Blåbärsglass

Gokväll,

Jag är precis hemkommen efter informationsmöte på Thelmas nya skola, ” lillan” börjar ju sjuan efter sommarlovet. Va… vart tar tiden vägen egentligen?! Vi var runt och tittade lite i skolan och fick information & träffa några av lärarna, roligt att se hur nya stället ser ut. Imorgon ska vi möta Nomis nya fröken och kolla vart hon ska gå sen efter sommarlovet. Nu ska snart jag & Jonathan bänka oss framför tv:n och kolla på film , men innan dess ville jag skriva ner receptet på denna blåbärsglass vi gjorde förra veckan. Man kan man göra denna utan glassmaskin, jag är glad för de maskiner man slipper ha hemma. Hela köket är ju redan fyllt av kaffekokare, bakmaskin, våffeljärn och smörgåsgrill osv.   Så jag tycker att glassmaskin är ganska onödigt…. Fler glassrecept hittar ni HÄR  eller om ni kollar kategorier så väljer ni  ”Glass”

IMG_2997-002

Hade en påse med blåbär kvar i frysen sedan sommarens blåbärsplock, blåbärspaj har jag ju bakat ganska mycket men efter en liten inventering i bloggen så såg jag att jag inte hunnit prova att göra blåbärsglass än. Glassen blev så himla god och krämig  – denna måste ni bara pröva.

Du behöver till denna blåbärsglass:

3-4 dl blåbär
3 ägg
1 msk vaniljsocker
4 msk med florsocker
4 dl vispgrädde

Gör blåbärsglass så här :

Stöt bären med en visp eller potatiskross, alla bären ska inte mosas. Utan lite mer än hälfen blir bra.
Vispa ägg, vaniljsocker, och florsocker med elvisp och vänd ner blåbärne däri. Vispa grädden med elvisp så att det bilads toppar och vänd ihop blåbärssmeten med grädden. Häll upp blåbärsglassen i en bunke och sätt på lock eller plasta och in i frysen i minst 4 – 5 timmar.

Lätt och får en riktigt frisk och fräsch smak av blåbären.

0
5 kommentarer

Coca-colamarinerad fläskytterfile

Hej tjena hallå 

Har precis hämtat Nomi från förskolan, och väntar hem Melvin vilken minut som helst så här ska förberedas lite mellanmål om en stund. Såg nyss på statistiken att ni är fler än någonsin som kikar in här om dagarna – igår var det nästan 15 000 unika besökare här på bloggen. Det är ju galet mycket och verkligen jätteroligt – välkommen är ni alla både nya och gamla läsare jag hoppas ni ska trivas. Och trots så många besökare så är jag väldigt förskonad från tråkiga kommentarer, det är jag väldigt tacksam för. Tack snälla ni för det – sen har jag säkert världens finaste läsare också, jag tror det faktiskt. Sen visst kan det vara en och annan tråkig kommentar, men det är så sällan det sker att det inte är speciellt svårt att skaka av sig.

Nu över till något helt annat, nämligen en urgod coca-colamarinad som vi gjorde häromdagen, den smakar inte alls coca cola kan jag meddela. Detta kan vara min nya godaste marinad jag prövat- ni måste testa! Och du kan använda vilket fläskkött som helst, kotletter, fläskfile, fläskytterfile och to.m kyckling är jättegott.

Laga fläskytterfile

Marinaden ger ett riktigt saftigt och mört kött.

Till en fläskytterfile behöver du :
3 dl coca cola
3 msk soya
1 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 riven vitlöksklyfta

Serveras med klyftpotatis och balsamicosås- klicka HÄR för recept

Gör din coca cola marinad så här :

Rör ihop allt till marinaden och häll över den putsade fläskytterfilen,
antingen i en skål eller i två dubbla fryspåsar. Täck eller knyt ihop och ställ in i kylen i minst fem timmar. Vänd då och då över marinaden så hela köttet täcks.  Starta ugnen till 120-140  grader ej varmluft. Stek sedan ytterfilen i en stekpanna med smör tills den fått fin färg, ställ in köttet med termometer. Ta ut vid 70 grader och låt vila i ugnsfolie i 20 minuter innan du skär upp det.

Fläskytterfile recept

En väldigt bra marinad som jag kommer fortsätta göra.

1
42 kommentarer

Nybakade frallor toppade med ost

Hej där,

Idag blir det ett tidigt inlägg, bara Molly och jag som är vakna, så en kopp kaffe och uppdatera bloggen innan jag ska börja väcka morgontrötta barn, och se till att dem i tid till skola och dagis. Detta med frukost kan ju vara ett litet stressmoment på vardagsmorgnarna …. Barn som inte tycker om att äta på morgonen. Jag brukar  försöka ha lite hembakde frallor i frysen, för det går alltid hem när inte köpebrödet eller flingorna duger. Har man tid så är de godast när man tinar dem på svag värme i ugnen, blir som nybakade igen.

Till dessa kan man använda vilken sorts ost man vill- gouda ost hade jag.

Det här behöver du :

50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl alternativt byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl ( eller så att degen släpper från bunken )

Garnering : riven ost ( jag hade gouda-ost)

Gör så här :

Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten. När jästen har blandat sig helt så häll du i resten av vattnet. Rör ner saltet , olivoljan och vänd ner mjölet pö om pö medan du arbetar degen. Använd precis så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behöv lite mjöl när du bakar ut, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter. Innan de ska in i ugnen – pensla med vatten och strö över osten. Grädda sedan mitt i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Eller längre, jag gjorde större frallor och de behövdes gräddas något längre.

Frallorna på väg in i ugnen.

0
12 kommentarer

Nya växter

Välkommen kalla måndag

Kallt och lite snö har vi här i småland, tyvärr lite för lite för att åka pulka. Men någongång ska nog snön hitta hit också , hoppas vi.  Förra veckan fick jag en jättesöt växt till vardagsrummmet av Jonathans mamma, hon visste att jag letat jättelänge efter den här i den lilla småstaden.  Så när hon sprang på den i Kalmar så köpte hon ett exemplar till mig, gissa om jag vart glad.  Jag har tänkt att ha den i en gammal terracotta kruka som jag har någonstanns , men jag hittade den inte trots att jag letat igenom hela vedbon där den skulle ha varit. Ska kolla källaren sedan om den kan ha hamnat där istället…

Vit inredning

Så nu får den så länge stå i den här lilla tygkrukan, och det var rätt gulligt det också. Det är faktiskt en ”brödkorg” egentligen, men har använt den som kruka istället- kommer från H&M home. Ljusstakarna kommer från blomsterlandet, men det är några år sedan nu , så jag vet inte om det fortfarande finns kvar.

IMG_3059

Fick några frågor om var man hittar recepten / inredningsinläggen nu på nya bloggen : kolla kategorierna högst upp på sidan, eller sök i sökrutan så hittar ni. Nu mina vänner ska jag ta och  jobba vidare, innan jag har lunchdate med min stilige man på stan.

Kram

0
8 kommentarer

Ahlgrens pannacotta

Vi gjorde en ny sorts pannacotta igår, en godispannacotta på ahlgrensbilar.  Smakar verkligen som riktigt mjuka krämiga ahlgrens bilar- barnen gav den högsta betyg. En efterrätt som bara innehåller 2 ingredienser och det behövs ingen gelatin efterom bilarna innehåller det redan från början.  Ni får gärna låna mina matbilder och recept till era bloggar, men glöm inte att skriva vart de kommer ifrån  : www.jennysmatblogg.nu

Följ mig på Facebook
Instagram @jennysmatblogg

 pannacotta
IMG_3145 (1)

Jag hällde upp i stora glas, gör dem mycket mindre för de är söta och mäktiga. Mums!

För 10 portioner ahlgrens pannacotta :
2 påsar med bilar
9  dl vispgrädde

Gör så ahlgrens bilar pannacotta så här :
Sortera bilarna i de olika färgerna. Häll upp 3 dl grädde i en kastrull och värm upp på svag värme häll ner 40- 50 sorterade småbilar och rör om tills allt har smält.
Häll upp i glasen och låt stelna ( cirka 2 timmar ) tills du gör samma med nästa färg. När du tre lagrerna har svalnat kan du garnera med lite bilar på toppen. Perfekt efterrätt på barnkalaset. Vi valde att göra den gröna lite mindre och den rosa , och vita lite större.

Önskar man förstärka färgerna – grön & rosa karamell färg – detta hade inte vi.

 

6
102 kommentarer

Hot and sour gryta

Tjingeling,


Tittar förbi med ett litet middagstips- kanske något ni hinner laga idag om ni har alla ingredienser hemma. Annars passar den lika bra att spara till fredagsmenyn med efterrätt som friterad banan med glass & lönnsirap, det är väldigt lätt att laga hemma. Receptet hittar ni HÄR ifall att ni råkat missat det.  Denna smaskig gryta kokade vi för några dagar sedan och jag tänkte att ni också ville ha receptet.  En Hot & Sour gryta med kyckling, minimajs och paprika blandannat, med smak av chili & lime.

IMG_2748

Det här behöver du till denna thairätt : 

3 kycklingfileer
Olja till stekning
1 burk med mini majs
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1/2 burk med små champinjoner
1/2- 1 msk röd currypasta
1  msk tomatpure
3 1/2 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
ev . redning ( maizena )
saften av 1 lime

Serveras med kokat ris

Spara lite paprika till dekorering,

Gör din thairätt så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin och svampen som du delar på mitten. När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten och kokosmjölk och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme, önskar du grytan tjockare så reder du av med lite maizena / majsstärkelse som du rör ihop med lite vatten innan du häller ner i grytan. Låt puttra på svag värme i nägra minuter. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.
Servera genast.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Jätteroligt att höra att ni gillar veckomatsedeln, och att den hjälper till i er vecko- och matplanering. Här kommer nästa veckas matförslag, klicka på respektive meny för att komma till recept.

Smaklig spis !

Måndag : Krämig köttfärspaj med tomat 
Tisdag : spicy chicken soppa 
Onsdag : Räksallad de luxe
Torsdag : Kyckling med mynta och tabouleh
Fredag : Gyros

 

Det här behöver du :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås 

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

När köttet är klart så är det bara att servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås.
Enkelt och urgott!

0
6 kommentarer

Bruschetta som förrätt

Gokväll,

Hoppas dagen har varit bra, och att starten på helgen blir ännu bättre. Jag passade på att handla fredagsmaten medan Jonathan och barnen var på simhallen. Vi tror det är lika bra att åka dit ofta så Nomi får fortsätta öva på sin simning, hon är så stolt nu när hon kan vara i och simma utan puffärmar. Köpte hem fläskfile och till det blir det potatisgratäng med sparris & beasås, och det står just nu i ugnen och doftar galet gott. Ja , sparrisen och bea:n står ju såklart inte i ugnen …. haha.

Till förrätt gjorde vi vitlöksdoftande bruchetta, varje gång vi gör dessa så tänker jag alltid….varför lagar jag inte detta oftare?
IMG_2447

Det här behöver du till 6 bitar  : 
6 valfria bröd /skivor
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta
3  mogna bifftomater
2 msk olivolja
1/2 kruka med färsk basilika
flingsalt

Gör din förrätt  så här :
Tomaterna ska vara rumsvarma, tvätta dem och hacka dem i småbitar, och hacka ner en halv kruka med basilika blad och rör runt med olivoljan.  Stek brödet i rikligt med olivolja, när de är klara så delar du på vitlöken ( ta bort skalet ) och gnuggar varje bröd med klyftan. Fördela ut bruschetta över varje bit och servera.

Kan förberedas så långt att du gör bruschettan och steker brödet – men lägg inte på fyllningen förän innan servering.

1
6 kommentarer

Fläskfile med ugnsrostade rotfrukter & snabb bea

Välkommen fredag,

Ja snart står helgen här på glänt igen, och hoppas att ni haft en riktigt fin vecka. Denna helgen har vi rätt så oplanerad, ja förutom att vi måste bestämma oss för spabad till stugan. Har ni tips eller varningar ( på vilka vi inte ska köpa) så berätta gärna. Vi letar efter en med minst 5-6 platser, som vi ska sänka ner i altanen i stugan till våren. Så om du har ett spabad, vilken modell har du & är du nöjd?

Och nu mitt tips till din fredagsmiddag om ni inte är sugna på tacos blir detta:

fläskfile recept

Om du vill göra en snabb ”fusk bearneisesås” kan jag rekommendera denna.

Det här behöver du till 4 personer : 

2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

potatis ( jag valde sorten Marilyn )
samt några morötter
rapsolja
ströbröd
flingsalt

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

sås

Hepp nu ska jag rusa, ska möta upp Ingela på stan för lunch.
Trevlig trevligt

Hej på ett tag

1
11 kommentarer

Vit inredning

Hej och godmorgon min vän,

hoppas du fått en riktigt fin start denna torsdag. Igår eftermiddag hade vi glasstillverkning här, vi tömde frysen på diverse bär och gjorde både blåbärsglass och svartvinbärsglass. Jag tycker det är extra roligt att baka laga mat med det man har från trädgården eller sådant som man har plockat själv. Såg att jag hade ett par liter jordgubbar i frysen också, så jag tänkte ta och koka lite jordgubbskräm tills Melvin kommer hem från skolan- det gillar han.  Kollade igenom bilderna på  kameran och såg att jag inte visat bilderna på nya  glaslyktan.

Den hamnade inne i gästrummet, vid den vita tavelväggen.Vit inredning

Månbordet var tidigare ett ovalt bord som jag hittade på blocket och har målat om , och sedan kapade jag av halva bordet så att det blev ett halvmånebord istället.  Är ni nyfikna så kan ni läsa mer om detta om ni bläddrar er tillbaka i ”hemma hos oss” kategorin HÄR

Inredningsblogg

Ljuslyktan som jag hittade på rusta tyckte jag var lite söt med sin zinkfot och glaskupa , och lyser jättefint på kvällen.

IMG_2592

Tavelväggen är bara olika sorters ramar, både gamla och nya som jag fyndat på loppis, blocket och ett par hittade i butik. Funderar snart på att flytta om här, om jag bara hittar den där lagom stora speglen som jag vill ha där istället.

Nu ska Nomi och jag spela memory, och provsmaka glassen innan den kommer här på bloggen.

0
13 kommentarer