VÅFFLOR I BACKEN

Hej från Sälen,
Det har varit kallt idag. Och jag och mitt stora blåmärke gav oss ut i backarna igen. Efter att ha varit och bytt pjäxor och skidor…. för jag gav mig tusan på att det var fel storlek jag fått sist, och det var därför jag trillade hela tiden. Haha….

Men så var det inte 😉 har gjort 2 vurpor till idag – trots ny skidutrustning. Så det kan jag inte heller skylla på längre.

Varm oboy värmer gott när man blivit kall.


När jag väl kom ner från blåa backen som kändes som en svart rackare (där jag trillade och kanade 50 meter på rumpan) så var jag värd våfflor. Eller hur ?!
Både en matvåffla och en liten efterrättsvåffla tryckte jag i mig.

Det kändes lite lite bättre när våfflorna majestätiskt serverades vid bordet, men jag försökte samtidigt övertyga resten av gänget att vi skulle ta skidbussen hem istället för sittliften upp i fjällen igen. Men jag blev tyvärr nerröstad. Så det var bara att ställa sig i kön till förnedring igen 😉

Efter mycket om och men så kom jag iallafall ner för sista backarna hem till vår lägenhet, men nu räcker det nog med skidåkning för min del. Så istället har jag preliminär-bokat snöskoter imorgon. Jag gillar ju fart och fläkt med motorer, men kommer verkligen aldrig lära mig att åka skidor eller skridskor. Det är inte min grej helt enkelt. Pssst…. man kan inte tro det, men det är verkligen tredje gången/skidveckan jag försöker att lära mig att åka skidor. Men det är omöjligt.




Nu är vi som sagt hemma igen, ska bara slappa framför brasan nu men senare blir det att laga lite tacos och kolla på någon film. Det blir mys.

På återseende raringar.

22
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL


Missade ju helt att lägga in veckomatsedeln igår. Så här kommer den nu istället.
Hoppas ni hittar något ni gillar 🙂

Måndag : Halloumi-tacos  (veg)
Tisdag : Fiskburgare med picklad rödlök
Onsdag : Falsk fläskfile med potatis & brunsås
Torsdag : Baconinlindad kyckling med himmelsk sky 
Fredag: Len soppa med torsk, lax & räkor

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
100 gram räkor

Serveras med en klick creme fraiche

Gör så här : 
Skala och hacka lök och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.

Serveras genast.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet:  Kärleksmums

img_8432 (2)


Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr : 
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Mums

8
Kommentera

SKIDBACKAR VURPOR OCH BLÅMÄRKEN


Hej hej

Dagarna går snabbt här, de flyter ju nästan ihop när man ska försöka vara ledig.
Men Måndag i dag alltså, vår tredje dag i fjällen och jag har verkligen försökt att utmana mig själv med backarna (gått sådär…haha )

Nomi och jag i ankarliften på väg mot nya backar.

Det är inte så lätt som det ser ut att åka lift. Men än så länge har jag klarat mig från att trassla in mig själv i skidorna där 😉

Uppe på fjället, och jag tycker de här transportsträckorna mellan backarna är de trevligaste. Man kan bara finglida lite, känna sig duktig och det bästa ….utan att behöva oroa sig för att behöva åka störtlopp bakom krönet.


Ja här ser ni en bloggerskan som bjudit på hela tre underhållande vurpor i backen under gårdagen.
Den sista var så pinsam att jag själv knappt visste om jag skulle skratta eller börja gråta.

Jag flög åt ett håll och stavarna åt ett helt annat, jag gled hur långt som helst kändes det som. Och mitt sällskap hade redan åkt ner från backen så en annan stackars snäll man fick hjälpa mig komma upp på skidorna igen. Vilken syn det måste varit, piiiinsamt.
Jag vart ju liksom halvvägs ut i skogen och med snö över hela mig och hela ansiktet. Till råga på allt så hade jag lyckats landa på pjäxorna så jag lyckades få ett blåmärke över hela rumpan, så i dag medan alla andra är ute och åker sitter jag hemma framför datorn med en stor kopp kaffe och tycker lite småsynd om mig själv.

Tur jag kan skylla lite på jobb så jag slipper åka omkull igen 😉

7
1 kommentar

FRAMME I SÄLEN


Hej där,
Nu är vi framme och det är vår andra dag här i fjällen.
Lägenheten ligger perfekt, knappt 50 meter från liften. Vi valde att köra halva vägen hit på nyårsafton så vi landade på Scandic i Örebro där vi åt en 3 rätters och såg fyrverkerierna. Sedan bäddade vi ner oss direkt för att orka upp tidigt. Så vi körde mot Sälen direkt efter frukosten från Örebro så vi vart ju till och med framme innan incheckningen.


Lägenheten hittade vi på blocket, supertrevlig.
Svindyrt såklart, men det är det ju alltid när man ska hitta bra boenden och lägen.


Vi har nära till liftar, butiker & restauranger.

Men bästa av allt är ju att det är massa med snö! Älskar´t.
Jag håller ju mest till i barnbackarna, de är nog svåra för mig. Personligen åker jag mest skidor för barnens skull, vill att de ska kunna lära sig åka. Och de kan de ju nu- så jag kan ju lika gärna sitta och värma mig i våffelstugorna med kaffe. Tror jag är för gammal för jag är livrädd uppe i de stora backarna 😉


Jag gillar ju mest att bara vara här uppe, det är härligt kallt krispigt och vitt överallt.
Och i kväll ska vi inviga bastun, det blir gutt.

Sovrummen är små, men räcker absolut för oss.
Tre sovrum med två bäddar i varje.


Så det var lite bilder från vårt boende, nu ska jag dricka upp kaffet och ge mig ut igen.


Två stycken coolingar från backen idag

22
1 kommentar

TRE EFTERRÄTTER TILL NYÅR

Här kommer tre små tips på efterrätter till nyår. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

CHOKLADFONDANT MED SALTED CARAMEL

IMG_4804

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!


HALLONPANNACOTTA MED NUTELLA

IMG_3010

För 10 portioner

10 dl grädde
2 vaniljstänger
1 dl strösocker
400-450 gram hallon
4 stycken gelatinblad

nutella utrörd med lite ovispad grädde
chokladcrisp och färska vinbär

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät kräm / pure.
Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstängerna och skrapa ut fröna- lägg både fröna och stängerna i kastrullen.
Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner hallonkrämen i blandningen.
man behöver inte sila, men annars blr det väldigt mycket hallonkärnor i pannacottan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Häller upp chokladsås i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacotta krämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.

Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.

  • * * * * * *

EN JORDGUBBSDRÖM

IMG_2750

Det enda som behövs per portion är :
2 kakor ( mördegskex eller digestiv funkar lika bra)
10 jordgubbar
2 rutor hackad mjölkchoklad
1/2 dl lättvispad grädde

Gör så här : 
Varva alla godsaker servera.

10
4 kommentarer

MORGONKAFFE


God morgon finingar,

Då har vi fått töväder, och snön är på väg bort.
Typiskt, hade gärna haft kvar det lite till. I dag kom leveransen av vårt nya spabad, det gamla har ju tyvärr slutat att fungera. Det sjöng på sista refrängen i somras, då både värmaren pajade och sedan läckage från olika slangar. Fy så trist, sen vart det inte värt att laga det fler gånger den hade ändå 15 år på nacken. Så imorgon ska det lyftas bort och transporteras till spahimlen, och sen får jag hjälp med den nya att lyftas på plats.


Själv ska jag snart in till stan och handla mat, Nomi och Lova ska ge sig ut i pulkabacken innan all snö är borta.
Och Melvin, han kommer nog troligtvis mest sitta framför dataskärmen och spela.

En vanlig dag hemma hos familjen Warsen.

På återseende raringar.

16
Kommentera

PÅ FREDAG DRAR VI TILL FJÄLLS


Hej hej,
Precis hemkommen ifrån Växjö, och snart blir det lite kvällsjobb. Kom ju på att jag glömde berätta vad Nomi fick i julklapp. Och det blev en upplevelse, nämligen en skidresa. Förra året for vi till Åre hela familjen, en helt fantastisk vecka med min syster och hennes familj. Jacob, Klara & Thelma kom också upp och gjorde oss sällskap när de hade slutat jobbet. Underbart med en aktiv semester.

I år så pyser vi igen, tyvärr inte hela gänget och denna gången blir det inte till Åre – utan Sälen. Kändes bra att inte behöva sitta 15 timmar i bilen enkel resa.


Bild på en liten del av gänget förra året. Om jag kan åka skidor ?
Näe, jag har ju ändå försökt lära mig i flera år, men jag är helt enkelt bara för rädd ( och gammal )
Men jag tycker att det är härligt att åka till kylan och alla snö, och sedan bara hänga här med vänner och familj så jag ser såååå mycket fram emot resan ändå.

Men nu, grotta ner mig i jobb så jag hinner vara lite ledig nästa vecka.

Kram på er,

24
1 kommentar

VINTERBADA


.

Hej där raringar,

Har ni precis som jag ätit alldeles för mycket julmat och julgodis? Bra där isåfall, för det är precis så det ska vara runt jul. Man ska vara mätt och alldeles bukstinn ända fram till nyår. Men för att få lite motion i dag i det fina vädret så bestämde jag mig för att hacka upp en isvak vid bryggan, för det är ju rätt gott att kunna ta sig ett vinterbad då och då.


Det tog väl drygt en timma att hacka sig igenom isen, och jag vart helt genomsvett.
Men bra blev det.



Nu är Lova här (Kusinvitamin) , hon och Nomi har varit ute på kohagen och åkt skridskor.
För än är havet inte så pass genomsfryst att man vågar ge sig ut där. Men hoppas att vi får lika kall och härlig vinter som förra året, då hade vi värsta skridskobanan precis nedanför bryggan. Underbart lyxigt.


Nu ska jag laga lunch till ett gäng tonåringar, sedan blir det att dyka ner i jobb igen.
Mailen brukar hopa sig så här när man varit ledig ett par dagar,


Önskar er en riktigt fin fortsättning.

Kram kram

24
1 kommentar

AARONS FÖRSTA JULAFTON

God morgon bloggisar,

Vaknade av en liten kille som höll låda på nedervåningen tidigt i morse. Tydligen har han hållt sin föräldrar vakna ett bra tag, så jag var nere och hämtade honom och har precis lyckats söva om honom en stund i min säng. Tror även att föräldrarna somnade om nu på soffan till morgonnyheterna. Så då hinner jag kika in till er här en sväng med lite bilder från gårdagen.

Vi åt lunchen vid klockan ett som vi brukar, och var väl precis klara till tre då Kalle Anka drog igång. Missade att fota mina omtagningar av julmaten: nummer två, tre och fyra. Men vi vart mätta efteråt kan jag säga.

Sedan kom Aarons mormor & morfar förbi och även farfar & gammel farmor med julsällskap. Vi bjöd på kaffe och julgodis & ris a la malta, innan vi fick ytterligare ett besök…. och denna gången av tomten. Aaron var inte det minsta rädd utan tog emot sina julklappar med stor nyfikenhet.

Så summa summaro blev julen 2021, helt fantastisk.
Vi avslutade kvällen med ”paketleken” och sedan blev det pyjamas, julfilm och ännu mera julgottis i tv-soffan.
Finaste familjen  ❤️ 

Hoppas ni haft en härlig julafton,
och att ni får en god fortsättning.
Kram

31
Kommentera

DAN FÖRE DOPPAREDAN

23 December, och även min födelsedag. Vaknade av att blomsteraffären ringde, de hade blombud på gång hit. Sånt blir man ju galet nyfiken på. Än har inga blommor landat… Jag lyckades somna om, jag gillar att sova som ni kanske vet. Haha…. och blev väckt av Melvin & Nomi med paket & kaffe på sängen, bästa starten på en födelsedag.
Senare kommer barn & barnbarn hit, och vi ska göra pizza i nya pizzaugnen och kika på bingolottos uppesittarkväll. Bir galet goda pizzor i den.

Vill mest bara kika förbi och säga hej, och hoppas att ni får en härlig julafton imorgon.

Kram på er,

21
4 kommentarer