Lunchtajm och filmtips

Hejsan, 

Här blev det en förmiddag med massa pappersarbete och lite bildredigering till nya inlägg på bloggen. Såg nyss att klcoakn rusat ifrån mig och att det var dags för lunch så jag gräddade lite pannkisar till barnen gott med lite sylt och grädde.  Själv gjorde jag en kylskåpsrensning och slängde ihop en kycklingsallad till mig  – mums.

Olika sortser sallader, tomat, gurka, en bit mogen avokado, rödlök citron och en kall sås

IMG_5389

Till såsen behöver du :
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 msk chilisås
Lite salt & citronpeppar

Bara blanda ihop och ställ kallt innan servering.

* * * * * * * * *
Ikväll har vi planerat filmkväll, komedier röstar jag och action röstar Jonathan. Svårt att hitta några bra bara , men vet jag att ni alltid brukar vara så duktiga på att ge filmtips- kan ni inte tipsa om massa bra här (både action och komedier ) i kommentarsfältet 🙂

Tusen tack!

Kram 

0
12 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Smörgåstårta

Godmorgon på er fina bloggisar,

Tack vi hade en jätterolig dag igår på gekås, inget folk och så hittade vi lite fynd. Det var ju dock inte så länge sen jag var där, så jag hittade inte jättemycket, men en del tröjor , jeans och lite leksaker till barnen. Träffade ett par bloggläsare där också, roligt när ni kommer fram och säger hej- även om jag blir lika förvånad varje gång 🙂 Jag ska visa er mina fynd så snart jag hunnit plocka upp och fota- men innan dess detta tipset på smörgåstårta i portioner.

Festligt att ha krossade ostbågar runt kanterna och det ger fin smak också.

IMG_5633

Du behöver till 6 bitar
18 bitar formfranska / rostbröd

Grundfyllningen och det du har runtom  tårtan : 
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 dl majonäs

Fyllning nr 1 :
1 burk med leverpastej
1/2 dl gurkmix / bostongruka
ca : 2 dl av grundröran

Fyllning nummer 2 :
350 gram rökt skinka
ca: 2 dl av grundröran
ev. finhackad lök

Garnering: krossade ostbågar, skinka, räkor, kokta ägg, stjärnfrukt, tomater, gurka, lök , sallad, citron, gurka, färska örter.osv

Gör så här ;

Skär bort kanterna på brödet , och rada upp på en skärbräda eller liknande.
Vispa grädden till grundfyllningen, när den bildar toppar vispar du i creme fraiche och majonäs också. Fyllning ett med leverpastej rör du ihop med 2 dl av grundfyllningen och gurkmix. Fördela sedan ut den på den understa delen. Ju mer fyllning , ju saftigare. Hacka sedan löken och strimla skinkan till fyllning nummer två som du också blandar ihop med grundröran – 2 dl – eller ev lite mer. Sist lägger du på locket och breder in varje smörgåsbakelse med grundröran, plastar och ställ kallt gärna över natten.

Sedan dekorerar du dem precis innan ni ska äta dem.

IMG_5658

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR

3
13 kommentarer

Biff Stroganoff

Hej hej,

Idag blev det inget tidigt blogginlägg, jag var iväg och fikade med rara Emma i förmiddags- och sedan har jag haft pappersarbete fram tills nu. Men nu så kikar jag förbi och hoppas att ni har haft en fin dag på jobbet,eller om ni kanske rent av är lediga. Dagens första inlägg blir ett riktigt smarrigt middagstips- och detta är den godaste biff stroganoffen jag lagat. Hemligheten är att laga biffstroganoff på lövbit och sedan låta den sjuda i minst 2 timmar , så det blir riktigt mört & gott.

Serveras med ris eller kokt potatis

IMG_5515


IMG_5509
Det här behöver du till 4- 5 personer :

700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

IMG_5501

3
21 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron,
Mina förslag på veckomatsedel – hoppas ni gillar något ni gillar. För att komma till recepten klickar ni på respektive maträtt.
Smaklig spis.

 

Fläskfile  provencale
Maträtten blir LCHF om du serverar kokta grönsaker till eller bara en grönsallad. 
För 4 – 5 personer :
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar
200 gram philadelphiaost
Provencal krydda ( knorr )
salt & peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att blanda ihop philadelphiaosten med örtkryddan.  Och ställ kallt under tiden du gör köttet.
Skär köttet i lagom stora bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn sedan köttet tills det fått fin färg. Krydda med salt & peppar. lägg det färdiga köttet i en ugnsfastform och fördela över osten. Ställ in i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter tills osten smält och bilvit genom varm.
Servera genast med klyftpotatis och en krispig sallad.
0
6 kommentarer

Gör eget Marsgodis

Hej snöiga lördag, 

Thelma och jag struntade i att det var snöregn i luften och gick ut på en långprommis direkt efter frukosten, det finns ju inga dåliga väder- eller vad säger man. *Pepp pepp*  Kändes riktigt bra när det var gjort iallafall, och under vår runda mötte vi massa hurtiga personer som var ute och sprang. Funderar just på vad de har för skor på sig ? Köper man löparskor med dubbar då, för det är ju glasklart och halt på sin ställen ? Berätta gärna för mig som är nybörjare.

Nu till dagens första recept, för jag gjorde lite egna chokladbars som vi ska ha till lördagsgodiset ikväll, de påminner lite om Marsgodiset man köper.

Eget godis

Det här behöver du : 
En burk med karamelliserad mjölk

4- 6 dl  rice krispies

200 gram mjölkchoklad

Så här gör du :

Ta ur kolakrämen ur burken och rör sedan ner rice krispies i smeten, häll i så pass mycket som du vill ha. Smeten ska bli rätt stum, men inte för hård.  Häll upp i en bakplåtsklädd form – cirka 20 * 20 cm och ställ in kallt. Smält chokladen över vattenbad eller i micron-  När cripset stått i kylen  ett par timmar kan du skära rektangulera  bitar av den. Och sedan doppa dem i chokladen, när du doppat alla bitar kan du göra lite mönster på toppen med hjälp av en gaffel. Låt sedan stå svalt – fram tills servering.

Galet galet goda och kladdiga!

IMG_5586

0
31 kommentarer

Söta servetter och alla ♥-ans dag

Godmorgon och varmt välkommen fredag, 

Alla hjärtans dag idag och då har vi som tradition att äta hjärtformade toast till frukost och dukar lite extra frukost fint med tända ljus. Så jag ska alldels snart leta upp pepparkaksformarna till detta.  Sen är det ju sista dagen för barnen i skolan innan ledigheten börjar, så  nästa vecka blir det sovmornar hela veckan. För att fira alla ♥-ans dag lite extra så ska vi göra smörgåsbakelser med räkor och skinka tills ikväll. Förberedde dem med själva fyllningen redan igår kväll, så nu har de fått stå till sig i kylskåpet över natten. Då blir det allra bäst, och sen får man garnera dem precis innan.  Just själva toppingen är ju det roligaste av allt med att göra egna smörgåstårtor. Och att duka lite extra fint också, och då passar de ju bara med nya servetterna.

 

Söta servetter kan man inte få för mycket av.

Inredningsblogg

Handlade dessa söta med rosmotiv på Ikea sist,
servetter och värmljus är ju ett måste att handla när man är där.


Hepp nu är kaffet precis klart här, dags att sätta fart med frukosten.
0
3 kommentarer

Chokladig cheesecake

Den förra daimcheesecaken jag skrev om blev riktigt populär och jag har fått så många fina kommentarer och tack-mail för den. Blir glad så in i nordens, speciellt när det är ett helt eget recept- precis som denna chokladiga cheesecake jag gjorde för några år sedan. Så gillade ni den förra bara måste ni ju bara prova denna också.
Om ni lånar mina matbilder/ recept till er blogg glöm inte bort att länka : www.jennysmatblogg.nu

 

Bilderna från förr var kanske inte de bästa, men det är roligt att bläddra bak i arkivet och se vad jag lagade / bakade för mat för några år sedan.
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
Tryffel : 
200 gram mjölkchoklad
1/2dl vispgrädde
3 msk smör

 

Gör så här:
Börja med att göra den mjuka choklad tryfflen : Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.  Låt svalna under tiden du gör botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. riv/ hacka  chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp smeten i formen & häll över den svala tryfflen ( detta moment kan även göras när cheesecaken har fryst, och precis innan servering. ) och ställ in i frysen.Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

 

4
31 kommentarer

Shepherd paj

Håller just nu på att prova fram en ny efterrätt tills imorgon, håll tummarna för att den blir bra. Kladdkaka med kola och choklad kan väl inte bli fel? Och så ett litet snabbt och gott middagstips till er : Shepherds pie. Vi lagade detta igår med inspiration från alltommat.se, det är en låda med köttfärsröra/ grönsaker toppat med spritsat potatismos. Supermums !
Husmanskost är något som alltid går hem, och barnen backade om på maten flera gånger, bästa betyget tycker jag.

shepherd paj

Jag gjorde en del ändringar från receptet, och finrev blandannat ner morötterna istället för att det skulle bli större bitar.

 

Det här behöver du :
1 kg potatis
2 dl grädde/mjölk
en klick  med smör
1 ägg
salt & peppar
Till köttfärsröran:
500 gram valfri färs
150 gram finrivna morötter
1 finriven gul lök
50 gram riven rotselleri ( kan hoppas över)
2 tsk tomatpure
1 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
2 msk ox eller kalvfond
1 tsk salt

 

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka potatisen mjuk och rör / vispa ihop moset.
Fräs färsen klar i smör, tillsätt sedan  grönsakerna och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda upp en tio minuter.Fördela ut färsen i en ugnssäkerform , spritsa eller klicka ut moset och grädda sedan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills moset fått en fin färg.
Servera med lite färska grönsaker.

shepherds pie recept


1
11 kommentarer

Smörstekt kyckling fylld med mozzarella

Kikar förbi med ett snabbt lite  lunchtips som jag lagade för ett tag sedan. Vi äter väldigt mycket kyckling tycker att det gott och så är det lätt att variera också. Mattipset är idag LCHF- vänligt då jag hade en tomat- och ruccolasallad till, men föredrar ni ris, koktpotatis, mos eller gratäng så välj det istället.
Kyckligen blev iallafall sååå god med den varma mozzarellan.  Pröva vetja.

kyckling (1)

 

Du behöver:
1 stor kycklingfile / per person
Och en halv mozzarellaboll
smör
salt & peppar
paprikapulver

 

Gör så här :
Smörstek kycklingen, salta & krydda.
När den är genomstekt så skär du ett snitt längst den och stoppar den med osten.
Stek tills osten smälter, och servera genast.

 

Mums!

0
5 kommentarer

Godmorgon och välkommen onsdag

Godmorgon och välkommen onsdag,

Här ville Nomi vara hemma idag också, så vi har planerat en promenad med Molly så snart vi har lämnat resten av barnen i skolorna. Alla barn går ju nämligen i olika skolor, det har bara blivit så. Thelma ville gå kvar med sina klasskompisar när vi flyttade för 2 år sedan, Jacob går på en privatskola en bit bort, och Melvin går på skolan närmast oss. Det blir lite hämtningar och lämningar men det är det värt för de trivs så bra i sina skolor.


Fortfarande fina tulpaner,
IMG_5283
Vasen gillar jag jättemycket- den kommer från MIO och likna lite grann svenska tenns ”Dagg”.
IMG_5285
Oj, nu börjar tiden att rusa ifrån mig, dags att väcka barnen och plocka fram frukosten.


Ha nu en riktigt fin dag!
0
3 kommentarer