Ostgratinerad kycklinggratäng

Godmorgon och välkommen ny vecka,
Känns riktigt bra med måndag idag, jag har massa roliga möten denna veckan och mycket i schemat. Och efter två veckor med sol och värme så känns det ännu roligare att snart möta adventstiden 🙂  Som förövrigt nog är den bästa tiden på året, tända ljus, koka julgodis , lyssna på julmusik och julpynta. Me like!

Något annat jag gillar är kycklinggratänger- här gjorde vi en ny variant med extra mycket ost. Försvinnande god middag.


Detta är min personliga favorit av chillisåser- finns att köpa på Willys, väldigt smakrik.

Det här behöver du :
700 gram tunna kycklingfiller
2 dl lagrad ost
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. lite kycklingkrydda

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg de tinade kycklingfileerna i en ugnssäker form. Strö över 1 dl med riven ost , krydda över lite kycklingkrydda. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med salt och peppar. Bred över kycklingen och strö över den sista osten.
Gratinera sedan i ugnen i cirka 30 minuter – eller tills kycklingen är helt klar. Tidne i ugnen beror på hur tjocka fileerna är och hur pass tinade de är.

Servera med pasta eller ris.

4
16 kommentarer

Kärleksmums

Bästa receptet på kärleksmums, saftiga med mycket glasyr.  Dessa bakar du direkt i en djup ugnsplåt- och du kommer få ut cirka 30 bitar.

IMG_9919

Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Går utmärkt att frysa.

4
2 kommentarer

Gratinerad falukorv i ugn med mos

Snabbt måndagstips på falukorv i ugn.

IMG_9419 (2)Till 4 personer:
1/2 ring med falukorv
ketchup
senap
bostongurka
1/2 riven lök
2 dl riven ost

Potatismoset:
6 mjöliga medelstora potatisar
1 – 1 1/2 dl gräddmjölk ( hälften hälften)
50 gram smör
salt
vitpeppar
muskotnöt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skiva korven och lägg i en ugnsfast form. Ringla över ketchup, senap och riven lök& bostongurka. Strö över rikligt med ost och ställ in i mitten på ugnen tills gratängen fått vacker färg.  Under tiden gör du moset, jag använder mig helst av en potatiskross. Tycker att det kan bli lite tapetklister om man elvispar moset. Smaka av med salt, peppar & lite riven muskotnöt.

IMG_9412 (2)

1
1 kommentar

Tomteskumsfudge

Jultomtefudge, tomteskumfudge eller pepparkakefudge…. Visste inte riktigt vad jag skulle döpa denna godingen till. Den är busenkel att göra, och smakar len och krämig pepparkaka. De byter smaker varje år, så det är alltid spännande att se vad det blir för fudge av det…. Omnomnom

Jultomtefudge

Det här behövs till tomteskum fudge:
12-14 stycken skumtomtar med pepparkakesmak
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram mjölkchoklad

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. När smeten är slät så tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom. Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.

Går bra att frysa.

jultomtefudge

1
21 kommentarer

Matbloggen i SOLO

Fick en kommentar av en läsare som hade uppmärksammat att det var en liten artikel / recept från matbloggen i senaste nummret av SOLO

Så jag var ju tvungen att köpa tidningen bara för att kolla vad som stod 🙂

Rubriken löd : Ät hela dagen – håll dig smal…..  Hmmmm….. kanske inte var riktigt det jag trodde rubriken skulle heta. Jag trodde nog mera  ” Ät hela dagen – utan att banta” 🙂 För min blogg är inte och kommer aldrig bli en bantningsblogg. Men det vet ni ju säkert redan, och  det finns redan alldeles för många av det- jag vill inspirera till ATT laga mat och inget annat

0
5 kommentarer

Fars dag

10 November och idag firas nog fars dag på de flesta håll i landet.
Detta är inget som jag själv är direkt uppvuxen med – eftersom jag aldrig haft en närvarande pappa som barn ( eller som vuxen heller för den delen) . Men nu när jag själv har egen familj så tycker jag att det är en riktigt rolig dag att uppmärksamma. Barnen målar teckningar, och så blir det kaffe på sängen till far och lite extra god frukost.

Rosorna köpte jag – men de var ju från barnen såklart. 

Tyckte färgen var helt ljuvlig- man blir så glad av att bara titta på dem.

Och något som Jonathan gillar så är det julsmörgås, så idag tjuvstartade vi lite och provsmakade den nygriljerade julskinka. 

Fars dags-middagen kommer vi att äta hemma hos Jonthans pappa ( och mamma ) för att han ska hinna med att fira sin egen pappa också. Ska bli jättetrevligt och gott  precis som alltid 🙂

Jag önskar dig en riktigt härlig söndag

0
3 kommentarer

Sista dagen på stranden

Idag är det allra sista dagen på semestern, och vi åker snart mot flygplatsen.
Känns både sorgligt för att semestern är slut, men det känns bra att komma hem till hus och hund. Sista maten åt vi naturligtvis nere vid stranden, och bokstavligen vid strandkanten. Här känner man vågorna mot fossingarna medan man äter 🙂

kommer sakna denna goda maten !

Fått lite frågor om matkostnader här i Thailand- och det varierar ju lite från resturang till restaurang. Men här gav vi 120 bath cirka per mattallrik ( cirka 25 svenska kronor)

Och den goda maten avslutades med en härlig frukttallrik till efterrätt- hela denna fruktmixen kostade också 120 bath.

 Nu ska vi packa ihop det sista och boka transfer till flyget.
Jag har ett tidsinställt recept som snart kommer dyka upp på bloggen – så håll utkik 🙂

Hörs snart igen!

0
4 kommentarer

Finbesök av Bernie

Hej igen, 


det blir en hel del uppdateringar nu med alla semesterbilder.  Tänkte visa när vi tidigare igår fick finbesök av Bernie ( det bokade vi hemifrån för en liten peng ) Nomi visste att antingen Lollo eller Bernie skulle komma, och gick och väntade .. väntade och väntade.  Lollo & Bernie- nallarna köpte vi innan resan och Nomi tycker att de ska följa med överallt….

Vi skulle ha fått finbesök redan vid halvnio på morgonen, men de hade fått lite förhinder och undrade om det gick bra för med ett litet besök på eftermiddagen istället.  Så efter lång väntan dök ääääntligen Bernie upp hos oss vid femtiden.

Nomi hade målat teckning till honom , och han hade med sig lite presenter ( frukt och badbollar ) till bägge Nomi och Melvin. Gulligt. Och så hann vi med lite fotografering innan Bernie blev hungrig och var tvungen att ge sig iväg för att äta 🙂

Busiga Bernie 

0
2 kommentarer

Fläskfile med gorgonzola

Fläskfile i krämig gorgonzolasås.

gorgonzola

Fläskfilen kan bytas ut mot oxfile och även mot kycklingfile.

Det här behöver du till 4-5 portioner:

6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé salt och peppar

Gorgonzolasås :
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1/2- 1 dl grädde
salt och peppar

Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Rör ihop potatismoset med äggulorna Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda iugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör. På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska och låt sjuda. Sila bort löken och rör ner creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar. Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

Smaklig måltid

3
7 kommentarer

Middag

Sol och bad sammanfattar även denna dagen för oss- medan Jacob & Jonathan åkte ut tidigt i morse för att fiska. Och mycket napp fick dem, och stora – några såg ut lite som svärdfiskar när jag fick se bilderna.  Annars är dagens stora fråga här om dagarna vart vi ska vi äta eller vad ska vi äta.  Mestadel äter jag kyckling eller skaldjur, men har varvat med lite fisk och en och annan bläckfisk. Men det sistnämnda är jag inte speciellt förtjust i – tycker det smakar lite gummiband.

På väg mot restaurangen –  och det är Thelma som är fotograf 🙂

Denna bilden såg ju lite rolig ut- men halva familjen fastnade ju iallafall  .

Jag beställde in en red curry gryta med kyckling, när den kom in såg det ut som gröncurry istället….   men väldigt god hur som helst.

Det är härligt att läsa att ni tyckt att det varit roligt att följa våran resa här.
Och snart är vi hemma igen-  så då kommer massa nya recept. Jag ser fram emot att komma hem och börja söka julinspiration både när det gäller inredning och mat!

Önskar er en riktigt fortsatt trevlig dag – här är klockan lite över sju, och vi ska bege oss ner för att äta lite middag på stranden.

0
7 kommentarer