Barcelona- del 3

Och till del tre och sista delen av resan 🙂
Fick lite frÄgor kring hotellet vi bodde pÄ och det hette Hotel Arts Barcelona. Det tog cirka tjugo minuter att Äka dit frÄn flygplatsen. Och det kan jag rekommendera alla gÄnger, fina stora rum, god frukost, bra service och bra stÀdning.

Frukostbuffen var to-die-for

Frukostbuffen var precis sĂ„ dĂ€r bra som den ska vara pĂ„ ett hotell.  Mycket av allt 🙂

Hur ofta Ă€ter man muffins och bakverk till frukost? Men Ă€r man utomlands sĂ„ Ă€r man 😉

Efter frukosten i fredags sÄ blev vi upphÀmtade av taxin och Äkte till vingÄrden som lÄg cirka 1 timme bort. DÀr vi möttes upp av vÄr duktiga guide, pÄ bilden hÀr ser ni Johan och  Camilla som lysnnar och lÀr. Camilla har designat Rene Barbiers första bag-inbox, och den hade fÄtt pris i en stor designtÀvling. JÀtteroligt!

Susanna och Fredrik


Efter en presentation av vinet, produktionen och de olika druvorna sÄ gav vi oss ut pÄ fÀlten för att skörda.


VÀldigt spÀnnande att höra om druvornas histora, och hur de gör för att odla de perfekta vindruorna. Och efter hÄrt arbete ( hihi vi skördade bara ett par druvklasar var )  var det lunchdags. Och vi blev serverade den i en resturang bara en kort bit dÀrifrÄn, i en helt underbar trÀdgÄrd.

Inte trodde jag nÀr vi satte oss ner för lunch runt tvÄ tiden att vi skulle sitta och Àta olika sorters smÄrÀtter i över tvÄ timmar. Herreguuud sÄ mycket god mat och vackra upplÀggningar.

En av vĂ€ldigt mĂ„nga smĂ„rĂ€tter ….

Avsmakningsmenyn avslutades med en liten söt efterrÀtt med olika sorters bÀr.
JĂ€ttegott!

Efter den minst sagt rejÀla lunchen Äkte vi tillbaka till vingÄrden för att besöka vinkÀllaren och se hur de lagrade rene barbier vinerna. VÀldigt intressant och jag hoppas att alla ni som aldrig satt er fot pÄ en vingÄrd gör det. Det Àr sÄ roligt att lÀra sig mer frÄn sjÀlva odlingen, skördningstiden, produktionen och lagringen. Jag har lÀrt mig massa och det har varit fantastiskt roliga och intensiva dagar i Barcelona.

Tillbaka pĂ„ rummet sĂ„ överraskades jag av den största bukett med blommor jag sett, och en flaska med fint bubbel frĂ„n Rene Barbier. TyvĂ€rr hade jag inte mer plats i vĂ€skorna – sĂ„ jag fick snĂ€llt lĂ€mna kvar dem. Men sĂ„ fina blommorna var, i alla möjliga vackra fĂ€rger!

0
3 kommentarer

Barcelona – del 2

Nu har jag sorterat ut nĂ„gra av alla hundratalsbilder sedan resan 🙂
Vi har ju Àtit sÄ mycket gott och sett vÀldigt mycket- jag hinner tyvÀrr inte visa allt. Men hÀr kommer ett litet urval av dagarna som vi hade i Barcelona. Vi kom fram sent till hotellet och var vrÄlhungriga allihopa, sÄ vi var glada att restaurangen som var bokad bara lÄg ett stenkast frÄn hotellet.

Hotellet var sÄ fint inrett,med moderna och stilfulla val. Och vÀldigt mycket snittblommor överallt, sÄ fint.

PÄ restaurangen serverades vi olika trevliga smÄrÀtter tillsammans  med Rene Barbier- vinerna

Vi serverades blandannat  musslor, rÀkor och olika sorters tillagad blÀckfisk.  Det Àr trevligt att fÄ in flera olika sorters rÀtter och sitta och Àta lÀnge, med god dryck och trevligt sÀllskap.

NÄgot man inte Àr van vid Àr den sena tiden spanjornera Àter, det Àr ju ofta runt  klockan tio eller senare pÄ kvÀllen.

Rene Barbier vin, som provsmakades till middagen.

Det hÀr var en annorlunda rÀtt, smÄ friterade blÀckfiskar.

Det mĂ€rks att vi var nĂ„gra bloggare med pĂ„ resan, eftersom allt skulle dokumenteras med kameran 🙂

KÀnns lite mÀrkligt att vara hemma i kalla sverige igen, nÀr man bara igÄr satt utomhus och Ät underbar frukost i solen och vÀrmen. . . .  Det var första gÄngen jag besökte Barcelona , men kommer absolut Äka tillbaka. Det Àr en vÀldigt mysig stad- med nÀrhet till stranden och havet, god mat och kanonbra shopping. SÄ funderar ni pÄ att Äka- gör det!   Och jag Äterkommer om en liten stund med flera bilder.

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon Söndag,

Vilken trevlig resa vi har haft, och vi har hunnit se och lÀra oss sÄ mycket pÄ kort tid. Men sen Àr det alltid lika gott att vara tillbaka till verkligheten- borta bra men hemma bÀst. Och nu sÄ startar vi upp söndagen med förslagen till nÀsta veckas matsedel .

VarsÄgoda . . . . För att komma till resp. receptklicka pÄ recepten för respektive dag.

MÄndag : FlÀskfilegryta med kantareller
Tisdag: Lchf – paj 
Onsdag  : KrÀftsallad med vitlöksbröd
Torsdag : KrÀmig champinjonsoppa med smörstekt bröd

Fredag : SmörgÄsbakelser med rÀkor och stenbitsrom

IMG_6528

Jag gjorde fyllningarna ,kvÀllen före för att de skulle hinna bli riktigt krÀmiga.

IMG_6533

Till 3 stycken stora smörgÄsbakelser

9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnÀs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar

Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grÀdde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnÀs

Förslag till garnering:
RÀkor / krÀftor
Ostrullar
hackade Àgg
citron
fÀrsk dill
Stenbitsrom
ostbÄgar  ( smulade )
eller frukt

Jag anvÀnde mig av en citronmajonÀs,
som var jÀttegod till dessa bakelser med rÀkor.

Gör sÄ hÀr:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnÀs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnÀs och creme fraiche sÄ att du fÄr en fin konsistens pÄ den.
Bred pÄ detta pÄ de runda mackorna. BÄde pÄ första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen. Vispa grÀdde och rör ner creme fraiche + majonnÀs till en slÀt smet. Bred sedan ett tÀckande ( ganska mycket ) lager med denna. SnÄla inte pÄ fyllningarna, för det Àr detta som gör dem saftiga!! TÀck dem och stÀll in i kylen  över natten. Garnera dem valfritt precis innan det Àr dags att servera dem !

 

0
4 kommentarer

Barcelona

GodkvÀll önskar jag frÄn ett varmt Barcelona.

Internet fungerar tyvĂ€rr inte bra frĂ„n hotellet, men nu hoppas jag att bilderna ska komma med i inlĂ€gget.  Men vi hade iallafall tur med vĂ€dret 😉 det har varit sol hela dagen, och jĂ€ttevarmt och gott. Är hĂ€r för att besöka en vingĂ„rd – dĂ€r de gör vinet Rene Barbier och för att se hur tillverkningen gĂ„r till – och vi har haft en otroligt rolig och lĂ€rorik dag.

Vi startade med en frukost idag , bÀsta med att bo pÄ hotell Àr vÀl just detta! Mums.

Vid nio kom taxin och hÀmtade upp oss och vi Äkte mot vingÄrden, som ligger cirka en timme i frÄn staden.

För att skydda sig mot vĂ€rmen sĂ„ fick vi fantastiskt snygga hattar att bĂ€ra, nĂ€r vi gav oss ut för att skörda vindruvor 🙂

Med pÄ resan Àr Àven fina Victoria frÄn matplatsen tidigare bloggkollegan hÀr pÄ femme.se

Och  Àven trevliga Camilla Thulin som har designat en av Rene Barbiers bag-in-box, och hennes lika trevliga man Johan Rabaeus.

Nu mÄste jag rusa, ska göra mig klar om middagen som Àr om en pyttestund.
Hoppas du fĂ„r en riktigt trevlig  fredagskvĂ€ll 🙂

0
5 kommentarer

Nyttiga sallader

Alla sallader Àr nyttiga, men desto roligare om man kan variera dem lite. IMG_6897I denna hade jag :
krussallad
röd paprika
gul paprika
körsbÀrstomater
rödlök
fetaost

0
Kommentera

Daimbiskvier

Jag har förberett med ett detta recept lagom tills att jag sitter pĂ„ flyget till Barcelona 🙂

Galet godadaimbiskvier – receptet fick jag av blogglĂ€saren Cissi , för flera mĂ„nader sedan. Tack snĂ€lla söta !! Dessa kommer bakas flitigt till alla kommande kalas i fortsĂ€ttningen.

Biskvier med daimcrisp

20 st

Det hÀr behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 Àggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 Àggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör sÄ hÀr:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och Àggvita. Klicka ut smÄ bottnar pÄ en bakpappersklÀdd plÄt. GrÀdda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fÄtt en fin fÀrg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slÀt krÀm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrÀmen. Bred smöret lite toppigt pÄ undersidan av mandelbottnarna. StÀll i kyl eller frysen minst en timme.

SmÀlt chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite sÄ att överflödig choklad rinner av. Strö pÄ lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det gÄr Àven bra att frysa dom).

0
13 kommentarer

Resa och ny vÀska

Kikar bara förbi en liiiiten svĂ€ng, medan mormor & morfar Ă€r ivĂ€g och utrĂ€ttar Ă€renden. Ville ju hinna med att visa mitt senaste shoppingfynd. Det blir en liten kortare resa till varmare breddgrad redan imorgon, och jag har varit pĂ„ jakt efter en rejĂ€l handvĂ€ska i ett par veckor nu. Blev jĂ€tteglad nĂ€r jag sprang förbi och upptĂ€ckte denna bruna i skyltfönstret. FĂ„r nu plats med bĂ„de kamera och dator sĂ„ jag kan hĂ„lla bloggen uppdaterad fast jag inte Ă€r hemma 😀 resvĂ€skan jag har med Ă€r nĂ€mligen sĂ„ liten , och alldeles för mycket klĂ€der oc skor med mig.

MÀrke Àr Pieces och sÀljs i flera butiker. Bra med olika fack, och mycket utrymme.

Och snygg Ă€ven i fodret – I like!

Men nu hör jag bilen parkera hĂ€r ute –  sĂ„ nu blir det en liten promenad med mormor och morfar innan de Ă„ker hemĂ„t Öland igen.

0
12 kommentarer

Fika och fotbollsplaner

Vilket fantastiskt höstvÀder vi har idag, kallt friskt och sol frÄn klarblÄ himmel.
Helt ljuvligt. Jag har dukat upp för lite fikagĂ€ster, jag invĂ€ntar min mormor & morfar som kommer hit för att stanna ett par dagar.  Morfar ville sĂ„ gĂ€rna gĂ„ pĂ„ fotbollen ikvĂ€ll – sĂ„ Jacob, Jonathan och han ska gĂ„ och heja medan mormor och vi andra ska duka fram lite extra gott framför tv:n och bara ta det lungt.

Framdukad fika med daimbiskvierna jag gjorde igÄr, och en bukett med vÀldoftande lavendel.  

Och till middag idag röstades iden om köttfĂ€rslimpa ner totalt ( varför gillar inte barn köttfĂ€rslimpa? )  – sĂ„ det blir till att rulla köttbullar istĂ€llet 🙂 Med kokt potatis och grĂ€ddsĂ„s, inte helt fel det heller.

0
6 kommentarer

Enkla goda sallader

 Enkla och goda sallader Àr alltid tacksamt. Och grönt Àr alltid ett mÄste till maten hemma hos oss.

IMG_6545
HÀr hade vi i : 
En pÄse blandsallad ( fÀrdig mix )
Röd paprika
Gurka
Gul paprika
avokado
Fetaost
rödlök

0
Kommentera

Pepparkryddad flÀskfile med potatisgratÀng

IgĂ„r lagade  vi flĂ€skfile i ugn, med krĂ€migaste potatisgratĂ€ng och lite söta ugnsbakade tomater. Eftersom alla barnen Ă€r hemma denna veckan och ordningen Ă„ter Ă€r Ă„terstĂ€lld sĂ„ startade vi upp veckan med lite extra god mat 🙂

PotatisgratÀngen gör jag lite olika med, beroende pÄ vad som finns i kylskÄpet. Men jag brukar blanda ihop grÀdden med creme fraiche, philadelphia eller annan fÀrskost.
Lovar – det blir sĂ„ mycket godare Ă€n ”bara” grĂ€dde 🙂

Det hÀr behöver du till 5-6 personer 
2 st flÀskfileer
salt
svartpeppar, rosepeppar och grönpeppar

PotatisgratÀngen : 
Mjölig potatis
1/2 finhackad / riven gullök
2 pressade vitlök
salt + svartpeppar
grÀdde + creme fraiche sÄ att det tÀcker potatisen

Gör sÄ hÀr : 
StÀll ugnen pÄ 200 grader. Skala, skiva potatisen, och hacka löken. Varva potatis / lök i ugnssÀker form.  Salta , peppra och tÀck med grÀddblandingen.  Jag börjar med potatisgratÀngen, sÄ att den Àr halvmjuk tills jag sÀtter in flÀskfilen. SÀnk temperaturen till 180 grader. Putsa filen, och peppra och salta ( ordentligt ) smörstek den i en panna sÄ att den fÄr fÀrg.  LÀgg den i en ugnssÀkerform med delade körsbÀrstomater. Salta Àven dem.
LÀgg i kött termometern i den tjockaste biten pÄ filen och stÀll in i ugnen.  NÀr tempen Àr 70 grader sÄ kan du ta ut och lÄta den vila en stund i folie innan du skÀr upp den i bitar.
Servera med  gratÀngen och en  en god sÄs.

Ugnsbakade tomater Àr jÀttegott, och med lite olivolja och flingsalt innan de Äker in i ugnen sÄ lyfts smakerna Ànnu bÀttre fram.

0
Kommentera