INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Mormors hallonpaj

Bärpajer är ju alltid gott, och det kan man inte få för många recept på. Mormos paj påminner lite om ”ananaspajen” jag brukar göra, hallonen gjorde den både vacker i färgen och så där syrligt söt. Mormor låter även hälsa att pajen kan man göra med vilka bär som helst- och blåbär brukar annars vara en favorit 🙂

Gottgottigottgott

IMG_28431 (1)

Pajen bakom är likadan men med mango i. 

Det här behöver du :

150 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllningen :
2 dl gräddfil eller creme fraice
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
Ca: 200 gram valfria bär
1 ägg

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop de torra ingredienserna till pajdegen, och tärna i smöret. Knåda till en deg och tryck ut i pajformen. Rör ihop alla ingredienser med en slev och häll ut i formen. Den ska alltså inte förgräddas. ställ in i mitten och grädda i cirka 20- 25 minuter.

Serveras med en klick grädde eller vaniljsås.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Just nu är det upp till 20% RABATT på massa söta sommarklänningar.
KLICKA HÄR

5
16 kommentarer

Dillyougurt


IMG_4272
Det här behöver du:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1/s pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka dill
1 msk citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

0
Kommentera

Banankaka med smak av choklad & kaffe

Tänkte ta och baka lite sockerkaka när regnet endå öser ner utanför. Den godaste av de godaste sockerkakorna jag vet är denna med banan i…. Så har du övermogna prickiga bananer – kasta dem inte. För det är just dessa som gör denna kakan extra saftig.

Med smak av banan, choklad och liiite kaffe.

IMG_8240

Det här behöver du:
4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
1/2 dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Smör till formen + ströbröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.

Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.

IMG_8171-002

0
9 kommentarer

Banankaka med smak av choklad & kaffe

Tänkte ta och baka lite sockerkaka när regnet endå öser ner utanför. Den godaste av de godaste sockerkakorna jag vet är denna med banan i…. Så har du övermogna prickiga bananer – kasta dem inte. För det är just dessa som gör denna kakan extra saftig.

Med smak av banan, choklad och liiite kaffe.

IMG_8240

Det här behöver du:
4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
1/2 dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Smör till formen + ströbröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.

Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.

IMG_8171-002

1
5 kommentarer

Lök- och fänkålssallad

IMG_4258Det här behöver du 
1 fänkål
1 kruka dill
1 rödlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 näve salta pistagenötter

Strimla lök & fänkål och finhacka dillen. Lägg i en skål och blanda ihop med olivolja & vitvinsvinäger.
Ställ kallt fram till servering, strö över pistagenötterna precis innan servering

0
Kommentera

It´s back….. Veckomatsedeln

Sista dagen på sommarlovet, och imorgon är det tillbaka till skola, dagis & rutiner och då kommer veckomatsedeln tillbaka. Klicka på middagen så kommer ni till receptet 🙂
Hoppas ni hittar något gott som ni gillar.

Måndag :  Korvgryta med ajvar

Tisdag : Lax med dill & färskost

Onsdag : Köttbullar i brunsås med potatis

Torsdag : Tomat och kycklingsoppa

Fredag :

Fläskfilen med provencale-örter.

Maträtten blir LCHF om du serverar kokta grönsaker till eller bara en grönsallad.

För 4 – 5 personer :
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet.  Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.

Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

 

 

0
6 kommentarer

Gooooodaste kantarellpajen

Nomi är hemkommen från sitt kalas, och hon hade haft det sååå roligt.  Och nu Melvin iväg på sitt kalas- de skulle ha lacergame-kalas, så gissa om han har sett fram emot det. Och sen har Jonathan och Jacob bokat biljetter för att åka in till stan och kolla på ishockey.

Och nu medan jag har lite tid över måste ju visa lite bilder på all god mat vi åt igår när vi firade mormor. Det var jättetrevligt och så mycket kräftor…. men jag tror nog att jag och Melvin vann iallafall i att äta flest 😀

Jumbo kräftor lagom salta och goda.

Västerbotten paj är ett måste till kräftorna, och den är busenkel att göra.
recept finns här  Och kanske den gooooodaste pajen jag ätit på länge var denna med kantareller. Och självklart ordnade jag med receptet till er också 🙂

 Det här behöver du till en form på ca 22-23 cm: 

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen:
1 liter kantareller
2 msk smör
2 1/2 msk med vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven västerbotten ost
salt & peppar


Gör så här :

Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.

Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.

* * * * * * * *

Och efter all denna goda maten så hade mormor bakat två jättefina och urgoda pajer till kaffet. En mangopaj , och en rosa hallonpaj. . . .

Receptet på dessa goda pajer kommer inom kort.

0
6 kommentarer

På väg till kalas

Lördag och ännu en kalasdag 🙂
Först är det Nomi på förmiddagen och Melvin ska iväg på sitt i eftermiddag. Och Nomi har verkligen räknat ner dagarna och timmarna sedan inbjudan trillade ner i brevlådan. Och med paket och handskrivet grattis-kort ska vi snart skjutsa bort henne till födelsedagsbarnet.  Vi har frågat flera gånger om vi inte ska stanna en stund, men nej- Nomi vill gå själv på sitt kalas.

Ska vi åka snart ? Ska vi åka snart ?
Det har ekat så sedan frukost idag 🙂

0
5 kommentarer

Mormors paket

Har man tid och alla saker hemma så är det riktigt roligt att fixa paketinslagningar. Det blev ett vitt med rosa / röda till mormor. Hon har fyllt 76 år , men hon tyckte först inte att det var något att fira .Va?,  min fina, snälla och världens bästa mormor kan man inte fira nog ♥  Så vi har ordnat ett knytiskalas hos Daries dit alla ska komma och ha med sig lite av  varje, för att alla ska hjälpas åt.

Vitt, rött och rosa !

Så nu ska jag sätta fart med de som jag ska ha med mig.
Jag börjar nog med att vispa ihop aiolin – den är ett måste att ha till kräftor och vitlöksbröd.

Hepp hepp – vi hörs snart!

0
3 kommentarer

Happy friday !

Godmorgon solstrålar.

Man kan väl inte annat än att vakna till bästa humöret när det är fredag. Bra musik i hörlurarna,så ska Molly och jag iväg på en lång skogspromme, annars är schemat för denna är fullproppat med kalas och fotbollscuper. Först ut att fira blir min fina mormor som fyllde 76 år i veckan, ska över till öland och ha kalas för henne redan idag. Det skulle blandannat bjudas på kräftor, pajer och lite allt möjligt gott.

Och så en liten snabb dagens innan jag rusar.

Trasiga jeans och en ny favorit : stor mjuk oversize tröja från HM.
Ser framemot att shoppa lite höstkläder nu faktiskt. Mycket roligare att handla mysiga koftor och halsdukar än sommarkläder 🙂


Fortsatt bästa fredagen till dig.

 

0
6 kommentarer