Korvkottar med mos

Hejsan hallå igen,

Kollade igenom kamerna och bildarkivet på datorn och inser att jag har lagat väldigt mycket nya maträtter de senaste veckorna.  Nu behöver jag bara ordna lika mycket tid för att sitta framför datorn för att mata ut alla här på bloggen också 🙂 Jag såg en variant av dessa korvkottar på alltommat.se för säkert ett par år sedan och har tänkt att laga sen dess.  För ett par dagar sedan provade vi, och de yngsta i familjen gav dem 10 poäng, en riktig höjdarmiddag då helt enkelt.

Barnvänlig vardagsmiddag som är klar på 20 minuter, falukorv som ser ut som igelkottar. 
recept falukorv

Det här behöver du för att laga dessa korvkottar 5- 6 personer: 
1/2 ring med falukorv
ströbröd
2  dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 -2 msk med chilisås
salt och peppar
1 låda med körsbärstomater

Serveras till potatismos eller makaroner

Gör dina korvkottar så här
Ställ ugnen på 225 grader. Dela den halva längdenfalukorv  i cirka 5 – 6 stora delar. Skär ett rutmönster på ena sidan av varje korvbit.
Doppa varje rutmönster i ströbröd.  Vispa ihop creme fraiche, grädde , chilisås i en skål , plus lite salt och peppar. Häll i en ugnssäker form, fördela ut körsbärstomaterna , och sedan korvarna med rutsidan uppåt.

Ställ in i ugnen i en kvart tjugominuter tills korven fått en lite knaprig ovansida.
Servera med mos eller makaroner och en god sallad.

Smaklig måltid.

6
7 kommentarer

Startat dagen

Godmorgon och välkommen nya vecka, 

Blåsigt värre – men ingen snö än så länge över småland. Har sett på instagram att ni runt stockholmstrakterna har massor utav den varan. Här ringde klockan tidigt och jag startade upp dagen med kokta ägg, frallor och ett par koppar kaffe 🙂 Bästa måndagsfrukosten.

Söta vårblommor Nomi plockat in hamnade i en äggkopp.IMG_7252-001

 Hepp hepp….
nu är det dags att sätta igång med pappersarbetet en stund innan jag ska kolla igenom dagens middagstips.

Vi höres inom kort.

0
5 kommentarer

Kall ajvarsås till Kebab

IMG_1970 (1)

 

Till den goda ajvarsåsen behöver du:
2 dl ajvar  (mild)
1 1/2 dl tomatpure
1/2 dl rapsolja
1-2 msk sambal oelek
2 msk kallt vatten
Salt & svartpeppar

Rör ihop allt och smaka av med salt & peppar.
Tänk på att sambal oelek är starkt, så vill ni inte ha hetta bör ni minska på denna.
Låt stå i kylskåp fram till servering

0
Kommentera

Bloggtips

Godmorgon söndag

Eftersom jag är både mat och inredningsintresserad så letar jag alltid ny inspiration till det, klipper ut sparar fina bilder & recept bläddrar i kokböcker och läser bra bloggar. Min rara kollega Annas blogg har jag läst sedan länge och hon skriver mycket om vacker inredning och även om god mat.  För ett tag sedan hade hon ett recept på en honung- och balsamico lax som jag bara måste pröva att laga snart. Detta kan ju inte annat än att bli succe.

För att komma direkt till receptet så klickar ni HÄR

Honungs-&balsamico lax

Igår efter att jag bläddrade i Damernas Värld så hittade jag den här lilla artikeln om mig och Anna ,alltid lite konstigt att se sin egen nuna i tidningen sådär.

IMG_7258-002

Men nu ska vi ska  iväg och lämna Melvin & kompis på gymnastiken och sen ska vi heja lite på Jacob som spelar träningsmatch. För er som missat så har jag uppdaterat förslagen till veckans matsedel här i inlägget under.

Önskar er alla bästa söndagen.

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

I vanlig ordning en veckomatsedel så här på söndagsmorgonen.
Hoppas ni hittar någon / några rätter som passar

Smaklig vecka 🙂

Måndag : Kycklingsallad med fetaost och färska fikon
Tisdag : Korvstroganoff med smak av chili
Onsdag : Pasta med kräftsås
Torsdag : Möra kotletter i buljongsky
Fredag:  Underbart god LCHF pizza

Lchf-pizza1

Till botten behöver du:
150 gram philadelphiaost
3 ägg
5 1/2 dl riven stureost
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
( 1 nypa socker -vilket kan ute om man äter strikt )

Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.

Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.
Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.
Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.

Servera genast.

lchf2

Smaklig måltid!

För att komma till övriga ”vanliga” pizzarecept klicka HÄR

0
2 kommentarer

Lax- och torskgratäng toppat med räkor

Vi gjorde en god fiskgratäng i veckan med torsk- och lax,
gillar man bättre någon annan fisk kan man välja det istället.

 
IMG_7134-002

En fiskgratäng för 6 personer
4 bitar lax
400 gram torskfile
200 gram philadelphiaost
4 dl grädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 gäng med körsbärstomater

Toppa med nyskalade räkor

Gör laxgratängen så här : 
Ställ ugnen på 225 , skär fisken i 2*2 cm bitar.  Och lägg i en ugnssäkerform.
Vispa ihop gräddde, philadelphiahummerfond, dill med salt och peppar i en kastrull. Låt sjuda upp, och lägg över de tinade fiskbitarna.
Strö över ett gäng körsbärstomater och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills fisken är klart och gratängen fått en fin färg.

Toppa med de skalade räkorna när gratängen kommer ut.

Serveras med ris, pasta eller potatis.

11
12 kommentarer

Blåsigt värre

God lördag till er, 
Hoppas ni har sovit gott, själv så har jag nog varit vaken till och från hela natten (sovit som en kratta). Eftersom det varit så blåsigt så var jag lite orolig föratt vår studsmatta skulle flyga all världens  väg. Detta är ju lätt rätt hänt när det börjar blåsa på ordentligt, och eftersom vi missade att vända på studsmattan har jag varit uppe var varannnan timme för att kolla att den inte gett sig iväg. Det är ju mindre kul om den förstör något på vägen också. Men peppar peppar… den verkade stå stadigt där den stod.

En tidig lördagsfrukost blev det med ett par koppar  kaffe.
IMG_7237-001

En ägg- och räkmacka fick  göra mig sällskap tillsammans med senaste  Damernas Värld. Riktig fin första sida av detta numret, vitt stilrent och tidlöst.

IMG_7244-001

Nu ska jag väcka resten av familjen, dags att starta upp denna lördag.
Ska bara skriva ner dagens middagstips här på bloggen först.

Ha en riktigt fin lördag, på återseende.

0
2 kommentarer

Paprikasoppa med getostsnittar

Välkommen fredag,

Vad veckorna går snabbt va… och helgen är fullproppad med fotboll, gymnastikträning och Thelmas ridkurs – en rätt vanlig helg här hemma hos oss med andra ord 🙂
Vädret ska bli lite svalare nu sägs det -är det inte för kallt så hoppas vi på att kunna grilla lite. Och till efterrätt blir det glasstårtan jag gjorde igår. Ska fota den nu här med en gång så att ni har receptet under dagen. Kanske några av er hinner pröva den i helgen, den var farligt god.  Något som annars är gott är denna paprikasoppan gjort på ajvar,  det är en soppa som passar lika bra till förrätt som till middag – detta receptet är beräknat för 6 förrätter.

ajvarsoppa-001

Skippa baconet så har du en vegetarisk måltid.

Det här behöver du till denna ajvarsoppa : 
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
olivolja till att fräsa löken med
5 dl vatten
1 dl ajvar ( mild eller stark efter eget tycke )
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk med fyllig krossad tomat
1 nypa strösocker
salt & peppar

Stek klippt bacon
Baguett
olivolja
getost

Gör din soppa så här :
Finhacka / riv löken och värm upp en gryta med olivolja, pressa ner vitlöken och fräs till den gula löken blivit glansig, men ej brun.
Häll i vatten krossad tomat, ajvar och smula ner buljongtärningen- låt sjuda upp i några minuter, lägg i sockret under omrörning och smaka av med salt och peppar.
Stek under tiden baconet, och sedan baguetten ( i olivolja ) Bred på getost och servera soppan med bacon strössel .

0
2 kommentarer

Middagstips till helgen

Tjingeling,

Har precis diskat undan här efter att ha fixat iordning en efterrätt till helgen- har velat prova denna länge och nu var det dags att damma av receptet. Sen av bara farten provade jag fram en ny sorts glass- smeten fick iallafall mer en godkänt.  Vad vi ska äta är inte bestämt , men håller vädret i sig så är det ju inte helt fel att grilla. Annars kanske de blir de här goda chicken nuggetsen Har ni inte provat så tycker jag ni ska göra det snart, dessa blir hur bra som helt. Och så mycket nyttigare än de man köper på hamburgerrestaurangerna.

Vi åt dem tillsammans med klyftpotatis och så världens godaste basilikadressing ( skulle kunna äta  den som soppa-lätt)

chicken-001

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis: 
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

Nom nom

chicken-002

0
8 kommentarer

Hamrade ljusstakar

Godmorgon,

och hoppas ni har lika mycket vårsol som vi har över lilla småland. Det enda negativa jag kan tänka mig med denna solen är att man ser att det är dags putsa fönstrerna 😉  Iallafall så lovade jag ju att visa de fina ljusstakrna jag köpte häromdagen, hittade dem på blomsterlandet. Och gillade extra mycket den hamrade ytan på dem.

Jag köpte två , i olika storlekar och tror att de ska finnas i tre olika.

IMG_7046-001

Jag har dem egentligen ståendes i glasverandan, men det är svårt att fota dem i motljus,
IMG_7061

Och så en vit stor hortensia –  tycker de är så vackra.

IMG_7054

Jag återkommer snart med nytt recept, men nu ropar Jacob vid dörren- ska åka och lämna honom i skolan.

Tills dess, ha en jättefin dag.

0
5 kommentarer