Vi hade friterad banan med glass och lönnsirap till efterrätt för några dagar sedan. Och innan dess var det evigheter sedan vi gjorde det, det är busenkelt att göra hemma. Fungerar både med och utan fritös, men som alltid ska man vara försiktigt när man friterar , ha gärna ett lock i närheten om ni friterar i gryta.
En efterrätt jag gärna beställer när jag går ut och äter thai / eller kina-mat. Gott gott gott!
Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
Rapsolja till fritering
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten
Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.
Tänkte visa lite små detaljer från glasverandan nu när julen är utstädad och borta. Vi behöver verkligen komma iväg och köpa lite nya gröna växter till fönstrerna snart det ser alltid så tomt ut när julväxterna och stjärnorna plockas bort. Angående inredningsbiten på bloggen så kommer det bli en hel del mer inredning nu detta året på bloggen, och ni kommer få följa med mig lite mer till jobbet och se glimtar därifrån- jag tror att ni brukar tycka det är roligt att se vart jag hittar och köper sakerna till visningshusen som jag inreder. Men mer om det senare, nu till lite dagsfärska bilder från vårat hus :
Läshörnan där man bara vill krypa upp med en go filt, en kopp kaffe och läsa en spännande deckare, har dock inte hunnit sitta där så mycket. Men det ska snart bli ändring på det, har en hel drös med böcker nu som jag ska läsa.
Tror inte att jag visat taket i glasverandan tidigare, men det var dessa balkarna i taket som var en av de saker som jag föll mest för ni vi tittade på huset första gången, det ger lite mer charm och liv i rummet.
Tyckte om krukan jättemycket, köpte dock bara en… men ska se om jag lyckas hitta en till.
Vårat hur är ju väldigt gammalt ( om än nyrenoverat ) men det byggdes 1931 och den tillbyggda delen bygdes 2007 tror jag. Jag inreder detta huset på ett annat sätt än vad jag gjorde när vi hade nybyggt, vill ju få en känsla som passar huset. Tycker olika stilar passar olika hus, är ni lite intresserad av mer inredningsbloggar så har min fina vän och nu igen min bloggkollega Anna börjat här på Damernas Värld också. Hon skriver massa om inredning mycket i modern stil, kika in till hennes fina blogg ”Starwoman” och låt dig inspireras.
Vi hörs om en stund , då dyker det upp ett litet recept också.
Jag har under årens lopp fått flera frågor om våra resor, om det inte är svårt att resa med så många barn som vi har, och vilka länder vi besökt. Men vi har aldrig sett det som något hinder att resa trots att vi är så många, Nomis första utomlandssemeter blev till Tunisien när hon bara några månader. Melvin tog sina allra första steg i den kritivita sanden i Thailand, Jacob & Thelma lärde sig snorkla i Egypten och så många minnen man har med sig hem efter en resa. Jag har en del bilder och tips under kategorin semester också- för er som vill läsa mer. Nu måste jag nästan tänka efter ordentligt här om jag ska komma ihåg alla länder som vi har besökt : Frankrike ( Disneyland ) , Cypern, Turkiet, Tunisien, Bulgarien, Egypten (2 ggr) Vietnam, Cambodja, Spanien, Italien, Kroatien ( vi bilade genom europa en sommar och stannade till ett par dagar i varje land) Danmark, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Schweiz, Slovenien, Thailand( 3 ggr nu) , Bali, Tjeckien, Tyskland, Vietnam, Österrike.
Något som jag däremot inte kan rekommendera när man åker med små barn är just en lång bilsemester. Trots dvd och ipad i bilen så tyckte barnen att det var jättetrist att sitta i bilen flera timmar varje gång vi skulle köra vidare. Nu iefterhand har man glömt lite hur bilresan var och tjatet …( Är-vi-framme-snart ? Hur-långt-är-det-kvar? os.v ) Jo, många stopp gjorde vi både för mat, nöjesparker och badland- och det var jättebra såklart.
Vi åkte runt i nästan tre veckor i Vietnam och Kambodja innan Nomi föddes, med på resan var även Jonathans föräldrar & hans lillebror Kevin. Det var väldigt vackra stränder , speciellt på ön Phu quoc.
Så små Jacob & Thelma var här, detta måste ha varit Mars – 2008
Egtpten var julen/ nyår 2009. Där fick Nomi äta sin första glass & ett minne är också att vi åkte fyrhjulning i öknen en heldag
Istället för snö & julgran detta året blev det snorkling och mat från de stora grillarna på hotellet. Bild utanför hotellet : Melvin , Kevin & Thelma
Upptäckte många vackra stränder på Bali, vi reste runt en del här för att se lavastränder och vulkaner.
Blev även en tur till junglen där vi besökte stora vattenfall, riktigt häftigt.
Något som jag kan rekommendera är att åka ( flyga) till tyskland och besöka alla fina nöjesparker / vattenparker de har där.
Moviepark- ser ni bilen på bilden … den ser precis ut som Roger Rabbits bil i filmen. En nöjespark med massor av fina karuseller ( åk innan högsäsong så slipper ni köer, vi var här i början av juni månad )
Melvin lärde sig snorkla på en liten ö utanför Krabi
En av fördelarna med att åka när det inte är högsäsong är ju klart att det alltid finns plats på alla restauranger, och att det aldrig är slut på solstolar runt poolen.
Och sist men inte minst ett par bilder från sista resan, även det Thailand…
Än har vi ingen familjeresa inbokad och klar, först åker jag och Jonathan till New York en weekend i April, det hör inte till vanlighetet att vi reser själva. Det ska bli jätteroligt att se staden, på tal om det så är det snart dags att börja boka in våra restaurangbesök där nu. Vi skulle vilja åka till Singapore eller Malaysia hela familjen- eller varför inte till bägge länder ? Har Ni varit där kanske… vad får man inte missa, några guldkorn ? Eller har du något annat bra resmål ni heller kan tipsa om.
Inte konstigt att man drömmer sig bort till solen och värmen nu när det bara är grått och regnar utanför…..
Ja, nu kommer receptet på dagens middagen som blev chicken nuggets med klyftpotatis och basilikasås. Såsen var första gången jag provade, O M G var god den var kommer göra den flitigt i fortsättningen. Passar till blandannat kyckling, sallad eller varför inte att dippa grönssaksstavar i. Chicken nuggets får barnen att jubla, och de färdiga du kan köpa i frysdisk är ju inte mycket att hurra för – tycker jag personligen. Så vi friterade egna istället, blir både nyttigare och godare. Man behöver inte fritera dessa, utan kan steka dem i rikligt med smör eller olja också.
Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer
1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering
Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.
Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.
Vi åt en jättegod örtsås till maten idag, gjord på blandannat basilika och creme fraiche. Förutom till kyckling så är det nig en riktigt god sommarsås till fräscha sallader eller grillbuffen. Spara receptet och pröva, tycker jag !
Recept på basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt
Så här gör du basilikasåsen:
Plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda,
salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.
Här har vi precis ätit upp efterrätten : Friterad banan, glass och sirap – detta har vi inplanerat till fredag, men vi tjuvstartade och åt en liten portion idag också. Egentligen tar det ju löjligt kort tid att göra( en sådär 10 minuter ) , så det är ju en bra efterrätt att bjuda på även när man har gäster hemma. Just denna efterrätten brukar alltid min vän Ullis och jag beställa – med extra mycket sirap. Man får inte snåla på sirapen, det är ju den som liksom gör efterrätten 🙂
Nåväl … påtal om något helt annat… Lika roligt som det är att julfixa och plocka fram allt pynt, tycker jag att det känns lika bra känns det att plocka ner allt i sina lådor igen. Inför julen köpte jag massor av ljus med doft av kanel, neijlikor, pepparkaka o.sv nu är allt bortstädat och istället brinner ett par sådana här söta lavendelljus och doftar vår/sommar. Nu går vi sakta med säkert mot ljusare tider, och kan snart börja se framemot våren. Förra året vet jag inte hur många lavendelväxter som jag planterade ner i trädgården- tycker de är så fina ( och kors i taket – så lyckas jag med dem )
Men innan våren kommer så hoppas jag fortfarande på lite snö, vi har ju knappt hunnit bege oss ut i pulkabackarna än- ännu mindre hunnit tröttna på vintern. Håller tummarna för massa snö till sportlovet istället, och Jonathan, Jacob & Melvin åker snowboard så de hoppas extra nog mycket på att backarna ska vara öppna tills dess.
Nu är jag tillbaka från utvecklingsamtalet för Jacob och det gick så bra så. Och nu har jag suttit och svarat på mail, jag får ju väldigt många varje dag- och hoppas inte att jag missat att svara på något. ( Isåfall maila gärna igen ) Många önskar just nu en ”skriv ut” knapp till varje recept- teknikerna tittar på detta. Och jag hoppas att det snart kommer kunna ordnas. Och så till dagens middagstips : jättegoda kycklingrullader. Vi lagade dessa för lite sedan, och vi fyllde rulladerna med fräst bacon. Gillar du något annat bättre, så kan du fylla dem med precis vad du gillar bäst.
Rullader som puttrar i god gräddig sås med smak av dijonsenap.
Jag använder vanlig kycklingfile när jag jag gör mina rullader, har sett att det finns tunnare bitar att köpa. Men ärligt talat… är inte det lite onödigt 😉
Tips är att det är lättare att skära tunna bitar i en halvfryst file, än i en färsk.
Det här behöver du till 4-5 personer :
3 kycklingfileer
smör
1 pkt med bacon
1 – 2 msk dijonsenap
4 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 mks kinesisk soya
salt & peppar
Bra att ha : tandpetare
Serveras med kokt ris
Gör dina rullader så här:
Skär ut en tre till fyra tunna fileer på varje kyckling. Fräs baconet och fyll fileerna med dem. För att de ska hålla trär du igenom en tandpetare.
Smörstek kycklingrulladerna tills de fått fin färg och ta upp dem. Vänd ner vatten, fond, soya, dijon senap, creme fraiche , grädde och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka rulladerna och åt dem koka ihop med såsen på svag värme. När kycklingen är helt genomstekt är det bara att servera.
Med ris och en god sallad. ( skippar du riset så är det en LCHF-middag)
Söndag igen, och ledigheten fortsätter ännu ett par dagar, här börjar barnen skolorna på onsdag. Jonathan var och hämtade hem tjejerna från öland i förmiddags, så nu är hela familjen åter hemma, plus Thelmas kompis Tindra som är här, och Melvins kompis som bägge stannar tills imorgon. Jonathan kollar hockyn och jag tänkte kika in till er och be om lite tv-serie tips. Det finns ju hur många som andra serier som helst att välja bland , vilken är din bästa serie ?
Lite varma tortillachips med smält oss gott framför tv:n ( datorn ) 🙂
Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat ( eller annan krydda )
Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
Serveras med kokt potatis
Gör så här
Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.
Köttet ser nästan till och med ut som fläskfile när man steker det.
Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart.
För att ni lättare ska hitta recepten under kategorierna, så lägger jag bara in ett rätt åt gången i detta fallet soppa och grissini, istället för hela trerätters menyn. Söker ni efter något så kollar ni under texten Damernas, väljer kategori, och sen kan ni börja leta. Vet ni precis vad ni söker, så kan ni skriva in det i sök:et som ni också hittar under texten Damernas. Ibland blir det många inlägg per dag här på bloggen, men det är för att det ska bli lättare att hitta alla olika. Denna hummersoppan som Karin och David bjöd på på Nyårsafton var en tiopoängare. Självklart lyckades jag få tag i lilla receptet, ska själv prova snart, de hade hittade soppan på ica.se
Soppan serverades med grissini
Det här behöver du för att görta hummersoppa ( 8-10 pers som förrätt) :
Dagen före: Dela och plocka ut köttet ur humrarna och grovhacka skalet. Skala och grovhacka morot, vitlök, lök och selleri. Hetta upp en pannan och vänd ner hummerskal och de hackade grönsakerna. Tillsätt tomatpure, och saffran, fräs ytterligare i några minuter. Häll i konjak och vin, låt koka tills ungefär hälften av vätskan kokat bort. tillsätt fond, och vatten låt sjuda i 45 minuter, sila bort skal / grönsaker. Koka ihop buljongen med grädde i cirka 5 minuter, red med maizena och smaka av med salt & peppar. Låt svalna i kastrullen, sätt på lock och in i kylen. Skala och strimla scharlottenlökarna, fräs några minuter i ett par droppar olivolja – det ska inte ta färg. Låt svalna, och skölj sockerärterna i hett vatten och strimla tunt. Skär hummerköttet i grova bitar, blanda med kalla löken och sockerrtorn och förvara kallt.
Innan servering : Fördela ut hummer / sockerärtsblandningen i skålarna. Värm upp soppan , under omrörning och häll sedan soppan över fyllningen i skålarna. Servera genast med gott bröd te.x grissini
Rör ut jästen med lite ljummet vatten i en bunke. Tillsätt honung, salt och örter, och nästan allt mjöl. Arbeta för hand eller med bakmaskin ihop till en deg som släpper från kanterna, ev. behövs lite mer mjöl. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till cirka 1 1/2 cm tjcoka kakor. Skär cirka 2 cm tjocka remsor och rulla dem lätt runda, de ska rullas nästan lika långa som plåten, Rulla dem i lite flingsalt och örter. Fördela pinnarna på två plåtar. Ställ ugnen på 200 grader, och låt pinnarna jäsa en kvart. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 15 minuter