Saffransbullar med vaniljfyllning

Godkväll i stugorna !

Hoppas er  torsdag har varit bra, trots stormen som pågår i vissa delar av landet.  Här har det först nu börjat blåsa lite grann, men hoppas att det drar förbi snart.Medan det bara är tråkigt väder ute så kan det vara extra roligt att baka något gott, så då kanske receptet på dessa saffransbullar kunde komma till nytta. ( Har ni inte saffran hemma så går det lika bra utan) Av detta receptet blir det riktigt mjuka och saftiga bullar med en hemkokt vaniljfyllning och bullarna som toppas med lite socker.

Bästa sockerbullsreceptet hittills! Hörrni, missa inte att följa mig på Instagram: @jennysmatblogg

vaniljbullar

Till dessa saffransbullar behöver du:

1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Vaniljkräm ( leilas recept ) :

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör

Gör dessa lussebullar så här :


Börja med vaniljfyllningen :  Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

IMG_9119

Spritsen köpte jag på IKEA, och jag tyckte den var helt okej. Munstyckena som följde med var i bra material, och inte i plast som en del sämre varianter kan vara.
Prisvärt, tycker jag.

saffransbullar

Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.

IMG_9126

Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.

Baka dem så snart ni får tid 🙂

Pssst…. för att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram :  @jennysmatblogg

1
38 kommentarer

Mariannetryfflar

Hejsan,

Sajten uppdaterades under dagen igår, därav var det lite oreda här med bilder/ recept  som försvann, som ni märkte.  Nu är det  på plats igen och vi fortsätter att uppdatera med lite mera julgodis nu inför andra advent.  Dessa mariannetryfflar ( mintgodis )  gjorde jag igårkväll, och de blev en riktig höjdare. Gjorde även favoriten lakritstryffel, och den MÅSTE ni bara göra om ni gillar lakrits.

 Mintiga  mariannetryfflar

IMG_9222-2

Det här behöver du till mariannetryfflarna  :

knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller

Garnering : florsocker

Så här gör du denna tryffel :
Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet.
Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.

Klart att servera.

IMG_9227

7
40 kommentarer

Kebabsås / pizzasås

IMG_1974

 

Det här behöver du för att göra kebabsås:

2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
5 msk fanta
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

0
8 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

JulgodisBräck

 Jag gjorde det enkelt för mig denna veckan och gjorde en polkabräck med två olika sorters choklad. 

Detta är ett julgodis som du faktiskt hinner med att göra , trots att du tror att du inte har tid. Smälter du chokladen i micron så tar det inte mer än tio minuter att göra dessa polkabräck.

Du behöver till detta julgodis: 

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck: 

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
SHOPPA LOSS HÄR

KLICKA HÄR

0
35 kommentarer

Daimfudge

Godkväll,

Här har vi  precis vinkat av Daries med familj, de stannade till här på en tidig familjemiddag när de endå hade vägarna förbi.  Och även vår lillasyster Johanna kom förbi, alltid roligt att ses. Nu skulle Daries med familj vidare till Ullared för att shoppa, och vidare till Lisebergs julmarknad. Lyllos!  Till middag gjorde jag en fläskfilegryta, och till fikat blev det ännu mera julgodis- nämligen Daimfudge. Som ni förstår går ju dessa godisar att variera hur-mycket-som-helst och efter smak och tycke.

Mums!

daim (1)

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med mjölkchokladen Daim
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

Och så här såg mitt strössel ut som jag hittade vid glassen i mataffären.

IMG_1701

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

2
22 kommentarer

Mozartkulor

Lova har kommit hit, och vi har ätit jultallrik till lunch hon och jag – vi lagade julmat igår och det blev så mkt över. Jag provlagade en ny sorts janssons då – och den blev tydligen uppskattad, för den lilla damen backade om två portioner.  Julrecept kommer det bli en massa dessa veckor innan jul, precis som sig bör, och hoppas ni hittar något som passar er. Nu börjar klockan närma sig för att hämta Nomi på dagis, hon ville gå idag för att öva sina luciasånger, sen blir hon ledig resten av veckan. De sista två åren har Nomi velat vara tomte och tomtemor, detta året kanske ni kan gissa vad hon vill vara? Jodå, Lucia med extra mkt glitter i kronan, så vi ska köra bort till Grand någon dag och se om vi hittar luciakläderna.

Och nu till lite mer julgottis som vi bakade förra veckan var ju mozartkulor.  Det var faktiskt första gången jag bakade dessa, men absolut inte sista. Ett smidigt julgodis som ser ganska arbetat ut, utan att vara krångligt.

Mozartkulor

Det här behöver du till cirka 30 st mozartkulor :

150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad

Gör dina mozartkulor så här :

Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad )  i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll.  Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och låt stelna på bakplåtspapper.

Förvaras bäst svalt, i burk med lock.

0
11 kommentarer

Lakritsfudge med mjölkchoklad

Idag har Nomi och jag fortsatt med julbakande, hon ville göra lussebullar att ta med till sin kompis Molly som hon lekte med i eftermiddags. Vi är inte så mycket för vanliga tradiotionella lussekatter utan bakade ut degen som vanliga bullar,  och sen gjorde vi saffransbullar med vaniljfyllning, som vi doppade i socker. När Melvin och Tess kom hem sen efter skolan- så försvann nästan hälften av alla vetebullar så jag behövde inte oroa mig för att de inte skulle få plats i frysen.

 Nu receptet på lakritsfudgen, handla hem så ni kan koka den till helgen.
Så himla god har alla tyckt som smakat den.

Du behöver  :

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou med saltlakritssmak
10 krossade lakrits karameller  ( turkisk peppar )

Gör så här :

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
Häll den finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna i kylen över natten. Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger om dem i någon fin godis skål.

Du behöver inte fundera påhur länge den här fudgen håller i kylskåpet – den kommer absolut inte bli för gammal.


4
16 kommentarer

Massa julgodis, blandannat lakritsknäck

Godmorgon Måndag och välkommen ny vecka.

Förra veckan provade vi så mycket nytt julgodis att jag hoppas jag ska hinna uppdatera med allt fram till julafton. Jag har skrivit ner massa ideer, sparat olika tidningsutklipp och fått massa nya tips på julgodis / adventsgodis  – så jag kommer ju omöjligt hinna pröva alla i år. Men denna lakritsknäck blev en riktigt höjdare, och försvann fortare än fortast. Och som någon undrade så hinner / Orkar vi inte äta upp allt julgodis- vi har gett bort massor också. Trevlig gå-bort – present med hembakat eller hemkokt godis, tycker jag.

Det fina vita fatet med glaskupa vann jag på tradera. Lika så den söta lilla oljelampan du ser i bakgrunden. 

 Det här behöver du till 60 st knäck :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

Har du något annat bra recept eller roligt tips på vad man kan smaksätta knäcken med ?

0
5 kommentarer

Första advent

Vad glad jag blir att läsa igenom era kommentarer, roligt att så många redan hittat hit.  Ser överallt på instagram & bloggar de fina adventsljusstakarna, så mysigt nu i juletid. Själva ändrade vi om våran igår, hade först pyntat dem med granris och frostade äppel, men alla vet hur det är med granris- det barrar ju hur mycket som helst.

Så istället gjorde vi om den, med små söta ettiketter och vitt & svart fick årets ljusstake bli.

Första ljuset brinner….. Snart är det jul 🙂

 Nu blir det snart solsidan och duka fram med lite adventsgottis framför tvn.

0
13 kommentarer

Frukosttips till 1:a advent

Godmorgon i stugorna.

Igårkväll snöade det lite över småland, men det mesta hade redan töat bort nu på morgonen.  Hoppas på lite  ordentligt med snö till jullovet, det håller vi tummarna för. Idag är lördagsplanerna idag är inte många, Melvin ska leka med sin vän Marcus. Han ville väldigt gärna ta med lite av julgodiset han bakat till och bjuda på till fikat.  Jonathan, jag och Nomi ska bege oss på en liten utflykt till Ikea istället och handla lite nödvändigt nu till julen. Servetter, värmeljus och presentpapper, tänkte börja nästa vecka och fixa iordning julklapparna. Hur har ni det med julklapparna , har ni börjat köpa lite eller väntar ni kanske till dagarna innan ?

Imorgon är det ju första advent och då har vi handlat hem till de här goda frallorna- kanske något du vill baka också: 


Det här behöver du till 12 stora frallor eller 18 mindre :

500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl (c:a 1,5 liter)
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
25 gram havssalt ( 0,25 dl)
Solrosfrön till garnering

Så här gör du dina frallor :

Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

Sedan är de klara att ätas.  Med smör, ost och marmelad.
Gott gott!

0
Kommentera