer

Växer så det knakar

Wooow vad varmt vi hade idag…. Nästan så man söker sig till skuggan ( om man nu får klaga lite) Näedå, det uppskattas massa att det är sommarvärme, och det blir till att cykla ner till sjön lite senare.
Har varit ute i trädgården & fixat idag,  och tjusat de fina vindruvor som växer av bara farten 🙂


 Och innan idag har Thelma & jag bakat lite till hennes kalas, och nu är det snart dags att förbereda middagen. Trots det fina vädret blir det inte någon grillning här idag, utan smörstekt torsk.
Fantastiskt gott & löjligt enkelt att göra 🙂

Vad ska ni själva äta idag?

0
7 kommentarer