Nyårsmeny

Vi ska fira nyår med min syster och Tobbe + Tobbes bror &  tjej, och då har vi gjort så att vi delat upp varje rätt. Tobbes bror och tjej står med förrätten, Daries & Tobbe med varmrätte och vi står med efterrätten. Har inte bestämt helt säkert på vad vi ska laga för något, men det är ju roligt att prova nya recept man inte gjort tidigare.

Nu till mitt sista förslaget på nyårsmeny,  massa fler förslag hittar ni bland de olika kategorierna.

 Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar

Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i. 

Det här behöver du :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning : 
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.

Riktigt gott ! Och vill man inte ha det som förrätt passar de lika bra som mingelmat, eller varför inte till buffeebordet.

Varmrätt : Kyckling  ”Cordon Blue” med rosepepparsås  

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

 

Rosepepparsås : 

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör såsen här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare. Dekorera med rosepeppar.

Gör cordon blue  så här: 
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar.
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.

IMG_0754

Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig. Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet. Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.

 Servera middagen med en krispig sallad.

Efterrätt : Koladröm med färska bär

 

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdigkokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

 

0
5 kommentarer

Nyårsmeny

Hej igen,

Vi funderade först på att åka in till stan idag för att kolla i butiker, men detta med alla köer och alla som ska handla nu på rean fick oss att ångra oss. Är det egentligen så mycket billigare att handla på mellandagsrean? Jag tycker att de plaggen man vill köpa sällan är på rea iallafall, eller bara jag som har otur kanske. Så istället för att kika runt i butiker så bakade vi, har precis skjutsat in en kladdkaka i ugnen så det blir litegod  lördagsfika.  Och så har jag knåpat ihop lite förslag på nyårsmeny nummer två.
Hoppas ni hittar något ni gillar. 

Förrätt : Smörstekta våfflor med stenbitsrom

Nyår förrätter

Det här behöver du för att göra denna nyårsförrätt :

2 smörgräddade våfflor
2 dl vispad creme fraiche 34 %
1 finhackad rödlök
färsk dill
1 burk med röd stenbits rom.

Gör din förrätt till nyår så här:
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan.
Lägg en msk med vispad  creme fraiche på varje bit,
toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.

Klara att servera!

Varmrätt : Oxfile / Fläskfile Provencal

Vi gjorde denna rätten med fläskfile, men önskar man den ytterligare lite festligare så kan man ta oxfile också. 

Maträtten blir LCHF om du serverar kokta grönsaker till eller bara en grönsallad. 

För 4 – 5 personer :
2 putsade fläskfileer / eller oxfile
smör
salt & peppar

200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet. Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.

Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.

Efterrätt : Söt vaniljpannacotta med syrlig passionsfruktstopping
Nyårspannacotta

Det här behöver du till 8 portioner nyårspannacotta :
8 dl vispgrädde
2 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st gelatinblad

Garnering : passionsfrukt och nobless

Gör så här :
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mät upp grädde , socker i en kastrull och skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg ner både frön och stänger i kastrullen. Låt koka upp tillsammans under omrörning. När grädden kokat upp tar du bort kastrullen från plattan, kramar ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätter dem till grädden under omrörning.  När de löst sig så häller du upp smeten i serveringsglas och ställer kallt, i minst fyra timmar.
Innan servering så skär du passionsfrukt och gröper ut över dem, och ett litet noblessblad.

0
4 kommentarer

Nyårsmeny

Tre dagar kvar till nyår, har ni bestämt er för vad ni ska bjuda på?
Om inte så tänkte att jag skulle knåpa ihop tre olika förslag till nyårsmenyer nu under dagen, ifall det kan hjälpa någon med tips. Första förslaget på menyn här blir i skaldjur/fisk- tema, hoppas ni hittar något som ni gillar.

Förrätt : Smördegsinbakad räksoppa

Till 4 portioner  räksoppa :

Det här behöver du :
500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
olivolja
3 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen sak och tycke.

4 fyrkantiga smördegsplattor + ett uppvispat ägg

Gör så här:
Skala räkorna – men spara skalen /renset . Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten-hetta upp olivolja i en kasrull och fräs detta glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, och fond  Låt sjuda i 5 minuter. Sila sedan soppan och häll tillbaka i kastrullen  vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. Ta sedan bort från plattan och låt svalna i en 30 minuter. ( för att räkorna i skålarna inte ska bli sega av värmen. Ställ ugnen på 200 grader. Fördela sedan räkorna i skålarna och häll den ljumna soppan över- och pensla kanterna på skålarna med ägg och bäggesidor av smördegen .
Klä in skålarna och grädda dem i mitten av ugnen tills  smördegen fått en vacker färg.

Smaklig måltid.

Varmrätt :  Frasig Duschessepotatis med lax och handskalade räkor 

Det här behöver du :
4 bitar lax

Till duschessepotatis
1 kilo mjölig potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
Salt ( ganska mkt)
& Peppar

Till såsen: 
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk hummerfond
maizena eller mjölredning
fiskkrydda ( knorr )
citronpeppar
salt och peppar

Toppa med lite handskalade räkor

Gör så här:
Koka potatisen mjuk, och ställ ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i smord ungsform och skjutsa in i ugnen med grillfolie över. Under tiden gör du såsen, får du vätska från fisken är det det godaste ( då byter du ut en dl vatten mot 1 dl spad) annars går det bra med hummerfonden också. Blanda i vätskorna i en kastrull och låt sjuda upp, red av till önskad tjockhet och smaka av med kryddorna och salt & peppar. Låt sjuda på svag värme.När potatisen är mjuk så vispar / rör du ihop allt till duschessepotatisen, smaka av med salt och peppar.

Ganska mkt salt behövs till potatis. När fisken varit inne en kvart så tar du ut den och spritsar / klickar moset runt omkring formen. Vispa ner såsen över fisken och ställ sedan in hela formen i mitten på ugnen och grädda tills såsen och moset fått en fin färg- cirka 15- 20 minuter eller tills fisken är klar.

Färdigt att serveras.

Efterrätt :  Hemmagjord kolaglass


Istället för kolasås kan man blanda i nutella, lakritssås, chokladsås eller någon annan glass-sås på tub om man inte vill koka egen.

Hemmagjorda kolasås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
100 gram choklad
2 dl grädde

Till glass-smeten

6 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk ( sötad )

Gör så här :
Smält smöret, rör ner flocksocker och bryt ner chokladen rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka. Ställ kallt i ett par timmar innan du börjar med själva  glass-smeten. Vispa grädden toppig, rör ner den (okokta ) kondenserade mjölken Och varva sedan kolasås och glass-smeten i en tex. sockerkaksform. Frys in minst fem timmar innan servereing.

 

2
7 kommentarer

Hyacinter i olika färger

Godmorgon solstrålar.

Härligt med ledighet och sovmorgon, men för att inte sova bort hela förmiddagen så ställde jag klockan på kvart över åtta.  Lite sovmorgon men vill inte sova bort hela dagen,vill  hinna med att få lite nytta gjort också. Som att städa ut julen, ja jag vet att många tycker att det är tidigt, men jag tröttnar fort på alla jultomtar och kommer plockas undan alla dessa idag, och julgranen åker ut. Sen kommer lite av det vita / silvriga pyntet få vara kvar till nyår.   Hyacinter hör ju också julen till, och jag har några som blommade lite försent här och först nu blommar de ut för fullt  här hemma, mestadels har jag vita. Men även en och annan färgglad, jag har hört att det är så att de vita inte doftar lika mycket som de med färg?  Någon som vet om det verkligen är så , och vilken det är som doftar mest isåfall ?

Lantligt blogg

Vita stolen som vart ett loppisfynd för 50 :- blev jättefin här hemma med lite vit färg.

Blåa hyacinter

På stolen har jag ett glasfat med lite olika / udda glas och vaser och doftljus.

IMG_0574

Kaffe framför datorn  i lugn och ro på morgon är lite vardagslyx, jag har suttir och sorterat alla  bilder sedan julafton och skickat iväg för framkallning.  Nu duka fram lite frukost och väcka resten av familjen, helgfrukostar är de bästa när man slipper stressa och passa tider.

På återseende , hörs snart igen.

0
2 kommentarer

Året med Ernst

Hur har ni det där ute i stugorna ? Hoppas bra…. Tycker det är lite väl tyst i kommentarsfältet *Piiik* 😉 fast jag ser när jag kikar in på  statistiken att det tickar på som vanligt.  Jag ville visa er denna jättefina stora tunga boken jag fick av Thomas och Karin ( Jonathans mamma & pappa ) i födelsedagspresent, den heter ”Året med Ernst”.  Alltså denna händiga person, man blir så inspirerad av allt han kommer på och hinner att göra – boken är helt fantastisk och så fin att bara ha att lägga fram på bord eller byrå.  Bilderna är på mat, inreding, trädgård och vackra naturbilder.

Present tips

Ernst bok

Vårbilderna och plantering är ju roligt att redan nu sitta och kika på och planera. Förresten någon som vet när man ska plantera ut sina julrosor, mina börjar bli riktigt hängiga här inne i värmen.

IMG_0558

Och nu blir det en kopp kaffe i soffan med Ernst,
ska kika lite och se om man kan få lite tips till trädgårdet och hemmet.

0
11 kommentarer

Ann-Maries krispiga knäckebröd

Godmorgon och välkommen Fredag 🙂

Fast de flesta är nog ledig fram tills efter nyår nu, så ni har haft långledigt. Vi var på middag hos våra vänner Ingela och Peter igår och blev bjudna på så mycket god mat.
Kycklinggratäng med ris och massa goda tillbehör, och till efterrätt var det chokladmousse och citronmousse och en morots-pepparkaka  – väldigt gott att äta något annat en julmat nu. Något som också var väldigt gott var det knäckebröd som  Daries tog med sig till julmaten på juldagen,  krispiga knäcke efter Ann-Maries recept. De var precis sådär perfekt tunna som hemmagjorda knäckebröd ska vara, vi hade sån tur att det blev över lite  till dagens frukost också. Ska snart ta och baka dessa själva- receptet fick jag för en pyttestund sedan och det kommer här:

 Knäckebröd recept

Det här behöver du till cirka 20 st krispiga knäckebröd :

5 dl ljummet vatten
25 gram jäst
2 1/2 tsk salt
7 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
2-3 msk vardera av linfrön, sesamfrön och solrosfrön

Gör eget knäckebröd så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med ljummet vatten under omrörning. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i vätskan. Tillsätt cirka 4 1/2 dl av vetemjölet och arbeta i hop till smidig deg. ( ta ev lite mer mjöl ) Låt den sedan vila i 30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader. Forma degen till en rulle och skär den i 20 stycken bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 10-15  minuter , strö över frön och borsta av dem ev överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter låt dem svalna på galler.

Förvara dem torrt, speciellt goda med lättsaltat smör och en ostskiva ( och en bit julskinka) .

Recept knäcke

1
3 kommentarer

Sallad med ädelost och valnötter

Efterom många av er har efterfrågat recept på sallad så har jag startat en egen kategori för olika sorters sallader här på sidan,  och den hittar ni den HÄR  . För att all julmat skulle kännas lite lättare, hade vi en stor sallad förutom den kokta brysselkålen.  I den skivade vi bara ner lite isbergssallad, tomat, rödlök, gurkstavar och ädelost och valnötter. Passar till vilken mat som helst såklart , ost och valnötter kan inte bli fel.

Vad ska ni äta ikväll …. Blir det ännu mer julmat ?

Salladsrecept

0
2 kommentarer

Juldagen

Jaha, då försöker vi igen…. Förra inlägget försvann precis när jag skulle publicera det. Typiskt- håller tummarna för att det ska fungera bättre nu.
Jag och Daries kom precis hem från Grand samarkand, och det var så mycket folk- och vilka köer!  Alla ska ju ut och titta på reor och nyårskläder, det hittade jag – ska visa sen. Jo, sen fick jag lite frågor om denna bollslingan, och jag köpte den i en nätbutik. Googla ljussliga bollar så hittar ni den nog- jag  har 35 stycken bollar i slingan.

Helt vit dukning på juldagen och på julafton med vita hyacinter. Julafton hade vi pyntat med granris under ljusslingan för lite mer julig känsla, men tog bort det för det barrar ju så mycket- även om det är jättegullligt.

Vit inredning

Daries tog med sin små vita kroppkakor hon hade gjort- så goda. Brukar ni också ha kroppkakor på julbordet ?   Sedan hade hon gjort ett grymt gott knäckebröd som hon tog med, detta ska tjata till mig receptet på.

IMG_0541

Återkommer snart med tips på god sallad vi hade till julmaten, tycker att man vill ha lite nyttigt till alla den goda maten.

Hörs om en stund.

0
3 kommentarer

Julafton i bilder

Är ni också fortfarande mätta idag efter all julmat ? Vad man äter mycket dagar som denna, julmat, julgodis, ris al a malta, ostkaka, och gröt och skinkmacka. Men än så länge har jag inte tröttnat på julmaten- idag blir det julmiddag nummer två.  Väntar hem syskonen och så blir det ännu mer julmat idag, mums.  Vi säjer varje år att vi inte ska ha så mycket, bara det som vi verkligen gillar och äter.  Iallfall så blir det alldeles för mycket alltid , känner ni igen er?

IMG_0454

Pate med fikon blev en vacker färgklick , fårfiol, ostar, janssons, köttbullar, prinskorvar, inlagd sill, strömming, ägghalvor, korvar, var lite av det som fanns på årets julbord.

IMG_0459

IMG_0466



Första tallriken från julbordet med sill och strömming.

IMG_0480

Och efter låååång väntan och ett avsnitt av Kalle Ankas Jul så kommer äntligen tomten och knackar på dörren.  Lite nervös var Nomi , sen fick  tomten  både ett målat julkort av henne och en kram som tack för de fina presenterna innan han skulle jobba vidare och dela ut paket till resten av barnen.

IMG_0506

Det var lite bilder från våran julafton – hoppas att ni hade en riktigt bra afton ni också. Nu ska jag börja duka fram för gästerna som kommer snart.

Ha en fortsatt fin jul och på återseende.

0
1 kommentar

God Jul

God morgon,
Julmusiken surrar i bakgrunden, och jag har precis satt mig en stund här framför skärmen med lite kaffe med kardemummasmak, allt för att göra julen ännu juligare. Här har redan några av barnen vaknat och väntar förväntasfullt på tomten genom fönstret. Våran tomte brukar inte komma förän efter Kalle Anke – så det kan ju bli en låååång väntan för de små 🙂  Så vi har förberett ett litet paket som de ska få öppna snart, så att de stillar lite av nyfikenheten på resten av julklapparna och jultomten dyker upp. Vi väntar hem Jonathans föräldrar och bröder runt tolv, och sen ska vi börja värma upp och duka fram julmaten.

Apelsiner med nejlikor som Thelma, Melvin och Nomi har gjort  till vardagsrummet – doftar helt ljuvligt.

Julpynt bilder

Vit hyacit i bakgrunden med en skål med nötter och choklad i.

IMG_0432

Hoppas du får en riktigt fin och God jul!

0
6 kommentarer