Julbord på Stufvenäs

 

 Stufvenäs Gästgiveri

Jag som brukar vakna hungrig, kan inte påstå att jag var intresserad av frukost alls i morse. Fortfarande mätt sedan igår- då var vi i Söderåkra på Stufvenäs Gästgiveri och åt julbord.  Barnens farfar fyllde år och det firades med julmat i mängder. För mig var det första gången jag var här, och det var en trevlig gammaldags atmosfär, med tända ljus, sprakande brasor och fint uppdukat.

Tänk vad fint det måste vara här på vintern, med vitt och snö överallt. 

Stufenäs Julbord

Vi vart liiiite sena, så vi fick skynda oss in.

Stufenäs Gästgiveri

Citronsill, senapssill, löksill och så 17 stycken till, lax  skagenröra och så stekt strömming.

Stufvenäs

Kallskuret med blandannat julskinka, oxfile, älg, hjort och massa annat.

IMG_9471-002

Till det varma fanns köttbullar, korv, bruna bönor, rödkål, janssons, omelett, stekt fläsk,  revben och Melvin gick loss på kroppkakor ( som är hans favvo- mat ) och åt 9 stycken.

Julmat stufenäs

Och sist men inte minst – det ”Lilla” godisbordet fick ett litet besök.
Ris al la malta, chokladpudding, kanel-pannacotta, ostkaka , hemkokt julgodis och ost och kex.  OMG hur mkt gott som helst, men ögat vill mer än magen – så det var ingen som orkade äta så mycket.

Stufenäst gästgiveri julmat

Väldigt mycket gott och fint var det. Julbordet var gigantiskt med nästan 20 olika sorters sill, vilt, kallskuret och varmt.  Misstaget man gör är att man redan äter sig mätt på första tallriken  – när det sedan ska hämtas tre till är man inte jättehungrig.

Har ni varit eller har ni något julbord inbokat eller väntar ni till julafton ?

0
6 kommentarer

Recept Lövbiff

Ibland är det svårt att veta vad man ska hitta på med just lövbit.
Här gjorde vi en gryta som vi åt ostsmörgåsar till. Mycket gott!

lövbiff
Välj vilken crème fracihe du själv gillar bäst.

Till en grytan för 4 personer behöver du:
smör
1 hackad gul lök
600 gram lövbiff
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
4 dl vatten
1 burk med krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk sambal oelek alt. 1 msk chilisås
2 1/2 dl creme fraiche ( chili & tomat )
salt & peppar

Garnering: Riven ost

Gör så här:
Hetta upp en djup stekpanna eller kastrull med smör och fräs löken glansig.
Strimla lövbiffen och fräs den snabbt så den får färg och vänd ner tomatpuren och fräs runt. Häll över vattnet & krossade tomaten och låt lövbiffen sjuda på svag värmen i minst en timme ( tillsätt ev mer vatten om det sjuder bort. ) Vänd ner socker & sambal oelek och även crème fraiche.
Smaka av med salt & peppar.

0
Kommentera

Recept Knäck

Fjärde advent och vi väntar finbesök från Öland idag, min mormor och morfar ska komma hit och koka kroppkakor med oss.Det har vi sett framemot, och speciellt Thelma ser fram emot att lära sig allt om att rulla och koka kroppkakor med sin gammelmormor & g-morfar. Egentligen brukar vi ha vita kroppkakor till jul, men det blir de grova öländska kroppkakorna idag iallfall. för jag vet att jag får äta vita kroppkakor på juldagen som lillasyster ska ta med sig. Mums.

Iallafall , jag skrev ju bara ut fyra julgodis recept igår för det sista hade jag inte så råttom med – eftersom det var den tradiotionella knäcken och det har ni ju säkert redan så många bra recept på  🙂  Detta receptet är ju enkelt eftersom man tar 2 av allting, två deciliter och 2 msk, vi hoppade den hackade mandeln och gjorde bara en slät knäcksmet.

Knäck recept

Detta behöver du när du ska laga knäck : 
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
( hackad mandel )

Knäckformar + termometer

Så här kokar du knäck :

Mät upp sirap, socker, och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp till 122-123 grader, och ta bort från plattan. Rör ner smöret och fördela ut det i knäckformarna.
Förvaras svalt.

2
3 kommentarer

Tacopizza med tomat och jalapenos

Hembakad pizza är nog på min top- 10  lista av godaste  iallafall. Kan varieras hur mycket som helst, och jag tycker att det  är viktigt att pizzadegen blir riktigt tunn vid utbakandet, tycker inte om tjocka kanter. Och lägg ner lite extra tid på att krydda upp tomatsåsen. Då kan man bara inte misslyckas.

Tacopizza – med jalapenos och skivade körsbärstomater 

Pizza recept

Perfekt att göra denna pizza, efter man ätit tacos 🙂

Det här behöver du till pizzadegen och det blir två plåtar pizzor ( tunna ) 

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Vitlöksåsen : 2 1/2 dl creme fraiche , 1 msk chilisås , 1 pressad vitlök och salt och citronpeppar

Fyllning : Tomatsås, färdig tacofärs, jalapenos, och skivade tomater.

Andra fyllningsförslag :  mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile , tonfisk och lök

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

0
2 kommentarer

Årets julgran

Jag lovade ju att visa lite bilder från årets julgran.  I år var det Nomi , Melvin och hans vän Tess som pyntade granen med glitter och julgranskulor. Jag vet att många väntar tills dagen före julafton med att ta in granen, men så länge kan jag bara inte vänta. Jag vill ju hinna titta och tröttna lite på granen innan den ska åka ut igen.

Och vår gran blev vit, silver och även lite glas. 

Vit Julgran

IMG_9363

Två par ballerinaskor köpte jag förra året. Söta!
ballerinaskor

Stjärnor med stora glasdiamanter, köpte jag nog för tre år sedan.

Julgranspynt

Vackra julgranskulor

Tomten och lyktan brevid granen.

Vita lyktor

14 december idag . . . . . Bara tio dagar kvar till julafton. Nog dags att börja skriva listor över julmaten & Godis – så man slipper stressa så de sista dagarna.  I år blir vi hemma och Jonathans syskon och mamma& pappa kommer hit – och vi har bestämt oss för att ha lite knytis- så tacksamt att slippa stå och laga all mat. Mycket roligare också att hjälpas åt.

Firar ni hemma i år eller åker ni bort ?

0
7 kommentarer

Polkabräck med vit & mörk choklad

Busenkelt & GOTT julgodis. Precis som det ska vara!
Missa inte att följa mig på instagram också för mer jultips: @jennysmatblogg

Detta är ett julgodis som du faktiskt hinner med att göra , trots att du tror att du inte har tid. Smälter du chokladen i micron så tar det inte mer än tio minuter att göra dessa polkabräck.

Du behöver till detta julgodis:

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck:

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

FLER ENKLA JULGODIS RECEPT FINNS HÄR

1
3 kommentarer

Helgbuketten

Fredagskväll och nu är helgen här för de flesta, och hos oss blir det för en gångsskull en traditionell tacomiddag. Blir det tacos menyn för dig också  ? På köksbordet står dessa fina blomster,  det var en ”välkommen hit”-bukett av damernas värld för lite sedan. Och underbar julbukett- som fortfarande står så här fin ( bilden är tagen tidigare ) Och har lite tur så står den över hela helgen- ljuvlig färgklick.

Väldigt stor bukett- så det var svårt att få plats med både adventsljusstake och blommor på samma bild.

Blommor

Årets adventsljusstake kommer från blomsterlandet och siffrorna köpte vi på IKEA. 

Nu ropar Jonathan på mig, dags att börja skiva upp alla grönsaker till middagen.
Hej på ett tag….. och riktigt trevlig fredag

0
3 kommentarer

Juliga köttbullar

Godmorgon och välkommen fredag! 

Idag ringde klockan mitt i natten känns det som ( 05.45 ) vi skulle upp tidigt för att se på Nomis luciatåg på förskolan. Och de var så väldigt duktiga, och sjöng  högt och tydligt, sen efter det fina luciatåget bjöds det på lussefika med pepparkakor och lussebullar. Ja, en riktigt fin start på denna Lucia. Såg att jag fått frågor om julköttbullarna vi hade när vi gjorde vårat lilla julbord här hemma.  Och man kan göra köttbullar både utan ströbrödsblandnigen eller med – nu gjorde vi med ströbröd – och då blir köttbullarna lite mindre kompakta. För att få fram den juliga smaken på dem har vi alltid i lite nymalen kryddpeppar, en krydda jag bara använder till köttbullar, inlagd sill och kroppkakor. Gott och lite mer smak på köttbullarna.

godaste julrecepten

När jag gör julköttbullar så tycker jag att det är smidigast att göra i ugnen, då slipper man matos och att det stänker. När jag ska göra sås till köttbullarna så tycker jag att det är smidigast att göra dem i stekpannan, så man gör skyn på dem.

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

På söndag har vi bokat julbord – gissa om jag ser fram emot det 🙂
Julmat bästa recepten

1
7 kommentarer

Smakrik köttgryta med svamp

Kikar förbi för att uppdatera med ett litet middagsrecept * kors i taket * inget julrecept 😉  Detta är en väldigt smidig och smakrik köttgryta med champinjoner – fungerar som LCHF om man bara byter ut riset. Pssst… ni har väl inte missat att sök-funktionen är tillbaka. Mobilt via de tre strecken upp till höger och via datorn ser ni sökrutan under min bild.

Krämig gryta med svamp och balsamico.

köttgryta

Det här behöver du : 
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk  sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små krispiga champinjoner

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Vänd ner en burk med champinjoner. Låt sjuda upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

Servera med ris , potatis eller pasta och gärna en grönsallad.

0
12 kommentarer

Snabb & god fisksoppa

Denna soppan är lika god till vardags som till fest. Så enkelt & grymt god.
Får alltid frågor efter receptet när jag bjuder på denna. En middag / förrätt som tar max 20 minuter att laga.

Här kommer recept på en urgod fisksoppa.

IMG_2007 (1)

Du behöver till 2 stora portioner / 6 förrätter :
olivolja
1 finhackad lök
2 rivna morötter
1 msk tomatpure
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
200 gram mjukost (te.x skagenost eller räkost)
20 gram finhackad färsk dill
300 gram tärnad lax & torsk ( går att köpa färdigt i frysdisken)
salt + cayennepeppar

IMG_1982

Gör så här: 
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Mät ner tomatpuren och rör om. Tillsätt vatten, vispgrädde, fond, mjukost och låt sjuda upp. Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter)
Smaka av med salt och lite cayennepeppar och servera.

Toppa gärna med en klick crème fraîche eller aioli.

Så gott

4
10 kommentarer