3 snabba efterrätter till mello

Hej och godmorgon,

Jag väntar på lillasyster med familj som kommer till oss idag, känns som det var evigheter sen vi träffades med den var inte mer än någon vecka sen ser jag i kalendern. Hade vi bara bott närmare så hade vi träffats varje dag, men nu är det några mil för mycket. Vi har planerat in en rejäl motionsrunda ut i vintervädret, och sen blir det såklart Mello ikväll med massa gott. Receptet på cheesecaken kommer dyka upp nästa vecka, jag har inte hunnit skriva ner alla ingredienser eller fotat den än. Men det kommer och det är ett eget framprövat recept som jag hoppas att ni också kommer gilla.  Nu tänkte jag på er som inte har ni inte hunnit att planera några goda efterrätter tills ikväll.Hallå det är ju endå Melodifestivalkväll i kväll, måste vara något extra gott framför tv:n.  Så tänkte jag tipsa om tre snabba, festliga  och framförallt goda som ni lätt hinner göra idag.

 

 En ljuvligt krämig hallonpannacotta med chokladsås .
IMG_3015
För 10 portioner
10 dl grädde
2 vaniljstänger
1 dl strösocker
400-450 gram hallon
4 stycken gelatinblad
Chokladsås på tub, chokladcrisp och färska vinbär
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure.
Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen.
Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen.
man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
IMG_3010
Fluffig Tobleronemousse med hallon -recept HÄR

 

Eller denna festliga kladdkakan i bitar med en klick grädde till. Recept hittar du HÄR 

 

0
1 kommentar

Matlagning pågår

Fredagskväll och matlagning pågår här,
Vi håller på att laga en lime-och honungfile till middag, roligt med marinader att man kan variera smakerna så mycket. Denna marinaden passar även till kyckling  – men idag hade vi ytterfile i kylen så vi jobbade med det istället. Har ni några roliga tips på marinader så tipsa gärna i kommentarsfältet. Till detta blir det klyftpotatis, en sås och så varmt smörigt vitlöksbröd. Nomnom

Matlagning pågår

Flera frågor har jag fått om min bänkskiva i köket och det är en öländsk natursten, vi är så nöjda med den. Och mer om den och vårat kök kan ni läsa och se bilder på om ni klickar HÄR Det blåa kaklet  i köket som jag tyckte var väldigt charmigt när vi flyttade hit,  tror jag att vi snart kommer byta till något mer neutralt. Jag har tittat ut  flera fina vita plattor som jag hoppas på att mannen här hemma ska tycka är finare också 😉
0
4 kommentarer

Cheesecake på väg in i frysen

Maj gadd vad god smeten blev- denna får jag bara inte misslyckas med nu. Toffee-såsen är på spisen och sjuder för fullt för att bli krämig och den ska toppa denna  daimcheesecake med imorgon. Recept kommer troligtvis på bloggen, alla recept som jag är nöjd med och tycker är goda hamnar i arkivet här. De finns vissa som  jag inte tycker platsar in, så därför blir det ibland ett och annat recept som inte uppdateras.
Glassig efterrätt på väg in för frysning

daimcheesecake

0
7 kommentarer

Efterrätt till Mello

Hej och godmorgon raringar,
Ja det är fredag igen, och jag hoppas att dagen har börjat extra bra. Idag ska vi laga lite god fredagsmat , och planera inför Nomis barnkalas hon ska ha på söndag. Vi ska åka iväg till godisbutiken och handla massa godis som ska räcka till 15 godispåsar som vi ska ha i fiskedammen.Gissa om hon ser fram emot denna kalasdag, hon har inte pratat om annat i flera veckor nu. Och imorgon är det första  deltävlingen i Melodifestivalen- ser redan fram emot det.  Kollade snabbt upp nu på tablån vilka artister som kommer vara med och det är :  Mahan Moin, Alvaro Estrella, Linus Svenning, Sylvester Schlegel, Elisa Lindström, Ellen Benediktson, Helena Paparizou och Yohio.

 

Även  lillasyster med familj hit imorgon och vi ska äta gott, blandannat ska jag provbaka en ny efterrätt tills dess, hoppas den blir lika god som jag tror.  Det blir något med hackad daim i, och en krämig kolasås.

Baka med daim

Rosorna jag köpte på mataffären i fredags är faktiskt helt otroligt nog lika fina idag. Ibland har man tur, jag har köpt de dyrare varianterna också och det har hänt att de har vissnat efter en dag eller två.
rosor bild

Hepp hepp dags att sätta fart.

Ha bästa fredagen- jag ska försöka kika in lite senare.
Tills dess- ha det bäst.
0
6 kommentarer

Hej Vinterland

Hej hej,
Dessa långa promender jag har börjat med varje morgon nu är verkligen toppen. 1 1/2 timme ut i frisk luften ger verkligen massa ny energi – klart det var lite kallt och blåsigt, men en bra halsduk och mössa till så har man löst det. Och alltså så vackert det är ute nu när det äntligen har snöat massor – hoppas och håller tummarna för minusgrader ett bra tag.
Tog några vinterbilder på huset på vägen in,  husgavlen och lite bit av framsidan.

vit lantligt blogg

Den högra delen är det ”nya” delen, resten är från 1930 – även om det också är renoverat.

IMG_4884

Vedboden  ser lite insnöad ut.

IMG_4892

Hungrig blir man också av all motion, så nu ska jag steka upp mig en ost- och skinkomelett.
Vi hörs om en stund.
0
8 kommentarer

Friterad ananas med vaniljglass och sirap

Tjingeling finingar, 
Jisses vad det snöar nu utanför fönstret – äääntligen har vi fått en riktigt vinter även här i småland. Måste ut och skotta igen, så att vi har någonstanns att parkera bilen när Jonathan kommer hem. Eftersom det äntligen är pulkaväder så  blev  det en tur bort till pulkabacken tidigare idag, innan Nomi skulle iväg till gymnastiken. Så mycket roligare att vara ute och leka när det är pulkaväder & skridskorväder. Och så blir allt så mycket ljusare nu när det är vitt ute överallt, och mycket finare. Ja, jag gillar verkligen vintern. Iallafall igår när Therese var här så friterade vi banan till efterrätt- och detta är nog min top 3 över godaste efterrätter, med extra mycket sirap….. Skulle kunna äta varje dag, men som tur är lagar jag det inte mer än ett par gånger om året. Något annat som också är riktigt smaskigt är friterad ananas- och det kom jag på att jag glöm att ge er receptet på.

 

Friterad ananas med glass & lönnsirap
ananas (1)
Det här behöver du :
1 färsk / mogen ananas
1- 1 1/2 liter rapsolja
Frityrsmet :
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl kalltvatten
Tillbehör : Glass, lönnsirap

 

Gör så här : 
Skala ananasen och skär bort det hårda i mitten.  Rör ihop frityrsmeten genom att först blanda mjöl & bakpulver ovh sedan röra ner vattnet till en klumpfri smet.
Hetta upp oljan i fritös eller i en tjockbottnad gryta, och för att pröva om frityroljan är tillräckligt varm så doppar du ner ett par droppar frityrsmet och ser om det börjar bubbla . ISåfall är den tillräckligt varm- var alltid försiktigt när du friterar så att inte oljan skvätter.  Doppa runt ananasbitarna i smeten och stoppa försiktigt ner dem i frityrmassan med hjälp av en stekspade eller liknande . Friteras tills de blir gyllenebruna och lägg upp på hushållspapper så att överflödigt olja rinner av. Servera sedan med glass & sirap.
Jättegott !
0
3 kommentarer

Cheesecake i portionsformar

Hallå igen,
Det blev en ordentlig promenadrunda i morse för mig och Molly- jag hade gissat att det skulle ta cirka en timme. Men det tog 1 1/2 timma och Molly, var helt slut när hon kom hem. Så hon sov i flera timmar …Zzzzzz hehe. Jag står här och förbereder middagen nu, mina fina vän Therese kommer hit om en liten pytte- och jag har lovat thaimat. Så nu står det en soppa och puttrar här på spisen, väry spicy dessutom.  Ett litet recept som jag märkte hamnat i fel kategori var dessa goda cheesecakes som man gör i portionsformar – så jag tänkte uppdatera dem igen så att ni inte missar.
Många år sedan jag bakade dessa….
portion2
portion

Det här behöver du till blåbärs- och halloncheesecakes:

Ca 12-14 styck beroende på hur stora formar du har.
Det här behöver du  :
200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
15o gram hallon + 2 msk florsocker
100 gram mixade blåbär
1/2 pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
3 msk mjukt smör
Mazarinformar / muffinsformar
Serveras med färska bär.

 

Gör så här:
Mixa eller smula digestivkexen till fina smulor och rör ihop med smöret.
Täck botten på formarna med smulorna. Har du tunnare muffinsformar är ett tips att lägga dessa i en sådant här fast muffinsjärn – så att inte kanterna ger vika och cheesecaken flyter ut.
Annars så hade jag mazarinformar  så det kan jag rekommendera.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Mixa hallon och florsocker, till en slät smet.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker tillsammans till en slät smet.
Fördela sedan äggsmeten i 2 bunkar. Och rör ner blåbärspuren i ena och de mixade hallonen i den andra.
Vispa grädden i en skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i äggule- blandningen ( fördela då hälften i ägguleblandningarna.
Vispa äggvitor till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut )  och vänd sedan ner dem i också, hälften  i varje smet.
Häll upp smeten i formen och täck med folie och ställ i frysen i ca 5 – 6 timmar.
Ta fram en tjugominuter innan den ska serveras.
Blir det krångligt så kan man ju bara göra en smak i taget, och dubbla smaksättningen.

 

 En bild från när vi fotade cheesecaken till tidningen Mama – guuud så små grabbarna var här 🙂

 

busungar2
0
6 kommentarer

Kycklingrulle med egen rhode islandsås

Vardagarna när eftermiddagarna susar förbi i en faslig takt och man vill äta något snabbt, nyttigt och gott innan träningen/föräldrarmötet eller kvällspromenaden. Då är dessa kycklingrullar så tacksamma: goda & klara på ett par minter.  Såsen rör du ihop på ett par minuter, eller förbereder kvällen innan.

Middag på en kvart, me like!
IMG_4682

Det du behöver till 4 personer:
4 kycklingfileer
smör
valfri kryddning- jag brukar göra den här
4 st tortillabröd
sallad
tomat
gurka
rödlök
fetaost
oliver

Rhode Islandsås:
1/2  dl gräddfil
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs
4-5 msk chilisås
5 droppar tabasco
1 nypa salt & lite peppar

Gör så här :
Börja med såsen, vispa grädden ”lättvispad” och rör ihop med gräddfilen och majonnäsen, vänd ner chilisåsen ( mer eller mindre hur stark du vill ha) Likaså tabascon, smaka sist av med en nya salt och ett par drag med pepparkvarnen. Ställ kallt medan du gör kycklingen.  Strimla och stek kycklingen klar med valfria kryddor. Fyll tortillabröden med valfria grönsaker kyckling och sås.

Rullar ihop och servera.

Jag rullade in våra i bakplåtspapper, lite tjusigt och så slipper man matkladd.

IMG_4661

1
13 kommentarer

Recept på falafel

Hej och godmorgon bloggisar.

Hoppas ni fått en fin start på dagen, vi har precis ätit frukost & lämnat barnen på skolan/ dagis. Så nu ska jag och Molly ge oss ut på långpromenad i vinterland. Eftersom det endå är lite snö och känns aningen för halt för att ge sig ut och springa så känns det bra att komma ut och promenera istället. Bra musik i hörlurarna och rejäla kläder så man inte fryser så känns det bra att ge sig ut i friska luften. *Pepp Pepp* Det bästa är såklart när man är färdig promenerad och kommer tillbaka igen för att sätta sig med en kopp varm kaffe 😉

 

Nu till gårdagens middag som blev riktigt goda Falafel, detta är ju en vegetarisk /vegansk maträtt från mellanöstern. Falafel gör man genom att blötlägga kikärtor och mixar grovt för att sedan krydda och fritera. Vi ska försöka att laga lite mer vegetarisk mat här hemma , inte minst för miljöns skull – så jag har startat en egen kategori för just detta.

Falafel
Jag lagade dubbelt så mycket- för att sedan frysa ner hälftan av falafel-färsen. Då är det bara att tina , rulla bollar och fritera nästa gång.  Tänk på att krydda ärtfärsen tillräckligt, annars smakar det inte så mycket.

Detta behöver du för att laga Falafel för 4 personer :
400 gram kikärter
3 rivna vitlöksklyftor
1/2- 1  msk spiskummin
1 kruka med finhackad koriander / eller bladpersilja
1 1/2 tsk med salt
1/2 tsk med cayennepeppar
( alternativt mer kryddor för kryddigare )

Rullas i sesamfrön och friteras i 1 liter rapsolja
Tillbehör : Pita eller tortilla bröd, isbergssallad, tomat, gurka, rödlök  och vitlökssås

 

Kikärtor i blöt cirka 24 timmar.
IMG_4805

Gör dina falafel så här :


Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i  24 timmar innan du ska laga dina falafel. Byt vatten en eller ett par gånger.
Mixa ärtorna i en mixer till en kornig smet ( den ska inte bli för slät ) Rör ner pressad vitlök, salt, spiskummin, cayenne och koriander. Anv ev mer kryddor för kryddigare falafel – ställ kallt i kylen i minst en timme innan fritering. Under tiden kan du skära grönsaker och göra såsen.

Häll upp oljan i fritös eller tjockbottnad kastrull. Ta fram ärt-färsen och forma bollar med händer eller skedar och rulla i sesamsfrön. När oljan är tillräckligt varm lägger du ner bollarna med en hjälp av en sked , de ska friteras lite guldiga/ gyllene – men inte bli för mörka då kan de bli torra. Servera dem genast i tortillabröden med grönsakerna.

Efter några minuter i fritösen- härligt krispiga och smakrika Falafel

Äkta falafel

Mums !

1
17 kommentarer

Smörgåstårta med skinka & räkor

Hej och välkommen ny vecka,

Måndag och idag kommer även Jacob & Thelma hem- så snart är hela familjen samlad igen. Tänkte laga en ny maträtt idag som jag aldrig prövat tidigare, nämligen Falafel, jag såg det på mästerkocken på tv nu i veckan och tänkte att det vore roligt att prova att göra hemma. Så här har kikärtorna legat i blöt sen i gårkväll, så nu hoppas  jag verkligen att jag ska lyckas- isåfall kommer receptet här i veckan.Igår blev det smörgåstårta till lunch med både räkor och skinkfyllning.

smörgåstårta

Den var god men faktiskt är de hemgjorda mycket godare. Så nästa kalas kommer jag att baka efter mitt egna recept.

Smörgåstårta recept

Jag har  recept på smörgåstårtor på bloggen om det är något som ni söker. En variant med räkor HÄR en variant med skinka HÄR och en rund smörgåstårta som du hittar HÄR . Och sedan en omtyckt liten varaint på smörgåsbakelse, lagom framför tv:n eller till helgfrukosten-  den hittar du HÄR
0
14 kommentarer