Kyckling med örtpasta

Hej igen,

Nu är det dags för ett litet middagstips efter alla godsaker,
detta är en snabblagad och fräsch middag som knappt en tjugo minuter att laga. Perfekt vardagsmat som går snabbt, men lika god att äta som lördagsmiddag.

Blanda i ett par teskedar pesto i pastan så får du en härlig örtpasta. 

kyckling

Det här behöver du :
Pasta
1 kycklingfile per person
Kycklingkrydda
valfri pesto, jag hade basilika/ citron
1 burk med körsbärstomater
olivolja
flingsalt

Servering : Turkisk yougurt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, lägg ett gäng med körsbärstomater i en ugnssäker form, ringla över en god olivolja och flingsalt och ställ in i ugnen.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Stek under tiden kycklingen,  du kan välja att krydda kyckligen med vilken som helst, jag hade en kycklingkrydda. Stek kycklingen klart  i smör, och skär den sedan i lagom fina bitar. När pastan är klar häll av vattnet och skölj av dem, vänd sedan ner ett par teskedar av din favorit pesta. Jag hade en basilka / citron – smak denna gången . När tomaterna börja bli mjuka och lite skrynkliga är de färdiga, servera alltsammans med en stor klick turkisk yougurt.

Smaklig spis.

* * * * * * * * * * * * * * * *

IMG_6191-001

0
7 kommentarer

Lakrits- och citronbiskvier

Välkommen onsdag och godmorgon bloggisar,

Vi är fortfarande kvar på Öland, men idag Nomi & jag tillbaka hem till växjö. Vi tänkte stanna till hos bästa mommo  & moffa först på vägen, vi bjöd in oss på en fika nu när vi hade vägarna förbi 🙂 Mycket fika har det blivit nu på bloggen, kommer bli ändring på det- för nu blir det mycket middagsmat de kommande dagarna här på sidan. Ni vet att ni hittar alla tidigare recept under fliken kategorier under texten damernas här högst upp på sidan va? Där kan ni hitta alla tidigare recept som bloggats om under de senaste 4 1/2 året – ta en titt där om ni behöver lite inspiration.

Men nu avslutar vi först med de godaste Citron- och lakritsbiskvierna. Bästa kombon enligt mig, och gillar ni lakriiis ( som jag tycker att det uttalas ) så månste ni prova dessa. Och tror ni att biskiver är svåra att baka, tänk om – dessa är busenkla och väldigt arbetade ut. Perfekta till kalset , eller att ta med och bjuda på till fredagsfikat.

lakritsbiskvier

Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 halv citron skal + saft
1 msk vaniljsocker

Topping : 200 gram  mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

Klart att serveras!

baka biskvier

2
19 kommentarer

Nougatbiskvier

Hej hej, 

Det var en trevlig stund hos Susanne idag skvaller, kaffe och massa skratt. Och nu är vi tillbaka hos Daries och tänkte överraska med att laga klart middagen tills hon kommer hem från jobbet. Jag hade tänkt något med en god köttbit och potatisgratäng …. Men Nomi har redan röstat fram tacos- så  det får det bli.

Dessa nougatbiskvier bakade vi igår, och de är försvinnande goda. Tips : Baka alla dina bakverk med mjölkchoklad , eller annan ”riktigt” choklad. Blockchoklad blir inte lika gott, så är det bara 🙂

Biskvier choklad nougat

Till 15 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

200 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 st dubbelnougat

200 gram  mjölkchoklad till att doppa gobitarna i

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Smält dubbelnougaten över vattenbad. Vispa ihop den rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom). Tips tänk på att chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Bakblogg jenny

1
10 kommentarer

Lakritsbiskvier

Godmorgon fina,

Här har vi precis ätit frukost och ska snart åka till Susanne & Alexander på lite fika, vem vet kanske köper jag med ett gäng semlor idag när det är fettisdagen.  På tal om fika så blev biskvierna igår kanongoda- nästan för bra. Vi gjorde tre stycken olika – alla jättegoda  : lakritsfyllning med lakritstopping , nougatfyllning med mjölkchokladtopping och mina de bästa enligt mig citron och lakrits- underbar kombo. Biskvier är jätteroligt att baka, har du fler goda smakkombinationer tipsa mig gärna! 🙂

Lakritsbiskvierna var inte alls tokiga och lakritspulver hittar du i välsorterade matbutiker.

IMG_6844

Vi bakade tre stycken olika biskvier igår, och först ut är den lakritsbiskvi.

Till 15 st biskvier….

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

200 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3-4 tsk med lakritspulver (kung markatta)

200 gram saltlakrits choklad

Så här såg bottnarna ut, precis lagom sega. 

IMG_6750

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom). Tips tänk på att chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Hur uttalar du : lakrits eller ”lackrits”  ?

baka lakritspulver

Nu ska jag fota och uppdatera de två andra biskvirecepten och dessa kommer alldeles snart på bloggen.
Jag tycker att det blir lättare att hitta på bloggen om man lägger upp varje recept för sig, hoppas ni håller med 🙂

2
10 kommentarer

On the road again

Godmorgon måndag.

Ny vecka, och marsmånad är här- vilken skillnad det är på dagarna nu. Det blir ljust mycket tidigare och längre på kvällarna – tycker man hinner med så mycket mer då.
Jag har precis lämnat barnen i skolan, och varit och skjutsat Jacob och några av hans klasskompisar som ska åka skridskor idag. Nomi & jag har packat lite och är snart på väg ut i bilen för att åka mot öland ett par dagar. Vi tänkte hjälpa Daries att baka lite inför kommande kalas… blandannat ska vi pröva fram en ny biskvi 🙂 och sen hälsa på mormor & morfar ( barnens  gammelmormor & gammelmorfar )

Helgens bukett med vita rosor- hoppas de står och är så här fina länge nu.

IMG_6714-001

Vasen kan jag inte titta mig mätt på, så söt!

rosor

För några år sedan var det bara tulpaner hemma hos oss, nu tycker jag allt mer om rosor. Och jag köper gärna vita eller gräddrosa – rosa blir så fint till allt vitt. Men hur är det med skötsel av rosor- av alla tips jag får så säger man olika. Är det kallt eller varmt vatten som gäller och ska man lägg ner en sockerbit eller inte ?

0
11 kommentarer

Kycklinggryta med ädelost & rosepeppar

Godkväll i stugorna,

Idag har det inte varit så mycket vår i luften som vi hade hoppats utan mest snöblandat regn här över småland.  Men men… vi lagade iallafall en riktigt god middag nu i kväll och det blev en kycklinggryta som jag ofta lagade för några år sedan. Förutom ädelost och rosepeppar så blir det smaksensation att vända ner lite svartvinbärsjuice i grytan. Och det låter kanske lite knasigt, men det söta har en ju tendens att lyfta fram smakerna mer och detta är jättegott 🙂

Ädelosten är rätt salt i sig- så vill du ha en mildare gryta, minska ner mängden mögelost.
IMG_6734-001 (1)

Det här behöver du till 5 personer: 
600 gram kycklingfile
1 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1 tsk med krossade rosepepparkorn
1 msk kinesisk soya
2 msk svartvinbärssaft
140 gram ädelost

Serveras med ris och en god sallad

Gör så här:
Skär kycklinge i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och bryn dem klara.
Vänd ner grädde , creme fraiche, fond, kryddor och saft. Låt puttra ihop i fem minuter.
Smula sist ner ädelosten och låt den smälta samman med såsen.

Servera genast.

2
6 kommentarer

Veckomatsedel

Goodmorning sunshines,

Hoppas ni fått bästa starten denna söndag, vi har lillasyster här på besök fortfarande och vi ska ge oss iväg och lämna grabbarna på gymnastiken snart. Och sen blir det nog en tur till shoppingcentret och förhoppningsvis hinner vi med en liten fika också, semla och kaffe har jag varit sugen på hela veckan. Mums

Men innan dess en lite veckomatsedel, klicka på repektive maträtt för att komma till receptet,

Måndag Pannbiffar med löksås och potatis 
Tisdag  Fajitaslasagne med kyckling 
Onsdag Fiskgratäng med nyskalade räkor
Torsdag  Köttfärslimpa fylld med ost och bacon
Fredag : Bästa Pad Thai:en

Padtai Pad Thai

Den äkta Pad Thai:en innehåller jordnötter – vi bytte ut mot cashewnötter eftersom Thelma är allergisk.

pad thai

Det här behöver du för att laga denna thailändska maträtt :


3 kycklingfileer
300 gram nudlar / risnudlar
2 gul lök
3 vårlökar

Pad Thai såsen:
1  msk fisksås
1 1/2 msk ostronsås
1/2 – 1 msk soya
3 vitlöksklyftor
3 msk vatten
saften av 1 lime
1- 2 chilifrukter
1 tsk med socker

2 1/2 dl  groddar
2 ägg (lättvispade)

Garnering : Hackad färsk koriander & hackade jordnötter

Gör Pad Thai så här : 

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning.
Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst och har tinat upp lite grann) Hetta upp en wokpanna med olja och fräs kycklingen och löken som du lägger ner efter att du har skivart den i rejäla klyftor – stek på medelstarkvärme, några minuter tills kycklingen fått färg.  Gör såsen : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt skivad vitlök med finhackad chili. Blanda ner nudlar, hackad vårlök , och groddar och fräs med lite mer olja , rör sedan ner såsen och fräs ett par minuter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem lätt innan du blandar ner dem , låt fräsa under omrörning tills äggen har stannat till sig.

Klart att servera.

0
4 kommentarer

Citronrutor

Härliga måndagmorgon.

Ny vecka, massa ny energi – och tydligen var det besöksrekord på bloggen förra vecka *wiihiii va roligt*  Bästa starten på veckan 😉  Så därför tänkte jag att vi starta upp med de här grymt goda citronrutorna. En sötsyrlig kaka som bakas i långpanna, perfekt kalaskaka.

IMG_6396

 Inspiration från ”Mitt kök.se”, med några små ändringar.

Det här behöver du till en form  cirka 20 * 20
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

IMG_6336

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

IMG_6412

Kakan fungerar utmärkt att frysa in om det blir något över.

6
59 kommentarer

Burgare i friscobröd

Hej hej,

Lördagen startade vi med en långpromenad, jag och lillasyster & liten Molly gick en tur runt sjön. Sedan blev det ett besök till Grand Samarkand, och vi var inte direkt ensamma där inte. Och efter ett tag hittade vi iallafall allt vi skulle och lite till. Vi var även inne och doftade lite på nya cleanparfymer ( min favvo av alla parfymer ) men kunde inte bestämma mig för vilken jag skulle köpa. Jag tar gärna emot lite nya förslag, så vilken parfym tycker du doftar godast ?

Nu är Daries & Nomi är ute med Molly igen så jag passar  på att skriva ett inlägg till er, så att det inte blir så tyst på bloggen. Dagens första inlägg dessa, som jag hoppas ni snart hinner prova:

 Urgoda burgare i friscobröd med pommes

IMG_6687

Barbequesås är ett lätt sätt att få en god smak på burgarna, och lätt att variera efter egen smak.

Det här behöver du till 8-10 burgare:
1 kilo blandfärs / eller nötfärs
2 msk  med barbequesås
salt & peppar efter smak

Tillbehör: bröd, sallad, tomat, lök, ketchup, dressing och pommes

Gör så här:
Blanda ingredienserna och låt stå i kylskåp en tillett par timmar innan du formar till hamburgare.
Stek klart i smör och servera genast med valfria tillbehör.  Dessa hamburgare är även snäppet godare när man grillar dem, så spara receptet även till i sommar.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer

Kladdkakesandwich med smak av oreo

Dessa goda kladdkakesandwich var det som vi har bakat till ikväll vi började baka dem igår, och sen gjorde fyllningen idag.  Och maj gadd vad goda – seg kladdkaka möter len chokladtryffel….Wooow!  Fantastiskt för oss som ♥ choklad  – skynda att prova!

Till tryffelfyllningen kan ni ta vilken choklad ni gillar bäst, mjölk-, mörk- eller någon med choklad med smak.
Kladdkakssandwich recept

Jag valde oreosmaken denna gången, jag tyckte den var god att ha som fyllning. På minner lite om Marabou digestiv.

IMG_6589

Det här behöver du :
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram smör

Tryffelfyllningen
200 gram valfri choklad
knappt 1/2 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 msk smör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 150 grader.  Klä en form med måtten 25*35 med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, och blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Man ska inte vispa, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, håll koll så att den inte blir bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden, och ta bort från plattan- vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smten är blank. Ställ svalt gärna ett par timmar.
Dela sedan kakan på mitten, är den ojämn på några ställen kan du jämna till dem med ev kniv så att de är på ett ungefär lika tjocka.
Bred ut fyllningen över ena kakan och lägg den andra över som ett lock. Ställ in i frysen ett tag- ett par timmar eller över natten. För att det ska bli lättare att skära fina bitar.
Dela sedan kakan i fyrkanter och sedan lä diagonalen så att de ser ut som små söta sandwich.

Mums.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vilken är din favorit bland kladdkakor, ni får gärna tipsa om nya varianter! 🙂

Trevlig fredagskväll

0
15 kommentarer