Kladdkaka med kolakräm och crisptopping

 

Nomnom.

IMG_5631

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

 

 Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.

IMG_5612

0
36 kommentarer

Marknad

Häromdagen när vi kände att vi solat och badat så det räckte så promenerade vi ner till den lokala lilla marknaden för att låta barnen handla. De hade växlat in pengar för att handla lite souvenirer såsom:  klockor, solglas, hörlurar och t-shirts. En promenad på cirka tio minuter så vi valde medllan promenad och att boka tuctuc från hotellet.Så vi valde promenad,  tyckte det var en lagom väg för att hinna äta upp en varsin glass och få se lite mer än bara hotellet.

Och medan Jonathan och barnen sökte efter souvenirer, så for jag runt och kollade in allt ätbart. 🙂

Fick frågan om vi äter från matvagnar när vi reser. Svaret är ja 🙂 där hittar du bästa maten, de tillagar maten medan du står där. Så gott !

 Men jag är alltid extra försiktigt med kyckling  och dubbelkollar att den är ordentligt tillagad….  Det är jag alltid, vart jag än äter kyckling.

Planerar ni en resa till vackra Thailand- boka inte all-inclusive. Utan gå ut och äta, mycket trevligare och mycket godare! Våga ät i dessa matvagnar, och smakar de olika sorters  grönsakerna, frukterna och nötter som de bjuder på.  Det är här ni får smaka på den riktigt gida thaimaten, och så på alla små mysiga restauranger såklart.

0
6 kommentarer

Peppar- och vitlökskyckling

Detta har blivit en favorit, de har den på var och varannan restaurang. Och går man som vi ut och äter lunch och middag så hinner man ju prova rätt mycket olika maträtter.

Currygryta med ris beställde Jonathan in. Very Spicy 🙂

Jacob är den som är tuffast av barnen som  vågar beställa in alla möjliga thaisoppor, nudeltallrikar och  wook-rätter.

Men idag beställde han in en hamburgetallrik med pommes .

Fick en fråga om vädret bland kommentarerna – och vi har haft jättebra väder förutom eftermiddagen som vi kom fram då regnade det jättemycket. Men våra andra dagar har varit väldigt soliga och klarblå himmel, ibland regnar det fem minuter på kvällen- men inte mycket alls.

Det är en riktigt bra tid att åka till Thailand nu 🙂

0
3 kommentarer

Första november och frukosttips

1 November och bara 1 månad kvar till första advent. Om jag ser fram emot att ställa mig och koka julgodis och lyssna på härlig julmusik? Jodå, det kan jag lova att jag gör!  Adventstiden är så mysig, men det är en stund kvar. Något som jag tänkte tips om nu är dessa fluffiga och underbart goda frallorna – baka dem till helgfrukosten vetja.

Frasiga och samtidigt mjuka och luftiga.

IMG_1588
Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.
När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.
Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

0
3 kommentarer

Fredagsmorgon

Jag steg upp tidigt, och datorn och en kopp kaffe gjorde mig sällskap på balkongen.  Vi bor perfekt till stora poolen och stora scenen där de uppträder på kvällarna

Frukost med la familia några timmar senare – detta är min tallrik nummer två.

Frukostbuffen har det mesta, äggröra, bacon, korv, wookat, frukt, olika sorters bröd, massa pålägg, yougurt och olika sorters musli. Mycket bra för att vara thailand tycker jag!

Nygrillad majs vid stranden – galet gott och kostar inte många kronor.
Melvin beställde in fyra 🙂

Och bästa utsikten har vi – det är så fint!


Idag ska vi kolla lite på utflykter och vad som finns att göra i närheten.
Någon som har bra tips? Gärna halvdags-utflykter ? 🙂

0
8 kommentarer

En annan dag i paradiset

Torsdagskväll här i Thailand och klockan närmar sig tio , vi har precis kommit hem från en jättetrevlig restaurang.  Man sitter verkligen bara ett par meter från havet och äter- supertrevligt, vi satte oss vid bordet med rosa duken.

Tänk om man hade sådana här mysiga restauranger hemma i sverige 🙂

Jag beställde in en kryddstark currygryta, och fick precis det jag beställt. O my gadd så stark den var. . . . Väldigt god, men det gick åt en hel del vatten ! 🙂

Ja, en till dag här i Bangtao har gått- och vi har fortfarande tur med väder och äter massa god mat.Vi hänger en del med Lollo och Bernie om dagarna &  promenerar längst strandpromenaden.

 Nu säger vi god natt härifrån , och så hörs vi imorgon igen.

Kram

0
2 kommentarer

Kycklinggryta med ugnsbakad potatis

Hej och godmorgon önskar vi från ett soligt och varmt thailand.

Här på bangtao beach är det riktigt varmt idag, så vi håller till i skuggan vid poolen. Wifi:t funkar riktigt bra, en positiv överraskning då jag var säker på att det skulle vara lite si och så med uppkoppling:)

För att ni ska få lite matinspiration så uppdaterar jag även med lite favoriter i repris.

Såsom denna, en trevlig och annorlunda rätt med potatis som först kokas – för att sedan ugnsbakad.

 Potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda

Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, krydda med lite paprika pulver och salt.
Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig.  När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / salt
Ställ in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

Servera med kycklingsåsen och en god sallad.


0
Kommentera

En helt vanlig dag i bangtao beach

En helt vanlig dag på Bangtao Beach 🙂

Frukost klockan 8.00  

Efter ett par timmars frukost , bestämmer vi oss för ett av fem poolområden – men om jag får välja så blir det helst havet.

Medan Melvin lärde sig dyka,så var Nomi på Lollos födelsedagskalas, ätit glass och målat teckningar.  Bästa kalaset om man frågar henne

( Kaos på bordet av böcker , cykolp och coca cola flaskor )

Blir man hungrig så kan Jacob kila bort och hämta käk –  det alltid någon mat i närheten   barnens favorit- banan eller choklad-pannkakor. Mer godis än mat om du frågar mig 🙂

Ljumna kvällspromenader längst stranden  och barnen som försöker fånga krabbor.
Paradiset!

Vi har det jättebra, nästa gång bokar vi nog bara en längre resa.
Ett par månader eller så .

 

0
11 kommentarer

Vår första dag i thailand

Hej alla fina bloggisar där !

Nu börjar vi att komma in i rätt rutiner tror jag.  Första dagen var vi så trötta efter att ha rest hela natten, men samtidigt känns det bäst att resa då så att man får sova lite iallafall.  Vid lunchtid var vi framme på vårt hotell , och vi  var minst sagt trötta när vi checkade in. Men massa bad och god mat så höll vi oss vakna til 18- tiden innan vi somnade och sov till klockan 8 idag 😀 Och det finns fullt med massa trevliga restauranger här längst strandpromenden, det är bara att välja och vraka. Så här har det varit på alla ställen vi  varit på i Thailand, så även om ni varit nöjda på ett ställe- våga åka till ett nästa ställe. Det är lika vackert vart man än är här tycker jag.

Min goda soppa igår, kryddstark med het chilismak.   

Springrolls med sötsur sås var förrätten


Och till efterrätt solmogna vattenmeloner – galet gott. 


Många av er vill se bilder från Thailand, vad vill ni se – hotellet , vackra naturen, havet eller mest bara maten ?

Kram

0
21 kommentarer

Daimbiskvier- steg för steg

Fått önskemål om lite steg för steg kring att göra biskvierna. Och när jag gjorde daimbiskvierna så fotade jag lite under tiden. Här kommer lite enkla steg- för steg – bilder.

 Bottnarna är otroligt lätta att lyckas med, och nu när jag bakar biskvier så göra jag alltid dubbet av bottnarna. För att frysa in hälften , väldigt smidigt när du i sista sekund bestämmer dig för att baka något.

Smörkrämen rörs ihop och får gärna stå kallt en liten stund innan den smetas på botten.
Jag använder mig av en matsked när jag bred ut smörkrämen, och gör de lite toppiga.

Till 20 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.

Smält chokladen på svag värme. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

Chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Jag brukar smälta över vatten bad – eller på lägsta effekt på micron i en djup kopp.
Smidigt sedan när man ska doppa ner de små godbitarna.

Strössla över nyhackad daim och låt svalna något innan servering.
Helt galet goda – förresten… någon som hunnit baka dem än?

11
36 kommentarer