Pestopasta med söta stekta tomater

Hej och godkväll till er alla därute, 

Vi har haft en toppenbra söndag, jag åkte med barnen till Leos lekland med Ingela och hennes barn.  Det var inte så mycket folk som det brukar vara på helgen, gissar nog att det kan ha berott på ishockeyn som var samtidigt på tv:n.  Och efter ett par tre timmar av bus, rutchkanor och hoppa på studsmattor så for vi hemåt och lagade middag till hungriga magar.  Blev en lagom lättlagad pasta-middag med kycklingfile. Inga konstiga ingredienser alls, och tar mindre än tjugo minuter att laga….

Tips : Använd gärna en fin pasta, då blir upplägget på tallriken vackrare 🙂

IMG_6203-001

IMG_6207

Det här behöver du :
Pasta
1 kycklingfile per person
Krydda : chili explosion
valfri pesto
1 burk med körsbärstomater
olivolja
flingsalt

Servering : Turkisk yougurt

Gör så här : 
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen,  du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en chilikrydda. Jag brukar ugnsbaka tomaterna , men idag orkade vi inte vänta på ugnen. Så jag stekte dem i en kastrull med lock , på ganska gög värme. med rikligt med olivolja och lite flingsalt.  Stek kycklingen klart  i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en med paprika / chili smak. Vänd försiktigt ner tomaterna och servera genast med en klick turkisk yougurt.

Smaklig spis.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Hepp, nu ska jag snöra på mig skorna och ge mig ut på en promenad med Molly

Hoppas du får en riktigt fin söndagskväll.

Kram

0
Kommentera

Veckomatsedel

Godmorgon och söndag it is. 

Det betyder att vi som vanligt kör på med veckomatsedel inför nästa vecka.  Hoppas ni hittar något ni gillar, för att komma till respektive recept klicka på rätten.
Fredagsmaten : Pizza med godaste kebabsåsen måste ni prova, och att det är fanta i låter ju lite konstigt – men den blir precis så god som den är på pizzerian . Någon som provat den än?

Måndag : Grön Laxgratäng- LCHF
Tisdag : Köttfärspanna allt-i-ett
Onsdag : Kycklingburgare med pommes
Torsdag : Fyllda paprikahalvor
Fredag:  Hembakad pizza med godaste pizzasåsen

 Egen pizzasallad är busenkel att göra själv, och vi gör efter detta receptet HÄR

Det här behöver du till pizzadegen:

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta

Fyllningsförslag : ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god kebabsås – rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

0
7 kommentarer

Chicken con carne

God kväll i stugorna, 

Idag  har vi haft fikagäster då Ingela & Melvins kompis Marcus kom förbi. Vi åt lite våfflor med sylt och grädde, och sen fikade vi på kexchokladen, dessa kexbitar kommer jag att ”baka” fler gånger.  Till middag nu ikväll (väldigt  tidig middag) så blev det kyckling som vi gärna lagar, och denna gången  provade vi fram ett nytt recept : Chicken con carne. Typ samma som chili con carnen men man byter ut till kyckling, helt nya smaker &   det blev tomma tallrikar efteråt = bra betyg.

Jag tänkte att jag måste skriva ner receptet med en gång så att ni snart hinner pröva det snart.

Kyckling con carne

Chicken con carne för 5-6 personer :
800 gram kycklingfärs
smör
1 vitlök
1/2 finhackad gul lök
1 kycklingbuljong
1 burk med krossade tomater
1 dl vatten
2 burkar med vita bönor
en nypa socker
1 kryddmått salt
Sambal oelek  – hur mkt beror på hur starkt du vill ha det

Tillbehör : sallad , turkisk yougurt och tortillachips

Gör så här: 
Hetta upp en djup stekpanna med smör, hacka löken och fräs lök / vitlöken glansig.
Vänd ner färsen och bryn den klar, vänd ner vatten, krossade tomater, fond, bönor  , salt oc kryddor.
låt puttra på svag värme, och smaka av med sambal oelek, med tesked. För det är ganska starkt, föredrar du inte så starkt räcker det med ett par tsk, jag hade i lite mer.

Gott gott

chili con carne recept

0
3 kommentarer

Nyfiken . . .

Statistiken tickar på galet fort här och jämför man bara med för ett par månader sedan så har besöken här på min lilla blogg fördubblats 😀  Wow, det är ju verkligen jätteroligt och liiite nervöst också, det är rätt svårt att föreställa hur många ni faktiskt är som kikar in här varje dag. Cirka 15 000 besök per dag säger siffrorna, helt tokigt mycket….  och nu blir ju jag  lite nyfiken på hur just du hittade hit, och när.

damernas blogg

En liten kaffepaus med Damernas Värld nu så här efter maten.  Och vad är detta för mörkt bord undrar ni nu… Jo , det är nya matbordet vi har fått hem – och ni ska få se bilder på det senare, jag vill bara få färdigt kökskaklet innan dess

Ha en fortsatt jättefin fredag, och tack för du tar dig tid att skriva en rad eller två , det uppskattas jättemycket 🙂

Kram

0
117 kommentarer

Krämig laxpasta med broccoli

Kikar förbi med ett litet middagsrecept- detta är en god allt-i-ett- panna som tar lika lång tid att laga, som pastan tar att koka.  Försvinnande god middag som vi slängde ihop häromdagen, denna MÅSTE ni prova 🙂

Laxpasta

Det här behöver du för att laga denna laxpasta till 4 personer :
400 gram laxfile ( gärna färsk)
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 stor bukett med färsk broccoli
valfri pasta
100 gram philadelphiaost
några droppar vitvinsvinäger
salt & peppar

Gör din laxpasta så här:
Koka upp vattnet till pastan och koka enligt anvisning.  Skär laxen i 1*1 cm bitar , finskiva vitlöken och dela broccolin i lagom stora munsbitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja, och fräs vitlök och broccoli tills löken blivit glansig. Häll i laxen och fräs den klar, och ställ åt sidan, tills pastan är al dente. Häll av vattnet , skölj snabbt och rör i philadelphiaosten och vänd ner allt i pannan. Hetta upp pannan igen och låt allt sjuda ihop. Smaka av med några droppar vitvinsvinäger, salt & peppar

Servera genast, smaklig spis.

recept lax

2
8 kommentarer

Soppa med thailändska smaker

Vi ska precis börja packa oss iväg för att åka hem till Jonathans mamma på lunch, vilket ska bli både gott & trevligt. En annan god sak är den här soppan vi brukar göra allt oftare, den smakar precis som den brukar göra i Thailand. Med hetta och syrlighet, sen kan du om du önskar mindre starkt minska ner på chilin eller limen om du vill det.

thaisoppa

Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 
3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1 burk med hela champinjoner
1-2 msk röd currypasta ( eller mer ?)
2  msk tomatpure
7 dl vatten
1 burk med krossade tomater
2 msk kycklingfond
Massa färsk koriander
saften av 1 lime

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna, chilin, och svampen.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i vatten, krossade tomater och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme. Klipp i massa färsk koriander , efter ett par minuter kan du ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.

Servera genast.

IMG_4743
0
7 kommentarer

Ljuslykta

Godmorgon,

Sitter här med min första kopp kaffe och passar på att uppdatera bloggen med lite nya bilder. Kollade igenom lite av fynden sen i måndag, jag brukar vara expert på att köpa massa ljuslyktor och doftljus när jag är på ullared. Men denna gången var det bara en endaste liten lykta som fick följa med hem. Eftersom det inte var så länge sen jag var där, så det var inte mycket nytt denna gången.

Denna skålen blir nog väldigt söt att ha praliner i sen när den brunnit ut.

IMG_5993

Doftar jättegott också.

IMG_6001

Nu ska jag sätta mig och skriva ner ett nytt recept- det kommer alldeles snart på bloggen.
Så håll utkik

0
1 kommentar

Belysning och nytt kakel beställt

Hej hej hallå alla bloggisar,


Hoppas eran onsdag varit bra, det har våran – om än mycket jobb framför datorn. Maken och jag vart också iväg och kollade kakel, och till slut bestämt oss för ett. För er som följer mig via instagram ( @jennysmatblogg ) så kan jag berätta att det varken blev det ena eller andra kaklet som ni ser på bilderna – utan någonstanns mittemellan. Och ja, det blev ett vitt och det visste jag redan när vi köpte huset att vi skulle göra om just kaklet i köket – fast vi har trivts med det riktigt länge endå. Jag är så nyfiken på hur slutresultatet kommer bli , och helst hade jag velat haft kaklet färdigt nu, eller ännu hellre redan igår… Nu får vi snällt vänta ett par veckor 🙂 

Satte lite ny belysning häromdagen, små ljusramper som man skruvar fast bakom möblerna. Dessa små ledbelysningsramper finns säkert på många ställen, jag hittade mina på ikea.

inredningsblogg

Belysning gör jättemycket, och jag kan inte förstå varför det tog mig över ett år att skruva upp den där. Lyser jättefint på kvällen, och ger rummet ett annat djup.

IMG_5509-001

Tack för filmtipsen ni gav det var en och annan vi inte hade hunnit se, så nu har vet vi vad vi ska se ikväll.

Ha en riktigt fin kväll.

Kram

0
10 kommentarer

Balsamicofile med klyftpotatis

Tänkte att jag skulle skriva in gårdagens middag nu med en gång, så ni hinner prova detta snarast 🙂 vi gjorde en god söt-syrlig marinad som säkert är lika god till kyckling som till fläskkött, och för att inte prata om hur god denna marinaden kommer vara när det är dags att börja grilla. Mums.
Vi tillagade den på låg temperatur i ugnen, väldigt gott det också.

IMG_5705

Du behöver : 
Fläskytterfile / fläskfile

1 1/2 dl rapsolja
4 msk med valfri balsamico
1 tsk färskpressad citron
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek

Balsamicosås
2- 3 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost  ( eller maizena  redning )
salt och peppar
1 par droppar soyakulör för mörkare färg.

Klyftpotatis och en god sallad

Gör så här:
Putsa filen , gärna kvällen innan och blanda alla ingredienser till marianden i två dubbla fryspåsar, önskar ni mer syrligt riv ner det gula skalet av citronen också.
Lägg ner fileen i fryspåsen med marinad och lägg in i kylskåpet över natten, vänd på påsen då och då så marinaden blandas ordentligt med köttet. Ställ ugnen på 125 grader, smärstek köttet i en stekpanna på högvärme för att få fin färg på det.Lägg in köttet i ugnen med stektermometer, ta ut vid 70 grader. Linda in köttet i grillfolie och låt vila i 20- 30 minuter innan du skär upp köttet. Då kan du börja med såsen :  I samma stekpanna som du stekte köttet vispar du sedan såsen, blanda alla ingredienser och låt sjuda upp.

Servera genast med en god sallad.

sallader

1
11 kommentarer

Baka egna biskvier – lätt som en plätt

Godkväll i stugorna,

Jag såg att jag fått flera kommentarer om goda baktips nu på sportlovet- och min egen favoritkaka att baka är biskvier, känns väldigt arbetad, men är i själva verket väldigt lätt att göra. När jag går ut och fikar är det den alla gånger som jag beställer in och kanske en semla också 😉

Daimbiskvier

daimbiskvier

Daimbiskvier är riktigt gott !
Här ser du steg för steg hur du gör när du bakar dem :

 Bottnarna är otroligt lätta att lyckas med, och nu när jag bakar biskvier så göra jag alltid dubbelt av bottnarna. För att frysa in hälften , väldigt smidigt när du i sista sekund bestämmer dig för att baka något smarrigt.

Smörkrämen rörs ihop och får gärna stå kallt en liten stund innan den smetas på botten.
Jag använder mig av en matsked när jag bred ut smörkrämen, och gör de lite toppiga.

Till 20 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

Chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Jag brukar smälta över vatten bad – eller på lägsta effekt på micron i en djup kopp.
Smidigt sedan när man ska doppa ner de små godbitarna.

biskvier recept

Jag har fler olika sorters biskvier  på bloggen, klicka på valfri sort här nedan :

Citronbiskvier klicka HÄR

Mintbiskvier klicka  HÄR

Nutellabiskvier klicka HÄR

Biskvier doppade i mörkchoklad HÄR

0
23 kommentarer