Lördagspyssel

Visst gissade ni rätt igår- det blev en utflykt till ullared där vi besökte det stora stora varuhuset.  Vi hade tur för det var inga köer in, även om det var ganska mycket folk sedan efter tio. Vi siktade mest in oss på att köpa julklappar och sen hittade vi såklart en och en annan onödig pryl som vi handlade med.

Blandannat denna ljuslyktan fick göra mig sällskap hem.

Vitt vitt vitt

Kassarna står fortfarande och väntar på att bli urplockade så nu ska jag sätta fart med det och fota lite av fynden jag hittade. Och det rätt mysigt lördagspyssel, tänkte  även passa på att kolla av mina adventsstjärnor och ljusstakar också så att inget är trasigt.

Kram och hej på ett tag.

0
8 kommentarer

Roadtrip

Hej och godmorgon !

Redan fredagmorgon och vi är redan färdiga och ska snart iväg på roadtrip   – jag & Ingela och Thelma hennes bästa vän är det som ska iväg på denna utflykten. Fikakorgen är packad med tunnbrödsrullar & olika sorters pålägg, varmchoklad och kaffe & så lite gifflar med pepparkakssmak. Kan ni kanske redan nu gissa vart vi ska åka till ?

Kanske en ledtråd med denna bilden – iallfall två av sakerna på brickan är köpa där 🙂

Trevlig fredag och ni kan självklart följa mig hela dagen på insta
@jennysmatblogg 

0
10 kommentarer

Pepparkaksmusli

Hej och godförmiddag önskas från ett regning och kallt växjö idag.

Lite tända ljus och och en god frukost  framför morgonnyheterna så känns det som en riktigt trevlig torsdag iallafall. Igår kväll rostade jag egen pepparkaksmusli, och det doftade jul i hela huset. Och den blev riktigt god, detta med redan mixade och klara pepparkakskryddor är ju toppen! Nu mera kommer jag alltid ha en påse med kryddor här hemma, perfekt att ha i det mest nu till juletider.

Filmjölk , pepparkaksmusli och lite färsk bär.
Önskar ni en nyttigare musli, skippa sirapen – den blir jättegod även utan.

Du kan ju blanda i mer havregryn om så önskas, mer eller mindre nötter eller blanda i torkade frukter. Så här gjorde jag min pepparkakemusli 🙂

Det här behöver du : 

150 gram pumpakärnor
3 dl havregryn
1 dl linfrön
1/2 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor
100 gram hasselnötter
50 gram osaltade cashewnötter

1/2 dl neutral olja
1 dl vatten
3/4 dl  honung
1 tsk sirap
2 1/2  msk pepparkakskrydda

Gör så här :
ställ ugnen på 200-225 grader
Blanda alla frön, kärnor , nötter och kokosflinger i en skål.
Blanda ihop vätskan med krydda och rör ner i bunken. Blanda väl och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen och rör om då och då. Ha koll hela tiden så att inte muslin bränns. När den har rostats i cirka 15- 18 minuter så är den färdig.

Häll upp i en glasskål med lock och förvara torrt.

0
5 kommentarer

Ostsoppa med pasta

Har en hel bunt med middagsrecept på lager ser jag här i kameran, och jag börjar med denna goda ostsoppa vi hade för ett tag sedan. Detta var en maträtt som hela familjen gillade.

Skippa baconet så har du en vegetarisk måltid.

Det här behöver du :

1/2 riven gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl grädde
1 tub med valfri smaksatt mjukost
1 tsk sambal oelek ( eller sambal garlic – som jag hade )
3 dl okokt pasta
salt & peppar
2 pkt bacon

Serveras med gott bröd

Gör så här :

Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken, häll i vatten, grädde och buljongtärning,
låt sjuda upp. Under tiden kokar du pastan al dente, och klipper baconet och fräser det knaperstekt och lägg på hushållspapper. ( Bara för att flottet ska innan av)

Jag hade denna osten- men det går bra med vilken som helst- välj din egen favorit.  

Tryck ut mjukosten och sänk värmen på spisen.  När osten smält ner i soppan, den ska inte koka , så vänder du ner pastan. Smaka av med salt och peppar & kanske lite sambal oelek om ni önskar mer hetta. Toppa med knaperstekt bacon och servera med något gott bröd,  kanske något nybakat bryt bröd eller nygräddat vitlöksbröd.

En god middag som är klar på mindre än tjugo minuter.

1
43 kommentarer

Pärlarmband

Efter en och en halv vecka hemma i sverige så börjar man vänja sig vid det svenska klimatet igen ( även-om-vi-fortfarande-saknar-sol-värme-och-turkost-vatten) Men nu är vi iallafall tillbaka i rutinerna igen med storhandlingar och veckomatsplaneringar och det känns bra  🙂

Innan jag ska iväg på möte nu så tänkte jag bara visa Nomis bästa köp, från Thailands marknad.  Hon hittade nämligen ursöta pärlarmband där, och vi köpte med oss ett gäng även till kusinerna.

Istället för ett svårt knäppe , så är det smidiga magneter som man öppnar och stänger armbandet med.

Första gången vi var i Thailand tyckte vi att det var lite jobbigt att man ska behöva pruta på ALLT, men efter ett tag så vänjer man sig- och det är faktiskt riktigt roligt &  thailändarna är väldigt trevliga.  Dessa armbanden tror jag vi gav cirka 15 svenska kronor för var – jag tyckte det var jättebilligt, men troligtvis gav vi för mycket, för säljaren var lika nöjd som jag.

0
1 kommentar

Köttfärssås med smak av ajvar

Vi lagade tidig  middag igår för att hinna äta ihop, innan Thelma skulle iväg på gymnastiken. Och det en måndagsfavorit, nämligen köttfärssås och spagetti. Det är en av de maträtter som barnen aldrig tycks tröttna på – och inte jag heller för  den delen 🙂

Vi kryddade upp köttfärsen med lite ajvar, och detta bara måste ni testa någongång.   

Det här behöver du 
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
2 msk chilisås
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
2 dl vatten
2 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
3 msk ajvar

Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Vänd ner creme fraiche och ajvar + en liten nypa socker. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort.  Smaka tillsist av med salt, peppar.

0
10 kommentarer

Joggingrunda

Startade igång dagen med att chocka kroppen med en joggingrunda. Nu var de nästan två månader sedan jag var ute och sprang, och det märktes ju på tiden- men härligt att det är avklarat nu. Och foten har fått vila upp sig efter stukningen och jag har inte ont av den alls längre. Så nu finns det inte längre några undanflykter 🙂  Har lite att fixa i trädgården innan jag ska hämta hem Nomi från förskolan. Vi fick ju ändra om lite när det stora trädet föll i stormen. Blandannat gräva upp en del av den stora bok-häcken, och plantera om- hoppas att den tar sig igen.  Men nu ska jag klippa ner buskar som skadades när trädet föll och räfsa iordning alla småpinnar innan det är dags att så in gräset.

Gårdagen blev städning inomhus, och det flyttades om bland alla ljuslyktor. Jag är ju en riktig samlare när det kommer till doftljus och ljuslyktor.

Igår flyttades det runt lite bland lyktorna- jag gillar dessa jättemycket som vi fick av Jonathans mamma.

Hoppas du får en jättefin Tisdag!

0
6 kommentarer

Tre chokladiga fudger

 

 Schweizernötsfudge

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

Daimfudge 

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x daim

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Låt svalna över natten innan du skär upp fina bitar

Valnötsfudge 

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
100 – 150 gram mjölkchoklad
100 gram grovhackade valnötter  ( eller mer om man så önskar )

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull.
låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar ”kul-provet ”  .
Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig.
Rör sedan ner honung, och smör , de grovhackade valnötterna och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen.
Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet.
Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.

 Låt detta sedan svalna , och skär lagom stora fina bitar och lägg upp i en skål.

 

* * * * * * * * * * * * * * * *

Låna gärna mina recept till era bloggar- men glöm inte att länka tydligt till källan.

0
20 kommentarer

Currydressing

Gott till kycklingsallad, chickennuggets eller kycklingburgare

Sås kyckling IMG_9794

Currydressing:
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk chilisås
1/2 msk curry
cayennepeppar
salt

Gör så här:
Rör ihop currydressingen och ställ kallt.

0
1 kommentar

Fläskfilegryta med potatisgratäng

Godkväll i stugorna.

Hoppas ni har en riktigt bra lördag! Vi hade en jättetrevlig middag igår med Ingela & Peter och barnen. Vi hade en lite plocktallrik medan vi lagade maten som jag missade att fota, med små krispiga toast med vitlöksost rostade pinjenötter och lite ruccola. Enkelt och gott snacks.  Och till huvudrätt åt vi sen en fläskfilegryta med potatisgratäng.

Till 5- 6 personer

2 putsade fläskfileer
2 1/2  dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar

Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp.  Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar )  och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra  ihop.

Klart att serveras med en god sallad

 

 

0
3 kommentarer