FÖRSLAG TILL NYÅRMENYN

Här kommer ett till litet förslag till nyårsmiddagen,

Räkcocktail

IMG_3917

Serveras i mindre glas, typ snapglas.

Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar

Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill

Gör så här: 
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.

* * * * * * * * * *

Italiensk Lax

Lax recept

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök.  Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen  från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

lax recept

Till efterrätt: Smördegsinbakad banan med nutella

Till 4 portioner behöver du: 
4 smördegsplattor
1 banan
1/2 dl nutella

Garnering: florsocker

Gör så här:
Kavla ut smördegen något. Skär banan på längden i fyra delar. Bred över rumsvarm nutella. Vik smördegen på längden, och tryck ihop kanterna med gaffel. Pensla med vatten och skjuts in i ugnen i 10 minuter på 225 grader, tills de blir perfekt gyllene. Pudra över rikligt med florsocker och servera genast.
Gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Mmmm…

6
Kommentera

FÖRSLAG TILL NYÅRSAFTON

Julafton närmar sig med stormsteg, men ni är också många som letar tips inför nyår.
Så här kommer ett litet förslag. Tänkte uppdatera fler menyförslag under dagen, så håll utkik.

Råraka med löjrom


Till 4 rårakor:
4 medelstora potatisar
smör
salt & peppar
.

Gör så här: 
Riv potatisen på grövsta sidan på rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med smör och ta potatisrivet och tryck ut till cirklar i stekpannan.
Fräs dem i 4 minuter på varsin sida, eller tills de fått vacker färg.
Toppa med creme fraiche, löjrom , hackad rödlök och en dillkvist.

* * * * * * * * * * *

En härlig plankstek med oxfilé ( Kan bytas mo fläskfilé också )

.

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

* * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
vispad grädde
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas (Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering fördela ut en klick grädde och den hackade daimen och fördela över serveringsglasen.




.

6
1 kommentar

EN HELG I JÖNKÖPING


Hej där,
Då kickar vi i gång julveckan…. Bara 4 dagar kvar till julafton …woop woop. I veckan ska det rullas köttbullar, läggas in sill och glaseras revbensspjäll, mums. Hoppas ni får en härlig start på veckan utanför mycket stress.

Sen har ju en väldigt trevlig helg har passerat, med både jobb och nöjen.
Jag har inte varit i Jönköping så många gånger, men de har verkligen en trevligt utbud av restauranger. Och jisses vad vi har ätit gott i helgen, vilket ni säkert även sett på Instagram. Och avslutade allt detta gott med en fantastisk brunch på söndagen. Kolla in dessa bilder så förstår ni.


Hur gott?


Önskar er en riktigt fin måndagskväll,
Och på återseende snart igen.

11
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här lite tips inför veckan.
Hoppas på att hinna med att uppdatera lite nyårstips under morgondagen.

Måndag :  Krämig veggiesås
Tisdag: Torsk i currysås med riskompott
Onsdag: Kycklinggratäng med bacon
Torsdag:  Italiensk lax
Fredag: JULAFTON


Ifall ni vill ha lite extra middagstips så lägger jag in en extra rätt här.

img_4469-001

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar. Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens*

* * * * * * * *  *

Något gott till kaffet: Hemmagjorda bounty

IMG_9853

Det här behöver du till 14-15 bitar
3- 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker

Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor

Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten ( smeten är kladdig ) och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.

IMG_9855
3
Kommentera
ANNONSLÄNK FÖR BAGAREN & KOCKEN

PASTA AGLIO E OLIO

En favorit att göra när man vill laga något enkelt och gott.

Till 4 portioner
spagetti
 1 dl olivolja 
4 st vitlöksklyftor 
1/2 tsk chiliflakes
1 kruka finhackad bladpersilja
salt

Till garnering
: parmesan

Det vackra porslinet köpte jag här

Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Spara lite av pastavattnet. Skiva vitlöken tunt, och chilin,  och finhacka bladen på basilikan. Hetta upp stekpannan med olivoljan och fräs, vitlöken och chiliflaksen och låt fräsa. Rör om och vänd ner pastan, och några msk av pastavattnet samt persilja.
Vänd om ordentligt och servera.
Riv över parmesan om så önskas.

9
1 kommentar

TORSDAGSTANKAR


Hej där godingar,

Hoppas allt är finemang med er denna soliga torsdag. Melvin är hemma extra hos mig denna veckan, och är ledig från skolan idag så vi ska snart ta och förbereda lite lunch. Så mysigt att hänga lite själva, då hinner man prata utan att bli avbrutna.
I går var det biobesök som gällde, och jag hade på något vis lyckats att boka en annan bio på hemsidan, så det tog en 10 minuter innan vi förstod att detta var ju minsann inte filmen vi bestämt att se….. Hahaha. . . Men jag sprang ner till biopersonalen så de kunde lösa så vi hamnade på rätt film. Som ”by the way” var kass, det var en någon sådan där typisk skräckfilm. Man vet vad som kommer hända, men man blir ändå livrädd av alla ljud och plötsliga rörelser sedan slutade den olycklig. Men men…. mysigt att få komma ut och se lite folk och smaska på smöriga popcorn.


Något annan som är mysigt att göra nu denna årstiden är ju att gå ut och fika.
Älskar att prova nya fik och nya bakverk. Bilden är från när jag var i Stockholm sist tog in en hel kakbuffe- och huuuur söta är inte de små mini-dammsugarna?

Ha bästa torsdagen så hörs vi snart.

17
Kommentera

DRÖMMEN OM SVALBARD

.


Med vintern och kylan så kom corona och fler restriktioner tillbaka igen. Inte för att viruset har försvunnit sedan det kom, men det kändes ju bra mycket mer hoppfullt i somras. Två inbokade jobbresor blev avbokade de senaste månaderna, och nej det är inte synd om mig. Det gäller ju alla nu, vi får anpassa jobb och vår fritid efter läget i världen.
Det är ju bara att gilla läget och göra vad man kan för att återigen bromsa spridningen. Så vi fortsätter hålla avstånd, tvätta händer och väntar på nästa vaccination. Snart måste det ju vara över på riktigt ❤️️

Men drömma får man, och jag drömmer på som bara den! Tänk er en kryssning till Svalbard…. Har drömt om det så länge jag kan minnas.

Bild lånad av Sveriges Radio

Vart drömmer du om att resa ?
14
7 kommentarer

15 DECEMBER

.

Hej på er,
Nu har redan halva månaden susat förbi och om bara 9 dagar är det julafton.
I år kommer barn och barnbarn hem och firar jul, så hiiiiimla mysigt! Vi har även bjudit in Aarons farfar & mormor & morfar att hänga med oss en sväng. Vem vill missa Aarons förstaste julafton liksom ?
Känner att vi har hunnit få upp en ordentlig julstämning trots att tiden går så fort. Vi har julbakat, julpyntat & fått in granen. Drömmen vore ju såklart att det blir snö på julafton ser framför mig att tomten pulsar genom stora snödrivor med sin säck på ryggen och sin lykta för att hitta vägen.


Nomis & Thelmas gulliga pepparkakshus som de pyntade förra veckan.
Än så läge har Charlie inte brytt sig om det, men förra året så hade hon lyckats äta upp halva pepparkakshuset en tidig morgon när alla låg och sov. Troligtvis var det kanske inte så gott som det såg ut 😉

Nu ska jag sätta mig och redigera bilder till ett kommande samarbete.
Vi hörs snart igen.

6
1 kommentar

MEN SNÄLLA NÅGON SÅ GOTT

Hej där,
I Kalmar har vi haft jättehärligt väder i dag, så jag bestämde mig för att vara ute och laga lunchen. Mat är både roligare att laga utomhus och godare att äta. Inte sant.
Så i dag blev det lyxigare lunch en vanligt. Provade min nya pizzaugn som jag varit nyfiken på hela veckan. Tänkte först att den skulle ta en evighet att montera ihop, men det var så enkelt att jag ångrar nu att jag inte hade öppnat förpackningen mycket tidigare.

Och hur blev pizzan? Jo helt ärligt den godaste jag ätit. Ska bara öva på att göra dem snyggare tills nästa gång 😉



Här hade jag på mozzarella, både riven och en skivad boll.
Parmaskinka ( blir så god sälta på det )körsbärstomater och när den kom ut ur ugnen ( tog 1 minut att grädda )
så toppade jag med ruccola.

Så god att den smälte i munnen. Jag kommer ha en rabattkod till er i slutet av veckan, så är ni intresserade får ni hålla utkik på min Instagram.

Men nu dags att fortsätta med dagens pappersarbete,
På återseende

13
3 kommentarer

LUCIA

.

Glad Lucia på er där ute,


Nomi och jag ställde klockan i vanlig ordning för att tassa upp och kika på Julkalendern.
Sedan skjutsade jag in henne till skolan, i vanliga fall tar hon bussen men jag tänkte ändå passa på att handla lite innan det blev för mycket folk i butikerna. Men nu är jag hemma igen, ombytt till julpyjmasen och gnolar med till julmusiken som går på repeat här hemma.
Något som också ger en härlig julstämning är ju dofter. Och jag har alltid en sådan här goding ståendes på spisen runt juletiderna. Doftar magiskt.

I min julgryta har jag:
Vatten
Glöggkryddor ( finns i kryddhyllan )
Nejlikor
Kanelstång
1 skivad apelsin

Låt den stå och sjuda på svag värme, och dunstar vattnet bort fyller du bara på den igen.



9
Kommentera