Mums vad det är gott att grilla, hoppas att vi får flera fina grillkvällar till innan kylan kommer.
Fast visst går det fortsätta grilla året om, men det är ju inte riktigt samma sak att stå ute och grilla i minusgrader och snö….
Nu grillade vi lite kycklingspett och slängde ihop lite potatissallad till det. Med en stor krispig grönsallad och en god vitlökssås till.
På ett ungefär vad vi hade i potatissalladen.
1 kastrull med kokta kalla potatisar
4 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 näve finhackad inlagd gurka
1 finhackad rödlök
1 msk fryst dill
salt, örtkryddor och citronpeppar
Gör så här :
Tärna den kalla potatisen i lagom stora bitar.
Rör ihop ”geggan ” för sig med kryddor och blanda sedan upp med potatisen.
låt stå kallt fram till servering.
En krämig potatissallad som passar till det mesta.
Hittade lite nytt till köket idag när Nomi och jag sprang in på Netto,
vi skulle bara köpa deras goda fetaost. Men blev glatt överraskad när dessa porslinet stod på en hylla och bara ropade efter att få flytta in i mitt kök 😀
Mönstret i lantlig gammaldags stil – passar perfekt in hos oss.
Jag tycker att det påminner lite om greengate, som jag gillar så mycket. Men det kostar ju skjortan, och då är detta ett budget tips. Priset på sakerna är : 20 :- koppen och 15 : – för de djupa tallrikarna .
Nu dags att tända grillen, bäst att passa på när det är fint väder idag.
Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar.Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min. Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden. Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.
Nu är det många som har önskat tips om goda tillbehör till kräftorna. Vi har faktiskt inte ätit kräftor än i år, men till helgen ska det minsann köpas hem kräftor. Så om någon som har några goda märken att rekommendera !? Eller varma också för den delen 😉 så vi vet vilka vi inte ska köpa.
Västerbottenpaj kan serveras både varm och kall.
Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Fyllda krustader
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * *
Detta är lite smått och gott vad jag tycker om att ha på bordet till kräftor ja förutom ägghalvor, ost, och kex, vindruvor, arm brietårta , nybakat rosenbröd / vitlöks bröd med hemmagjord ailoi.
Slurp vad gott det ska bli,
räknar redan ner dagarna ! 🙂
Nu är det en härlig tid när bär och frukt är klara att skördas, och då är det roligt med lite extra bak-inspiration. I år kan jag i samarbete med Milda presentera deras ursöta lilla bakbok med flera smarriga recept. Själv fick hem den i lådan för ett litet tag jag sedan, nu kan du beställa den helt gratis på Mildas hemsida här. Eller ladda ner Mildas talande app ( för Iphone eller Andoid ) som även den ärhelt gratis! Smidigt med talande appar, så man har händerna helt fria för att laga mat och bak.
Kila dit och beställ den.
Och boken kan ni beställa fram till och med den 30/9 eller tills lagret tar slut.
Nu ska jag bara bestämma mig för vilket recept jag ska provbaka idag, jag har många favoriter, blandannat den här New York cheesecaken. Den ser ju både lyxig och så där perfekt krämig ut, eller så blir det något med choklad.
Inom kort får ni se vad jag valde 😀
I samarbete med Milda.
Jag har oftas bakat frysa cheesecakes, denna ska tillagas i ugnen- det låter spännande. Vad har ni för någon god festlig paj eller kaka med som ni gärna bakar ?
Vore roligt om du ville tipsa mig i kommentarsfältet.
Som det regnat nu i eftermiddag…. Ja, ja desto bättre känns det att bänka sig framför tv:n med en bra film och lite massa popcorn. Poppade och klara , och nu ska vi bara välja en bra film också. Jag har bara valt urdåliga filmer de sista tre gånger, nu vill jag se en bra film. Så är det någon som har något bra tips -gärna komedi, men action funkar också!
Massa tips vill jag ha 😀
Smörpoppade med salt och lite grillkrydda. Farligt gott 😀
Ännu en dag med busväder, ena sekunden skiner solen från klarblå himmel – för att stunden senare övergå i regn. Vi hann iallafall iväg på en skogspromenad innan himlen öppnade sig och det dök upp ett skyfall ifrån ingenstanns. Och nu pysslas det och målas igen, samma visa som igår när det var liknande väder. Antar att det är hösten som är på väg, och även om jag gillar sommaren bäst så har jag ingenting emot hösten. Tycker att det är en vacker årstid, när löven skiftar färger och luften blir sådär frisk.
Medan det regnat så har barnen pysslat, spelat spel och målat…. eller som Nomi själv säger …. hon gör sin läxor. Ordning och reda 🙂
Snart dags att börja med middagen, och då kom jag att tänka på veckomatsedeln.
Den kommer tillbaka precis som vanligt, med start på söndag. Roligt att ni verkar vara så många som uppskattar den 🙂
Till denna behöver du: 5 dl couscous
5 dl turkisk yogurt
2 små vitlöksklyftor
1 gurka
1 röd paprika
1/2 rödlök
1 msk finhackad persilja
salt
italiensk salladskrydda
Gör så här : Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, i saltat vatten. Rör om då och då.
Låt svalna. Blanda i turkisk yougurt, och finhackad gurka, paprika och lök & örter.
Smaka av med lite salt och italiensk sallladskrydda.
Jag har så många nya middagsrecept här på lager , så jag får väl uppdatera flera nya om dagen om jag ska hinna komma ikapp med alla 🙂 Dessa goda köttbullar gjorde vi för ett bra tag sedan. Tycker det är roligt att variera smakerna i köttbullarna, och här gjorde vi en hetare variant än vi brukar.
Goda kryddiga köttbullar med en couscous sallad med smak av citron, serverades med en klick mild turkisk yougurt
Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 msk med het chilisås
1 msk chilipulver
lite cayennepeppar
1/” tsk spiskummin
1 riven vitlök
1 tsk blandade torkade örter
(timjan , oregano )
salt och peppar
Låt gärna smeten stå och dra ett par timmar i kylskåp när du rört ihop den med kryddorna.
Gör så här:
Cous cousen kokar du enligt anvisningar på förpackningen och låter svalna.
Hacka ner och blanda grönskakerna och rör ihop med den senare.
Rör ihop smeten till köttbullarna , och stek den gyllene i stekpanna ( eller ugnen )
Servera sedan tillsammans med en klick neutral yougurt.
Friskt och fräscht smakar det.
Vi gjorde en laxrätt när vi var nere i stugan som jag måste skriva om.
Den blev ruskigt god- och tog inga många minuter att förberada. Gillas verkligen!
Det här behöver du :
4 portionsbitar lax
Till såsen :
5 dl creme fraiche
200 gram fetaost eller grekiskost
2 vitlöksklyftor
salt&peppar
och lite lite citronpeppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Smörj en ungsplåt till laxen, och lägg ner fisken.
Rör ihop såsen och bred ut över fisken. Skjuts in i ugnen och sen är det klart inom en halvtimme – när laxen är genomstekt.
Vi servera med en stor grönsallad. Fungerar lika bra till potatis eller ris.