Hjortsteken vi åt förra helgen blev så himla god, så det ska vi faktiskt äta även idag. Ska prova en helt ny marinad denna gången, så det blir lite variation bara. Vi lät denna hjortstek ligga i 1 1/2 dag i marinad innan vi lagade den på låg värme, och tog ut den på 58 grader och den vilade till sig och temperaturen steg ytterligare 2 grader. Men vill man ha den ännu mer stekt så kan man vänta till 65 grader- det är en smaksak.
Till steken gjorde vi en potatispure med massor av persilja, och en riktigt härlig sås av stekskyn.
Marinaden till 1 kilo hjort ungefär 4 personer :
1 gul lök
1 morot
15 cm purjolök
3 dl rött vin
3/4 dl rapsolja
2 lagerblad
1 klyfta vitlök
nymalen pepper / några varv med kvarnen
1/2 dl soya
Morrötter & lök + en bit purjolök
Till potatispuren :
Potatis
smör
gräddmjölk
persilja
salt
Såsen:
Skyn
1 tsk rödvinbärsgele
3 msk viltfond
lite salt & peppar
lite vätska + maizena
Gör din hjortstek så här:
Hacka grönskaker och lök och lägg ner i skål eller fryspåse, häll ner vin, olja, soya och kryddor. Lägg ner din hjortstek i marinaden och ställ in i kylen minst en dag innan den ska tillagas. Värm upp ugnen till 80-100 grader och ta fram en ugnsäkerform, och skiva i lite morot, lök och purjolök och lägg ner hjortsteken med marinad. Ett par tre gånger under tillagningen öser du över skyn, när köttet nått den temperatur som önskas 58-65 grader så tar du ut den och låter den vila i grillfolie i sirka en halvtimme. Potatisen som du kokat under tiden mosar du med potatiskross, lite mjölk, lite grädde, en rejäl klick smör och cirka 1/2 kruka nyklippt persilja smaka av med salt.
Skyn gör du av marinaden , sila bort den från ugnsformen och låt sjuda upp.
Smaka av med salt en tsk rödvinbärsgele, fond, salt och peppar och red såsen med lite maizena som du rör ut med lite vatten.
När köttet vilat en halvtimme skär du och klart att serveras.