Första november och frukosttips

1 November och bara 1 månad kvar till första advent. Om jag ser fram emot att ställa mig och koka julgodis och lyssna på härlig julmusik? Jodå, det kan jag lova att jag gör!  Adventstiden är så mysig, men det är en stund kvar. Något som jag tänkte tips om nu är dessa fluffiga och underbart goda frallorna – baka dem till helgfrukosten vetja.

Frasiga och samtidigt mjuka och luftiga.

IMG_1588
Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl
alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

Gör så här :
Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.
När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen.
Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.
Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över solros frön och lite flingsalt.
Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, vi gjorde större frallor och de behövdes gräddas
något längre.

Servera sedan med smör, god ost och lite krispiga grönsaker.

IMG_1606

0
3 kommentarer

Fredagsmorgon

Jag steg upp tidigt, och datorn och en kopp kaffe gjorde mig sällskap på balkongen.  Vi bor perfekt till stora poolen och stora scenen där de uppträder på kvällarna

Frukost med la familia några timmar senare – detta är min tallrik nummer två.

Frukostbuffen har det mesta, äggröra, bacon, korv, wookat, frukt, olika sorters bröd, massa pålägg, yougurt och olika sorters musli. Mycket bra för att vara thailand tycker jag!

Nygrillad majs vid stranden – galet gott och kostar inte många kronor.
Melvin beställde in fyra 🙂

Och bästa utsikten har vi – det är så fint!


Idag ska vi kolla lite på utflykter och vad som finns att göra i närheten.
Någon som har bra tips? Gärna halvdags-utflykter ? 🙂

0
8 kommentarer

En annan dag i paradiset

Torsdagskväll här i Thailand och klockan närmar sig tio , vi har precis kommit hem från en jättetrevlig restaurang.  Man sitter verkligen bara ett par meter från havet och äter- supertrevligt, vi satte oss vid bordet med rosa duken.

Tänk om man hade sådana här mysiga restauranger hemma i sverige 🙂

Jag beställde in en kryddstark currygryta, och fick precis det jag beställt. O my gadd så stark den var. . . . Väldigt god, men det gick åt en hel del vatten ! 🙂

Ja, en till dag här i Bangtao har gått- och vi har fortfarande tur med väder och äter massa god mat.Vi hänger en del med Lollo och Bernie om dagarna &  promenerar längst strandpromenaden.

 Nu säger vi god natt härifrån , och så hörs vi imorgon igen.

Kram

0
2 kommentarer

Kycklinggryta med ugnsbakad potatis

Hej och godmorgon önskar vi från ett soligt och varmt thailand.

Här på bangtao beach är det riktigt varmt idag, så vi håller till i skuggan vid poolen. Wifi:t funkar riktigt bra, en positiv överraskning då jag var säker på att det skulle vara lite si och så med uppkoppling:)

För att ni ska få lite matinspiration så uppdaterar jag även med lite favoriter i repris.

Såsom denna, en trevlig och annorlunda rätt med potatis som först kokas – för att sedan ugnsbakad.

 Potatisar :
Små runda potatisat
Olivolja / Rapsolja
Salt och örtkrydda

Kyckling i ugn :
900 gram kyckling
Paprikapulver och salt
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
2 msk kycklingfond koncentrerad
1 tsk (msk)  sambal oelek
2- 3 msk chilisås , beroende på hur stark den är
salt och peppar
2 dl god riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen ( med skal)
Lägg upp kycklingen i en ugnssäkerform delad eller filebitar, krydda med lite paprika pulver och salt.
Ta fram en kastrull på spisen och rör ihop grädde , creme fraiche, fond, chilisås och sambal oelek och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar.
Häll över den varma såsen över kycklingen, ställ in i ugnen. ( Cirka 35-40 minuter ) Strö över osten när det är ungefär halva tiden kvar. Kolla så kycklingen är helt färdig.  När potatisen är färdigkokt , häll av vattet och lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till potatisen ( jag hade undersidan av ett glas ) pensla med olivolja eller annat matolja och krydda med örtkrydda / salt
Ställ in i ugnen tills potatisen fått fin färg.

Servera med kycklingsåsen och en god sallad.


0
Kommentera

En helt vanlig dag i bangtao beach

En helt vanlig dag på Bangtao Beach 🙂

Frukost klockan 8.00  

Efter ett par timmars frukost , bestämmer vi oss för ett av fem poolområden – men om jag får välja så blir det helst havet.

Medan Melvin lärde sig dyka,så var Nomi på Lollos födelsedagskalas, ätit glass och målat teckningar.  Bästa kalaset om man frågar henne

( Kaos på bordet av böcker , cykolp och coca cola flaskor )

Blir man hungrig så kan Jacob kila bort och hämta käk –  det alltid någon mat i närheten   barnens favorit- banan eller choklad-pannkakor. Mer godis än mat om du frågar mig 🙂

Ljumna kvällspromenader längst stranden  och barnen som försöker fånga krabbor.
Paradiset!

Vi har det jättebra, nästa gång bokar vi nog bara en längre resa.
Ett par månader eller så .

 

0
11 kommentarer

Vår första dag i thailand

Hej alla fina bloggisar där !

Nu börjar vi att komma in i rätt rutiner tror jag.  Första dagen var vi så trötta efter att ha rest hela natten, men samtidigt känns det bäst att resa då så att man får sova lite iallafall.  Vid lunchtid var vi framme på vårt hotell , och vi  var minst sagt trötta när vi checkade in. Men massa bad och god mat så höll vi oss vakna til 18- tiden innan vi somnade och sov till klockan 8 idag 😀 Och det finns fullt med massa trevliga restauranger här längst strandpromenden, det är bara att välja och vraka. Så här har det varit på alla ställen vi  varit på i Thailand, så även om ni varit nöjda på ett ställe- våga åka till ett nästa ställe. Det är lika vackert vart man än är här tycker jag.

Min goda soppa igår, kryddstark med het chilismak.   

Springrolls med sötsur sås var förrätten


Och till efterrätt solmogna vattenmeloner – galet gott. 


Många av er vill se bilder från Thailand, vad vill ni se – hotellet , vackra naturen, havet eller mest bara maten ?

Kram

0
21 kommentarer

Daimbiskvier- steg för steg

Fått önskemål om lite steg för steg kring att göra biskvierna. Och när jag gjorde daimbiskvierna så fotade jag lite under tiden. Här kommer lite enkla steg- för steg – bilder.

 Bottnarna är otroligt lätta att lyckas med, och nu när jag bakar biskvier så göra jag alltid dubbet av bottnarna. För att frysa in hälften , väldigt smidigt när du i sista sekund bestämmer dig för att baka något.

Smörkrämen rörs ihop och får gärna stå kallt en liten stund innan den smetas på botten.
Jag använder mig av en matsked när jag bred ut smörkrämen, och gör de lite toppiga.

Till 20 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.

Smält chokladen på svag värme. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

Chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Jag brukar smälta över vatten bad – eller på lägsta effekt på micron i en djup kopp.
Smidigt sedan när man ska doppa ner de små godbitarna.

Strössla över nyhackad daim och låt svalna något innan servering.
Helt galet goda – förresten… någon som hunnit baka dem än?

11
36 kommentarer

Thailand med Lollo och Bearnie

Jag har förberett massa tidsinställda inlägg nu när vi är iväg-  så bloggen kommer inte vara tyst. Sen kommer jag uppdatera varje dag hur vi har det här i värmen, för en gångs skull har hotellet Wifi – och jag hoppas att den ska funka bra:-) Ni kan även följa våran resa på instagram @jennysmatblogg

Vi har bott på lite olika ställen varje gång vi varit i Thailand, och denna gången bestämde vi oss för ett hotell vid Bangtao Beach, ett Lollo och Bearnie ställe. Nomi tycker fortfarande att de är de häftigaste som finns, sen vi träffade dem i cypern för X antal år sedan.

Några dagar av resan har Lollo och Bearnie semester, men från och med fredag så kommer vi träffa dem varje dag 🙂

Hotellet heter : Sunwing Bangtao Beach. Jag får återkomma efter resan hur hotellet var,
nu är alla bilderna lånade av ving.se

Och rummen såg ljusa och fräscha ut det man ser av rummen på hemsidan , vi hoppas att de stämmer överens med verkligheten.

Nya uppdateringar kommer så fort vi har vänjt oss lite vid tidsskillnaden och hunnit äta lite god thaimat 🙂

På återseende alla bloggisar !

0
12 kommentarer

Veckomatsedel

Hej igen,

Nej, vi har inte åkt än… Men snart 🙂 Nu har jag fått ihop en varierad veckomatsedel, hoppas ni hittar något som ni gillar. vi ska snart hämta upp de stora barnen hos sin pappa . Förberett fikakorg som vi ska ha på vägen med mackor och oboy – gott gott.Så det får gärna vara fint väder, så man kan sitta ute. *hoppas hoppas*

För att komma till respektive recept klickar du på den fetstilta texten. 

Måndag : Bakpotatis med kräftröra
Tisdag : Krämig broccolisoppa 
Onsdag: Gyros-sallad med vitlöksbröd
Torsdag : Fiskgratäng toppat med räkor

Fredag : Kycklingenchiladas

Det här behöver du :

Det här behöver du :
6 mjuka tortilla bröd
cirka 900 gram kycklingfile
1 finhackad gul lök
2 burkar med fylliga krossade tomater ( med örter )
1/2 msk råsocker ( går bra med strösocker)
olivolja
1 tsk sambal oelek
1- 2 Vitlök
Salt och peppar
spiskummin, chilipulver, paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Stek kycklingen, och löken  i olivolja eller smör. Värm upp en kastrull, lite olivolja och fräs vitlöken snabbt häll ner den mixa tomatkrossen, sambal oelek  i kastrullen låt puttra, rör ner socker. Smaka sedan av med salt och peppar och kryddorna. Tycker ni att tomatkrossen behöver mer smak , så smaka av med lite örter – timjan, basilika eller . Rör ner några skedar av tomatkrossen i kycklingen, så att den blir såsig. Fyll upp tortillabröden med kycklingröran och rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Häll sedan tomatsåsen över de fyllda rullarna och riv över god ost. Ställ in i ugnen och gratinera i 10- 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera genast med en god sallad och vitlökssås!

0
5 kommentarer

Lite färdkost på vägen

Godmorgon
Vaknade i ottan idag, och har suttit och jobbat ikapp så ni ska ha att läsa på bloggen, när jag är på resande fot. Detta med att packa handbagage när man ska flyga långt tycker jag är lite svårt. Denna gången flyger vi från stockholm och flyger på kvällen/natten. Lite tidningar, målarblock och godis har vi med oss i barnens väskor. Men jag hoppas vi kan zzzzova lite innan vi landar i thailand vid elva på förmiddagen, thailändsk tid.

Nya mama och en god chokladbit fick följa med i mitt handbagaget, och även en deckare som ni har rekommenderat  🙂

 Denna crunchy corn är en ny favvo- söt och lite salt och crunchig 🙂
Har ni provat ?


Hund och husvakten kommer närsomhelst – så vi ska snart göra oss klara och packa ihop det sista. Vill ju inte glömma något viktigt 🙂

Hoppas ni får en härlig söndag – veckomatsedlen kommer snart dyka upp!

0
4 kommentarer