Marinerad hjortstek

Hjortsteken vi åt förra helgen blev så himla god, så det ska vi faktiskt äta även idag. Ska prova en helt ny marinad denna gången, så det blir lite variation bara.  Vi lät denna hjortstek ligga i 1 1/2 dag i marinad innan vi lagade den på låg värme,  och tog ut den på 58 grader och den vilade till sig och temperaturen steg ytterligare 2 grader. Men vill man ha den ännu mer stekt så kan man vänta till 65 grader- det är en smaksak.

Till steken gjorde vi en potatispure med massor av persilja, och en riktigt härlig sås av stekskyn. 
Laga hjort

Marinaden till 1 kilo hjort ungefär 4 personer :
1 gul lök
1 morot
15 cm purjolök
3 dl rött vin
3/4  dl rapsolja
2 lagerblad
1 klyfta vitlök
nymalen pepper / några varv med kvarnen
1/2 dl soya

Morrötter & lök + en bit purjolök

Till potatispuren : 
Potatis
smör
gräddmjölk
persilja
salt

Såsen: 
Skyn
1 tsk rödvinbärsgele
3 msk viltfond
lite salt & peppar
lite vätska + maizena

Gör din hjortstek  så här:
Hacka grönskaker och lök och lägg ner i skål eller fryspåse, häll ner vin, olja, soya  och kryddor.  Lägg ner din hjortstek i marinaden och ställ in i kylen minst en dag innan den ska tillagas. Värm upp ugnen till 80-100 grader och ta fram en ugnsäkerform,  och skiva i lite morot, lök och purjolök och lägg ner hjortsteken med marinad. Ett par tre gånger under tillagningen öser du över skyn, när köttet nått den temperatur som önskas 58-65 grader så tar du ut den och låter den vila i grillfolie i sirka en halvtimme. Potatisen som du kokat under tiden mosar du med potatiskross, lite mjölk, lite grädde, en rejäl klick smör och cirka 1/2 kruka nyklippt persilja smaka av med salt.

Hjortsteken på väg in i ugnen
Hjortstek recept

Skyn gör du av marinaden , sila bort den från ugnsformen och låt sjuda upp.
Smaka av med salt en tsk rödvinbärsgele, fond, salt och peppar och red såsen med lite maizena som du rör ut med lite vatten.

När köttet vilat en halvtimme skär du och klart att serveras.

3
1 kommentar

Godaste fläskfilegrytan

Kokade en ruskigt god fläskfilegryta häromdagen. Lite tips till er som inte har bestämt helgmaten än- denna kanske kan vara något.

Servera med pasta, ris eller potatisgratäng.

Det här behöver du till 6 personer :
800 gram fläskfile
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1/2 dl grädde
1 msk med tomatpure
1 tsk flytande honung
1 msk med konc. oxfond
1 msk med krämig balsamicosås
1/2 msk kinesisk soya
en nya salt och ett par dag med peppar över såsen.

Serveras med en krispig sallad

Gör så här : 

Putsa fileerna , och skär i lagom stora bitar.
Smörstek dem klara i en panna och vänd ner creme fraiche, tomatpure, philadelphiaost, grädde, fond, honung, soya , balsamico. Låt allt puttra ihop på svag värme och smaka av med lite salt och peppar.  Servera sedan med valfritt tillbejör och en krispig sallad.

0
11 kommentarer

Kladdkaka i mugg

En kladdkaka i mugg, som som bara tar tre minuter att göra 😀  Servera sedan med en klick lättvispad grädde, lite chokladsås och färska bär.

Detta är ett av de bakverk jag får mest önskningar / frågor kring på bloggen. 

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.00 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 30 sekunder. Då hade jag en lite större mugg – testa dej fram – för det är olika mellan olika microvågsugnaroch det är inte gott med en torr kladdkaka.

Serveras genast.

Någon som har provat receptet  ? !

 

2
30 kommentarer

Gymnastik

Onsdag innebär barngymnastik för minstingen i familjen.  Bästa dagen i veckan om man frågar henne, både Thelma och Melvin går på gymnastik – så gissa om hon vart glad när hon fick en plats för några veckor sedan.  Den enda som inte går på gympa är Jacob – han spelar fotboll istället.

 Hellokitty dräkten och benvärmare-  valde hon ut själv när vi var på H&MVattenflaskan med Mimmi köpte jag på flygplatsen på väg hem från Barcelona.

Nu förbi posten och handla lite på Ica innan det är dags att lämna skruttan i gympasalen.

På återseende och fortsatt fin onsdag

0
3 kommentarer

Klä om stoppade stolar

Att klä om stoppade stolar, tillexempel köksstolar är oftast smidigt. Och vi köpte ju våra stolar för cirka 1 1/2 år sedan, och de  behövdes verkligen nytt tyg på dem nu. För hur det än är så blir det ofta att barnen spiller yougurt, ketchup eller chokladmjölk då och då.   Jag hade beställt hem extra fårskinns-tyg för att klä om dessa, fick ännu mer tyg över- så jag ska be Jonathans mamma jättesnällt och hoppas hon kan hjälpa mig att sy några kuddöverdrag också.

Före bild på stolarna

Man vänder stolarna upp och ner på tillexempel ett köksbordet, skruvar bort dynan.
och när man endå är i farten så är det lika bra att byta möbeltassarna – för det är sådant man ofta glömmer.   Mät sedan och klipp ut tyget , fäst med häftpistol och skruva tillbaka dynorna. Busenkelt och det tar inte många minuter att göra varje stol.

Och ljuslyktorna var från EM, jag har dubbelkollat. Ursöta.

Lite citron och lime i kakfatet, är helt galen i citroner- vill helst pressa den över all mat just nu. Fräscht och syrligt 🙂

Att byta tyg på dynorna är ett enkelt sätt att göra skillnad i köket, och kostade inte många kronor.  Och väldigt mycket mysigare att ha en stolsdyna i ulligt- material, iallafall nu i höst och vinter.  Tänk på att välja ett tjockare slitstarkare tyg om ni ska klä om stolar eller dynor.

Lagade en jättegod middag idag som jag ska skriva ner receptet på nu. Många har efterfrågat recept på fisk, och framförallt torsk- vilken tur att vi lagade det idag då 🙂 Recept kommer snart.

Och förresten ni har väl inte missat min fina vän Maricas tävling om reseguider.
Kolla in här och var med och tävla! Kanske är det just din turdag.

Lycka till

0
23 kommentarer

Ljuslyktor med sländor

Bästa med hösten är alla blockljus och ljuslyktor som man kan börja tända upp, och jag är ju något av en expert på att samla på ljuslyktor. Har ju egentligen alldeles för många redan men tycker det är så fint, och får varva lite med alla olika jag har. Jonathans mamma vet visst precis vad hon ska skämma bort oss med   🙂 Dessa vita, sköra ljuslyktor med sländor på fick vi sist. Visst är de ursöta, och lyser jättefint på kvällen.

Nu ska jag hoppa i gummistövlarna och ge mig ut och kratta löv,
ett evighetsjobb kan tyckas, men med lite bra musik i lurarna tycker jag att det är rätt trevligt iallafall.

Hej på ett tag.

0
10 kommentarer

Höstplantering och lite äpplen till trappen

Godkväll i stugorna,

Nu blir det en liten stund framför skärmen innan jag stänger ner datorn för dagen. Matlagning, läxläsning och lite utomhus-städning blev det nu i eftermiddag, och sen gjorde jag och barnen fint på trappen. Planterande lite ljung och kålblommor- dessa växter brukar vara rätt tacksamma och lättskötta.

Tänkte att visa hur det blev


Melvin plockade ihop all fallfrukt från trädgården som fortfarande var fin, sen la vi den i en stor skål på trappen. Fint tycker jag och det är ett bra budget tips om man inte vill plantera nytt i krukor som man ha.

Känns nästan liiiite juligt med tanke på hur röda de är. Och det är ju faktiskt inte länge kvar nu….  Jag ser fram emot julen jättemycket tycker om att pyssla, pynta och koka julgodis 🙂

Något annat som jag prukar smycka trappen med är färggranna lönnlöv,
söta prydnasdspumpor eller grönmossa med kottar och blockljus ( helst dessa som lyser med hjälp av batteri ) Bästa att ha på trappen eller altanen tycker jag.

 Ljung i  olika färger , vit  och rosa blev det i denna krukan.

0
9 kommentarer

Äntligen Måndag

 I REKLAMSAMARBETE MED KNORR

 

 Måndag igen- välkommen ny vecka 🙂

Hoppas ni har haft en härlig helg, och att ni får en ännu bättre vecka. Vi startade dagen med en god frukost med varma frallor och olika pålägg. Barnens farmor kom på besök igårkväll, och stannade tills imorse. Vi steg upp lite tidigare idag så vi fick en lugn frukost, det är dagens tips till att få en extra bra start på dagen.  Och nu börjar vi denna den nya veckan med ett nytt recept. Detta var den sista såsen att provsmaka och i mitt tycke den allra godaste av färdigsåserna.

Här ser ni  steak sausen med lövbiffrullader fyllda med getost. 

Skjuts in i ugnen.

Jag har under fyra tillfällen lagat och provsmakat mat tillsammans med de olika såserna : Bearnaisesås, brunsås, gräddsås och steak sause  i samarbete med knorr.

För en middag till 4-6 personer :
8 lövbiffar
getost
Knorrs färdiga steak sause

Serveras med stekt örtpotatis

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.  Fyll lövbiffarna med getoost och rulla ihop.
Lägg i en ugnssäkert form med kanten neråt ( annars finns risk att de rullar upp)
Häll över såsen så att den nästan täcker rulladerna helt och ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Då och då kan du ösa på såsen lite över lövbiffarna. Potatisen kokade jag och stekte klart i olja och kryddade med nyklippt persilja och flingsalt.

När köttet är perfekt mört så är det klart att serveras.


 
Gott gott gott. 

0
8 kommentarer

Reunion- ett paradis i Indiska oceanen

 

 Har ni hört talas om denna lilla ö i indiska oceanen ? Det hade inte jag, men blev helt paff när jag bild-googlade fram det vackra bilderna på landskapet. Och ni vet att jag gillar att resa och kollar alltid nya resmål- gärna nya ställen som man inte hört så mycket om. Det som är så fantastikt med att resa är ju allt nytt man upplever, vackra ställen, nya smaker, vyer och gärna turkost vatten. Men det bästa av allt är minnen man har med sig hem sen.

Klicka här och läs mer – Reunion island

Jag har i samarbete med Atout France fått läsa på och lära mej om denna franska ö som ligger i indiska oceanen. Det verkar vara en märkvärdig och spännande liten plats där invånarna kommer från blandannat Madagaskar, Asien, Afrika, och Europa.

Förutom sol och bad finns det så mycket att göra och se på ön, lummiga tropiska skogarna till de overkliga månlandskapen vid de stora vulkanen, Piton de la Fournaise

Det är lätt att hitta prisvärda trevliga boende och massor med mysiga restauranger . 

Förutom sol och bad har den vackra ön massor att erbjuda för oss som gillar vandring, cykla på vackra vägar, paddla kajak, kanot, skärmflygning eller kanske utforska en lavatunnel?

Hur reser man hit då ? 

Jo Air France flyger två gånger om dagen till La Reunion- från Stockholm & Göteborg. Kostar från 7950 : –


Låter som ett minst sagt trevligt resmål – och så mycket roligare att besöka guldkorn dit inte alla turister har hittat än.

 

0
16 kommentarer

Veckomatsedel

Kul att ni var så många som var med och skickade in tävlingsbidrag i baktävlningen.
Fortsätt in och rösta ! Och nu i vanlig ordning tid för för veckomatsedel.

Måndag : Fisksoppa  
Tisdag : Kycklingsallad med rhode island-dressing
Onsdag: Helstek med potatismos
Torsdag: Falukorvs-pytt
Fredag:

Hembakad pizza 🙂

IMG_2028


Till två plåtar pizzor ( tunna )

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Olika förslag till topping:  tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , tonfisk, räkor , paprika oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto, färskost.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.

Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått en lagom krispigbotten, och osten bubblat klart.

0
1 kommentar