Tacopizza med tomat och jalapenos

Hembakad pizza är nog på min top- 10  lista av godaste  iallafall. Kan varieras hur mycket som helst, och jag tycker att det  är viktigt att pizzadegen blir riktigt tunn vid utbakandet, tycker inte om tjocka kanter. Och lägg ner lite extra tid på att krydda upp tomatsåsen. Då kan man bara inte misslyckas.

Tacopizza – med jalapenos och skivade körsbärstomater 

Pizza recept

Perfekt att göra denna pizza, efter man ätit tacos 🙂

Det här behöver du till pizzadegen och det blir två plåtar pizzor ( tunna ) 

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Vitlöksåsen : 2 1/2 dl creme fraiche , 1 msk chilisås , 1 pressad vitlök och salt och citronpeppar

Fyllning : Tomatsås, färdig tacofärs, jalapenos, och skivade tomater.

Andra fyllningsförslag :  mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile , tonfisk och lök

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

0
2 kommentarer

Årets julgran

Jag lovade ju att visa lite bilder från årets julgran.  I år var det Nomi , Melvin och hans vän Tess som pyntade granen med glitter och julgranskulor. Jag vet att många väntar tills dagen före julafton med att ta in granen, men så länge kan jag bara inte vänta. Jag vill ju hinna titta och tröttna lite på granen innan den ska åka ut igen.

Och vår gran blev vit, silver och även lite glas. 

Vit Julgran

IMG_9363

Två par ballerinaskor köpte jag förra året. Söta!
ballerinaskor

Stjärnor med stora glasdiamanter, köpte jag nog för tre år sedan.

Julgranspynt

Vackra julgranskulor

Tomten och lyktan brevid granen.

Vita lyktor

14 december idag . . . . . Bara tio dagar kvar till julafton. Nog dags att börja skriva listor över julmaten & Godis – så man slipper stressa så de sista dagarna.  I år blir vi hemma och Jonathans syskon och mamma& pappa kommer hit – och vi har bestämt oss för att ha lite knytis- så tacksamt att slippa stå och laga all mat. Mycket roligare också att hjälpas åt.

Firar ni hemma i år eller åker ni bort ?

0
7 kommentarer

Polkabräck med vit & mörk choklad

Busenkelt & GOTT julgodis. Precis som det ska vara!
Missa inte att följa mig på instagram också för mer jultips: @jennysmatblogg

Detta är ett julgodis som du faktiskt hinner med att göra , trots att du tror att du inte har tid. Smälter du chokladen i micron så tar det inte mer än tio minuter att göra dessa polkabräck.

Du behöver till detta julgodis:

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck:

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

FLER ENKLA JULGODIS RECEPT FINNS HÄR

1
3 kommentarer

Helgbuketten

Fredagskväll och nu är helgen här för de flesta, och hos oss blir det för en gångsskull en traditionell tacomiddag. Blir det tacos menyn för dig också  ? På köksbordet står dessa fina blomster,  det var en ”välkommen hit”-bukett av damernas värld för lite sedan. Och underbar julbukett- som fortfarande står så här fin ( bilden är tagen tidigare ) Och har lite tur så står den över hela helgen- ljuvlig färgklick.

Väldigt stor bukett- så det var svårt att få plats med både adventsljusstake och blommor på samma bild.

Blommor

Årets adventsljusstake kommer från blomsterlandet och siffrorna köpte vi på IKEA. 

Nu ropar Jonathan på mig, dags att börja skiva upp alla grönsaker till middagen.
Hej på ett tag….. och riktigt trevlig fredag

0
3 kommentarer

Juliga köttbullar

Godmorgon och välkommen fredag! 

Idag ringde klockan mitt i natten känns det som ( 05.45 ) vi skulle upp tidigt för att se på Nomis luciatåg på förskolan. Och de var så väldigt duktiga, och sjöng  högt och tydligt, sen efter det fina luciatåget bjöds det på lussefika med pepparkakor och lussebullar. Ja, en riktigt fin start på denna Lucia. Såg att jag fått frågor om julköttbullarna vi hade när vi gjorde vårat lilla julbord här hemma.  Och man kan göra köttbullar både utan ströbrödsblandnigen eller med – nu gjorde vi med ströbröd – och då blir köttbullarna lite mindre kompakta. För att få fram den juliga smaken på dem har vi alltid i lite nymalen kryddpeppar, en krydda jag bara använder till köttbullar, inlagd sill och kroppkakor. Gott och lite mer smak på köttbullarna.

godaste julrecepten

När jag gör julköttbullar så tycker jag att det är smidigast att göra i ugnen, då slipper man matos och att det stänker. När jag ska göra sås till köttbullarna så tycker jag att det är smidigast att göra dem i stekpannan, så man gör skyn på dem.

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

På söndag har vi bokat julbord – gissa om jag ser fram emot det 🙂
Julmat bästa recepten

1
7 kommentarer

Smakrik köttgryta med svamp

Kikar förbi för att uppdatera med ett litet middagsrecept * kors i taket * inget julrecept 😉  Detta är en väldigt smidig och smakrik köttgryta med champinjoner – fungerar som LCHF om man bara byter ut riset. Pssst… ni har väl inte missat att sök-funktionen är tillbaka. Mobilt via de tre strecken upp till höger och via datorn ser ni sökrutan under min bild.

Krämig gryta med svamp och balsamico.

köttgryta

Det här behöver du : 
700 gram fläskfile / ytterfile
1 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1 msk balsamico
1 msk oxfond
1 vitlöksklyfta
1/2 msk  sambal oelek
200 gram philadelphia
5 dl creme fraiche
1 burk med små krispiga champinjoner

Så här gör du :
Putsa filen, skär upp den i lagom stora bitar , och stek upp den i smör.
Rör ner tomatpure, soya, oxfond, balsamico, sambal oelek, philadelphiaost, creme fraiche och pressa ner vitlöken. Vänd ner en burk med champinjoner. Låt sjuda upp på svag värme och smaka ev. av med lite salt och peppar.

Servera med ris , potatis eller pasta och gärna en grönsallad.

0
12 kommentarer

Snabb & god fisksoppa

Denna soppan är lika god till vardags som till fest. Så enkelt & grymt god.
Får alltid frågor efter receptet när jag bjuder på denna. En middag / förrätt som tar max 20 minuter att laga.

Här kommer recept på en urgod fisksoppa.

IMG_2007 (1)

Du behöver till 2 stora portioner / 6 förrätter :
olivolja
1 finhackad lök
2 rivna morötter
1 msk tomatpure
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk hummerfond
200 gram mjukost (te.x skagenost eller räkost)
20 gram finhackad färsk dill
300 gram tärnad lax & torsk ( går att köpa färdigt i frysdisken)
salt + cayennepeppar

IMG_1982

Gör så här: 
Fräs lök & morötter mjukt i olivolja. Mät ner tomatpuren och rör om. Tillsätt vatten, vispgrädde, fond, mjukost och låt sjuda upp. Vänd ner fisktärningarna tillsammans med finhackad dill och låt sjuda tills fisken är klar ( cirka 10-12 minuter)
Smaka av med salt och lite cayennepeppar och servera.

Toppa gärna med en klick crème fraîche eller aioli.

Så gott

4
10 kommentarer

Julgodisutmaning : Banan-och chokladfudge

 

 Gooodmorgon .
Det är  roligt att höra att ni gillar nya sidan, men tar det alltid en liten stund att lära sig hur allt fungerar när det är nytt. Alla recept hittar ni bland kategorier – under texten Damernas. Eller via mobilen så trycker ni på de 3 strecken till höger, där hittar ni ännu fler julgodis recept. Och bloggens facebooksida hittar ni HÄR & vill ni följa med på instagram så hittar ni mig där : @jennysmatblogg .

Men nu är det ju så att det redan är onsdag , så nu var det åter igen dags för bloggutmaning denna gången tema julgodis.  Lindakryddburken har kokat riktigt fina daimbitar , och jag valde att koka en fudge på två olika smaker : Banan- och choklad.

bananfudge

Det här behöver du till chokladfudge : 

3 dl vidpgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
50 gram smör
1 msk glukos
100 gram valfri mörkchoklad

Detta behöver du till bananfudge: 

10- 12 stycken skumbananer
2 dl socker
1 dl grädde
50 smör
150 gram vitchoklad

Gör så här :

Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.  Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.

Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar.

fudge recept

Förra veckan gjorde Linda en smarrig oreo-fudge , och veckans julgottisbidrag blev jättefina daim.  Och har ni inte gjort egen  tidigare- gör det – så mycket godare än den man köper färdiga. Lindas recept hittar ni på hennes fina blogg HÄR eller på kryddburken.se

daim_kryddburken

Kaffe och snart frukost var  det här! Hoppas ni får en fortsatt riktigt fin dag!

0
18 kommentarer

Kladdkaka med smak av kardemumma

Snö, härlig julmusik och tindrande stjärnor- adventstiden är den bästa ! Och idag har jag och barnen pyntat granen, det blev en kungsgran- för att slippa allt barr överallt. Och  nu tar jag en paus i packandet, jag och Nomi ska åka öland imorgon.  En kaffepaus för att uppdatera bloggen med de här goa receptet på kladdkaka. Gillar ni kardemumma så är detta ett måste att pröva. Extra plus för att det doftar helt galet gott när man gräddar den.

Jag tycker att det är bästa (grund)- recetet på kladdkaka, sedan kan man byta ut kryddor eller ha valfri topping. 

kladdig kladdkaka

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 tsk krossade kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

 Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat.

kladdkaka kardemumma

Imorgon förmiddag åker jag och Nomi mot öland och ska hälsa på min gamla vän Susanne och hennes familj. Susanne och jag lärde känna varandra när vi började på lekis, och hon är en av mina äldsta vänner. Och vi har ju alltid hur-mycket-som-helst att prata om, så jag hoppas tiden räcker till ! Jag tänkte jag skulle ta med med mig lite av allt  julgodis vi bakat och bjuda på – vi har ju lite granna i kylen efter allt bakande. Och på tal om julgodis så får ni inte missa  morgondagens inlägg- då blir det ännu mer julgodisrecept.

0
4 kommentarer

Musli med smak av kardemumma

Många musli recept har det hunnit bli under åren, funderar på att skapa en egen kategori för dem så man lättare hittar dem i fortsättningen. Förra gången gjorde vi pepparkaksmusli, och den tog slut riktigt  snabbt. Nu provade jag en annan julig variant med smak av kardemumma, denna måste nu bara pröva. Nomnom vad god den blev.

musli recept

Det här behöver du : 

150 gram pumpakärnor
3 dl havregryn
1 dl linfrön
1/2 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor
100 gram hasselnötter
50 gram osaltade cashewnötter

1/2 dl neutral olja
1 dl vatten
3/4 dl  honung
1 msk sirap
1 msk kardemumma

Gör så här :
ställ ugnen på 200-225 grader
Blanda alla frön, kärnor , nötter och kokosflinger i en skål.
Blanda ihop vätskan med krydda och rör ner i bunken. Mer eller mindre kardemumma efter smak och tycke.  Blanda väl och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen och rör om då och då. Ha koll hela tiden så att inte muslin bränns. När den har rostats i cirka 15- 18 minuter så är den färdig.

Häll upp i en glasskål med lock och förvara torrt.

2
3 kommentarer