Thaisoppa med kyckling

Hej igen,
Dags för lunch här och vi ska prova en ännu en ny soppa idag nämligen en ajvarsoppa (hur-gott-låter-inte-det )  I år ska jag äta mycket mer soppor för det är så himla gott och roligt att laga. Och igår lyckades Jonathan & jag att göra den godaste thaisoppan vi gjort någonsin…Så roligt när man verkligen känner att man lyckas.  Som ni vet har jag lite som mål i år att lära mig laga mer thaimat- så denna soppan var ett litet experiment och blev överraskande god, om man får säga det själv.  En stark, syrlig soppa med lite smak av kokosmjölk.  Gillar ni tom yum- / tom kha gai- sopporna i thailand, så kommer ni gilla denna också.

Vi serverade soppan med en bit ostbröd till,  från citygross väldigt gott.
Thaisoppa
Vi gillar lite starkare mat, så vi hade i 2 msk med currypasta – men vill ni ha lite mindre spicy så räcker det med 1 msk.

Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 
3 kycklingfileer
Olja till stekning
1 burk med mini majs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner
1 (-2) msk röd currypasta
1  msk tomatpure
7 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
1 ruta med äggnudlar
saften av 1 lime

Spara lite purjolök och röd paprika till dekorering,

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin, och svampen.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten och kokosmjölk och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme, bryt ner ett paket med nudlar det ska inte koka nu. Utan på svag värme tills nudlarna är klara. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.
Servera genast.

0
9 kommentarer

Saftig banankaka med smak av choklad

I kategorin ”mjuka kakor” till höger om bloggen hittar ni blandannat alla sockerkakor på bloggen. Bläddra er tillbaka på sidan genom att gå längst ner på sidan och tryck på äldre recept 🙂

Denna med smak av banan, choklad och liiite kaffe.

IMG_8240

Har du några bananer i fruktskålen som börjar se lite tråkiga och prickiga ut. Släng dem inte, utan gör en saftig banankaka istället. Jag gjorde en banankaka häromdagen, hade i lite choklad och en skvätt kaffe som verkligen lyfte kakan.

Det här behöver du:
4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
1/2 dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Smör till formen + ströbröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumstempurerat, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning lagom poröst. Mosa banerna med gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner bananblandningen, Rör ner allt i ägg/smör/ kaffe smeten och vänd om tills du fått en jämn smet. Fördela allt i den smorda och bröade formen. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 – 60 minuter.

Låt svalna något innan servering, men den äts med fördel ljummen. Då chokladen är mjuk och krämig.

IMG_8171-002

0
10 kommentarer

Veckomatsedel

Tjingeling

Här vaknade vi till några få snöflingor som dalade ner från himlen. . .men sen blev det tyvärr inte mycket mer än så. Jag vill ju också ha ordentligt med snö snart, så att det känns att det är vinter. Hellre att snön kommer nu så att det hinner töa bort till efter sportlovet, än att det kommer senare och stannar kvar långt in på vårkanten… Tycker jag iallafall… Söndag och vi fortsätter med veckomatsedeln, hoppas ni hittar några recept ni gillar – trycka på maträtten för att komma till respektive recept.
Smaklig vecka.

Måndag : Tex mex – stroganoff
Tisdag : Lax- och philadelphialåda 
Onsdag : Tomatsoppa med baconströssel och fetaost 
Torsdag . Chicken tikka masala 
Fredag :  Rund smörgåstårta med extra allt

En sådan här stor tårta räcker minst till 6 personer.

Det här behöver du :
4 hela hönökaka-bröd eller 8 halvmånar
Philadelphiaost

Till leverpastejsfyllningen 2 lager :
400 gram bredbar leverpastej
3 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
4 msk bostongurka

Äggröra :
4 finhackade ägg
100 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs

Till röran runt omkring :
 3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs

Till dekorering :
skinka
ost ( goudaost är lätt att göra fina ostrullar av )
hackad rödlök
ägg
vindruvor
gurka
handskalade räkor
stenbitsrom
apelsin

Gör så här :
Förberd tårtan kvällen innan, och dekorera den precis innan. Rör ihop rörna i olika skålar, bred ett rejält lager med philadelphiaost på varje smörgåsdel. Fördela sedan de olika fyllningarna i tårtan och till sist så bred runt fyllningen runt hela tårtan.
Ställ in i kylskåp ( inplastad ) över natten.

Dekorera sedan tårtan precis innan den serveras.

0
5 kommentarer

Ostiga mumsbitar

Lite tips på gott framför tv:n är dessa ostiga snacks, brie med nötter.  Enkelt och smidigt och passar alldeles utmärkt som lite mingel eller kanapé.
Detta och lite färsk frukt känns lite lagom att bjuda på i väntan på maten.

Mingel snacks

Nötter kan man ta det som man har hemma, vi hackade ner valnötter och blandade med sesamfrön.Och plus för att det är smidigt att förbereda kvällen före, om man önskar.

Du behöver :
En bit brieost
Valfria nötter / frön

Gör så här :
Hacka nötterna smått, skär av kanterna på brien och skär i lagom stora bitar,  rulla sedan bitarna i de hackade nötterna och lägg upp på en tallrik.
Ställ kallt tills det är dags att servera.

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Pad Thai – bästa receptet jag prövat

Pad Thai är en thailändsk klassiker, och den äter vi ofta när vi reser dit. Den äkta Pad Thai:en innehåller jordnötter – vi bytte ut mot cashewnötter eftersom Thelma är allergisk. I dag vill jag tipsa om mitt bästa tips för att hitta snygga möbler och inredning till boets alla vrår utan att bli ruinerade. Ni hittar min favvobutik HÄR

Padtai Pad Thai

pad thai

Det här behöver du för att laga denna thailändska maträtt :


3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
3 vårlökar

Pad Thai såsen:
1  msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl  groddar
2 ägg (lättvispade)

Garnering : Hackad färsk koriander & hackade jordnötter

Gör Pad Thai så här : 

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg.  Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Klart att servera.

102
74 kommentarer

Godaste och smidigaste efterrätten

Nomis middag idag blev toppengod- så receptet på denna kommer snart, och  nu blir det  detta  till efterrätt :  Mug cake med smak av nutella. Sen kan man byta ut nutellan mot lite finhackad choklad eller jordnötssnör om man tycker det är godare…  Det är en favorit i repris!  Som inte tar många minuter att ”baka ”

Snart kommer också ny knapp till Facebook , bloglovin, och instagram @jennysmatblogg så att ni lättare kan hitta och se när bloggen uppdateras. Alla recepten hittar ni under kategorier, som finns under texten Damernas uppe till höger på sidan.

Det här behöver du till 2 st koppar :
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk

Serveras med lättvispad grädde, färska hallon och nougatsås

Gör så här :
Ta fram 2 koppar ( gärna någor mindre än mina ikea koppar på bilden)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 – jag tycker bara det är fint om lite av chokladen bubblar över på sidorna.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.00 – 2 minuter. Man får prova sig fram, mina mug cakes var perfekta efter 1 minut och 30 sekunder. Då hade jag en lite större mugg – testa dej fram – för det är olika mellan olika microvågsugnaroch det är inte gott med en torr kladdkaka.

Serveras genast.

Någon som har hunnit prova receptet  ? !

0
10 kommentarer

Liten hjälpreda

Hej igen

Nu är vi tillbaka efter en tur på stan, var ju inte helt ensamma i butikerna om man säger så.  Det verkar som många slutar efter lunch på fredagar, och passar på att shoppa och gå i butiker och kika. Vi hittade vad vi skulle, och så blev det en tur till rusta där jag hittade en liten söt ljuslykta som fick följa med oss hem. Ska ta lite foton imorgon och visa er.  Här har precis ställt in maten i ugnen och det doftar jättegott.  En liten hjälpreda var med och lagade middagen idag som blir en potatisgratäng fast med massa kryddig köttfärs i, vet inte om maträtten har något speciellt namn. Men potatis – och köttfärsgratäng har vi alltid kallat den, perfekt att göra om man har mycket köttfärsås över från tidigare middag.

IMG_2371

På återseende vänner !

0
3 kommentarer

Svartvinbärsglass

Hejsan,

Glassfika , memoryspel och en liten promenad i kylan, så har hokus-pokos halva dagen redan passerat. Melvin hade med en kompis efter skolan. Och de har beställt köttbullar med stuvade makaroner till middag, så det blir det till småttingarna iallfall. Thelma och jag bestämde redan i morse att vi skulle koka en soppa, får se vad hon har bestämt sen när hon kommer hem. Jag tycker det är roligt att barnen vill vara med &  välja maten ( ibland)  och de vill vara med och laga den, men de får ju inte alltid bestämma för då skulle nog våra matveckor se ganska likadana ut : Pizza, kebab, tacos, köttbullar, spagetti ja.. ni vet.

Nu till gårdagens recept, detta är en av glassarna vi gjorde igår- en glass utan ägg. Tips på efterrätt för allergiker.

IMG_3012 (1)

Mitt fikasällskap som är helt blå kring munnen av blåbärsglassen hon provsmakade också. Båda var jättegoda sa hon, jag har bara prövat denna svartvinbärsglassen och tyckte den blev riktigt krämig och smakrik. Spara receptet till i sommar om ni inte råkar ha en påse med svartvinbär i frysen.

IMG_3035-002 (1)

En busenkel glass som du slänger ihop på några minuter, och in i frysen.

Det här behöver du för att göra din svartvinbärsglass  :

3 dl svarta vinbär
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör din svartvinbärsglass så här :

Mixa bären och rör ihop med florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden i en annan skål tills den blir så fluffig att den bildar toppar.
Vänd ner bärkrämen i grädden och vänd tills den blandat sig fint. Häll upp i en form / glassförpackning och ställ in i frysen i 4-5 timmar tills glassen stelnat. Ta fram en stund innan servering, och skopa upp den men i en skål med något kex till.

Glassen färdigblandad och på väg in i frysen. 

IMG_2970 (1)

0
11 kommentarer

Godaste tekakorna har ni här . . .

Välkommen Fredag, 

Nomi är ledig hemma med mig idag, det är hon varje måndag & fredag, eftersom jag mestadels jobbar hemifrån och sen kan ordna min arbetstid så känns det rätt lagom att hon går 15 timmar på förskola. Sen efter sommaren så blir det förskoleklass för henne, det ser hon fram emot jättemycket- att läsa och skriva, och få läxor precis som sina storasyskon…. Nu tror jag inte att det blir så mycket läxor just , men hon hoppas iallafall. Idag har vi lite ärenden att uträtta, leta lite inspiration till visningshusen, och sen handla paket till Nomis kalas hon ska gå på i helgen. Något vi också ska göra är att handla hem jäst, för vi ska baka lite bröd till söndagsfrukosten är det tänkt. Ett av mina mest googlade recept är dessa tekakorna – jag tror de uppskattas särskilt för att de är riktigt goda men också så lätta att göra. Har ni bakat dem än ?

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga & precis så där lagom fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

21
63 kommentarer

Friterad banan med sirap & glass

Vi hade friterad banan med glass och lönnsirap till efterrätt för några dagar sedan. Och innan dess var det evigheter sedan vi gjorde det, det är busenkelt att göra hemma. Fungerar både med och utan fritös, men som alltid ska man vara försiktigt när man friterar , ha gärna ett lock i närheten om ni friterar i gryta.

En efterrätt jag gärna beställer när jag går ut och äter thai / eller kina-mat. Gott gott gott!

Friterad banan recept

Det här behöver du till 4 portioner friterad banan:
4 mogna bananer
Rapsolja till fritering

2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten

Friterad banan gör du så här:
Häll i oljan i fritös eller tjockbottnad hög gryta, jag har en i gjutjärn. Det ska bli en cirka 5-7 cm högt med olja. Hetta upp på medelstark värme, blanda ihop de torra ingredienserna först och sist rör du ner vattnet, rör till en slät  frityrsmet. Bra att ha den i en djup tallrik när du ska doppa ner frukten. För att se om oljan är tillräckligt varm så doppa ner en droppe av frityrsmeten och när det börjar spraka och friteras är olja tillräckligt varm. Doppa bananerna i frityrsmeten och ner i oljan, fritera dem till gyllene bruna. Lägg upp på hushållspapper, och låt överflödig olja rinna av.

Servera genast med glass och sirap

1
13 kommentarer