Ajvarkyckling – som ni bara måste testa

Ni har väl inte missat denna ajvarkyckling – jag har skrivit det tidigare och detta receptet bara måste ni pröva. För er som äter LCHF – servera den med en grönsallad. Annars god att äta  med ris, pommes eller potatis. Noooom nooooom

Ni behöver till 4 pers :

4 stora kycklingfileer
smör
4 dl creme fraiche
1 1/2 dl ajvar ( mild )
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

2 dl riven god ost

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200 grader.
Fräs kycklingen i smör så att den får en vacker färg. Lägg sedan i en ugnssäkerform.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, och fördela över fileerna.
Ställ in i mitten på ugnen, och ta ut efter 30 minuter och strö över osten.
Gratinera ytterligare i 15- 20 minuter- tills osten fått vacker färg och kycklingen är helt färdig.

7
24 kommentarer

Äntligen Måndag

 I REKLAMSAMARBETE MED KNORR

 

Välkommen ny vecka,

Hoppas att ni har fått en bra start på dagen, det har jag iallafall 🙂  Idag startade vi med en sovmorgon och en riktig brakfrukost i timmar. Detta tackvare att barnen har studiedag från skolan. Sen eftersom de stora barnen åker till sin pappa ikväll så firar vi Jacobs 14 årsdag idag istället (han fyller ju imorgon) Födelsedagspresenter, paket och tårta sammanfattar  nog förmiddagen rätt så bra fram tills nu. En bra start på måndagen, absolut.

Och i samarbete med Knorrs färdiga såser så kan jag tipsa om en enkel och god maträtt som passar fint att göra en måndag när som helst.

Det är något visst med köttbullar- barnen är helt tokiga i detta med kokt potatis och sås ska det vara till. Denna gången använde vi bara fläskfärs, och jag måste säga att de blev otroligt goda och smakfulla- kommer lätt använda det i fortsättningen också.  Och till detta hade vi knorrs färdiga gräddsås, och lät de sjuda tillsammans i någon minut innan servering.

Det här behöver du till köttbullarna  :
1 kilo köttfärs
2 msk konc. oxfond
salt och peppar

Servering
Kokt potatis
Knorrs gräddsås

Gör så här :
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Blanda ihop ingredienserna till köttbulls-smeten, och rulla lagom stora potionsköttbullar.
Stek dem sedan klara i smör, och precis innan serving häll över gräddsåsen och låt sjuda samman.

Klart att servera.

0
4 kommentarer

Barcelona- del 3

Och till del tre och sista delen av resan 🙂
Fick lite frågor kring hotellet vi bodde på och det hette Hotel Arts Barcelona. Det tog cirka tjugo minuter att åka dit från flygplatsen. Och det kan jag rekommendera alla gånger, fina stora rum, god frukost, bra service och bra städning.

Frukostbuffen var to-die-for

Frukostbuffen var precis så där bra som den ska vara på ett hotell.  Mycket av allt 🙂

Hur ofta äter man muffins och bakverk till frukost? Men är man utomlands så är man 😉

Efter frukosten i fredags så blev vi upphämtade av taxin och åkte till vingården som låg cirka 1 timme bort. Där vi möttes upp av vår duktiga guide, på bilden här ser ni Johan och  Camilla som lysnnar och lär. Camilla har designat Rene Barbiers första bag-inbox, och den hade fått pris i en stor designtävling. Jätteroligt!

Susanna och Fredrik


Efter en presentation av vinet, produktionen och de olika druvorna så gav vi oss ut på fälten för att skörda.


Väldigt spännande att höra om druvornas histora, och hur de gör för att odla de perfekta vindruorna. Och efter hårt arbete ( hihi vi skördade bara ett par druvklasar var )  var det lunchdags. Och vi blev serverade den i en resturang bara en kort bit därifrån, i en helt underbar trädgård.

Inte trodde jag när vi satte oss ner för lunch runt två tiden att vi skulle sitta och äta olika sorters smårätter i över två timmar. Herreguuud så mycket god mat och vackra uppläggningar.

En av väldigt många smårätter ….

Avsmakningsmenyn avslutades med en liten söt efterrätt med olika sorters bär.
Jättegott!

Efter den minst sagt rejäla lunchen åkte vi tillbaka till vingården för att besöka vinkällaren och se hur de lagrade rene barbier vinerna. Väldigt intressant och jag hoppas att alla ni som aldrig satt er fot på en vingård gör det. Det är så roligt att lära sig mer från själva odlingen, skördningstiden, produktionen och lagringen. Jag har lärt mig massa och det har varit fantastiskt roliga och intensiva dagar i Barcelona.

Tillbaka på rummet så överraskades jag av den största bukett med blommor jag sett, och en flaska med fint bubbel från Rene Barbier. Tyvärr hade jag inte mer plats i väskorna – så jag fick snällt lämna kvar dem. Men så fina blommorna var, i alla möjliga vackra färger!

0
3 kommentarer

Barcelona – del 2

Nu har jag sorterat ut några av alla hundratalsbilder sedan resan 🙂
Vi har ju ätit så mycket gott och sett väldigt mycket- jag hinner tyvärr inte visa allt. Men här kommer ett litet urval av dagarna som vi hade i Barcelona. Vi kom fram sent till hotellet och var vrålhungriga allihopa, så vi var glada att restaurangen som var bokad bara låg ett stenkast från hotellet.

Hotellet var så fint inrett,med moderna och stilfulla val. Och väldigt mycket snittblommor överallt, så fint.

På restaurangen serverades vi olika trevliga smårätter tillsammans  med Rene Barbier- vinerna

Vi serverades blandannat  musslor, räkor och olika sorters tillagad bläckfisk.  Det är trevligt att få in flera olika sorters rätter och sitta och äta länge, med god dryck och trevligt sällskap.

Något man inte är van vid är den sena tiden spanjornera äter, det är ju ofta runt  klockan tio eller senare på kvällen.

Rene Barbier vin, som provsmakades till middagen.

Det här var en annorlunda rätt, små friterade bläckfiskar.

Det märks att vi var några bloggare med på resan, eftersom allt skulle dokumenteras med kameran 🙂

Känns lite märkligt att vara hemma i kalla sverige igen, när man bara igår satt utomhus och åt underbar frukost i solen och värmen. . . .  Det var första gången jag besökte Barcelona , men kommer absolut åka tillbaka. Det är en väldigt mysig stad- med närhet till stranden och havet, god mat och kanonbra shopping. Så funderar ni på att åka- gör det!   Och jag återkommer om en liten stund med flera bilder.

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon Söndag,

Vilken trevlig resa vi har haft, och vi har hunnit se och lära oss så mycket på kort tid. Men sen är det alltid lika gott att vara tillbaka till verkligheten- borta bra men hemma bäst. Och nu så startar vi upp söndagen med förslagen till nästa veckas matsedel .

Varsågoda . . . . För att komma till resp. receptklicka på recepten för respektive dag.

Måndag : Fläskfilegryta med kantareller
Tisdag: Lchf – paj 
Onsdag  : Kräftsallad med vitlöksbröd
Torsdag : Krämig champinjonsoppa med smörstekt bröd

Fredag : Smörgåsbakelser med räkor och stenbitsrom

IMG_6528

Jag gjorde fyllningarna ,kvällen före för att de skulle hinna bli riktigt krämiga.

IMG_6533

Till 3 stycken stora smörgåsbakelser

9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar

Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs

Förslag till garnering:
Räkor / kräftor
Ostrullar
hackade ägg
citron
färsk dill
Stenbitsrom
ostbågar  ( smulade )
eller frukt

Jag använde mig av en citronmajonäs,
som var jättegod till dessa bakelser med räkor.

Gör så här:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnäs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnäs och creme fraiche så att du får en fin konsistens på den.
Bred på detta på de runda mackorna. Både på första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen. Vispa grädde och rör ner creme fraiche + majonnäs till en slät smet. Bred sedan ett täckande ( ganska mycket ) lager med denna. Snåla inte på fyllningarna, för det är detta som gör dem saftiga!! Täck dem och ställ in i kylen  över natten. Garnera dem valfritt precis innan det är dags att servera dem !

 

0
4 kommentarer

Barcelona

Godkväll önskar jag från ett varmt Barcelona.

Internet fungerar tyvärr inte bra från hotellet, men nu hoppas jag att bilderna ska komma med i inlägget.  Men vi hade iallafall tur med vädret 😉 det har varit sol hela dagen, och jättevarmt och gott. Är här för att besöka en vingård – där de gör vinet Rene Barbier och för att se hur tillverkningen går till – och vi har haft en otroligt rolig och lärorik dag.

Vi startade med en frukost idag , bästa med att bo på hotell är väl just detta! Mums.

Vid nio kom taxin och hämtade upp oss och vi åkte mot vingården, som ligger cirka en timme i från staden.

För att skydda sig mot värmen så fick vi fantastiskt snygga hattar att bära, när vi gav oss ut för att skörda vindruvor 🙂

Med på resan är även fina Victoria från matplatsen tidigare bloggkollegan här på femme.se

Och  även trevliga Camilla Thulin som har designat en av Rene Barbiers bag-in-box, och hennes lika trevliga man Johan Rabaeus.

Nu måste jag rusa, ska göra mig klar om middagen som är om en pyttestund.
Hoppas du får en riktigt trevlig  fredagskväll 🙂

0
5 kommentarer

Nyttiga sallader

Alla sallader är nyttiga, men desto roligare om man kan variera dem lite. IMG_6897I denna hade jag :
krussallad
röd paprika
gul paprika
körsbärstomater
rödlök
fetaost

0
Kommentera

Daimbiskvier

Jag har förberett med ett detta recept lagom tills att jag sitter på flyget till Barcelona 🙂

Galet godadaimbiskvier – receptet fick jag av bloggläsaren Cissi , för flera månader sedan. Tack snälla söta !! Dessa kommer bakas flitigt till alla kommande kalas i fortsättningen.

Biskvier med daimcrisp

20 st

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.

Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

0
13 kommentarer

Resa och ny väska

Kikar bara förbi en liiiiten sväng, medan mormor & morfar är iväg och uträttar ärenden. Ville ju hinna med att visa mitt senaste shoppingfynd. Det blir en liten kortare resa till varmare breddgrad redan imorgon, och jag har varit på jakt efter en rejäl handväska i ett par veckor nu. Blev jätteglad när jag sprang förbi och upptäckte denna bruna i skyltfönstret. Får nu plats med både kamera och dator så jag kan hålla bloggen uppdaterad fast jag inte är hemma 😀 resväskan jag har med är nämligen så liten , och alldeles för mycket kläder oc skor med mig.

Märke är Pieces och säljs i flera butiker. Bra med olika fack, och mycket utrymme.

Och snygg även i fodret – I like!

Men nu hör jag bilen parkera här ute –  så nu blir det en liten promenad med mormor och morfar innan de åker hemåt Öland igen.

0
12 kommentarer

Fika och fotbollsplaner

Vilket fantastiskt höstväder vi har idag, kallt friskt och sol från klarblå himmel.
Helt ljuvligt. Jag har dukat upp för lite fikagäster, jag inväntar min mormor & morfar som kommer hit för att stanna ett par dagar.  Morfar ville så gärna gå på fotbollen ikväll – så Jacob, Jonathan och han ska gå och heja medan mormor och vi andra ska duka fram lite extra gott framför tv:n och bara ta det lungt.

Framdukad fika med daimbiskvierna jag gjorde igår, och en bukett med väldoftande lavendel.  

Och till middag idag röstades iden om köttfärslimpa ner totalt ( varför gillar inte barn köttfärslimpa? )  – så det blir till att rulla köttbullar istället 🙂 Med kokt potatis och gräddsås, inte helt fel det heller.

0
6 kommentarer