Fisksoppa med rotfrukter

Precis hemma igen efter ett par timmars lek på strandbjörket – bästa lekplatsen i stan. Och barnen har busat och klättrat, och gungat som aldrig förr.  Tänkte börja med middagen alldeles snart, men måste ju skriva ut receptet på soppa jag till lunch för ett par dagar sen. Just hösten är  den årstiden när soppor och grytor extra gott.

Härligt orangefärg blev det på denna också 

Det här behöver du :

1 bit purjolök
1 msk olivolja
2 msk hummerfond
2 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
12 dl vatten
250 gram torsk, eller vit fisk
1 dl grädde
1 msk dill
fiskkrydda , salt  + ev. lite cayenne

Gör så här : 
Skala och hacka purjo, potatis och morötter i små delar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + purjolök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk, Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Runda ev av med lite grädde och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne.

Serveras genast.

0
1 kommentar

Soliga härliga lördag

Man kan inte annat än att vakna på stålande humör i detta vackra septemberväder. Eller vad säger ni?  Dock försökte jag hitta en anledning att inte ut och springa idag, men efter en kopp kaffe och god frukost så snörade jag till sist på mig skorna och gav mig iväg, vilket känns himla bra nu.  Jag tror att varannan dag är lite lagom för mig att springa rundan,  och jag lyckas numera ta mig igenom mina 5 km utan att stanna. ( Även om det inte går speciellt fort- så är jag jätteglad )  Jag har laddat ner  en bra spring-app som är väldigt peppande och bra – jag var så glad imorse för att jag tog nytt rekord. Haha…. Tills jag sen insåg att den hade börjat mäta hemifrån ( jag cyklar ju en km innan ) så jag hade en mycket bättre springtid och rundan var längre än vad den brukar vara. Hann skryta lite på instagram innan jag insåg mitt misstag 😀

Men iallfall det jag ville säga var att kan jag så kan du.

Bästa köpet förutom skorna är denna mobil-hållare.  Så mkt roligare att springa med bra musik i hörlurarna. 

0
2 kommentarer

Födelsedagspresenter

Roligt att läsa att det är fler som äter fredags-tacos 🙂  Det blir ju liksom gärna det när barnen bestämmer maten. Och sen har vi har ju ett födelsedagsbarn nästa vecka, och jag har hunnit baka klart det mesta tills dess. Så idag skulle jag iväg och fixa med det sista i presentväg. Det är väldigt uppskattat med önskelistor tycker jag – så man vet vad de önskar sig. Det är så mycket lättare att veta vad man ska leta efter då, och de små barnen är lättare att handla till än de stora.

På väg ner till stan för födelsedagsshopping, Nomi ville också följa med. Hon tog på sig skinnjackan för vi skulle minsann se likadana ut.

Förutom alla paket till den blivande 8 åringen så fick tre nya ljuslyktor följa med mig hem. Har ett par liknande sedan tidigare, men dessa var i lite kraftigare glas och något mindre. Supersöta.

Tyckte de lyser himlans fint här nu 🙂

0
3 kommentarer

Hur många ska äta tacos ikväll ?

Helg snart… och då blir det väl lite extra goda lördags-och söndagsmiddagar inplanerat. Men just fredagar är den vanligaste tacosdagen- är det inte så ?  Här äter vi iallfall väldigt ofta det just då – om barnen får välja. Men imorgon har jag ett nytt middagsrecept som väntat  på att att prova, återkommer om det längre fram.

Nu undrar jag hur många ska äta tacos ikväll- räck upp en hand 😀

 Själv tycker jag att tacossallad är godare än de mjuka tortilla bröden, men barnen kan äta hur mkt tortilla och nachosskal som helst. 

0
18 kommentarer

Krämig mintfudge

Ännu en till smarrig fudge som vi gjorde häromdagen, vi vände ner en mörk mintchoklad.
Det bästa med sådana här fudger är att du kan ta vilken choklad som helst, välj den du gillar bäst. Dock är jag lite anti blockchoklad när jag bakar – jag väljer  alltid ”god” kvalitets choklad.

Mintfudge helt galet gott!!  

Det här behöver du :
1 burk med kondenserad sötad mjölk
400 gram kvalietets choklad
50 gram smör

Den kondenserade mjölken ska inte kokas innan.

 

Gör så här :

Häll upp allt i en skål och smält över vattenbad under omrörning. ( Fungerar även på låg värme i micron )  och vill man kan man hacka i nötter eller torkad frukt. Jag valde en mörk choklad med mintsmak. Rör tills smeten är slät och glansig, häll upp i en form klädd i bakplåtspapper cirka 20 *20 – eller beroende på hur tjocka bitar du vill ha. Låt den stå  svalt i över natten innan du skär upp den i bitar.

Försvinnande goda. . . . . . .


1
6 kommentarer

Nu så kommer receptet på den fantastiskt goda fudgen

Jag tycker inte att man behöver baka fugde bara till jul – för den är lika god närsomhelst på året. En mjuk len fudge gjord på mörk kvalitetschoklad, toppad med lite flingsalt.

Kan det bli godare …. eller enklare 😀

Tycker ni att den ser helt ljuvligt chokladig ut ? Jodå – det är den också 😉

Det här behöver du :
1 burk med kondenserad sötad mjölk
400 gram kvalietets choklad
50 gram smör

Ev. lite flingsalt på toppen

Gör så här :

Häll upp allt i en skål och smält över vattenbad under omrörning. och vill man kan man hacka i nötter eller torkad frukt. Jag valde en mörk choklad ( 46 % ) med smak av flingsalt. Rör tills smeten är slät och glansig, häll upp i en form klädd i bakplåtspapper cirka 20 *20 – eller beroende på hur tjocka bitar du vill ha. Låt den stå  svalt över natten innan du skär upp den i bitar.

Försvinnande goda. . . . . . .

1
24 kommentarer

Brownies med crisptopping

Receptet tror jag att jag har sparat från en gammal ”hembakat” – tidning. Och denna har jag velat pröva länge – Melvin tyckte det var en bra ide och röstade ja för att den skulle följa med honom på utflykten idag 🙂

En fantastisk liten kaka med browniebotten, ett lager med marshmallows ( varför är det så svårt att stava det ? ? ) och sedan en crispig topping. Mmmmmmums.

Det här behöver du :

200 gram choklad
100 gram smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ett par nävar mini marshmallows

Topping:
200 gram choklad
100 gram smör
7 dl rice crisp

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält choklade och smöret till kakan över ett vattenbad på svag värme.
När det har smält så kan du vända ner det i sockret och  låt svalna.  Knäck sedan äggen däri och blanda till en slät smet, och vänd sedan ner mjöl, salt, vaniljsocker. Grädda kakan i en form med bakplåtspapper 20 * 30 cm  i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter, ta ut fem minuter innan och strö över marshmallows:en. ( Jag klippte dem ytterligare lite mindre, tyckte det kändes lite för stora. Så varje marshmallows klippte jag på mitten ) Ställ sedan in i ugnen i gen i cirka 5 minuter. Så att marshmallows: en smälter något. Under tiden gör du toppingen.

Chokladen tog jag hälften mörk och hälften ljus i både kakan och toppingen. 

Smält smör och choklad över vattenbad och vänd ner ricecrisp till du får en perfekt topping. Fördela ut toppingen över kakan och ställ sedan svalt, Jag tyckte det blev rejält med topping- så man behöver inte använda allt.

Skär i bitar när kakan har kallnat. Fantastiskt god och perfekt kalaskaka 🙂

1
18 kommentarer

Sju sorters kakor

Det blev en heldag med bakning idag… Nästan sju sorters kakor och så ett gäng olika chokladfudger. Vi skulle baka till Melvins fika imorgon, sen passade vi på att baka lite till hans födelsedag…. Det är ju inte länge kvar nu tills han blir 8 år juh…  Men nu är jag alldeles för trött för att skriva ut alla recepten- så de kommer imorgon.

Har inte provsmakat alla kakor än, men denna blev iallafall riktigt god – en mörk chokladfudge toppad med lite flingsalt. Yummie.

0
4 kommentarer

Nutellacookies

Vi fyllde upp hela frysen med olika sorters kakor igår. Roligt att testa fram nya recept tycker jag. Denna gången provade vi en helt ny fyllning i kakorna. Så gillade ni Dumlecookiesen ? Då måste ni pröva dessa med krämig nutellafyllning.

Omnomnom.

IMG_4856-001Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning :  frusen nutella

Garnering : Strösocker

IMG_4847-001

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt  i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

Så gott med ett stort glas iskall mjölk till.

 Nutellakakor

 Fyllda nutellakakor som du måste baka snart 🙂

7
33 kommentarer

Krämig äggröra med knaperstekt bacon och paprikasallad

Det är aldrig lika roligt att laga lunch när man äter själv, så då får gärna maten gå snabbt att laga tycker jag. Barnen äter i skola / dagis och Jonathan hade lunchmöte. Så det fick bli  äggröra med bacon till mej, och det är ju klart på några minuter – och så gott!

Äggröran gör jag på tre ägg med ett par msk grädde, lite salt och peppar.Och paprikasalladen har jag tre olika färger på paprikorna, en halv rödlök och 100 gram fetaost. Så gott att den bara kan ätas som den är. 

Nu ska jag bläddra lite i bland recepten och se vad vi kan hitta på att baka idag. Melvin ska ha med sig fika till skolan imorgon, och då är det lite roligt om han är med och bakar kakorna själv.

Hepp hepp … hörs om en stund.

0
3 kommentarer