Ost- & skinkomelett

Förmiddagen försvann snabbt som bara den,  och nu är det redan lunch.. Vi hade ett tandläkarbesök inbokat till Thelma direkt på morgon, skulle kolla lite inför hennes tandställning. Det visade sig dock att det är två års kö här i staden, så det kommer dröja innan. Så det är bara att vänta….. Nu är hon tillbaka i skolan , och jag är på plats hemma och har precis käkat lunch.

Som idag blev en omelett med ost & skinkfyllning

 Det här behöver du :
2-3 ägg ( beroende på hur stora de är )
1 msk grädde
1 msk finhackad tomat
1 msk finhackad lök
salt & peppar
olja

Fyllning :
2 msk philadelphiaost
3 st rökta strimlade smörgåsskinka

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser utom oljan som ska vara till stekningen.
Hetta upp en panna + olja och häll ner omelettenblandningen. Stek på bägge sidor.
Fördela ost 6 skink fyllningen när du har vänt på omeletten och vik den sedan dubbelt och låt vara kvar på spisen på lite mindre värmen. Men tills osten smälter lite.

Underbart gott! Och nyttigt också med en stor krispig sallad.

0
7 kommentarer

Ost- & skinkomelett

Förmiddagen försvann snabbt som bara den,  och nu är det redan lunch.. Vi hade ett tandläkarbesök inbokat till Thelma direkt på morgon, skulle kolla lite inför hennes tandställning. Det visade sig dock att det är två års kö här i staden, så det kommer dröja innan. Så det är bara att vänta….. Nu är hon tillbaka i skolan , och jag är på plats hemma och har precis käkat lunch.

Som idag blev en omelett med ost & skinkfyllning

 Det här behöver du :
2-3 ägg ( beroende på hur stora de är )
1 msk grädde
1 msk finhackad tomat
1 msk finhackad lök
salt & peppar
olja

Fyllning :
2 msk philadelphiaost
3 st rökta strimlade smörgåsskinka

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser utom oljan som ska vara till stekningen.
Hetta upp en panna + olja och häll ner omelettenblandningen. Stek på bägge sidor.
Fördela ost 6 skink fyllningen när du har vänt på omeletten och vik den sedan dubbelt och låt vara kvar på spisen på lite mindre värmen. Men tills osten smälter lite.

Underbart gott! Och nyttigt också med en stor krispig sallad.

0
7 kommentarer

Sallad till lunch

Hej igen.

Satt och jobbade framför datorn med bildredigering, och så bara rann tiden iväg.  Så istället för att ställa mej och laga broccoligratäng som var tänkt så satte jag mej i bilen och hämtade en kebabsalld till lunch. Lika gott det iochförsej 🙂

Vad blev det själv till lunch?

Nu snöra skorna och traska iväg och hämta barn på skola och på dagis.  Sen blir det en sväng in till stan på jakt efter lite träningsskor till barnen. Melvins gympaskor vi köpte i somras var redan för små…..

Hepp hepp – hej så länge 🙂

0
5 kommentarer

Koka björnbärssaft

Att koka är saft är nog det som är det roligaste att göra av alla bär som man plockar nu.
Och jag och Karin plockade säkert 4 liter björnbär i stugan – varav vi åt upp massor till frukostfilen och massa till glassen.  Men resten åkte ner i en stor gryta och så kokade jag saft på det igår. Köpt saft är inte i närheten så god som den man kokar själv.  I kategorin sylta och safta till höger om bloggen hittar ni massvis av recept på olika hemkokta bärsafter.

Denna saften går utmärkt att frysa in i petflaskor, för efterom den inte har konservingsmedel i sig så har den inte så lång hållbarhet. 

Det här behöver du :

2 liter rensade och skölja björnbär
3 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen liter saft

Gör så här :
Rensa och tvätta bären.
Häll upp dem med 3 dl vattnen i en djup  kastrull och låt sjuda upp i cirka 10 minuter,
under tiden kan du mosa bären mot kanten. Och efterhand ta bort skummet som bildas med en slev.

Sila sedan saften genom en saftsil ( eller liknande ) och låt självrinna, det brukar ta en stund. Mät sedan tillbaka saften och häll i rätt mängd socker. Jag mätte precis upp 1 liter saft, så det blev 6 dl socker. Låt sjuda upp igen på svag värmen och sjuda i tio minuter. Rengör flaskorna som saften ska vara i , och häll upp saften i varma glasflaskor och låt sedan svalna. Saften förvaras i kylskåp.  Om du inte ska ska frysa lite av saften, häll då upp i petflaskor.

Servera den kalla saften med önskad mängd vatten och lite isbitar.
Så svalkande och god.

3
4 kommentarer

Hembakad pizza i långpanna med urgod kebabsås

Vi bakade pizza för ett tag sedan, och det finns massor av recept på bloggen.
Men vi kör ett till för man kan ju inte få för många recept va 🙂 Pizzasalladen är busenkel att göra själv, och vi gör efter detta receptet HÄR


Kebabsåsen fick jag inspiration av från Lindas blogg, men gjorde några ändringar. Såsen tog slut på en gång.   Låter helknasig men att ha Fanta i såsen, är hemligheten. Smakar precis som på pizzerian.

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta

Fyllningsförslag : ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god kebabsås – rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

 

0
21 kommentarer

Ny kategori

Godmorgon och välkommen måndag och ny vecka. 

Det verkar bli en härligt solig dag även idag, underbart!  Har fixat en ny kategori till bloggen, som varit efterfrågad. Jag har samlat alla veckomatsedlar under en och samma. Ni hittar den i listpilen till höger under just veckomatsedel eller HÄR

Här hittar ni alla tidigare veckors matsedlar – allt från kålpudding till lasagne,  och olika grytor. Här nedan en mycket poppis maträtt ” falsk fläskfile”

Nu blir det pappersjobb, och sen plöja igenom mailen. Och tack snälla för alla fina peppande mail ni skickar!

Kram  

0
5 kommentarer

En dag vid havet

God kväll,
Denna dagen har gått i rasande takt, och det har inte funnits  tid att sitta vid datorn. Direkt efter frukosten idag så packade vi oss iväg lilla familjen med stora fikakorgen ner till vattnet. Alla utom Jacob & Thelma som är hos sin pappa tills imorgon.  Barnens farmor,farfar och  deras farbror Kevin och farbror Kim.

Eftersom hösten snart är här så vet man ju inte hur många varma dagar som det finns kvar.

Farbror Kim och småttingarna kollar in fiskarna från bryggan.
he he… Här ser det ut som om farbror är mkt rädd för att bli nerputtad i det kalla vattnet.

Spelade lite boll och fikade på farmors goda bullar. Vi hade plockat med badkläder, och den enda som vågade bada i det kalla vattnet var Nomi.

Nu packa upp alla packning och läsa godnattsagor för småttingarna.

Och jag har inte glömt…. så jag återkommer om en liten stund med veckomatsedeln 🙂

0
Kommentera

Ett litet hej från sommarstugan

Vi är framme i stugan och har haft en superfin dag här idag , jag och Karin var ute och plockade litervis med svarta solmogna björnbär. Så nu kan jag behöva lite tips vad jag kan göra av dem ! Sen har  vi håvat fisk, fikat och solat, en härlig sensommar dag har det varit.

Och ätit har vi såklart gjort 🙂 Vi grillade goda revben som Karin hade förkokt innan, och sedan honungsmarinerat.  Till detta blev det  lite rotfrukter, olika såser , och en god sallad.

Och en plocktallrik med lite smått och gott,
spansk lufttorkad skinka och lite starka ostar.

Nu ropar de på mej-  vi ska spela  kubb och sedan står det gräddglass med nyplockade björnbär på menyn. Gottgottigottgott!

På återseende vänner.

0
1 kommentar

Fredagsmys

Kikar på postkodsmiljonären och äter lite fredagsmys så här efter en stadig middag.
Sen letar vi efter en bra film att kika på, får se om vi hittar någon komedi.

 De här söta doftljuset fick jag idag av fina Ullis när jag körde dem till flyget.
De skulle åka en vecka till Alicante, och när de åker härifrån Växjö så brukar jag erbjuda mej att lämna dem vid flyget.

Doftljus är något man inte kan få för mycket av, jag bunkrar ju sådant till hösten.  Och det blir ju så mysigt och doftar härligt.

Man kan se att barnen har valt detta godiset, annars hade det absolut varit mer choklad i skålen.  Nu åter till tv-tittande och godisätande, hoppas du har bästa fredagskvällen.

På återseende 🙂

0
2 kommentarer

Fredagsmaten en riktig favorit

Fredagsmaten är en ny favoriträtt som vi börjat laga allt oftare. ni har sett det tidigare på bloggen. Och detta är en maträtt man ser ofta i bloggar, tidningar och på receptbanker – ”pulled pork” . Det är en middag som tar cirka 8 timmar att laga, och så väl värt att vänta på.  Har ni provat än ?

Här åt vi den med en krämig potatisgratäng ( jag brukar vända ihop grädde med philadelhiaost – för att få den riktigt krämig i smaken ) och olika sorters såser & en grönsallad.

Det här behöver du : 

1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : potatisgratäng, sallad och vitlökssås – recept på såsen hittar du HÄR
 En god ratatouille hittar du HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.
Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!

 

0
11 kommentarer