Skorpor med smak av pepparkaka

 När vi julhandlade sist så sprang vi på pepparkaksdoftande skorpor på mataffären, jag tvungen att köpa hem och prova.  Jättegott att sitta och doppa i kaffet- och lika vackert att hälla upp i en glasburk för att sedan bjuda på nu till jul. Måste hitta ett bra recept på dessa till nästa år, för de vill jag prova att baka.  Har ni ett bra recept så får ni gärna hojta till.

Julpynt bilder

Brevis tändsticksasken ser ni en liten del av Nomis söta julängel hon gjort på förskolan.

Vitt julpynt

Nu ska julskinkan snart in i ugnen och vi ska plocka fram lite julgodis och kolla in bingolotto som börjar alldels snart.
Ska ni också spela kanske?

0
1 kommentar

Alfons Åberg kakor

Att fylla stora glasburkar med kakor tycker jag ser väldigt hemtrevligt. Hembakat är ju att fördra, men hinner man inte så funkar det lika bra med köpekakor.  Dessa syltkakor kallar vi  för Alfons Åberg-kakor, kommer ni ihåg det avsnittet där Alfons är hos sin farmor eller mormor och hittar kakburken med syltkakor- och äter upp allihopa ?  Hi hi … så därför har vi döpt dem till Alfonskakor, och även här hemma så verkar kakorna minska snabbt i mängd.

IMG_0423

Hade vi fått lite snö så hade det ju blivit ännu mer julkänsla, nu är det ju nästan grönt utanför fönstret istället.

syltkakor

Nu är köttbullesmeten färdig, och jag & Jonathan ska ställa oss rulla köttbullar, det ska ju räcka både imorgon och på juldan.
Hur har ni det själva idag? Är ni färdiga med all julmat eller står ni också just nu och lagar den sista  maten ?

0
3 kommentarer

23 december

23 december och dan före julafton – och idag vart jag plötsligt ett helt år äldre.  Det var ju så trevligt igår, mormor & morfar ville komma hit och koka kroppkakor med oss, och stannade tills idag för de ville vara med och sjunga för mig.  Känner mig riktigt bortskämd då  jag väcktes med kaffebricka,  fina sången och paket. När jag var yngre så tyckte jag såklart inte att det var roligt att fylla år dagen innan julafton, men nu tycker jag att det är en perfekt dag. Sen ikväll ska vi  spela bingolotto, medan vi griljerar julskinkan och fixar det sista med julmaten- Bingolotto har vi haft som tradition alltid – även om vi aldrig vinner någonting 😉

Tillbaka till kroppkakorna som vi kokade igår,de  blev så himla goda !  Ju fler kockor dessto bättre soppa : mormor, morfar, Jonathan och Thelma skalar potatisen.

Kroppkakor

Den råa potatisen ska finrivas, och sedan kramas ur på det mesta av vattnet.
man blir förvånad över hur mkt vatten det faktiskt finns i potatis.

Kroppkakor recept

Så här ska det se ut när vattnet är urkramat –  använd en sådan här hålduk, eller liknande.

Recept kroppkakor

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )
Cirka 1 1/2 msk grovsalt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och lite  mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt. Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra. Sen kan du börja rulla kroppkakorna och fylla dem med fläsket och baka ihop dem till bollar.

Alla ville vara med och rulla kroppkakor, och Nomis blev så söta – eftersom hon inte kunde göra så stora, så blev det små mini kroppkakor.

IMG_0348

Alla vill vara med och kolla och lära sig hur man rullar kroppkakor.

IMG_0341-001
Lägg ner dem i det sjudande salta vattnet och låt dem sjuda på svag värme i cirka en timme.

Kroppkakor

Servera kroppkakorna med lingonsylt, grädde och skirat smör.

IMG_0375

Vi dubblade grundreceptet och fick ut cirka 60 kroppkakor, och oj vad vi åt.  Jacob ”vann nästan” med sina sju kroppkakor,
innan Jonathan bestämde sig för att äta sin 8:e.

IMG_0390-002

0
10 kommentarer

Nytt måste på julgottisbordet : Saltlakritskola

Missa inte att följa mig även på instagram  @jennysmatblogg

Lakritskola / saltlakritskola

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör

Bra att ha : kökstermometer

Gör din saltlakritskola så här :
L
ägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.

1
24 kommentarer

Wienernougat med mjölkchoklad

Ni kan göra wienernougat med vilken choklad ni vill, förra året gjorde vi med mörk choklad också jättegott. I år ville barnen att vi skulle göra med mjölkchoklad så det fick det bli.

Recept på Wienernougat

Det här behöver du för att göra wienernougat :
200 gram nougat (odense t.ex )
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel

Gör din wienernougat så här:

Lägg din flagade mandel i en torr stekpanna tills den får lite färg. Håll koll så att den inte blir bränd.  Fördela ner nougaten i en bunke över ett vattenbad och låt smälta, bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Vänd ner mandeln och vänd om försiktigt tills allt blandat sig. Häll sedan upp i en liten bakplåtsklädd form cirka 15*15 eller liknande. Låt svalna innan du skär upp lagom stora bitar. Ett måste till julgotte-bordet.

2
9 kommentarer

Recept på Nutellafudge

Nutellfudge 

Recept nutellafudge

Det här behöver du till din nutellafudge :
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör din nutellafudge så här:

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och rör till sist ner den nutellan i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Känner du att smeten blir gryning – sätt på lite värme på plattan igen och rör tills den blivit blank.  Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm.
Skär upp i lagom stora bitar när fudgen svalnat. Låt gärna den stå över natten
Försvinnande goda.

Letar ni tips på mer julgodis? Följ mig då gärna på både Facebook och instagram: @jennysmatblogg

3
25 kommentarer

Recept trillingnöt

 

Idag kommer bloggen uppdateras massor med alla julgodis recept – så glöm inte att titta in då och då 🙂 Först ut denna trillingnöt, min egna favorit i Aladdin-asken.

Trillingnöt

Vill du ha dem lite mindre söta , välj en mörkare choklad. 

Dessa trillingnötter gör du enkelt med : 

200 gram mjölkchoklad
100 gram hasselnötskärnor

Gör så här :
Rosta nötterna på 225 grader i tio minuter, gnugga av överflödigt skal. Smält chokladen över ett vattenbad, eller i micron. Jag brukar använda en kopp/mugg för att chokladhöjden ska bli högre. Vänd ner hela påsen med hasselnötskärnor i chokladen och vänd om lite med en sked så att alla får choklad på sig. Fånga upp dem tre och tre , låt lite av överskottschokladen rinna av och lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna.  Chokladen som blir över kan du med hjälp av en gaffel eller sked ringla över godisbitarna. Gott gott !

För mer mat- & bakinspiration följ mig via facebook HÄR
Eller instagram @jennysmatblogg

1
23 kommentarer

Fem olika sorters julgodis

Ikväll har jag och barnen eller snarare barnet kokat julgodis. Alla hade varit med och bestämt vad som skulle finnas på godisbordet till julafton, sen försvann liksom alla när det var dags att börja laga allt.  Jacob var på rummet och spelade tv- spel, Thelma åkte hem med en kompis – och de ska bli hämtade sen ikväll för att sova här, Melvin har också kompis här till imorgon men de ville kolla på film istället.  Så kvar blev jag och Nomi – och hon tyckte iallafall att det var jätteroligt, vi har hamrat karameller, kokat kolor , och gjort en jättegod fudge. Och är man med och hjälper till så får man ju provsmaka allt godis också – en väldig fördel tyckte både jag och Nomi 🙂

Jag har inga bilder än, men ska  uppdatera alla nya julrecept under morgondagen , så att ni ev. också hinner prova dem till julafton.  Jag hann ta några bilder på hallen idag,  jag vill ha det ganska tomt i hallen – för att det är lättare att håll ordning då. Men en liten grön ” granväxt” fick bli julpyntet där.

Vit inredning

Tyckte denna vita krukan var supersöt, så den kommer jag plantera någon annan mer lättskött växt i sen.  Och dessa batteridrivna ljus är toppen – verkligen jättebra. De ser  verklighetstrogna ut och det är först man tittar ner i dem som man inser att de inte brinner på riktigt, de är  vitare i egentligen än vad som syns på bilden här. ( Gick inte att få något bra ljus = typiskt denna årstiden med så få soltimmar  )

vitt inredning

Om någon undrar så kommer speglen från Ikea – och ljusstakarna från Ullared.

Julpynt

Det mesta av vårat julpynt är vitt  och även de flesta tomtarna – men dessa två färgglada  gillar jag, tycker de  är så söta.
Röda och gråa.

julpynt

Jultomtar

Nu ska vi sätta oss ner med chipsskålarna och ostbollarna framför Smurfarna. Sedan ska jag och Jonathan leta fram en ny serie att följa nu när vi sett alla ”sons of Anarchy”
Riktigt fin fredagskväll till er också

På återseende !

0
4 kommentarer

Kvällens middag åkte precis in i ugnen

Happy Friday !

Hoppas ni vaknat upp till bästa fredagen, och snart är helgen här och även jullovet. Här sitter jag framför datorn med en kopp kaffe, tända ljus och så julmusik som surrar i bakgrunden, jag gillar verkligen att Mix Megapol spelar jullåtar hela december månad. Dagens middag skjutsade jag precis in i ugnen  och den  är färdig om 7-8 timmar.  Provade en ny barbeque sås denna gången  – lite roligt att prova nya varje gång man lagar Pulled Pork.  Detta kan ju serveras på massa olika sätt, med kokt potatis, potatismos, potatisgratäng,  i tortillabröd, som tacos, i källarfranska eller kanske hamburgebröd.

Vilka tillbehör gillar ni bäst till pulled pork  ?

Pulled Pork

För er som missat detta recept så kommer det här igen:

Det här behöver du :

1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet. Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och mört kött.

Och så här kommer de se  ut när man delat köttet med gafflarna

pulled pork

Det är helt galet gott – och en smidig maträtt att laga om man blir många. Minimalt med jobb och smakar mycket och är så mört att det trillar isär så fort du sätter gafflen i det färdiga köttet.

Har du inte provat än – gör det! 🙂

0
7 kommentarer

Godaste såsen

Denna såsen brukar alltid få högsta betyg både av barnen och gästerna när vi lagar denna. Funkar lika bra till fläskfile, kyckling som till nötkött. Att ha liite lite sött i såsen lyftar fram smakerna, i detta fallet lite gele, prova!  Det blir supergott.

Brunsås recept

Det här behöver du :
1 fläskytterfile el. fläskfile
2 dl grädde
2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost
1 msk soya kinesisk
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgele
salt och peppar
+ lite rosepeppar

Ris och en sallad

Gör så här :
Skär filen i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vätten, fond, soya och låt puttra upp. Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och gelé,  lägg ner köttet igen och låt sjuda upp tillsammans.

Servera sedan med ris eller potatis  och en krispig grönsallad

11
4 kommentarer