Enkla och goda sallader är alltid tacksamt. Och grönt är alltid ett måste till maten hemma hos oss.
Här hade vi i :
En påse blandsallad ( färdig mix )
Röd paprika
Gurka
Gul paprika
avokado
Fetaost
rödlök
Enkla och goda sallader är alltid tacksamt. Och grönt är alltid ett måste till maten hemma hos oss.
Här hade vi i :
En påse blandsallad ( färdig mix )
Röd paprika
Gurka
Gul paprika
avokado
Fetaost
rödlök
Igår lagade vi fläskfile i ugn, med krämigaste potatisgratäng och lite söta ugnsbakade tomater. Eftersom alla barnen är hemma denna veckan och ordningen åter är återställd så startade vi upp veckan med lite extra god mat 🙂
Potatisgratängen gör jag lite olika med, beroende på vad som finns i kylskåpet. Men jag brukar blanda ihop grädden med creme fraiche, philadelphia eller annan färskost.
Lovar – det blir så mycket godare än ”bara” grädde 🙂
Det här behöver du till 5-6 personer
2 st fläskfileer
salt
svartpeppar, rosepeppar och grönpeppar
Potatisgratängen :
Mjölig potatis
1/2 finhackad / riven gullök
2 pressade vitlök
salt + svartpeppar
grädde + creme fraiche så att det täcker potatisen
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. Skala, skiva potatisen, och hacka löken. Varva potatis / lök i ugnssäker form. Salta , peppra och täck med gräddblandingen. Jag börjar med potatisgratängen, så att den är halvmjuk tills jag sätter in fläskfilen. Sänk temperaturen till 180 grader. Putsa filen, och peppra och salta ( ordentligt ) smörstek den i en panna så att den får färg. Lägg den i en ugnssäkerform med delade körsbärstomater. Salta även dem.
Lägg i kött termometern i den tjockaste biten på filen och ställ in i ugnen. När tempen är 70 grader så kan du ta ut och låta den vila en stund i folie innan du skär upp den i bitar.
Servera med gratängen och en en god sås.
Ugnsbakade tomater är jättegott, och med lite olivolja och flingsalt innan de åker in i ugnen så lyfts smakerna ännu bättre fram.
Godmorgon och välkommen måndag!
I samarbete med knorrs färdigsåser vill jag under fyra måndagar presentera snabba och trevliga maträtter. Och först ut är denna utomordentligt smarriga måndagsmiddag, enkel och uppskattad av hela familjen.
Och för att få en extra bra start på måndagen och veckan så startade jag och Molly dagen med en tidig promenad. Friskt och krispig höstluft och så lite motion ger massa extra energi för dagen.
Jag smörstekte köttet till dessa att de fick en vacker gyllene färg, sedan hällde jag på brunsåsen och lät de sjuda upp i såsen så det blev riktigt mört. Och till detta blev det en god pure på potatis och palsternacka. Yummie!
Det här behöver du 5-6 personer :
2 st putsade fläskfile / fläskytterfile
smör
salt och peppar
1 burk med knorrs brunsås
Potatis och palsternackspure :
1 kilo med potatis (mjölig ) & palsternacka – hälften / hälften
2 dl uppvärmd grädde / mjölk
2 msk smör
1 tsk salt
Gör så här :
Skala palsternacka och potatis, koka upp i lättsaltat vatten. När potatisen är mjuk häller du ut vattnet, salta och mosa potatisen med elvisp och vänd ner den uppvärmda grädden i potatisen och rör om tills du fått en fin pure. Putsa fileerna, och skär i cm tjocka bitar, salta och peppra och stek färdiga i smör. Häll över en burk med knorrs färdigsås och låt sjuda upp.
Servera genast gärna med lite pressgurka- recept HÄR
Fler matnyttiga middagstips hittar ni på middagshjälpen.se
Ett tidigt inlägg med tips på maträtter för nästa veckas matplanering.
Hoppas ni hittar några alternativ som passar.
Måndag : Lasagne med mozzarella
Tisdag: Thai-inspirerad lax med ristorn
Onsdag : Kycklingburgare
Torsdag : Krämig spenatsoppa ( LCHF )
Fredag : Fyllda pastastubbar
Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemmaOch smidigt att varva ner i denna pastarätt. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.
Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar
Ostsås :
5 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
2-3 dl riven ost ( jag hade stureost)
2-3 msk mjöl
salt/ peppar
riven muskotnöt
1 flaska med pastasås
2 dl ost till gratinering.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen. Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen) Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen. Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.
Gratinera i ca 20 – 25 minuter.
Klart att servera.
Smaklig måltid
Pressgurka är något jag bloggat om tidigare, men som väl tål att nämnas igen.
Busenkelt att göra – och så mycket godare än den man köper i butik, och färgen blir mkt vackrare när man gör den hemma också. Ett perfekt tillbehör till höstgrytorna eller till vilken husmanskost som helst.
Det här behöver du :
1 gurka
4 kryddmått salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit 12 %
2 msk socker
1 msk finhackad persilja
1/2 kryddmått vitpeppar
Gör så här :
Tvätta och skiva ner gurkan tunt i en vid skål med hjälp av en osthyvel.
Salta och lägg en tallrik över med lite tyngd på så att gurkan vattnas ur. I cirka 15 minuter, och under tiden gör du lagen. Blanda vatten och socker, rör tills sockret har löst sig, och blanda i ättiksprit, vitpeppar, persilja. Häll av gurkspadet från gurkan och häll upp gurkan i en burk. Häll över spadet och ställ in i kylskåp ett par timmar innan servering.
Jag sprang på ett par söta godispåsar häromdagen. Lillasyster hade tipsat om dessa tidigare men jag hade inte sett dem. Och trots att det är några månader kvar till Nomis kalas så tänkte jag att det var lika bra att köpa nu medan de fortfarande fanns kvar 🙂
Ska ni snart ha barnkalas, så är detta supersmidigt. Söta godispåsar i hårdpapp, som är precis lagom stora för lite godisbitar. Och finns i flera olika färger.
Du hittar dom just nu på Netto- skynda att fynda 🙂
Nu är jag hemma igen från sommarstugan, jag och Karin målade om hela huset en gång igår och hann med en sista målning idag. Blir superfint verkligen i en mörkare grå nyans. Sen blev det en sväng förbi visningshuset och kollade av så tavlorna var på plats. Jag har kikat igenom bilderna i kameran, och jag har så mycket recept jag ska uppdatera med och så liiite tid.
Men jag börjar med mammas vaniljhjärtan hon bakade till kalaset 🙂 Galet goda!
Det här behöver du till cirka 16 st :
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 gram smör
Vaniljfyllningen
2 1/2 msk socker
1 msk majsstärkelse ( maizena )
2 äggulor
1 vaniljstång
1 1/2 dl gräddmjölk ( 50/50)
1 msk smör
Formar till kakorna.
Garnering : florsocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Rör ihop alla ingredienser till degen, och knåda ihop till en deg. Ställ gärna kallt i en halvtimme, under tiden kan du göra vaniljfyllningen. Ta fram en kastrull, mät upp socker, majsstärkelse, gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda ner i kastrullen, rör ner äggulorna, värm upp och vispa under tiden ner gräddmjölken. Vispa om under tiden tills vaniljsåseb har tjocknat. Ta av från plattan och låt svalna i ett vattenbad medan du rör ner smöret. Smöra och mjöla formarna ,tryck sedan ut degen i hjärtformarna. Tips är att kavla ut degen tunnt och lägga över fyra formar och sedan forma hjärtan. Det går snabbare.
Fördela sedan krämen i formarna och ställ dem tätt. Kavla ut resten av degen och lägg som ett täcke över dem och kavla lätt över för att få en fin form på dem. Och tryck ut varje form för sig. Ställ alla på en ugnsplåt och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
När du tar ut de nygräddade kakorna så stjälper du upp dem på ett galler så att de får svalna. Pudra över florsocker precis innan servering.
Nomi och jag åkte och hittade en stor golvlykta till visningshuset, men har inte bestämt vart den ska stå än. Ska åka dit i eftermiddag igen och fixa det sista, och montera upp köksbordet, och duka fram lite porslin.
Golvet är verkligen jättefint, tror det är vitlaserad ek.
Skulle absolut kunna tänka mig det här hemma- blir så där ”mjölk-vitt”
Tur att jag har en duktig hjälpreda med mig- som städar huset medan jag inreder 🙂
Ett bra budgettips är dessa doftljus i ursöta färger och burkar.
Från Rusta – skynda att fynda 😀
Jag kommer åka och köpa dessa hem till oss. Det är dags att börja bunkra upp förrådet med doftljus nu till hösten och vinter halvåret.
Sen gör det ju inget att de är jättefina burkar heller.
Det här behöver du till 40 mandelmusslor:
200 gram mandelmassa
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
1 ägg
Fyllning:
rumsvarm nutella
hackade rostade nötter / jordnötter
lättvispad grädde
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Riv mandelmassan ner i en skål, tärna ner smöret och arbeta i resten av ingredienserna till en smidig deg.
Smörj formarna och tryck ut degen så du får en skål i mitten. Ställ sedan in i ugnen i cirka 7-9 minuter eller tills kakorna börjar få färg. Ta ut och låt svalna på galler innan du vänder dem upp och ner.
Fyll dem med nutella, strö över nötter och servera med en klick grädde