Rosa tomteskumsfudge

Melvin och jag kokade fudge i förrgår, han hade en matteläxa i skolan: att han skulle göra egen fika att ta med sig.  Då valde vi att koka julgodis:  Tomteskumsfudge och en Lakritsfudge. Detta julgodis är väldigt uppskattat, och det smakar verkligen så där juligt och blir en vacker färg på det.

Du kan koka denna fudgen på vilket skum godis du vill, skumbananer är också jättegott!

Det här behövs till tomteskum fudge :
12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom.

Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
Sedan har du färdigt julgodis, eller advenstgodis att servera.

19
24 kommentarer

Julig efterrätt

Hej och hå vad det jobbas på här bland bilder och recept i bloggarkivet. Det närmar sig 3000 inlägg nu här på bloggen, det är ganska många det. Annica undrade om juliga efterrätter- och denna efterrätt har lite juligt tema : lingonpannancotta – dessutom är det en riktig favorit.

Den blir allra godast på naturella lingon – men kan även göras på en fast lingonsylt, då kan jag rekommendera att minska på sockret.  

Det här behöver du :
4 dl grädde
1/2 -1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon (Spara några till garnering )

Gör så här:

 Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen. Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången. Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet.  Sila det innan du häller upp det i vackra glas, jag ställde mina glas snett i kylen för att få en lite söt lutning på den. Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Dekorera med lingon innan de serveras.

0
11 kommentarer

Middag på tre sorters ost

Pastasåser är alltid uppskattat här hemma, själv brukar jag alltid dubbla receptet för att sedan frysa in en middag till en dag när man har lite mindre tid på sig att laga middag. Väldigt smidigt att  bara behöva koka pasta just då, litet tips.

Jag gillar allra bäst färsk pasta- den smakar mycket mer, och gärna denna ostfyllda tortillini:n. Mums

Middag med tre sorters ost, en i tortillinin, ädelost och philadelphiaost i såsen. Cheeses vad gott! 

Det här behöver du : 
2 pkt med bacon
1/2 finhackad gullök
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
100 gram philadelphiaost
1 styck grädd-ädelost
1 msk chilisås
Lite nymalen peppar

Serveras med : Fylld tortillini eller annan god pasta

Gör så här :
Hetta upp en stekpanna och fräs bacon och lök.


Vänd sedan ner en burk med creme fraiche, grädde, chilisåsen och phialdelphiaosten.
När allt har sjudit upp och smält samman , sänk värmen och smular ner  mögelosten under omrörning. Har man lite svamp hemma är det också gott att skiva i- lite krispiga champinjoner är alltid gott i pastasåser.

När allt smält samman och sjudit på svag värme en minuter, kan du smaka av med litet nymalen peppar. Enklare blir det inte- och jättegod sälta av mögelosten.

Servera genast.

Äter man LCHF kan man servera denna med broccolimos eller zuccinipasta istället.

0
8 kommentarer

Glitter och paljetter

Nu är barnen på skola och dagis och jag ska fortsätta att leta rätt på alla försvunna bilder i arkivet. Några har jag sparat på datorn, men det verkar som de flesta försvann när tidigare bloggportal hade försvunnit. Det känns som ett evighetsjobb, men nu är jag glad för att jag sparat bilderna till de mest populära recepten iallfall.

Och idag skuttade en väldigt glad Nomi iväg till förskolan med sin nya tröja. Hon tycker att allt som glittrar är fint, så hon blev jätteglad för nya munkiströjan jag hittade på Ullared.  Grå med massa silverpaljetter.

Och förutom allt jobb med mina försvunna receptbilderna, så kommer snart ett nytt recept på bloggen.

På återseende. 

0
3 kommentarer

Koka knäck

Många undrade hur filmen Hunger games som vi kikade på igår var, och jag tycker den var jättespännande– jag andades knappt under två och en halv timme 😉 Så nu får vi vänta in del tre också…. Idag ska vi koka lite julgodis till söndagens adventsfika, blandannat så blir det den traditionella knäcken såklart. Och så har barnen önskat att vi ska göra tomteskums-fudge och polkabräck.

Vad brukar ni koka för julgodis ? 

Du behöver  :
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel

1 dl finhackad sötmandel

Gör så här:
Blanda ner socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Gärna en större, för då går det snabbare. Låt koka upp under omrörning, under tiden det kokar så kan du förbereda och ställa ut knäckformarna. När knäcken är mellan 124- 130 grader är den klar. Beroende på hur hård / seg du vill ha den.  Har du ingen termometer kan du göra kulprovet, som går ut på att du tar en klick av smeten och doppar ner i iskallt vatten, Kan du forma smeten till en kula så är det klart. När smeten är klar , vänd ner den hackade mandlen och fyll upp formarna. Förvara i burk medsmörpapper mellan varven.

 

0
14 kommentarer

På väg mot bion

Bokade  in ett biobesök idag, jag och Ingela ska gå och titta på The hunger games ”Catching Fire”. Jag går alltid mycket oftare på bio på hösten / vintern- under sommartiden vill man vara utomhus så mycket som det bara går. Idag har det varit riktigt isande kallt i småland, jag höll på att frysa fötterna av mig under morgonens löprunda.

Nu är det vinterjacka som gäller när jag ska iväg någonstanns.

För er somföljer mig via instagram så letade jag eftr en jacka sist på ullared. Och denna fann jag , en mörk militärgrön jacka med brun / grå pälskrage. ( självklart inte äkta )

Den blir perfekt för mig i vinter.

0
17 kommentarer

Smyckeskrin och presenttips

Jag vet att många vill se lite av mina bästa shoppingfynd från det blå gula STORA varuhuset. Mest var jag där för att handla julklappar till de små, men lite annat fick såklart också plats i vagnen.  Blandannat hittade ett jättefint smyckeskin,. Flera olika fack och lådor för att lättare finna bra ordning bland smyckena.

Stor och rejäl och med ett bra greppvänligt handtag, och så snygg färg och verkar praktisk tycker jag. Och priset…. Jo den kostade faktiskt bara 99 : – väldans bra presenttips om man nu inte behöver ett skrin själv

1
3 kommentarer

Ljusslingor

Ljusslingor hör julen till, och jag brukar köpa någon ny slinga varje år, tycker det är jättefint att lägga i en stor vas  eller i en större lykta. Och jag köpte två stycken nu när vi var i väg till Ullared i olika färger. Thelma köpte två jättefina till sitt rum, med plåthjärtan, ska se om jag kan fota de sen.
Till Nomi blev det några vita blommor, som lyser i pastellfärger och glittrar


Små glittriga blommor. 

Och igår kom de två sista jul-lådorna till rätta.  Så idag ska jag plocka fram de sista ljusstakrna och adventsstjärnorna. Är ni noga med att inte tända era stjärnor innan första advent ?  Eller är ni som jag och tjuvstartar några dagar tidigare än söndag?

0
8 kommentarer

Frostade vinteräpplen

Nomi och jag har julpysslat lite idag, passar på eftersom hon är ledig måndagar.  Så vi plockade in lite granris och frostade äpplen. Och just nu i ugnen så torkar vi tunna apelsinskivor som vi ska ha till nästa julpyssel, man kan göra massa fint pyssel bara av det som finns hemma.

Adventssljusstaken för i år – fylld med granris och röda frostade äpplen

Det finns säkert massa sätt att frosta äppel – vi gjorde så här.

Vispa upp äggvita och pensla äpplena, rulla dem i strösocker och låt torka.
Pudra över florsocker, sen bildas det liksom snökristaller över dem. Låt torka cikra en timme innan du dekorerar med dem.

Jättefint och går att äta också , man kan göra detta med vilken frukt som helst. Och här är min lilla hjälpreda, som även passade på att måla sin önskelista till tomten. Får gå mer och posta den sedan så att den hinner fram i tid 🙂

0
7 kommentarer

Ljus som doftar jul

På söndag är det ju första advent och här har vi redan börjat att plocka fram lite av julen.
Julen är ju så kort, och jag börjar alltid tidigt med att koka  godis, äta pepparkakor och pynta. Och nu är det mesta av mina ”julsaker” just vita och silver, så de brukar få stå framme rätt länge också innan jag hinner tröttna. Jul jul underbara jul!

Hur gör ni ?
Hur tidigt plockar ni in pyntet och granen?

Dessa fantastiska doftljus bunkrade jag upp med när vi var på Ullared. Så nu doftar det jul i hela huset -stort plus för att de är vita också, snygga att ha framme på bord och i fönsterkarmar 🙂

0
6 kommentarer