Slånbärssaft – sötsyrlig och friskt

Slånbärssaft kokade jag för första gången för ett par veckor sedan.  Det är en busenkel saft att göra, och den smakar fräscht utan att bli för söt.  Slånbären ska ha fryst innan man gör saften, men man kan plocka dem även nu innan, men då ska de frysas in i frysen lite innan. Fråga mig inte varför – men mormor var väldigt noga med att berätta detta 🙂 Slånbären fick jag av just henne och morfar när de var här för lite sen. De hade plockat 13 liter eller något liknande, finns tydligen gott om det på öland.

Detta behöver du : 
2 liter slånbär
7 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen liter
ev. 1 krydmått natriumbensoat/liter avrunnen saft

Gör så här:
Ta fram de frysta rengjorda bären  ett par timmar innan. Lägg dem i en stor kastrull,
koka upp vattnet i en annan kastrull och häll över bären. Täck över med plast och ställ svalt. Vänta i 24 timmar och upprepa samma sak, sila av saften( vätskan ) – koka upp den igen och häll över bären. 24 timmar senare gör du samma sak igen med vätskan. Dagen efter sätter du en saftsil över och låter bären rinna av sakta , gärna i flera timmar.
Mät vätskan häll upp i en kastrull, tillsätt rätt mängd socker, och koka upp. Ta bort skummet som bildas, och önskar du tillsätta konserveringsämne gör du det. Jag gjorde inte, för jag visste att saften skulle gå åt med en gång- dessutom gården bra att frysa in i plastflaskor.

Häll upp i rengjorda varma glasflaskor och ställ sedan kallt.

Vilka safter brukar du koka själv? För flera safta och sylta-recept klicka på de tre strecken uppe till höger på skärmen.

0
7 kommentarer

Baktävlingen

Roligt att se era bidrag som kommit in- tack så mycket.  Nu är det bara fem dagar kvar innan bilderna / omröstningen drar igång.

För er som råkat missa så är tävlingsreglerna är enkla, du bestämmer dig för att baka efter ett recept här på bloggen. Ta en bild på det färdiga resultatet och maila in den till mig på  jennysmatblogg@hotmail.se  märk ditt mail med ”tävling”.

Du kan skicka in dina bidrag fram till den 12 oktober, sedan kommer bloggen uppdateras denna dag med era bilder och ni kan börjar rösta . Vinnaren kommer att få  ett litet paket hem i brevlådan.

Lycka till

0
4 kommentarer

Spagetti och köttfärssås

En smakfull vardagsklassiker- och en rätt som jag gärna lagar ofta hemma hos oss. Därför att hela familjen gillar det och det blir alltid tomma tallrikar efteråt.  Sen är den lätt att variera, med olika smaker, med grädde, utan grädde, rivna morötter, en burk med majs, lite knaperstekt bacon, med eller utan svamp eller bara en pepprig köttfärssås med krämig smak av philadelphiaost.

Igår blev det en ny variant, helt utan creme fraiche  ( som jag annars ofta har i )

Det här behöver du 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1/2- 3/4  dl chilisås
2 msk tomatpure
1 dl vatten
2 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Ev. om man vill kan man runda av köttfärsåsen med 1/2 dl grädde.  Smaka tillsist av med salt, peppar , socker och oregano,

Servera med bandspagetti , ruccola, oliver och smulad fetaost.

Turkos tallrik från Mateus

Vad brukar ni ha i eran godaste köttfärssås ? 

0
13 kommentarer

Paljettkrage och tuffa jeansleggings

Trodde jag fick iväg detta blogginlägget igår, men jag får prova att posta det igen.
Det var ännu mera cubuskläder, det fanns även mycket fint till Melvin, hittade blandannat ett par mörka jeans och en mörkblå finstickad USA-tröja. Kul när man lyckas hitta så mycket fina kläder på ett och samma ställe för en.

En fin beige blus med koppar/guld-paljetter, jeanslegging med tufft mönster till Nomi. Här sitter de och tittar på Pippi Långstrump- nya favoriten.

Tre damer kom fram på stan och sa att hennes nya blus var så glittrande och fin, Så nu kommer hon nog vilja ha den jämnt 🙂

0
5 kommentarer

Lättskötta grönväxter

Jag gillar att ha det grönt och fint i fönstrerna, men har tyvärr inga gröna fingrar.  Vilket resulterar i tråkiga vissna  växter istället, inte lika roligt 😉  Men några växter som trivs hos mig just nu är dessa tuffa på bilden nedan. Det står på krukan att de heter aloe– så jag gissar att det är en släkting till de lika tacksamma aloe vera-växterna, men dessa är ju lite grönare och lite mer kompakta.

Vet ni några andra bra lättskötta grönväxter som trivs i fönstrerna ?

0
12 kommentarer

Stukad fot och vilodag

Det blev ett litet besök till doktorn igår, jag har haft ont i foten och problem att stödja på den i snart två veckor nu. Tänkte det var dags att kolla upp den , eftersom den inte blev bättre. Doktorn konstaterade av foten var stukad, och skickade hem mig med kryckor och beodrade vila i några dagar. Kanske lättare sagt en gjort, men jag ska försöka att inte anstränga foten så mycket tills den läkt.  Stukningen var pågrundav mina löprundor och sen att jag överbelastat och överansträngt foten. Men jag hoppas komma igång med lite kortare löprundorna igen efter höstlovet och ett besök hos sjukgymnasten.  Men tills dess blir det vila, tvhäng och käka chokladpraliner  då istället ….. Ja och så hinner jag blogga ännu mera 🙂

Och vi har precis möblera om lite i vardagsrummet, så så här ser det ut i tv-rummet nere nu på bordet. Jag hittade denna stora rejäla ljusbricka på MIO.

Man får plats med massa på den- både blockljus och vaser, det gillar jag.
Söta gräddrosa rosor i glasvas.

Nu ska jag fortsätta redigera lite bilder och förminska ner , och så ska jag sätta mig besvara alla mail som kommer in. Tack för alla fina mail ni skickar!

Kram

Och ha en jättefin tisdag och på återseende !

0
9 kommentarer

En liten stjärna

Det var dags att byta ut lite i Nomis garderob, och handla lite nya höstkläder.
Jag och lillasyster var i Kalmar på Hansa City – och gick väl runt i de flesta butiker utan att hitta något. Förän vi kom in på cubus, där hittade jag massa fint.

Blandannat hittade jag dessa stjärnmönstrade byxor , med matchande grå glittrande tröja med mudd.

Nu tänkte jag fixa lite mat, sen skjutsa till gymnastik och så har vi ett inbokat utvecklingssamtal vid halvsju. Ibland önskade man att dygnet hade fler timmar 🙂
Jag har iallafall hunnit med att måla om mitt blocketfynd två gånger sedan igår-
och beställt hem tyg så att jag kan klä om sittdynan. Mer om det så fort det är klart.

0
6 kommentarer

Äntligen Måndag

 I REKLAMSAMARBETE MED KNORR

 

Då var det dags för tredje inlägget i samarbete med knorr och deras nya färdigsåser, denna gången provade vi bearnaisesåsen. Och till den valde vi att laga helstekt fläskfile, med potatisgratäng. Lite extra god mat känns lyxigt just på måndagar.

Det här behöver du till 5- 6 personer
1/2 purjolök
10 små söta körsbärstomater
fläskfile
smör
salt och peppar
Knorrs färdigsås  bearnaisesås

Och potatisgratäng, recept hittar du HÄR

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader. Skär purjon i smala bitar och fräs i lite smör.
Lägg i en form med tomathalvorna.  Smörstek fläskfilen med salt och peppar tills den har fått fin färg runt om. Lägg den över lök och tomatbädden och ställ in en kött-termometer i mitten av köttet ( den tjockaste delen. )
Låt stå tills den är uppe i 70 grader, ta upp och låt vila i folie i tio minuter innan du skär upp det i lagom stora bitar.

Servera med sallad, gratäng och knorrs färdiga  bearnaisesåsen.

0
2 kommentarer

Jannes goda fisksoppa

Vi stannade till hos mamsen igår och bjöd in oss på mat 🙂 De bor halvvägs mellan Öland och Växjö – så det är oftast rätt lagom att stanna till där på en kaffe eller en macka när vi kör hemåt.

Igår hade de kokat en supergod fisksoppa . Och detta receptet hade de fått av Janne – så vi kallar den för just ”Jannes goda fisksoppa”. 

Förrätt cirka 6 personer :
1 pkt torsk
1 stor gul lök
2 msk vetemjöl
ca 1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
2 fiskbuljong
2 1/2  dl creme fraiche
2 msk tomatpure
2 stora morötter
1/2 ourjo
salt, timjan, peppar
och lite cayennepeppar för hetta.

Gör så här: 
Finhacka löken och skär purjon i tunna skivor. Fräs dem glansiga i lite smör.
Pudra över vetemjölet och fräs lite innan du häller i vattnet.Grovriv ner morötterna och lägg ner i  soppan. Smula ner buljongen , mät i creme fraiche och tomatpure och låt allt puttra ipå svagvärme 10- 15 minuter. Tärna ner torsken i 1*1 cm tjocka rutor och lägg ner.
Koka i 5- 10 minuter tills fisken är klar.  Smaka av med kryddor och klar att serveras.


* * * * * * * * * * * * *

Sen bjöds vi på en laxlåda – med allt möjligt gott i

Tyvärr hade hon inga exakta mått alls på den –  men det var lika god som den ser ut.
Lax i en krämig sås med lite smak av citron, och potatis och sallad till. Och en god kall romsås brevid, receptet hittar ni HÄR

Ja, sen lite kaffe och kakor på det- innan vi körde hemåt igen.  Soppan kommer jag absolut att göra snart igen. Tycker soppor är lite extra gott att äta nu på hösten också när det blir allt kyligare ute.

Jag tycker du ska prova receptet du också.

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

En tidig veckomatsedel verkar uppskattat, för er som vill hinna handla lite innan veckan drar igång.

Är det någon av recepten som ni har provat tidigare?

Måndag : Platt köttfärslimpa med brunsås
Tisdag : Kyckling med örtkryddade potatisklyftor
Onsdag : Möra kotletter i buljongsky
Torsdag :  Krämig kycklingpaj
Fredag :  Inbakad skaldjurssoppa med massor utav räkor 

Till 4 portioner  räksoppa :

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

4 fyrkantiga smördegsplattor + ett uppvispat ägg

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen  vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Ta sedan bort från plattan och låt svalna i en 30 minuter. ( för att räkorna i skålarna inte ska bli sega av värmen. Ställ ugnen på 200 grader. Fördela sedan räkorna i skålarna och häll den ljumna soppan över- och pensla kanterna på skålarna med ägg och bäggesidor av smördegen .
Klä in skålarna och grädda dem i mitten av ugnen tills  smördegen fått en vacker färg.

Smaklig måltid.

 

 

0
4 kommentarer