Tisdag och ändrade planer

Efter frukosten imorse så ringde förskolan och nämnde att det troligtvis gick kräksjuka där, så denna veckan blev lite ändrade planer och Nomi får vara hemma hos mig istället. Jag hade egentligen massa ärenden att uträtta, men det får vänta tills på fredag. Och utvecklingssamtalet för Thelma kan hon ju följa med på. Eftersom det regnar så blir det nog ett par tecknade filmer och varm choklad framför tv:n 🙂

Då passar det ju bra att jag köpte nya innetofflor igår, när vi bara ska skrota runt hemma idag.

Korgen i bakgrunden köpte jag på rusta förra veckan,
men nu fanns det bara ett par kvar…. Skynda att fynda

Tofflorna hittade jag på Lindex, gillade den gråa färgen.

Och eftersom jag helt plötsligt har massa tid idag, kanske ni  som också bloggar vill tipsa om era bloggadresser- så kan jag kika förbi er 🙂

Ha en fortsatt fin tisdag – och på återseende

0
18 kommentarer

Höstgryta med champinjoner

Så nu kommer den här höstgrytan jag nämnde tidigare , vi lagade denna i helgen och den blev en riktigt god gryta på fläskytterfile, svamp och sambal oelek. Kan ätas med pasta, ris eller potatis – eller om man hellre äter LCHF , då går det lika bra att servera med en sallad.

Det här behöver du : 
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk  sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små champinjoner

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och häll i svamen låt koka upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

 

6
11 kommentarer

Kyckling med kryddost

Snart dags för lunch,

Kyckling och ost har vi alltid hemma – och det är liksom det enda som behövs när man vill slänga ihop en liten lätt måltid. Snabbt & smidigt när klockan börjar närma sig lunchtid. Du  kan använda vilken sort som du gillar bäst, mozzarella, ädelost, goudaost, prästost eller som denna jag provade – en kryddost med chilismak.

img_8252 (1)

Detta är en rätt typisk lunch hemma hos mig  – men vill du göra den mer matigare. Servera med potismos eller pressad potatis. Jag gjorde en kylskåpstömning och slängde ihop en sallad av det som fanns. Perfekt mogen avokado är ju bara så gott till kyckling dessutom.

img_8275 (1)

Det här behöver du:
smör
kycklingfile
2 skivor ost
salt & peppar

Gör så här:
Smörstek kycklingen klar på låg / medellåg värme – skär ett snitt och lägg in en skiva ost eller två. Jag rev även över lite på toppen av kycklingen för snyggare färg.
Servera sedan genast med en god sallad eller potatismos.

img_8272 (1)

0
Kommentera

Läckra chokladskedar

Godmorgon måndag,
ny vecka och ett proppat schema här i kalendern. Det är alltid så innan man ska ut och resa, man vill jobba bort alla viktiga projekt, möten och för att inte tala om att hinna städa. Det är så mycket roligare att komma hem igen tilt ett nystädat hus. Och tack snälla för alla boktips som kommit in, nu kan Nomi och jag ge oss ner på stan idag och leta böcker.

Kollade igenom kameran och såg att jag hade missat dessa bilder på de läckra chokladskedarna…. När man bakat något, eller chokladdoppat så får man ofta lite choklad över. Då är detta vad man ska göra med resterna, så gott att sedan lägga ner skeden i en god kopp rykande kopp kaffe.

Skeda upp lite smält choklad, låt svalna och pudra över lite florsocker

Ha nu en riktigt fin Måndag,
och håll utkik på bloggen, snart kommer en god höstgryta dyka upp. Den vill ni inte missa!

0
1 kommentar

Skolans kalla dillsås till fisk

Gillade ni den kalla såsen som serverades till fisk i skolan. Då måste ni pröva den här, den smakar precis likadant.
Fiskpinnar är barnens favorit och gärna med pressad potatis.

IMG_8449
Dillsåsen för 4-5 personer : 

5 dl gräddfil
3 msk majonäs
4 msk med bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
1 nypa socker
salt

Gör så här: 

Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt till servering,

skolans dillsås

1
1 kommentar

Gottgottigottgott

Tre små godisfavoriter, som man svänger ihop på nolltid ♥♥♥

Daimrocks

IMG_6177 

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )

Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad,
smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en ”lagom fast choklad smet.Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar. Ha dem i  rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.( Går alldeles utmärkt att frysa )

 Nutellakrisp

Det du behöver är :
Nutella
Nötter / rispuffar ( kan tänka mig att cornflakes också är gott )

Gör så här :
Värm upp nutellan lite. Rör ner alla ingredienser tills du får en lagom kletig – men fast smet.
Klicka ut på bakplåtspapper, och ställ svalt.
Förvaras svalt.

Rispuffs-godis lättbakat och gott.  Yummie yummie

Det här behöver du :

200 gram mjölkchoklad
50 gram smör
7 dl rice crisp

Gör så här :

Smält chokladen och smöret, och rör ihop med rice crispet.
Klicka ut på bakplåtspapper, låt svalna innan servering.

1
2 kommentarer

Skriva listor och bra boktips

Nästa helg så bär det av mot varmare breddgrader, och jag har inte börjat skriva listor över packningen än. Jag som brukar vara ute i god tid, vet inte riktigt vart tiden har tagit vägen.  Idag tänkte jag iallafall börja med listorna och kolla igenom vad som behöver inhandlas tills dess.  Sen är det inte hela världen om någonting glöms, det går att köpa sommarkläder, solisar, sandaler när vi kommer fram till Thailand. Något jag föredrar jag att hinna köpa  är solkräm, nya cyklop, simfötter och pocketböcker innan vi åker. Det är bra att ha när man kommer fram till hotellet, och inte vill vill ut och shoppa med en gång.

Förresten – någon som har några bra böcker  att rekommendera? Jag läser det mesta, och gärna roliga lättsamma böcker – så kom med MASSA bra tips.
 Några av alla fina snäckor från strandpromenader utomlands. 
 

0
31 kommentarer

Veckomatsedel

Lite tips för den kommande matveckan….. Klicka på respektive maträtt för att komma till bilder och recept.

Måndag : Baconinlindade ostfyllda järpar med potatis och sås 
Tisdag: Kycklingwrap
Onsdag : Ost- och skinkpaj
Torsdag: Krämig kycklingsoppa 
Fredag :  Fylld fläskfile med hasselbackspotatis

IMG_7402

 

Det här behöver du :

Fläskfile
Smör
Mozzarella / fetaost / getost
soltorkade tomater
färsk basilika
Salt & peppar
Bra att ha : tandpetare/grillpinnar

Hasselbackspotatis :
Potatis
Smör
Ströbröd
Salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader, Putsa filen, och skala potatisen.
Gör snitt över potatisen, ungefär ner till hälften av potatisen , och pensla potatisarna smält smör. Strö över salt och ströbröd och ställ in i en ugnsform in i ugnen. Värm upp en stekpanna med smör och bryn filen – salta och peppra.
När den fått en fin färg så lyfter du över den till en ugnsform, gör ett snitt längst hela filen.
Fyll den med ost, klippt soltorkad tomat och basilika, trä ihop med tandpetare eller avklippta grillpinnar.  Ställ in i ugnen i ca 25- 30 minuter, eller tills köttet är klart 70 grader ska innertemperaturen vara.

Servera sedan med en god sallad och bearneiesås.

Vill du äta LCHF så servera fläskfile, och bearneiesås till broccolimos eller
blomkålsmos.

0
4 kommentarer

Gott litet mellanmål

Tips på gott mellanmål som är väldigt smidigt att göra –  och barnen är tokiga i dessa ”taco-pizzor”  ….. Sommartid brukar vi grilla dem – men funkar lika bra att göra direkt på spisen och även i micron fick jag tips av en bloggläsare.

 Det här behöver du
vetetortilla
skinka
ost
bladspenat

Sen kan man ju ha det man vill : Philadelphiaost, brie, olika såser, tomater, ja… Perfekt rensa ur kyl – och frysmat 🙂

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och lägg ett av bröden på stekpanna strö över med ost, skinka och bladspenat. Lägg på en till tortilla över som ett lock, stek till osten smälter.

Klipp sedan upp i fina portionsbitar.  Kan serveras som plockmat, mellanmål eller bara som ett litet tilltugg. Smaskens.

1
10 kommentarer

Blåbärsscones galet gott

Godmorgon bloggisar,

Sovit gott hoppas jag!  Gott frukosttips är dessa nybakade sötsyrliga varma blåbärsscones.Perfekt kombo, och ett måste till brunchen. Har ni en påse blåbär i frysen – då tycker jag att ni ska ta och baka dessa snart.
De är galet goda 🙂

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär

Gör så här :

Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.

2
5 kommentarer