Snabb Bearneiesås

sås

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 creme fraiche
salt & peppar

 

 Gör så här:

Mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

0
Kommentera

Torsk med dillsås

Hallå hallå,

Tar en paus i städandet och kikar förbi med ett litet middagstips, om inte idag så kanske imorgon. Recept på vit fisk har jag bara lite grann på bloggen, vi äter istället väldigt mycket lax hemma hos oss. Så för att variera veckans fiskrätt så köpte jag hem färsk torsk. Det är så mycket godare än den frysta, men har man bara fryst fungerar det alldeles utmärkt till denna maträtten också.

Smörstekt torsk med supergod dillsås.

Det här behöver du: 
600 gram (gärna färsk) torsk
smör
mjöl
salt + citronpeppar

Dillsåsen: 
3/4 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 msk mjöl + 2 msk mjölk
1/2 tärning fiskbuljong
1 kruka dill

Serveras med :
Koktpotatis
Smörstekta kantareller
Ärtiga bönor

Gör så här:
Mät upp grädden / mjölken till såsen. Och låt sjuda upp på svag värme, vänd ner buljongtärningen, och rör ihop mjöl med mjölken och vänd ner under tiden du vispar. Finhacka ner en kruka dill och vänd ner. Jag smakade av med lite salt också.Ta fram torsken ( gärna färsk) och skär lagom portionsbitar, salta och peppra. Och vänd fileerna i mjöl innan du steker dem i smör.

Servera sedan med ärtiga bönor, kokt potatis, och en bit citron.

0
13 kommentarer

Hundraåringen och nya doftljus

Hej hej,

Barnen är iväg till skolan, och det är bara Nomi och jag hemma, hon stannar hemma hela veckan eftersom det går magsjuka där. En liten morgonpromenad med Molly, och förbi affären och köpa lite pasta till lunch sen är det städning på schemat.  Men innan vi ska ge oss ut i kylan så tänkte bara skriva ett par rader till dig först.

Tog en bild på tallrikshyllan i köket, tycker den stora trådrullen är så söt (ett tradera-fynd)
IMG_2006

Och ett litet doftljus med vaniljsmak – barnen tycker att det luktar glass om dem. När de har brunnit ut sedan är det bara att diska ur dem, sen kan man förvara strössel, flingsalt eller liknande i dem.

IMG_2008

Förresten bion igår var faktiskt riktigt bra, och både jag och Ingela skrattade oss igenom hela filmen. Film över huvudtaget är bäst på bio, en godispåse eller lite varma popcorn och en stor bild och bra  ljud det kan ju bara bli toppen!  Robert Gustavsson var sååå bra, så har ni inte redan sett ”hundraåringen” så tycker jag att ni ska ta och gå och se den.

Nähe, nu står både Molly och Nomi och väntar på mig vid dörren

Tjingeling- hörs snart.

0
3 kommentarer

Sista i världen

Godkväll i stugorna, 

Gjorde en ny thairätt till middag idag, hot & sour gryta med kyckling, som fick högsta betyg här av middagsgästerna. Jag hade först planerat en räksoppa på meny – men den middagen röstades ner av de små här hemma. Så jag planerar att och laga den nästa vecka istället, räkor i stark sås är ju bara så gott. Vad roligt att de är flera av er som provat de senaste thai-recepten på bloggen !

Lite nya glaslyktor på ljusbrickan,  och jag märkte att jag snart behöver åka en tur till IKEA snart och fylla på med värme ljus och blockljus.  Ånej vad tråkigt 😉 Jippi!!

IMG_2601-002

Sen känns det som om jag är den sista i världen som inte har varit och sett hundraåringen, så idag blir det ändring på det! Biljetterna är bokade och nu blir det varma popcorn och coca cola med Robert Gustavsson.

Har du sett den – vad tyckte du ?

IMG_2763-002

0
14 kommentarer

Allt-i-ett-gratäng

Allt-i-ett-gratäng.

Januari månad och då har jag märkt att det är vardagsmat som önskas mest  på bloggen. Snabba och enkla rätter, men framförallt billig mat. Detta är precis en sådan gratäng, som Nomi och jag vände ihop för ett par dagar sedan : med potatis och krämig köttfärssås.

Köttfärsgratäng

Tips: Laga en dubbelköttfärsås och spara hälften till denna – det är en fördel om du redan har del delen klart, och den ska vara av den krämigare sorten så att den inte rinner iväg.

IMG_2371

Det här behöver du till en stor ugnssäker form :
8-10 potatisar ( mjölig )
1/2 finhackad gul lök
1 pressad vitlök
600 färdig krämig köttfärsås
2 dl grädde
ost till gratinering

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen, varva sedan potatis, grädde , köttfärs, lök och vitlök i en form,
Ställ in i mitten av ugnen, ta ut efter halva tiden och strö över lite ost. När osten bubblar och potatisen är mjuk  (men inte helt mosig ) är den klar att ätas.
Gratängen tar cirk 45- 50 minuter i ugnen

Servera med en krispig sallad.

Gratäng

4
15 kommentarer

Vitmålad plankvägg

Godmorgon

Börjar dagens blogg med ett läsarbrev från en bloggis som undrade om den vita väggen hemma.

” Hej Jenny
Först och främst vill jag tacka för en bra och inspirerande blogg. Sen är jag  nyfiken på väggen du hade som bakgrund på det fotot när du står och håller i julgodiset. Det banan -chokladgodiset är förresten något av det godaste jag ätit. Väggen är vitmålade bräder eller är det en tapet. Skulle blir jätte jätteglad om du ville visa flera bilder. Stora kramar Anna  ”

Tack Anna 🙂 Vad glad jag blir att du gillar bloggen !  Bilden är från när vi just vart hemkomna från Thailand. Så brun är jag inte nu längre. Färgen försvinner alldelse för snabbt, får nog ge mig på jakt efter lite bra brun-utan-solkrämer.

IMG_7343-002

Ser nog mer allvarligt ut än jag är… försöker balansera godisbitarna för att de inte ska trilla i golvet 😉

Men det måste vara denna väggen du menar, och den gjorde vi för ett år sedan lite drygt, fler bilder och lite från renovering finns att hitta under kategorin ” hemma hos oss” . Några detaljbilder har jag som jag fotade nu på morgonkvisten.

IMG_2697

När vi skaffar sommarstuga vill jag ha vitmålade träväggar i hela stugan, tycker om det jättemycket. Lite marin – känsla över det hela, med några trä-segelbåtar här och där i fönstrerna och en stor vit tygsoffa med kuddar med röda och blåa ankare på …  Sommarstugedrömmar finns det gott om , bara det att vi inte hittat något som passar oss än.

IMG_2702

I sovrummet har vi två sådana här väggar med brädpanel och resten är en sandbeige tapet. Brädor / trä rör ju på sig och det blir lite sprickor och knaggar blir synligare md åren, vilket jag bara tycker är vackert.

IMG_2745

 

Väckarklockan är  från Ikea- och sist jag var där så fanns den fortfarnade kvar i sortimentet.

IMG_2717

Nu ska Nomi och jag baka lite bullar, egentligen skulle hon varit förskolan idag – men vi fick meddelande om att det går kräksjuka där just nu. Magsjuka är det absolut värsta som finns, så Nomi blir hemma hela vecka. Så då har jag en liten hjälpreda nu när jag ska baka både bullar , bröd och småkakor och fylla upp frys och skafferi med.

På återseende!

0
13 kommentarer

Kokos eller pärlsocker

Vad föredrar du : kokos eller pärlsocker.

Chokladbollar är något som vi gör ofta och det är något som barnen brukar vilja ta med till go-fika i skolan eller bjuda kompisarna på efter skolan.Sedan ett stort plus att de kan göra dem själva också. Nu tror jag nog att ni också kan receptet på chokladbollar utantill, men jag har  ett nytt chokladbollsrecept som blir de alldra godaste chokladbollar du kan tänka dig. Dessa smakar precis sådär som på fiket, prova nästa gång du ska baka – hemligheten är att baka med oboy och självklart riktigt smör.

Bilden är från sist vi bakade.
kokos

Jag gillar bäst chokladbollar med kokosflingor, och barnen föredrar strössel eller pärlsocker.

chokladbollar

Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos, pärlsocker eller hackade nötter och sen är det klart.

0
9 kommentarer

Ut i friska luften

Nu har jag suttit ett par timmar och jobbat av mailen, och till lunch gräddade Nomi och jag plättar, med sylt och lättvispad grädde. Gott ibland när man inte äter det ofta tycker jag. Molly springer mer än gärna runt middagsbordet och äter upp eventuella matbitar som hamnar på golvet. Det såg lite roligt ut när hon kastade sig över en stor gläddklick som Nomi råkade spilla- hon fick grädde över hela nosen… men jag var inte tillräckligt snabb med kamerna där.

Just nu : Nomi spelar på Ipad och en trött Molly gör henne sällskap. Nomi är ju väldigt intresserad av bokstäver och lära sig läsa, så nu letar vi lite efter nya bra  ”lära sig läsa”, ”skriva” och ”räkna spel”  för nybörjare. Vet ni några bra appar till det ?

IMG_2662

Två veckor kvar tills minstingen i familjen fyller fem år!  Ja, Molly är ju något yngre såklart- hon blir tre år i februari.

IMG_2693

Nu ska vi passa på att gå en liten skogspromenad innan resten av skolbarnen kommer hem och det är dags att laga mellanmål.

See you later…

0
11 kommentarer

Godmorgon måndag

Godmorgon bloggisar,

Hoppas ni fått bästa starten på veckan och denna måndagsmorgon. Det är iskallt utanför , 11 minus och frost i gräset… men ingen snö. Tyvärr. Något som däremot blev riktigt lyckat igår så var det hjortsteken – så recept på det kommer ska jag ordna fram till er. Nu är det lite tända ljus och nyhetsmorgon på tv:n till frukosten. Ostfralla, kokt ägg och en kopp kaffe sen är jag färdig att jobba av min ”to-do”-lista för idag.

IMG_2548

Och stort tack för alla era mail som ni skickar, ofta är det bara ett litet brev och tack för speciellt recepet, och ibland har ni frågor om recept eller renoveringar….. jag försöker svara på dem alla, men ibland missar jag och det är inte min mening.  Jag får så otroligt många mail varje dag, skulle jag inte svarat på just din fråga hör bara av dig igen.

På återseende vänner-  och då dyker det upp ett  nytt lunch-recept.

Kram

0
Kommentera

Söndagsmiddag

Härligt med söndagar och vi har inte gjort så mycket annat än att skrota runt här hemma, städat, lagat mat och fixat. Nomi har varit iväg på pyjamasparty ett par timmar, och sitter nu planerar sitt egna barnkalas som snart kommer. Hon pratar om regnbågstårta, jättestora godispåsar och världens största kakbuffe- så här får jag snart börja leta lite inspiration för detta tror jag.  Men innan dess blir det lite mera matlagning, nu åkte precis söndagsmiddagen in i ugnen, en hjortstek som legat i marinad i kylskåp i 1 1/2 dag. Nu har vi lagt den i en form med lök , purjolök och morötter och marinaden ( recept kommer) . Tänkte göra potatispure med massor av persilja i till detta och en sås på skyn.

Första gången jag lagar hjort, så jag hoppas att det blir lika gott som det doftar.

IMG_2603

0
1 kommentar