Veckomatsedel

Ett tidigt inlägg med tips på maträtter för nästa veckas matplanering.
Hoppas ni hittar några alternativ som passar.

Måndag : Lasagne med mozzarella
Tisdag: Thai-inspirerad lax med ristorn
Onsdag : Kycklingburgare 
Torsdag : Krämig spenatsoppa ( LCHF )
Fredag : Fyllda pastastubbar

IMG_9848

Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemmaOch smidigt att varva ner i denna pastarätt. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.

Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar

Ostsås :
5 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
2-3 dl riven ost ( jag hade stureost)
2-3 msk mjöl
salt/ peppar
riven muskotnöt

1 flaska med pastasås

2 dl ost till gratinering.

Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen.  Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen)  Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna  i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen.  Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.

Gratinera i ca 20 – 25 minuter.

Klart att servera.

IMG_9854

Smaklig måltid

0
3 kommentarer

Pressgurka gott till höstens grytor

Pressgurka är något jag bloggat om tidigare, men som väl tål att nämnas igen.
Busenkelt att göra – och så mycket godare än den man köper i butik, och färgen blir mkt vackrare när man gör den hemma också. Ett perfekt tillbehör till höstgrytorna eller till vilken husmanskost som helst.

Det här behöver du :
1 gurka
4 kryddmått salt
1 dl vatten
2 msk ättiksprit 12 %
2 msk socker
1 msk finhackad persilja
1/2 kryddmått vitpeppar

Gör så här :

Tvätta och skiva ner gurkan tunt i en vid skål med hjälp av en osthyvel.
Salta och lägg en tallrik över med lite tyngd på så att gurkan vattnas ur. I cirka 15 minuter, och under tiden gör du lagen. Blanda vatten och socker, rör tills sockret har löst sig, och blanda i ättiksprit, vitpeppar, persilja. Häll av gurkspadet från gurkan och häll upp gurkan i en burk. Häll över spadet och ställ in i kylskåp ett par timmar innan servering.

0
6 kommentarer

Fina kalaspåsar / godispaket

Jag sprang på ett par söta godispåsar häromdagen. Lillasyster hade tipsat om dessa tidigare men jag hade inte sett dem. Och trots att det är några månader kvar till Nomis kalas så tänkte jag att det var lika bra att köpa nu medan de fortfarande fanns kvar 🙂

Ska ni snart ha barnkalas, så är detta supersmidigt. Söta godispåsar i hårdpapp, som är precis lagom stora för lite godisbitar. Och finns i flera olika färger.

Du hittar dom just nu på Netto- skynda att fynda 🙂

0
Kommentera

Mammas vaniljhjärtan

Nu är jag hemma igen från sommarstugan, jag och Karin målade om hela huset en gång igår och hann med en sista målning idag. Blir superfint verkligen i en mörkare grå nyans. Sen blev det en sväng förbi visningshuset och kollade av så tavlorna var på plats. Jag har kikat igenom bilderna i kameran, och jag har så mycket recept jag ska uppdatera med och så liiite tid.

Men jag börjar med mammas vaniljhjärtan hon bakade till kalaset 🙂 Galet goda!

Det här behöver du till cirka 16 st : 
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 gram smör

Vaniljfyllningen
2 1/2 msk socker
1 msk majsstärkelse ( maizena )
2 äggulor
1 vaniljstång
1 1/2 dl gräddmjölk ( 50/50)
1 msk smör

Formar till kakorna.

Garnering : florsocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader
Rör ihop alla ingredienser till degen, och knåda ihop till en deg.  Ställ gärna kallt i en halvtimme, under tiden kan du göra vaniljfyllningen. Ta fram en kastrull, mät upp socker, majsstärkelse, gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda ner i kastrullen, rör ner äggulorna, värm upp och vispa under tiden ner gräddmjölken. Vispa om under tiden tills vaniljsåseb har tjocknat. Ta av från plattan och låt svalna i ett vattenbad medan du rör ner smöret. Smöra och mjöla formarna ,tryck sedan ut degen i hjärtformarna. Tips är att kavla ut degen tunnt och lägga över fyra formar och sedan forma hjärtan. Det går snabbare.
Fördela sedan krämen i formarna och ställ dem tätt. Kavla ut resten av degen och lägg som ett täcke över dem och kavla lätt över för att få en fin form på dem. Och tryck ut varje form för sig. Ställ alla på en ugnsplåt och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

När du tar ut de nygräddade kakorna så stjälper du upp dem på ett galler så att de får svalna. Pudra över florsocker precis innan servering.

1
20 kommentarer

Stor golvlykta

Nomi och jag åkte och hittade en stor golvlykta till visningshuset, men har inte bestämt vart den ska stå än. Ska åka dit i eftermiddag igen och fixa  det sista, och montera upp köksbordet, och duka fram lite porslin.

Golvet är verkligen jättefint, tror det är vitlaserad ek.
Skulle absolut kunna tänka mig det här hemma- blir så där ”mjölk-vitt”

Tur att jag har en duktig hjälpreda med mig- som städar huset medan jag inreder 🙂

0
9 kommentarer

Doftljus i söta plåtburkar

Ett bra budgettips är dessa doftljus i ursöta färger och burkar.
Från Rusta – skynda att fynda 😀

Jag kommer åka och köpa dessa hem till oss. Det är dags att börja bunkra upp förrådet med doftljus nu till hösten och vinter halvåret.

Sen gör det ju inget att de är jättefina burkar heller.

0
4 kommentarer

Kakor med nutella

img_5207

Det här behöver du till 40 mandelmusslor:
200 gram mandelmassa
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning:
rumsvarm nutella
hackade rostade nötter / jordnötter
lättvispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Riv mandelmassan ner i en skål, tärna ner smöret och arbeta i resten av ingredienserna till en smidig deg.
Smörj formarna och tryck ut degen så du får en skål i mitten. Ställ sedan in i ugnen i cirka 7-9 minuter eller tills kakorna börjar få färg. Ta ut och låt svalna på galler innan du vänder dem upp och ner.
Fyll dem med nutella, strö över nötter och servera med en klick grädde

0
Kommentera

Sött till köket

Lite fler bilder på massa sött jag hittade, nu  till köket i visningshuset.  Omöjligt att fota allt, men några detaljbilder hann jag klicka av.  Kul att så många av er verkar gilla det! 🙂

Underbara pioner från MIO.
Nästan så man vill gå fram och lukta på dem 😀

Träredskap vid spisen, i en glasburk.  Tycker jag ser lite hemtrevligt ut.

Mjölkkanna med nyplanterat och sedan det ursöta ”kakfatet” från Blomsterlandet med fräscha citroner i.

Jag har förberett fler inlägg , som kommer nu under dagen. Själv ska jag packa ihop och åka till sommarstället  – och hjälpa Jonathans mamma och måla om stugan. Jag tycker ju om att måla, och tapetsera – jag kanske skulle blivit målare istället 😉

Kram

0
Kommentera

Lite detaljbilder från hus och shopping

Morron morron
Du har väl fått en fin start på denna torsdag hoppas jag!
Jag ställde klockan tidigt för att hinna med att ut och springa, men mina knän sa nej efter bara ett kvarter. Jag har haft liiite ont i ett par dagar, men trott att det ska blivit bättre. Men nix, nu gjorde det så (as)ont och jag var så stel så jag får nog vila några dagar från löprundorna och hoppas det blir bättre. Nu hinner jag iallafall sätta mig ner och visa lite detaljbilder från huset, och tänkte tipsa om fina prylar jag hittat och stylat med 🙂


Mattor, filtar och kuddar gör jättemycket när man ska inreda ett hem. Och det är också det lättaste sättet att förändra ett rum på, bara byta färg och material så har man en ny ordentlig förändring.

Underbara puderrosa filtar och kuddar i olika former fann jag till vardagsrummet från MIO-möbler. Runda kuddar tycker jag om extra mycket, ser så mjukt ut och finast i ljus färger. 



Den rosa lilla söta ljuslyktan som ser ut som en blomma likaså. 

Och bordet hittade jag på IKEA-  verkligen urgulligt.
Har inte fått upp några tavlor och så än, skulle få lite hjälp med det. Men eftersom det är ett visningshus så ska det ju vara ganska tomt och avskalat för att man bättre ska se de öppna ytorna.

Jag återkommer med fler små (shopping)tips under dagen.
Håll utkik !

0
8 kommentarer

Sås till chips eller tacos

IMG_6294

Till  dipsåsen:
5 dl gräddfil
1 msk taco salsa
1 msk chilisås
1 liten pressad vitlöksklyfta
salladskrydda

Blanda ihop alla ingredienser och smaka sist av med salladskrydda.
Ställ kallt fram till servering.

 

1
1 kommentar