Detta receptet på Janssons tipsade min morfar mig och det är ju verkligen smidigt och smakade riktigt bra- så därför tänkte jag tipsa om det för er som inte hört talas om det. En Janssons på pommes strips – och det låter ju helt tokigt, och därför var det roligare att prova det. Enkelt & faktiskt överraskande gott, denna kommer jag absolut att göra igen. Toppen när man vill tjuvstarta och äta ett litet julbord bara så där.
Välj de smalaste stripsen till gratängen – och vill man ha mildare smak på denna minska ner anjovisen- eller använd bara spadet. Denna ansjovisen köper jag – tycker den är god men mest köper jag den för att burken är så vacker!
Det här behöver du till denna Janssons frestelse :
1 påse med pommes ( strips )
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd
Gör janssons frestelese så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader. Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis + lite salt och peppar. Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen. Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme ) Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.
Servera med köttbullar, prinskorvar & lite rödbetssallad