Att koka är saft är nog det som är det roligaste att göra av alla bär som man plockar nu.
Och jag och Karin plockade säkert 4 liter björnbär i stugan – varav vi åt upp massor till frukostfilen och massa till glassen. Men resten åkte ner i en stor gryta och så kokade jag saft på det igår. Köpt saft är inte i närheten så god som den man kokar själv. I kategorin sylta och safta till höger om bloggen hittar ni massvis av recept på olika hemkokta bärsafter.
Denna saften går utmärkt att frysa in i petflaskor, för efterom den inte har konservingsmedel i sig så har den inte så lång hållbarhet.
Det här behöver du :
2 liter rensade och skölja björnbär
3 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen liter saft
Gör så här :
Rensa och tvätta bären.
Häll upp dem med 3 dl vattnen i en djup kastrull och låt sjuda upp i cirka 10 minuter,
under tiden kan du mosa bären mot kanten. Och efterhand ta bort skummet som bildas med en slev.
Sila sedan saften genom en saftsil ( eller liknande ) och låt självrinna, det brukar ta en stund. Mät sedan tillbaka saften och häll i rätt mängd socker. Jag mätte precis upp 1 liter saft, så det blev 6 dl socker. Låt sjuda upp igen på svag värmen och sjuda i tio minuter. Rengör flaskorna som saften ska vara i , och häll upp saften i varma glasflaskor och låt sedan svalna. Saften förvaras i kylskåp. Om du inte ska ska frysa lite av saften, häll då upp i petflaskor.
Servera den kalla saften med önskad mängd vatten och lite isbitar.
Så svalkande och god.