Janssons frestelse på nytt vis

Detta receptet på Janssons tipsade min morfar mig och det är ju verkligen smidigt och smakade riktigt bra- så därför tänkte jag tipsa om det för er som inte hört talas om det. En Janssons på pommes strips – och det låter ju helt tokigt, och därför var det roligare att prova det. Enkelt & faktiskt överraskande gott, denna kommer jag absolut att göra igen. Toppen när man vill tjuvstarta och äta ett litet julbord bara så där.

Janssons frestelse

Välj de smalaste stripsen till gratängen – och vill man ha mildare smak på denna minska ner anjovisen- eller använd bara spadet. Denna ansjovisen köper jag – tycker den är god men mest köper jag den för att burken är så vacker!

janssons frestelse

Det här behöver du till denna Janssons frestelse :
1 påse med pommes ( strips )
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd

Gör janssons frestelese så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader. Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis + lite salt och peppar.  Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen. Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen  är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme ) Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.

Servera med köttbullar, prinskorvar & lite rödbetssallad

julrecept

 

5
17 kommentarer

Goodmorning sunshines

Hur har helgen varit ? Hoppas jättebra.  I växjö  har vi fortfarande kvar lite snö, fast det började att töa igår. Så Nomi och jag ska snart packa oss iväg till pulkabacken med lite varmchoklad, bäst att passa på innan all snön är borta igen.

Klickade av några bilder på denna fina, som jag fyndade på tradera för ett tag sedan. 

Lantlig inredning

Nu när vi bor i ett gammalt hus tycker jag att det är roligt att blanda in lite lantligt i inredningen, än vad jag gjorde när vi hade byggt nytt. Vill ni hitta fler bilder på nybygget så hittat ni det i kategorin ”hemma hos” – under texten damernas kommer ni dit.

shabby chic

Och sen fick jag hem ett virkat grått överkast som jag beställt nu i helgen.  Ska visa lite mer bilder på detta så snart jag hunnit fota lite bilder.

 Snart dyker det upp ett nytt recept, litet roligt julrecept jag blev tipsad av min morfar!

Ha nu bästa måndagen.

Kram

0
6 kommentarer

2:a advent och tavlor

Wihooo – så glad jag blev när jag kikade in och såg att alla mina gamla bilder var tillbaka på bloggen igen. Det kändes faktiskt riktigt sorgligt att den första tiden här var försvunnen, det blir  lite som en foto-dagbok. Även om bilderna på den tiden inte var de bästa kan tilläggas – så är det  roligt att gå tillbaka och kolla  vad man lagade för mat och läsa i arkivet lite ibland.  Annars har vi idag har vi roat oss med en julgransjakt – sökandet efter den perfekta piff & Puff- granen. Tidigare har vi väntat med att ta in den tills dagarna innan julafton, men numera blir det allt bra tidigare. Varför vänta? Efter julhelgen så vill iallafall bara jag börja städa ut julen , och se framåt det nya året. Så vi kommer ta in och pynta granen redan innan Lucia i år 🙂

Bara 16 dagar kvar till julafton ….

jul

Julklapparna är nästan alla fixade , och till Nomi har jag blandannat  beställt en tavla som jag vet kommer bli såååå  fin på hennes rum. Konstnären till denna är min tidigare duktiga bloggkollega Madeleine Ilmrud.  Hon har precis nyss  fått en  atelje i Vadstena , och jag är jätteglad att det går så bra för hennes tavlor just nu.  Det är inte så konstigt att det går bra, för hennes tavlor är såååå fina- Maddes blogg hittar ni HÄR ifall att ni råkat missa.

En riktigt fin fortsättning på 2:a advent till er alla.

0
3 kommentarer

Vita porslinskulor till granen

När barnen var små så hade vi alltid plastkulor i granen, eftersom julgranen på den tiden var väldigt spännande. Men ju äldre barnen blivit så har vi bytt ut  fler och fler, och köpt några riktiga porslinskulor och glaskulor för varje år. De kostar  lite mer än men är mycket finare tycker jag. Dessa vita kulor med isglitter på hittade jag på rusta, annars brukar blomsterlandet har massor av olika fina som är svåra att motstå.

Vitt , silver och glas 

Julgranskulor

Även i år kommer julgranen att bli vit , glittrig med  en del glasprydnader.

julgranskulor

Vi är kvar här på öland men åker hemåt efter lunch, vi ska vara med på Lovas kalas först.  Idag har hon ju dagiskalas för sin vänner, och Nomi ville såklart också vara med. Nu ropar Daries att vi ska fortsätta att packa ner godispåsarna till fiskedammen – så jag måste kila.

Hej på ett litet tag.

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Tacopaj med krämig osttopping

Dagens lunch idag blev en grymt god tacopaj, väldigt smidigt att göra om man har färdig tacofärs över sedan dagen innan. Extra plus är att pajdegen inte behöver förgräddas, så det går så väldans fort att laga.

Tacopaj

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
dofta över cayennepeppar

 

tacopaj

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen.
Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

IMG_2209

Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering.

När pajen fått fin färg är den klar
Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad

IMG_2234

 

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och just nu vill jag tipsa om värsta söta kläderna  KLICKA HÄR

0
25 kommentarer

Gå-bort presenter

Stormen Sven kom verkligen och gjorde  entree igårkväll, och nu är det hur mycket snö som helst. Här är  nästan alla fönster är snötäckta efter att det yrt och stormat.  Hur är det hos er, har ni också fått någon snö ?  Vi ska snart köra till Öland för att lämna Lova, så vi hoppas att trafiken flyter på idag. Jag har förberett lite små presenter till lillasyster Daries , för  jag vet att hon gillar rocky road ( recept HÄR )  sen vet jag att hon gillar dessa mozartkulor.  Blev riktigt fint när man packat ner dem i de här små söta chokladaskar.

julgodis

Färgen på denna asken är ju helt underbar. Man blir glad bara av att titta på den.

mozartkulor

Hoppas ni får en fortsatt härlig fredag!

0
14 kommentarer

Chokladdoppade nougatbollar med smak av havssalt

Hej,

Kul att ni också gillar nya sajten, sen har jag sett att lite frågor har kommit in och jag ska försöka besvara så gott det går. När ni från mobilen är inne och letar efter maträtter så väljer ni kategorierna genom att trycka på de tre strecken upp till höger. Kollar ni på datorn, så hittar ni kategorierna under texten ”damernas”. Sökfunktinen är snart på plats, för att det ska bli lättare att hitta vad ni söker.  Bläddrar vidare i bloggen gör ni steg för steg längst ner på sidan ( gäller både mobilt och via datorn )  Ja, jag tror att de var de vanligaste frågorna just nu. Har ni fler frågor så hojta till 🙂

Nu över till mera Julgodis!! Lättaste sättet att variera dessa små bakverk är att att byta ut chokladsmakerna från det ursprungliga receptet. Jag bakar alltid med riktigt choklad, tycker inte att blockchoklad är gott- sen är utbudet så mycket roligare större bland mjölkchoklad och kvalitetschokladen. Dessa är ursprungligen mozartkulor, men jag bytte ut chokladen och toppade med en gnutta flingsalt. Lite lite salt framhäver och förhöjer chokladsmaken – det är därför man ofta har lite i smeten när man bakar kladdkaka eller brownies.

 Julgodis

Det här behöver du till cirka 30 st julgodis :

150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad  med smak av havssalt
En liten gnutta flingsalt

Gör dina nougatkulor så här :

Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempurerad )  i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan.Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll.  Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och strö över lite lite flingsalt,  och låt stelna på bakplåtspapper.

Förvaras bäst svalt, i burk med lock.

julgodis

0
10 kommentarer

Saffransbullar med vaniljfyllning

Godkväll i stugorna !

Hoppas er  torsdag har varit bra, trots stormen som pågår i vissa delar av landet.  Här har det först nu börjat blåsa lite grann, men hoppas att det drar förbi snart.Medan det bara är tråkigt väder ute så kan det vara extra roligt att baka något gott, så då kanske receptet på dessa saffransbullar kunde komma till nytta. ( Har ni inte saffran hemma så går det lika bra utan) Av detta receptet blir det riktigt mjuka och saftiga bullar med en hemkokt vaniljfyllning och bullarna som toppas med lite socker.

Bästa sockerbullsreceptet hittills! Hörrni, missa inte att följa mig på Instagram: @jennysmatblogg

vaniljbullar

Till dessa saffransbullar behöver du:

1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Vaniljkräm ( leilas recept ) :

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör

Gör dessa lussebullar så här :


Börja med vaniljfyllningen :  Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

IMG_9119

Spritsen köpte jag på IKEA, och jag tyckte den var helt okej. Munstyckena som följde med var i bra material, och inte i plast som en del sämre varianter kan vara.
Prisvärt, tycker jag.

saffransbullar

Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.

IMG_9126

Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.

Baka dem så snart ni får tid 🙂

Pssst…. för att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram :  @jennysmatblogg

1
38 kommentarer

Mariannetryfflar

Hejsan,

Sajten uppdaterades under dagen igår, därav var det lite oreda här med bilder/ recept  som försvann, som ni märkte.  Nu är det  på plats igen och vi fortsätter att uppdatera med lite mera julgodis nu inför andra advent.  Dessa mariannetryfflar ( mintgodis )  gjorde jag igårkväll, och de blev en riktig höjdare. Gjorde även favoriten lakritstryffel, och den MÅSTE ni bara göra om ni gillar lakrits.

 Mintiga  mariannetryfflar

IMG_9222-2

Det här behöver du till mariannetryfflarna  :

knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller

Garnering : florsocker

Så här gör du denna tryffel :
Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet.
Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.

Klart att servera.

IMG_9227

7
40 kommentarer

Kebabsås / pizzasås

IMG_1974

 

Det här behöver du för att göra kebabsås:

2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
5 msk fanta
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

0
8 kommentarer