Pepparkakskladdkaka

Kladdkaka och pepparkaka-  är en fantastisk kombo. Nästan lite förvånad över att jag inte prövat detta recept tidigare.  Vilken är din kladdkaksfavorit ? 

Pepparkakskladdkaka med lättvispad grädde och pepparkakekross 

Det här behöver du :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
1/2 påse med pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

 Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.

2
18 kommentarer

Frasiga Pepparkaksvåfflor

Redan fredag idag 🙂  Veckan försvann snabbare än vinden, tycker jag. Och ikväll planeras lite middag, för min fina vän Ingela kommer hit med sin familj. Det är alltid roligt att prova lite nya recept, så igår provbakade jag en pepparkaks-kladdkaka som vi ska bjuda på till efterrätt, hoppas den blir lika god som den doftar.

Och lite av pepparkakekryddorna fick  åka ner i våffelsmeten- det fick ett riktigt bra betyg!
Testa nästa gång det är dags att grädda pannkisar / krubbelurer eller våfflor.

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
 :

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan tror jag att hemligheten för att få dem fraisga är att använda MYCKET smör när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt gyllene.

Doftar helt fantastiskt också med pepparkakevåfflor. Mums


0
13 kommentarer

Den 1 december flyttar Jennys matblogg in på Damernas.se!

Så passa redan nu på att spara den här länken eller bokmärka den på din dator.

 

Vi ses då!

0
Kommentera

Gräddkola

IMG_2381 (1)

Det här behöver du till 45 st:
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrullvänd ner resten av ingredienserna och låt sjuda upp till cirka 122- 125 grader. Det tar cirka 20 minuter, kolla med kökstermometer eller gör kulprovet*
Häll upp smeten i en form klädd i bakplåtspapper och låt svalna i kylen innan du skär upp fina bitar.

* Kulprovet är att du droppar ner lite av smeten i ett glas med kallt vatten. När du kan forma smeten till en kulan
är det klart.

3
5 kommentarer

Matbloggen kommer flytta vidare

Hej och godmorgon alla fina.
 
Ja, nu har jag snart varit här på trevliga Femme i ett år- och det har varit jätteroligt. Men nu är det dags för nya utmaningar, och från och med den 1 December kommer ni hitta min nya blogg på Damernas Värld. Självklart följer alla mina recept med mig till nya sidan.  Och denna bloggen kommer försvinna kort därefter efter så då hittar ni mig på denna adressen https://www.jennysmatblogg.nu/
Spara den redan nu, bokmärk den, och tipsa era vänner 😉

Men fram tills dess kommer jag skriva på här precis om vanligt , om mat, inredning och lite   annat smått och gott!

 Tittar ni inte in så ofta på bloggen, kan det vara smart att följa mig både på Facebook (Jennys Matblogg) och instagram @jennysmatblogg  Så tappar ni inte bort mig i flytten!

Det blir alltid mycket jobb med en ny sida- men jag brinner för detta och tycker att det är så roligt. Har ni några önskemål, något som skulle kunna förbättra bloggen, hojta gärna till !

Jag önskar er bästa onsdagen!

Kram

0
32 kommentarer

Matbloggen flyttar vidare

Hej och godmorgon alla fina.

Ja, nu har jag snart varit på trevliga Femme i ett år- och det har varit jätteroligt. Men nu är det dags för nya utmaningar, och från och med den 1 December kommer ni hitta min nya blogg på Damernas Värld. Självklart följer alla mina recept med mig till nya sidan.  Bloggen på Femme kommer försvinna kort därefter efter så då hittar ni mig på denna adressen https://www.jennysmatblogg.nu/
Spara den redan nu, bokmärk den, och tipsa era vänner ;-)Men fram tills dess kommer jag skriva på http://www.femme.se/jennysmatblogg/ precis om vanligt, om mat, inredning och lite annat smått och gott!Tittar ni inte in så ofta på bloggen, kan det vara smart att följa mig både på Facebook (Jennys Matblogg) och instagram @jennysmatblogg  Så tappar ni inte bort mig i flytten!

0
2 kommentarer

Inbakad köttfärsrulle

Riktigt mulet, kallt och grått idag – så för att starta dagen på bästa vis så blev det en extra god frukost idag med massor av tända ljus. För min del får det mycket hellre snöa än regna, tycker det är så vackert med snöklädda granar och vitt överallt!

Dagens middag blir italiensk ostsoppa. Och blir det gott, så kommer recept på det senare :-) Men nu först till denna smördegsinbakade köttfärsrulle vi gjorde i helgen.


Det här behöver du :

En rulle med färsk smördeg
600 gram köttfärs
1 finhackad liten gul lök
Några msk – 1/2 dl creme fraiche
1/2  msk med sambal oelek
1 msk soya
1 msk oxfond
salt och peppar
Garnering : vispat ägg och sesmafrön / vallmofrön

Tillbehör : sallad och nachochips och vitlökssås ( recept hittar på bloggen)

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200- 220 grader.
Fräs den finhackade löken glansig lägg ner färsen och bryn den klart.
Rör ner soya, oxfond, sambal oelek och sist creme fraichen- så pass mycket så det INTE blir rinnig. Smaka av med salt och peppar. Rulla ut smördegen och fyll med köttfärsblandningen, undvik allt för mkt vätska. Fördela upt färsen i mitten och kläm ihop smördegen på mitten. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda tills smördegen är frasig och gyllene.

1
4 kommentarer

Julgranskulor

Vi brukar varje år köpa ett par tre stycken nya julgranskulor, första åren jag flyttat hemifrån hade  jag de klassiska i plast, de var de som höll bäst då barnen tyckte julgranen var väldigt spännande när de var små. Nu för några år sedan så har vi bytt ut alla plats emot riktiga kulor- och visst är de lite dyrare- och mycket finare tycker jag.  Gärna olika julgranskulor också, i vitt, glas & silver.

IMG_0230-002

På blomsterlandet sprang jag på dessa två, en i vitt porslin med glitter på & så ett glashjärta som går att öppna, med några silverdetaljer. Supersött! Ser fram emot tills det är dags att bära in granen detta året – är det någon högtid som är så mysig som julen! Fullkomligt älskar allt med julen, mat, bakning , pyntet julmusik – underbart!
Så här såg julgranen ut för ett par år sedan.

julgran

0
6 kommentarer

Inbakad köttfärsrulle

Riktigt mulet, kallt och grått idag – så för att starta dagen på bästa vis så blev det en extra god frukost idag med massor av tända ljus. För min del får det mycket hellre snöa än regna, tycker det är så vackert med snöklädda granar och vitt överallt!

Dagens middag blir italiensk ostsoppa. Och blir det gott, så kommer recept på det senare 🙂 Men nu först till denna smördegsinbakade köttfärsrulle vi gjorde i helgen.

Det här behöver du :
En rulle med färsk smördeg
600 gram köttfärs
1 finhackad liten gul lök
Några msk – 1/2 dl creme fraiche
1/2  msk med sambal oelek
1 msk soya
1 msk oxfond
salt och peppar
Garnering : vispat ägg och sesmafrön / vallmofrön

Tillbehör : sallad och nachochips och vitlökssås

Gör så här : 
Ställ ugnen på 200- 220 grader.
Fräs den finhackade löken glansig lägg ner färsen och bryn den klart.
Rör ner soya, oxfond, sambal oelek och sist creme fraichen- så pass mycket så det INTE blir rinnig. Smaka av med salt och peppar. Rulla ut smördegen och fyll med köttfärsblandningen, undvik allt för mkt vätska. Fördela upt färsen i mitten och kläm ihop smördegen på mitten. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda tills smördegen är frasig och gyllene.

0
19 kommentarer

Ostgratinerad kycklinggratäng

Godmorgon och välkommen ny vecka,

Känns riktigt bra med måndag idag, jag har massa roliga möten denna veckan och mycket i schemat. Och efter två veckor med sol och värme så känns det ännu roligare att snart möta adventstiden :-)  Som förövrigt nog är den bästa tiden på året, tända ljus, koka julgodis , lyssna på julmusik och julpynta. Me like!

Något annat jag gillar är kycklinggratänger- här gjorde vi en ny variant med extra mycket ost. Försvinnande god middag

Detta är min personliga favorit av chillisåser- finns att köpa på Willys, väldigt smakrik.

Det här behöver du :
700 gram tunna kycklingfiller
2 dl lagrad ost
4 dl creme fraiche
200 gram philadelphiaost
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. lite kycklingkrydda

Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg de tinade kycklingfileerna i en ugnssäker form. Strö över 1 dl med riven ost , krydda över lite kycklingkrydda. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med salt och peppar. Bred över kycklingen och strö över den sista osten.
Gratinera sedan i ugnen i cirka 30 minuter – eller tills kycklingen är helt klar. Tidne i ugnen beror på hur tjocka fileerna är och hur pass tinade de är.

Servera med pasta eller ris.

1
1 kommentar