Müslifrukost

Godmorgon godmorgon. 

Hoppas ni vaknat på bästa humöret 🙂  Här har vi sovit nästan fram till klockan åtta, sen är ju jag alltid jättehungrig och vill ha frukost och kaffe så fort jag har stigit upp. Lite kokta ägg, lite skivad avokado, rostade mackor med ost och marmelad och idag även müsli med hallon. Hallonen är från vår egen trädgård, plockade in i somras och frös in massor.  Vad har du ätit till frukost idag ?

Gott och nyttigt!


Söta skålarna och kopparna fyndade jag på netto.

0
6 kommentarer

Popcorn

Fredagskväll och nu är helgen här för de flesta .

Det doftar nypoppade popcorn här, såklart ska de serveras i de nya ”bio-skålarna”  och en tecknad film går på tv:n. Fredagsmys! När jag bodde hemma hade vi en riktigt bra popp-gryta som aldrig brände vid några popcorn, men har inte lyckats hitta någon bra hem hit. Så därför blir det numera micropop , självklart med smörsmak och gärna lite krydda om jag får välja. 🙂

Det är alltid så tråkigt att fota nu när det blir mörkare ute, bilderna blir inte alls som jag vill.När man fotar är helt klart dagsljus att föredra. Men goda popcorn är det iallafall. 

Fortsatt trevlig kväll till er.
Och på återseende. 

0
8 kommentarer

Frasiga bakelser på nolltid

Dagens tips är en sådan där bakelse som man svänger ihop på tio minuter. Få ingredienser  och det är riktigt bra om man får oväntat besök.

Fyllningen kan man ta lite vad man önskar. Jag fyllde med nutella och hackad mörk choklad. 

 Det här behöver du till 4  : 
4 smördegsplattor
en bit hackad kavlitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop  cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker

Serveras helst nygräddade och varma

 

1
7 kommentarer

Hiss eller Diss

Igår var vi och köpte godis till våra handbagage, och så lite nya målarböcker och korsordshäften. Sprang på lite nya påsar som jag helt missat – men den har visst funnits ute i butik ett bra tag. Någon som smakat denna – var det hiss eller diss?

Just av Pollys soritment så har min favorit varit Polly Rocks, iallfall citron och lakritsbitarna.

0
14 kommentarer

Hemlagad kebab

Hej hej,
Jag har sonens pratande hos mig idag, och han har bestämt middagarna helt själv.
Efter dagens fotografering så kom jag hem till nästan färdig lunch – kändes ju riktigt lyxigt. Kebabtallrik som är hemlagad från grunden – nästan allt…. förutom pommesen som vi fuskade med och köpte i butik. Missa inte att följa matsajten på Facebook och instagram: @jennysmatblogg

Jacobs hemlagade kebab

kebavb (1)

At t göra hemlagad kebab var inte särskilt svårt – utan tvärtom väldigt enkelt, och blev i smaken förvånadsvärt lik den som pizzerian lagar. Jacob hittade receptet på tasteline, men ändrade om lite i receptet. Såsen har jag blivit inspirerad av från bloggvännen Linda, dock gjort några ändringar.

Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver

Godaste kebabsåsen :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Så här ser kebaben ut efter du hyvlat den med osthyvlen.
IMG_8647

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den  ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör  och servera genast.

( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )

Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.

kebabsås

0
32 kommentarer

Olika sorters sallader


Hej hej och godmorgon,

Regnar här i växjö även idag, med det är mycket mildare väder än förra veckan.  Nomi och jag har planer att åka och handla mat, och köpa nya simpuffar till henne, får väl se om hon kanske lär sig simma utan denna resan.  Jag såg att jag har fått lite önskemål om att visa mera bilder och beskriva salladerna vid måltiderna. Och det har jag ju inte tänkt på innan. Men jag ska försöka bättra mig där. Jag äter sallad till alla middagar ( ja för utom kroppkakor ) och är inte lika förtjust i att servera kokta grönsaker- om det inte är någon gratäng med massa ost och sådant då 😀

Här kommer tre olika salladsvarianter som har fastnat på bild.

En mix av bladspenat, gulhackad paprika, körsbärstomater, rödlök och massa getost. Sen ringlade jag över god olivolja och lite salladskrydda

Granatäppel ger inte bara en god smak utan väldigt vacker färg också.  IMG_3633


Medelhavsmix ( jag köpte den färdigsköljd i påse ) , getost,  hackad rödlök,  söta körsbärstomater , 1 granatäppel.

IMG_5160

Det är gott att ha frukt i salladen.  Just melon och fetaost är en perfekt kombo, här med egenodlad blandsallad från trädgården , lite körsbärstomater och rödlök

Har du något bra salladsrecept,  eller vad tycker du är gott att blanda i salladen ? 

 

0
9 kommentarer

Goda chokladrutor med cripstopping

En lugn dag med tv-tittande, spela memory och måla i målarböcker har det varit,
det är väl det bästa med att det regnar. Och pannkakor ( eller som Nomi säger – pangkakor ) till lunch med sylt och glass, och till fikat hittade jag dessa brownies när jag kollade igenom frysen. Lika goda när man tinar upp den, som nybakade. Men nu är Jonathan hemma & ska jag ta och göra mig klar, jag ska möta upp min fina vän Ingela. Vi ska kika lite i butikerna- och sen ska vi stanna till och äta något och skvallra ikapp sen sist. Alltid trevligt! 🙂

Dessa chokladrutor med chokladcrisp vi bakade för lite sen, gott gott  Missade du receptet så kommer det här igen. 

Det här behöver du :

200 gram choklad
100 gram smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ett par nävar mini marshmallows

Topping:
200 gram choklad
100 gram smör
7 dl rice crisp

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält choklade och smöret till kakan över ett vattenbad på svag värme.
När det har smält så kan du vända ner det i sockret och  låt svalna.  Knäck sedan äggen däri och blanda till en slät smet, och vänd sedan ner mjöl, salt, vaniljsocker. Grädda kakan i en form med bakplåtspapper 20 * 30 cm  i mitten på ugnen i cirka 25- 30 minuter, ta ut fem minuter innan och strö över marshmallows:en. ( Jag klippte dem ytterligare lite mindre, tyckte det kändes lite för stora. Så varje marshmallows klippte jag på mitten ) Ställ sedan in i ugnen i gen i cirka 5 minuter. Så att marshmallows: en smälter något. Under tiden gör du toppingen.

Chokladen tog jag hälften mörk och hälften ljus i både kakan och toppingen. 

Smält smör och choklad över vattenbad och vänd ner ricecrisp till du får en perfekt topping. Fördela ut toppingen över kakan och ställ sedan svalt, Jag tyckte det blev rejält med topping- så man behöver inte använda allt.

Skär i bitar när kakan har kallnat.Fungerar bra att frysa.
Micra den gärna lite på svag värme- supergott !!

0
5 kommentarer

Tisdag och ändrade planer

Efter frukosten imorse så ringde förskolan och nämnde att det troligtvis gick kräksjuka där, så denna veckan blev lite ändrade planer och Nomi får vara hemma hos mig istället. Jag hade egentligen massa ärenden att uträtta, men det får vänta tills på fredag. Och utvecklingssamtalet för Thelma kan hon ju följa med på. Eftersom det regnar så blir det nog ett par tecknade filmer och varm choklad framför tv:n 🙂

Då passar det ju bra att jag köpte nya innetofflor igår, när vi bara ska skrota runt hemma idag.

Korgen i bakgrunden köpte jag på rusta förra veckan,
men nu fanns det bara ett par kvar…. Skynda att fynda

Tofflorna hittade jag på Lindex, gillade den gråa färgen.

Och eftersom jag helt plötsligt har massa tid idag, kanske ni  som också bloggar vill tipsa om era bloggadresser- så kan jag kika förbi er 🙂

Ha en fortsatt fin tisdag – och på återseende

0
18 kommentarer

Höstgryta med champinjoner

Så nu kommer den här höstgrytan jag nämnde tidigare , vi lagade denna i helgen och den blev en riktigt god gryta på fläskytterfile, svamp och sambal oelek. Kan ätas med pasta, ris eller potatis – eller om man hellre äter LCHF , då går det lika bra att servera med en sallad.

Det här behöver du : 
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk  sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små champinjoner

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och häll i svamen låt koka upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

 

6
11 kommentarer

Kyckling med kryddost

Snart dags för lunch,

Kyckling och ost har vi alltid hemma – och det är liksom det enda som behövs när man vill slänga ihop en liten lätt måltid. Snabbt & smidigt när klockan börjar närma sig lunchtid. Du  kan använda vilken sort som du gillar bäst, mozzarella, ädelost, goudaost, prästost eller som denna jag provade – en kryddost med chilismak.

img_8252 (1)

Detta är en rätt typisk lunch hemma hos mig  – men vill du göra den mer matigare. Servera med potismos eller pressad potatis. Jag gjorde en kylskåpstömning och slängde ihop en sallad av det som fanns. Perfekt mogen avokado är ju bara så gott till kyckling dessutom.

img_8275 (1)

Det här behöver du:
smör
kycklingfile
2 skivor ost
salt & peppar

Gör så här:
Smörstek kycklingen klar på låg / medellåg värme – skär ett snitt och lägg in en skiva ost eller två. Jag rev även över lite på toppen av kycklingen för snyggare färg.
Servera sedan genast med en god sallad eller potatismos.

img_8272 (1)

0
Kommentera