Julgranskulor

Vi brukar varje år köpa ett par tre stycken nya julgranskulor, första åren jag flyttat hemifrån hade  jag de klassiska i plast, de var de som höll bäst då barnen tyckte julgranen var väldigt spännande när de var små. Nu för några år sedan så har vi bytt ut alla plats emot riktiga kulor- och visst är de lite dyrare- och mycket finare tycker jag.  Gärna olika julgranskulor också, i vitt, glas & silver.

IMG_0230-002

På blomsterlandet sprang jag på dessa två, en i vitt porslin med glitter på & så ett glashjärta som går att öppna, med några silverdetaljer. Supersött! Ser fram emot tills det är dags att bära in granen detta året – är det någon högtid som är så mysig som julen! Fullkomligt älskar allt med julen, mat, bakning , pyntet julmusik – underbart!
Så här såg julgranen ut för ett par år sedan.

julgran

0
6 kommentarer

Inbakad köttfärsrulle

Riktigt mulet, kallt och grått idag – så för att starta dagen på bästa vis så blev det en extra god frukost idag med massor av tända ljus. För min del får det mycket hellre snöa än regna, tycker det är så vackert med snöklädda granar och vitt överallt!

Dagens middag blir italiensk ostsoppa. Och blir det gott, så kommer recept på det senare 🙂 Men nu först till denna smördegsinbakade köttfärsrulle vi gjorde i helgen.

Det här behöver du :
En rulle med färsk smördeg
600 gram köttfärs
1 finhackad liten gul lök
Några msk – 1/2 dl creme fraiche
1/2  msk med sambal oelek
1 msk soya
1 msk oxfond
salt och peppar
Garnering : vispat ägg och sesmafrön / vallmofrön

Tillbehör : sallad och nachochips och vitlökssås

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200- 220 grader.
Fräs den finhackade löken glansig lägg ner färsen och bryn den klart.
Rör ner soya, oxfond, sambal oelek och sist creme fraichen- så pass mycket så det INTE blir rinnig. Smaka av med salt och peppar. Rulla ut smördegen och fyll med köttfärsblandningen, undvik allt för mkt vätska. Fördela upt färsen i mitten och kläm ihop smördegen på mitten. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda tills smördegen är frasig och gyllene.

0
19 kommentarer

Ostgratinerad kycklinggratäng

Godmorgon och välkommen ny vecka,

Känns riktigt bra med måndag idag, jag har massa roliga möten denna veckan och mycket i schemat. Och efter två veckor med sol och värme så känns det ännu roligare att snart möta adventstiden :-)  Som förövrigt nog är den bästa tiden på året, tända ljus, koka julgodis , lyssna på julmusik och julpynta. Me like!

Något annat jag gillar är kycklinggratänger- här gjorde vi en ny variant med extra mycket ost. Försvinnande god middag

Detta är min personliga favorit av chillisåser- finns att köpa på Willys, väldigt smakrik.

Det här behöver du :
700 gram tunna kycklingfiller
2 dl lagrad ost
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. lite kycklingkrydda

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg de tinade kycklingfileerna i en ugnssäker form. Strö över 1 dl med riven ost , krydda över lite kycklingkrydda. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med salt och peppar. Bred över kycklingen och strö över den sista osten.
Gratinera sedan i ugnen i cirka 30 minuter – eller tills kycklingen är helt klar. Tidne i ugnen beror på hur tjocka fileerna är och hur pass tinade de är.

Servera med pasta eller ris.

1
1 kommentar

Ostgratinerad kycklinggratäng

Godmorgon och välkommen ny vecka,
Känns riktigt bra med måndag idag, jag har massa roliga möten denna veckan och mycket i schemat. Och efter två veckor med sol och värme så känns det ännu roligare att snart möta adventstiden 🙂  Som förövrigt nog är den bästa tiden på året, tända ljus, koka julgodis , lyssna på julmusik och julpynta. Me like!

Något annat jag gillar är kycklinggratänger- här gjorde vi en ny variant med extra mycket ost. Försvinnande god middag.


Detta är min personliga favorit av chillisåser- finns att köpa på Willys, väldigt smakrik.

Det här behöver du :
700 gram tunna kycklingfiller
2 dl lagrad ost
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. lite kycklingkrydda

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg de tinade kycklingfileerna i en ugnssäker form. Strö över 1 dl med riven ost , krydda över lite kycklingkrydda. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med salt och peppar. Bred över kycklingen och strö över den sista osten.
Gratinera sedan i ugnen i cirka 30 minuter – eller tills kycklingen är helt klar. Tidne i ugnen beror på hur tjocka fileerna är och hur pass tinade de är.

Servera med pasta eller ris.

4
16 kommentarer

Kärleksmums

Bästa receptet på kärleksmums, saftiga med mycket glasyr.  Dessa bakar du direkt i en djup ugnsplåt- och du kommer få ut cirka 30 bitar.

IMG_9919

Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Går utmärkt att frysa.

4
2 kommentarer

Gratinerad falukorv i ugn med mos

Snabbt måndagstips på falukorv i ugn.

IMG_9419 (2)Till 4 personer:
1/2 ring med falukorv
ketchup
senap
bostongurka
1/2 riven lök
2 dl riven ost

Potatismoset:
6 mjöliga medelstora potatisar
1 – 1 1/2 dl gräddmjölk ( hälften hälften)
50 gram smör
salt
vitpeppar
muskotnöt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skiva korven och lägg i en ugnsfast form. Ringla över ketchup, senap och riven lök& bostongurka. Strö över rikligt med ost och ställ in i mitten på ugnen tills gratängen fått vacker färg.  Under tiden gör du moset, jag använder mig helst av en potatiskross. Tycker att det kan bli lite tapetklister om man elvispar moset. Smaka av med salt, peppar & lite riven muskotnöt.

IMG_9412 (2)

1
1 kommentar

Tomteskumsfudge

Jultomtefudge, tomteskumfudge eller pepparkakefudge…. Visste inte riktigt vad jag skulle döpa denna godingen till. Den är busenkel att göra, och smakar len och krämig pepparkaka. De byter smaker varje år, så det är alltid spännande att se vad det blir för fudge av det…. Omnomnom

Jultomtefudge

Det här behövs till tomteskum fudge:
12-14 stycken skumtomtar med pepparkakesmak
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. När smeten är slät så tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

Går bra att frysa.

jultomtefudge

1
21 kommentarer

Matbloggen i SOLO

Fick en kommentar av en läsare som hade uppmärksammat att det var en liten artikel / recept från matbloggen i senaste nummret av SOLO

Så jag var ju tvungen att köpa tidningen bara för att kolla vad som stod 🙂

Rubriken löd : Ät hela dagen – håll dig smal…..  Hmmmm….. kanske inte var riktigt det jag trodde rubriken skulle heta. Jag trodde nog mera  ” Ät hela dagen – utan att banta” 🙂 För min blogg är inte och kommer aldrig bli en bantningsblogg. Men det vet ni ju säkert redan, och  det finns redan alldeles för många av det- jag vill inspirera till ATT laga mat och inget annat

0
5 kommentarer

Fars dag

10 November och idag firas nog fars dag på de flesta håll i landet.
Detta är inget som jag själv är direkt uppvuxen med – eftersom jag aldrig haft en närvarande pappa som barn ( eller som vuxen heller för den delen) . Men nu när jag själv har egen familj så tycker jag att det är en riktigt rolig dag att uppmärksamma. Barnen målar teckningar, och så blir det kaffe på sängen till far och lite extra god frukost.

Rosorna köpte jag – men de var ju från barnen såklart. 

Tyckte färgen var helt ljuvlig- man blir så glad av att bara titta på dem.

Och något som Jonathan gillar så är det julsmörgås, så idag tjuvstartade vi lite och provsmakade den nygriljerade julskinka. 

Fars dags-middagen kommer vi att äta hemma hos Jonthans pappa ( och mamma ) för att han ska hinna med att fira sin egen pappa också. Ska bli jättetrevligt och gott  precis som alltid 🙂

Jag önskar dig en riktigt härlig söndag

0
3 kommentarer

Sista dagen på stranden

Idag är det allra sista dagen på semestern, och vi åker snart mot flygplatsen.
Känns både sorgligt för att semestern är slut, men det känns bra att komma hem till hus och hund. Sista maten åt vi naturligtvis nere vid stranden, och bokstavligen vid strandkanten. Här känner man vågorna mot fossingarna medan man äter 🙂

kommer sakna denna goda maten !

Fått lite frågor om matkostnader här i Thailand- och det varierar ju lite från resturang till restaurang. Men här gav vi 120 bath cirka per mattallrik ( cirka 25 svenska kronor)

Och den goda maten avslutades med en härlig frukttallrik till efterrätt- hela denna fruktmixen kostade också 120 bath.

 Nu ska vi packa ihop det sista och boka transfer till flyget.
Jag har ett tidsinställt recept som snart kommer dyka upp på bloggen – så håll utkik 🙂

Hörs snart igen!

0
4 kommentarer