Läckra chokladskedar

Godmorgon måndag,
ny vecka och ett proppat schema här i kalendern. Det är alltid så innan man ska ut och resa, man vill jobba bort alla viktiga projekt, möten och för att inte tala om att hinna städa. Det är så mycket roligare att komma hem igen tilt ett nystädat hus. Och tack snälla för alla boktips som kommit in, nu kan Nomi och jag ge oss ner på stan idag och leta böcker.

Kollade igenom kameran och såg att jag hade missat dessa bilder på de läckra chokladskedarna…. När man bakat något, eller chokladdoppat så får man ofta lite choklad över. Då är detta vad man ska göra med resterna, så gott att sedan lägga ner skeden i en god kopp rykande kopp kaffe.

Skeda upp lite smält choklad, låt svalna och pudra över lite florsocker

Ha nu en riktigt fin Måndag,
och håll utkik på bloggen, snart kommer en god höstgryta dyka upp. Den vill ni inte missa!

0
1 kommentar

Skolans kalla dillsås till fisk

Gillade ni den kalla såsen som serverades till fisk i skolan. Då måste ni pröva den här, den smakar precis likadant.
Fiskpinnar är barnens favorit och gärna med pressad potatis.

IMG_8449
Dillsåsen för 4-5 personer : 

5 dl gräddfil
3 msk majonäs
4 msk med bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
1 nypa socker
salt

Gör så här: 

Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt till servering,

skolans dillsås

1
1 kommentar

Gottgottigottgott

Tre små godisfavoriter, som man svänger ihop på nolltid ♥♥♥

Daimrocks

IMG_6177 

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )

Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad,
smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en ”lagom fast choklad smet.Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar. Ha dem i  rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.( Går alldeles utmärkt att frysa )

 Nutellakrisp

Det du behöver är :
Nutella
Nötter / rispuffar ( kan tänka mig att cornflakes också är gott )

Gör så här :
Värm upp nutellan lite. Rör ner alla ingredienser tills du får en lagom kletig – men fast smet.
Klicka ut på bakplåtspapper, och ställ svalt.
Förvaras svalt.

Rispuffs-godis lättbakat och gott.  Yummie yummie

Det här behöver du :

200 gram mjölkchoklad
50 gram smör
7 dl rice crisp

Gör så här :

Smält chokladen och smöret, och rör ihop med rice crispet.
Klicka ut på bakplåtspapper, låt svalna innan servering.

1
2 kommentarer

Skriva listor och bra boktips

Nästa helg så bär det av mot varmare breddgrader, och jag har inte börjat skriva listor över packningen än. Jag som brukar vara ute i god tid, vet inte riktigt vart tiden har tagit vägen.  Idag tänkte jag iallafall börja med listorna och kolla igenom vad som behöver inhandlas tills dess.  Sen är det inte hela världen om någonting glöms, det går att köpa sommarkläder, solisar, sandaler när vi kommer fram till Thailand. Något jag föredrar jag att hinna köpa  är solkräm, nya cyklop, simfötter och pocketböcker innan vi åker. Det är bra att ha när man kommer fram till hotellet, och inte vill vill ut och shoppa med en gång.

Förresten – någon som har några bra böcker  att rekommendera? Jag läser det mesta, och gärna roliga lättsamma böcker – så kom med MASSA bra tips.
 Några av alla fina snäckor från strandpromenader utomlands. 
 

0
31 kommentarer

Veckomatsedel

Lite tips för den kommande matveckan….. Klicka på respektive maträtt för att komma till bilder och recept.

Måndag : Baconinlindade ostfyllda järpar med potatis och sås 
Tisdag: Kycklingwrap
Onsdag : Ost- och skinkpaj
Torsdag: Krämig kycklingsoppa 
Fredag :  Fylld fläskfile med hasselbackspotatis

IMG_7402

 

Det här behöver du :

Fläskfile
Smör
Mozzarella / fetaost / getost
soltorkade tomater
färsk basilika
Salt & peppar
Bra att ha : tandpetare/grillpinnar

Hasselbackspotatis :
Potatis
Smör
Ströbröd
Salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader, Putsa filen, och skala potatisen.
Gör snitt över potatisen, ungefär ner till hälften av potatisen , och pensla potatisarna smält smör. Strö över salt och ströbröd och ställ in i en ugnsform in i ugnen. Värm upp en stekpanna med smör och bryn filen – salta och peppra.
När den fått en fin färg så lyfter du över den till en ugnsform, gör ett snitt längst hela filen.
Fyll den med ost, klippt soltorkad tomat och basilika, trä ihop med tandpetare eller avklippta grillpinnar.  Ställ in i ugnen i ca 25- 30 minuter, eller tills köttet är klart 70 grader ska innertemperaturen vara.

Servera sedan med en god sallad och bearneiesås.

Vill du äta LCHF så servera fläskfile, och bearneiesås till broccolimos eller
blomkålsmos.

0
4 kommentarer

Gott litet mellanmål

Tips på gott mellanmål som är väldigt smidigt att göra –  och barnen är tokiga i dessa ”taco-pizzor”  ….. Sommartid brukar vi grilla dem – men funkar lika bra att göra direkt på spisen och även i micron fick jag tips av en bloggläsare.

 Det här behöver du
vetetortilla
skinka
ost
bladspenat

Sen kan man ju ha det man vill : Philadelphiaost, brie, olika såser, tomater, ja… Perfekt rensa ur kyl – och frysmat 🙂

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och lägg ett av bröden på stekpanna strö över med ost, skinka och bladspenat. Lägg på en till tortilla över som ett lock, stek till osten smälter.

Klipp sedan upp i fina portionsbitar.  Kan serveras som plockmat, mellanmål eller bara som ett litet tilltugg. Smaskens.

1
10 kommentarer

Blåbärsscones galet gott

Godmorgon bloggisar,

Sovit gott hoppas jag!  Gott frukosttips är dessa nybakade sötsyrliga varma blåbärsscones.Perfekt kombo, och ett måste till brunchen. Har ni en påse blåbär i frysen – då tycker jag att ni ska ta och baka dessa snart.
De är galet goda 🙂

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 dl blåbär

Gör så här :

Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg. Och till sist blanda i blåbären. Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.  Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast.

2
5 kommentarer

Marinerad hjortstek

Hjortsteken vi åt förra helgen blev så himla god, så det ska vi faktiskt äta även idag. Ska prova en helt ny marinad denna gången, så det blir lite variation bara.  Vi lät denna hjortstek ligga i 1 1/2 dag i marinad innan vi lagade den på låg värme,  och tog ut den på 58 grader och den vilade till sig och temperaturen steg ytterligare 2 grader. Men vill man ha den ännu mer stekt så kan man vänta till 65 grader- det är en smaksak.

Till steken gjorde vi en potatispure med massor av persilja, och en riktigt härlig sås av stekskyn. 
Laga hjort

Marinaden till 1 kilo hjort ungefär 4 personer :
1 gul lök
1 morot
15 cm purjolök
3 dl rött vin
3/4  dl rapsolja
2 lagerblad
1 klyfta vitlök
nymalen pepper / några varv med kvarnen
1/2 dl soya

Morrötter & lök + en bit purjolök

Till potatispuren : 
Potatis
smör
gräddmjölk
persilja
salt

Såsen: 
Skyn
1 tsk rödvinbärsgele
3 msk viltfond
lite salt & peppar
lite vätska + maizena

Gör din hjortstek  så här:
Hacka grönskaker och lök och lägg ner i skål eller fryspåse, häll ner vin, olja, soya  och kryddor.  Lägg ner din hjortstek i marinaden och ställ in i kylen minst en dag innan den ska tillagas. Värm upp ugnen till 80-100 grader och ta fram en ugnsäkerform,  och skiva i lite morot, lök och purjolök och lägg ner hjortsteken med marinad. Ett par tre gånger under tillagningen öser du över skyn, när köttet nått den temperatur som önskas 58-65 grader så tar du ut den och låter den vila i grillfolie i sirka en halvtimme. Potatisen som du kokat under tiden mosar du med potatiskross, lite mjölk, lite grädde, en rejäl klick smör och cirka 1/2 kruka nyklippt persilja smaka av med salt.

Hjortsteken på väg in i ugnen
Hjortstek recept

Skyn gör du av marinaden , sila bort den från ugnsformen och låt sjuda upp.
Smaka av med salt en tsk rödvinbärsgele, fond, salt och peppar och red såsen med lite maizena som du rör ut med lite vatten.

När köttet vilat en halvtimme skär du och klart att serveras.

3
1 kommentar

Godaste fläskfilegrytan

Kokade en ruskigt god fläskfilegryta häromdagen. Lite tips till er som inte har bestämt helgmaten än- denna kanske kan vara något.

Servera med pasta, ris eller potatisgratäng.

Det här behöver du till 6 personer :
800 gram fläskfile
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
1/2 dl grädde
1 msk med tomatpure
1 tsk flytande honung
1 msk med konc. oxfond
1 msk med krämig balsamicosås
1/2 msk kinesisk soya
en nya salt och ett par dag med peppar över såsen.

Serveras med en krispig sallad

Gör så här : 

Putsa fileerna , och skär i lagom stora bitar.
Smörstek dem klara i en panna och vänd ner creme fraiche, tomatpure, philadelphiaost, grädde, fond, honung, soya , balsamico. Låt allt puttra ihop på svag värme och smaka av med lite salt och peppar.  Servera sedan med valfritt tillbejör och en krispig sallad.

0
11 kommentarer

Kladdkaka i mugg

En kladdkaka i mugg, som som bara tar tre minuter att göra 😀  Servera sedan med en klick lättvispad grädde, lite chokladsås och färska bär.

Detta är ett av de bakverk jag får mest önskningar / frågor kring på bloggen. 

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.00 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 30 sekunder. Då hade jag en lite större mugg – testa dej fram – för det är olika mellan olika microvågsugnaroch det är inte gott med en torr kladdkaka.

Serveras genast.

Någon som har provat receptet  ? !

 

2
30 kommentarer