VECKOMATSEDEL

Här kommer lite förslag inför veckan.
Varsågoda

Måndag  Halloumitacos ( veg )
Tisdag Len fisksoppa med räkor
Onsdag Pastasås med ost, bacon & svamp
Torsdag Kålrotspasta med köttfärsås ( LCHF )
Fredag Baconinlindad kyckling med nötter

Det här behöver du:
3-4 kycklingfileer
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk kinesisk soja
1 tsk rödavinbärsgele

Toppa med smulad fetaost, ev. strimlad soltorkad tomat + cashewnötter

Servera med potatispure

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Linda in kycklingfilen i bacon. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn denna runt omkring tills den får en vacker färg.
Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop crème fraîche, grädde, soja och gelé och häll över formen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Toppa med fetaost & nötter innan servering.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Saffransrutor till söndagskaffet.

IMG_0982

Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm.Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor

Det här behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 kuvert med saffran
3 dl vattenGlasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar. 

1
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

SNICKERSKAKOR

Provade en ny variant av julgodis som vi sett och blivit inspirerade av på TikTok.
Och jisses vad goda de här blev.

Ställ ut ugnsformarna utomhus så de är svala att jobba med när det är dags för dessa snickerskakor.

Det här behöver du:
2 dl salta nötter ( cashewnötter eller jordnötter )
200 gram mjölk choklad
flingsalt

Kolan:
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk glykossirap

Gör så här:
Börja med att koka upp alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Låt sjuda på medelhög värme tills den uppnått en temperatur på 125-126 grader. Ta bort från plattan och låt svalna något.
Under tiden lägger du upp nötterna i små högar på bakplåtspapper på en sval plåt ( lättare att jobba med den varma kolan då ) häll över kolan med hjälp av en slev och forma till små runda kakor. Ställ ut och låt svalna innan du chokladdoppar dem.
När du smält chokladen och doppat dem strö över lite flingsalt. Ät och njut.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Så ett litet tips från mig till dig. Just nu har de så mycket fina kläder på Bubbleroom 
Klicka här 

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

28
3 kommentarer

LJUVLIGT JULGODIS

Här kommer ännu mera tips på smarrigt julgodis.

Chokladkola ca 40 bitar:
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
2 msk smör

Garnering :
300 gram vit choklad


Gör så här:
Vänd ner alla ingredienser ( utom smöret ) i en kastrull. Koka upp på0 medelhög värme tills kolan når en temperatur på 125-126 grader. Rör ner smöret och häll upp i en bakplåtsklädd form cirka 30*25 cm
Ställ svalt tills kolan stelnat, skär lagom stora bitar av den. Smält chokladen och doppa kolan i detta.
Låt stelna i rumstemperatur.

17
1 kommentar

CHOKLADKOLA DOPPAD I MJÖLKCHOKLAD


I år har vi kokat massvis med julgottis, och fått flera nya favoriter.
Bland annat den här rackaren…..

Funkar finfint att frysa in.

Chokladkola ca 40 bitar:
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
2 msk smör

Garnering :
300 gram mjölkchoklad


Gör så här:
Vänd ner alla ingredienser ( utom smöret ) i en kastrull. Koka upp på0 medelhög värme tills kolan når en temperatur på 125-126 grader. Rör ner smöret och häll upp i en bakplåtsklädd form cirka 30*25 cm
Ställ svalt tills kolan stelnat, skär lagom stora bitar av den. Smält mjölkchoklad och doppa kolan i detta.
Låt stelna i rumstemperatur.



15
2 kommentarer

ROCKY ROAD


Ett måste på gottebordet.
Här blandade vi även ner center i smeten. Mums.

Det här behöver du :

600 gram mjölkchoklad
1 påse dumlekola + 1 centerrulle
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här :
Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
Rör ner jordnötter, pistagenötter, marshmallows och dumlekolor + center.
Lägg ut i en form klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna i kylskåp.
Skär sedan i lagom stora bitar.

18
1 kommentar

GODASTE SAFFRANSBULLARNA

Men oj vad vi bakade igår : Saffransbullar, Rocky Road, Polkabräck , Smörkola, Knäck och en ny variant på julgodis som Klara hittat. Återkommer med alla recept här nu under veckan. Vi börjar med dessa godingar.

Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg naturell
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 14- 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram med rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping:
smält smör
strösocker


Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm.
Blanda smör, socker & vaniljsocker och bred ut över degen, rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & doppa dem i strösocker.

Servera genast med en stort glas kall mjölk.

20
5 kommentarer

TISDAG DEN 7:E DECEMBER

.

Gomorron,

Hoppas dagen börjat bra. Här startade Nomi och jag morgonen med julfrulle framför julkalendern. Tänker varje år att detta kanske är sista året som hon vill kika på kalendern med mig. Har gjort det i alla år med barnen och det är tradition, så det kommer kännas lite lätt sorgset när hon blivit för stor för det.  ❤️


I går kväll julstökades det med julpynt och julgran. Det är kanske i sådana här fall det hade varit behändigt med en stark karl i huset. Men nu står 100 kilo gran (typ) i vår hall och tindrar. Det tog lite tid, men nu är det klart. Sedan startade vi med vårt julpussel, även det en tradition sedan barnen var små. Vi lägger alltid ett 1000- bitars, både avkopplande och mysigt. Antingen kan man sitta i timmar, eller går man bara förbi och lägger en bit då och då.
Snart kommer Jacob, Thelma, Klara & Aaron  ❤️ vi ska julbaka och koka julgodis för glatta livet idag.
Hur myyyyys!

29
3 kommentarer

THE WINERY HOTELL

Godmorgon,

från ett vitt och krispigt kallt Kalmar.
Härligt att snön har fått vara kvar, mindre härligt att mina stora olivträd står kvar utomhus. Ska försöka få in dem i poolhuset under dagen, och håller tummarna för att de inte dött.

I helgen besökte vi ”The Winery Hotel” för första gången, ett härligt hotell i Industri-stil.

Vi provade på takpoolen först när vi checkat in,
Då hade poolens värmetäcke legat på , så den var riktigt varm och skön.


Efter badet gjorde vi oss i ordning för att prova Hotellets ”Italienska julbord”,
Trevligt med de otraditionella julborden också. Ni såg säkert filmerna på all god mat vi åt på min Instastory.

Sen till det bästa! Hotellfrullen.
Mums- minns inte när jag åt tunna pannkakor till frukost sist.
Magiskt gott med massa grädde och sylt.

I går blev det en tur till IKEA och Växjö för att hjälpa Thelma komma i ordning det sista i lägenheten.
Vi skruvade köksbord och köksstolar för glatta livet. Blev superfint.

Idag ska jag ge mig iväg ner till stan och hämta gran och handla till julgodiskok. I morgon kommer Thelma, Klara & Aaron hit så då ska vi baka godis som aldrig förr.

Huuuur mysigt?

15
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite tips inför kommande vecka,

Måndag :  Kycklingenchiladas med grönsallad
Tisdag : Pasta med bacon & krispiga grönsaker
Onsdag : Bakad potatis med kräftröra
Torsdag :  Krämig champinjonsoppa med vitlöksbröd
Fredag : Italiensk file

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket:
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.

Servera genast!

* * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Polkabräck

IMG_7232-002

Du behöver till detta adventsgodis:

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck:

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

6
Kommentera

RÄKMACKA PÅ MRCAKE

God morgon Lördag,
Förutom att jobba så har jag inte gjort mycket annat än att äta här i huvudstaden.
Men eftersom utbudet är mycket större än i Kalmar så vill man ju passa på att prova.
Självklart blev det en tur till Roy Fares ställe, och förutom ett par bakverk så föll valet på hans räksmörgåsar.
Maaaaj gadda så goda. Dessa måste ni prova om ni är i närheten.

Men nu är det faktiskt dags för oss att packa igen, och resa hemåt.
Tiden går fort när man har roligt, men nu ska det bli skönt att komma hem igen och bara skrota runt i pyjamasen resten av veckan.

Kram på er,

22
Kommentera